Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Να γίνουν βελτιώσεις στα βραχιολάκια των καταδίκων

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Να γίνουν βελτιώσεις στα βραχιολάκια των καταδίκων

Η δαπάνη για την αγορά του ηλεκτρονικού βραχιολιού βαρύνει τον κατάδικο ή υπόδικο

Διορθωτικές και βελτιωτικές υποδείξεις κάνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στο θεσμό «της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια».

Δηλαδή αφορά στα ηλεκτρονικά «βραχιολίκια», τα οποία θα τοποθετούνται σε καταδίκους, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται. Το βραχιολάκι θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου, εκτός αν για λόγους υγείας αυτό δεν είναι εφικτό, όποτε θα τοποθετείται στο χέρι. Επίσης, το βραχιολάκι εμπεριέχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος φορώντας το είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος «γεω-εντοπισμού».

Η δαπάνη για την αγορά του ηλεκτρονικού βραχιολιού βαρύνει τον κατάδικο ή υπόδικο, εκτός εάν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οπότε στην περίπτωση αυτή το οικονομικό βάρος αναλαμβάνει το Ελληνικό δημόσιο.

Η Αρχή σε γνωμοδότησή της αναφέρει  ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο ουσιαστικά υποκαθιστά την παραμονή του καταδίκου στις φυλακές. Για το λόγο αυτό πρέπει να είναι έντονη η κρατική παρουσία κατά το στάδιο εφαρμογής και λειτουργίας του νέου συστήματος επιτήρησης των κρατουμένων, ενώ το κύριος βάρος και ευθύνη λειτουργίας του έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η γνωμοδότηση ρίχνει μεγάλο βάρος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταδικών, ενώ υπογραμμίζει ότι πρέπει να περιληφθεί στον ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, διάταξη που να αναφέρει ότι τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να διατηρούνται για πέντε χρόνια από την ημέρα έναρξης της επιτήρησης του καταδίκου.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση πρέπει να προβλεφθεί ρητά η διαδικασία καταστροφής των προσωπικών δεδομένων μετά το τέλος των σκοπών επεξεργασίας τους.

Τέλος, σύμφωνα με την Αρχή το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να καταρτίσει κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος θα καθορίζει τις βασικές αρχές προστασίας  των προσωπικών δεδομένων.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Οξαποδώ

Μερικά swarowski πετραδάκια του λείπουν.

666

Κούλαρε μεγαλε!!!Αυτά παθαίνει κανείς με τις ταινίες που βλέπεις..

Πάμε μπροστά, στο 1984

Απαράδεκτο μέτρο.Εισάγει την ηλεκτρονική παρακολούθηση ως μέτρο ποινής ενώπραγματικά δεν προστατεύει την κοινωνία από την τέλεση νέων αδικημάτωνεκτός αν η παρακολούθηση εκτείνεται και στις τηλεπικοινωνίες,τις συναλλαγές και τις συναναστροφές.Καταλαβαίνω τη στέρηση της ελευθερίας. Αλλά δεν καταλαβαίνω τη στέρηση των της ιδιωτικότητας. Τι θα πει μετατρέπω την κατοικία σε φυλακή; Κανένα από τα κόμματα δεν αντιδρά; Η εκκλησία, δεν έχει άποψη; Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις; Το επόμενο οργουελικό σενάριο θα είναι να φοράνε βραχιόλι και οι αθώοιως μέτρο εξακρίβωσης των αδικημάτων που ΘΑ τελεστούν. Επίσης άλλη ωραία ιδέα είναι να μπαίνουν περιορισμοί στη μετακίνηση.Βέβαια, βέβαια, είσαι ελεύθερος να κόψεις το πόδι σου (MAD MAX καταστάσεις)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης