Χριστόδουλος Ξηρός: Έχω βρει ομάδα έτοιμη για δράση

Χριστόδουλος Ξηρός: Έχω βρει ομάδα έτοιμη για δράση

Πολύ πριν τη απόδρασή του, το πρώην μέλος της 17Ν, είχε αποκαλύψει σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης του τα σχέδια και τις διασυνδέσεις του - State Department: Ζητάμε απ' την ελληνική κυβέρνηση να τον εντοπίσει και να τον ξαναστείλει στη φυλακή

Χριστόδουλος Ξηρός: Έχω βρει ομάδα έτοιμη για δράση
"Δεν πάει άλλο, πρέπει να αναλάβουμε δράση".

Αυτό φέρεται να είχε πει σε άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του ο Χριστόδουλος Ξηρός, προαναγγέλοντας όχι μόνον την απόδρασή του, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια, αν αυτή πετύχαινε.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, ο δραπέτης φέρεται να είχε πει στο ίδιο άτομο, πως έχει βρει ομάδα έτοιμη για δράση και έτοιμη να τον ακολουθήσει στη "δράση" όπως αυτή εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε στο μήνυμά του μέσω βίντεο.

Η Αστυνομία πιστεύει πως η παραπάνω πληροφορία έχει μεγάλη δόση αλήθειας, αφού αποδεικνύεται από την πορεία των πραγμάτων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός, όχι μόνον απέδρασε, αλλά έχει δίπλα του ένα ολόλκληρο δίκτυο έμπιστων ατόμων που τον κρύβουν και "μεταφέρουν" προς τα έξω τα μηνύματά του.
Κλείσιμο

Η Αντιτρομοκρατική έχει ήδη προχωρήσει σε έρευνες και συλλήψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όλες τις προηγούμενες μέρες, σε μια προσπάθεια πρώτον να βρει το δίκτυο υποστήριξης του Ξηρού και δεύτερον να προλάβει ενδεχόμενο "χτύπημα".

Παράλληλα μια σειρά από στόχους που θεωρούνται "υψηλού κινδύνου" απολαμβάνουν αυξημένης φύλαξης, αλλά ο αγώνας δρόμου των Αρχών να φτάσουν στο δραπέτη τρομακράτη συνεχίζεται χωρίς διακοπή.

State Department: Συλλάβετε τον Ξηρό

Σε νέα «παρότρυνση» προς τις ελληνικές Αρχές να συλλάβουν και να οδηγήσουν τον Χριστόδουλο Ξηρό στη φυλακή προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του State Department, Μαρί Χορφ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου είπε χαρακτηριστικά:



«Ανησυχούμε βαθύτατα που παραμένει ελεύθερος αυτός ο καταδικασμένος τρομοκράτης και φέρεται να παρακινεί εκ νέου σε πράξεις βίας. Είμαστε σε στενή επαφή με Έλληνες αξιωματούχους γι' αυτή την υπόθεση και συνεχίζουμε να ζητάμε απ' την κυβέρνηση να κάνει το παν για να τον εντοπίσει και να τον οδηγήσει πίσω στη φυλακή».

Η κυρία Χορφ τόνισε πως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους κατά της τρομοκρατίας και θα βρίσκονται σε στενή επαφή, ώστε να εντοπιστεί ο Χριστόδουλος Ξηρός και να οδηγηθεί εκ νέου στη φυλακή.


Όπως είχε γράψει το ΘΕΜΑ στις 12/1/2014, όσο οι μέρες περνούν τόσο η οικογένεια του 56χρονου, καταζητούμενου πλέον, Χριστόδουλου Ξηρού συνειδητοποιεί πως η φυγή του δεν ήταν μια κίνηση στιγμής αλλά μια απόφαση που είχε πάρει πριν από πολλούς μήνες. «Δεν με ξάφνιασε γιατί συνδύασα τα γεγονότα. Ο Χριστόδουλος έφτιαχνε ξύλινα καραβάκια. Εφτιαχνε και ένα για μένα, όμως την τελευταία φορά που τον είδα μου το έδωσε και μου είπε: “Πάρ’ το αυτό. Δεν προλαβαίνω να το φτιάξω, φτιάξ’ το μόνος σου”. Τότε κατάλαβα γιατί μου το έδωσε και πως όλα έγιναν σε συνδυασμό με την πολιτική κατάσταση», λέει ο Αυγουστίνος Ξηρός και σπεύδει να συμπληρώσει: «Αυτό το χάλι πάει να γίνει χειρότερο, τώρα μάλιστα που θα αρχίσουν και οι πλειστηριασμοί…». Δεν είναι τυχαίο, όπως λέει ο παπα-Τριαντάφυλλος Ξηρός, ότι το πρωί της Κυριακής, προτού εξαφανιστεί, αγκάλιασε και φίλησε τη μητέρα του, Μοσχούλα, έκλεισε το κινητό του, το ακούμπησε αθόρυβα στον καναπέ και χάθηκε...

«Προχώρα! Να ξυπνήσει ο κόσμος...»


Στο πατρικό σπίτι του Χριστόδουλου Ξηρού στη Νέα Καλλικράτεια οι δικοί του άνθρωποι δείχνουν να μην έχουν επηρεαστεί από την απόδρασή του. Συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Μόνο το περιπολικό με τους δύο αστυνομικούς, που όλο το 24ωρο βρίσκεται σταθμευμένο στον δρόμο και ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το χωμάτινο στενάκι της οδού Δαμασκηνίων, δείχνει ότι κάτι τρέχει στο αγροτόσπιτο της οικογένειας Ξηρού.
«Στις άδειες που έπαιρνε ο Χριστόδουλος συναντούσε κόσμο και έβγαινε έξω για να ξεσκάσει», περιγράφει ο Αυγουστίνος Ξηρός. «Στην τελευταία άδεια που πήρε τα πράγματα είναι απλά. Πήγε η αδερφή μας από τη Φλώρινα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα με το αυτοκίνητο και τον πήρε. Ξεκίνησε από τη Φλώρινα, πήγε στην Αθήνα και μετά ήρθε στη Νέα Καλλικράτεια. Στη συνέχεια επέστρεψε με το ίδιο αυτοκίνητο στο σπίτι της στη Φλώρινα, γι’ αυτό και βρέθηκε το όχημα εκεί. Και πήγαν οι αστυνομικοί στο σπίτι της και τα έκαναν άνω κάτω. Μέχρι και στο σπίτι της πεθεράς της πήγαν, που η γυναίκα έχει πεθάνει», λέει ο 43χρονος αδερφός του και συμπληρώνει: «Η Αστυνομία δεν ήρθε σε μένα γιατί ήμουν άρρωστος τις τελευταίες μέρες. Πήγαν όμως στον αδερφό μας, τον Βασίλη, και ένα 20χρονο παιδί από το Μπαγκλαντές που έχει κατηχήσει ο Σάββας και τους πήραν στην Ασφάλεια. Τους χτύπησαν. Εφαγαν σφαλιάρες, ειδικά ο Θανάσης που είναι ξένος και εύκολο θύμα». Οπως λένε όλοι, και στις έξι προηγούμενες άδειες που έλαβε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο Χριστόδουλος Ξηρός έδειχνε επηρεασμένος από τα κοινωνικοοικονομικά και πολιτικά δεδομένα που επικρατούν στη χώρα. «Στο πρωτοχρονιάτικο οικογενειακό τραπέζι ήρθε εδώ στο σπίτι. Κατάλαβα ότι ήταν επηρεασμένος και δεν το έκρυβε. Ομως δεν μου είπε τίποτα. Αλλωστε, από τη στιγμή που πήρε την απόφαση να φύγει, ξαφνικά θα το έκανε. Εγώ το έμαθα την Κυριακή. Πήρα τηλέφωνο στους γονείς μου να τον καλέσω στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη να φάμε και μου είπαν ότι έγινε άφαντος», αφηγείται ο μικρότερος αδερφός του και προσθέτει: «Μπορεί να έχουν σκοπό να του κάνουν κακό. Ομως κακό του κεφαλιού τους. Εγώ ένα πράγμα θα ήθελα να του πω: “Προχώρα! Να ξυπνήσει ο κόσμος γιατί κοιμάται...”».

Για τα σενάρια που εξετάζουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής και θέλουν τον «Μανώλη» της 17Ν να συμπράττει με παλιούς συντρόφους του, ο Αυγουστίνος Ξηρός αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Θα δείξει. Η πολιτική κίνηση που έκανε δείχνει ότι πρέπει να ξυπνήσουν όλοι και να μη στηρίζουν αυτό το σάπιο σύστημα που ρημάζει τα πάντα. Ενα μόνο αποκλείω: να έχει πάει στην Αλβανία. Δεν έχει λόγο να πάει στο εξωτερικό. Οσο για το αν θα πάρει τηλέφωνο, σιγά μην επικοινωνήσει. Παρακολουθούν τα πάντα και ο αδερφός μου θέλει να κάνει επανάσταση. Θα δούμε βέβαια και στην πράξη...».


Αδύνατος και κοντοκουρεμένος


Ο Αυγουστίνος Ξηρός έχει πάψει εδώ και χρόνια να χρησιμοποιεί κινητό. Δεν το χρειάζεται, λέει και ξαναλέει. Ανεργος μαραγκός, πατέρας δύο παιδιών, τα βγάζει δύσκολα πέρα, όμως όλα τα αδέρφια συνεχίζουν μέχρι σήμερα να έχουν στενές επαφές. «Ο Σάββας το έμαθε για τον Χριστόδουλο. Ομως δεν έχουμε μιλήσει. Δεν μπορείς να τον πλησιάσεις εκεί που είναι. Δεν έχει ούτε τηλεκάρτες», εξηγεί και αμέσως η κουβέντα γυρίζει και πάλι στον μεγάλο αδερφό του: «Φοβούνται τον Χριστόδουλο και καλά κάνουν και τον φοβούνται μήπως ξυπνήσει ο κόσμος. Ακόμη και να τον πιάσουν, η κίνησή του έχει έναν συμβολισμό».

Στην τελευταία επίσκεψή του ο 56χρονος «Μανώλης» ήταν εμφανώς αλλαγμένος. Αδύνατος, με πολύ κοντό μαλλί, σχεδόν ξυρισμένο. Μια εικόνα εντελώς διαφορετική από αυτή που είχαμε συνηθίσει από τη σύλληψή του το 2002 και τη δίκη λίγα χρόνια αργότερα. Ομως και στο πατρικό του σπίτι οι γονείς του δεν έχουν ούτε μία φωτογραφία με τη νέα του εμφάνιση. Ακόμη και οι αστυνομικοί που φύλαγαν το σπίτι του παπα-Τριαντάφυλλου στη Νέα Καλλικράτεια, στην περίπτωση που ο Χριστόδουλος Ξηρός επέστρεφε, για να τον συλλάβουν κρατούσαν μια φωτογραφία από τα παλιά.

Στην κωμόπολη της Νέας Καλλικράτειας, ελάχιστοι τον είχαν δει να κυκλοφορεί τα τελευταία δύο χρόνια που έπαιρνε άδειες και επισκεπτόταν τους γονείς του. Συναντιόταν μόνο με τους ανθρώπους που ήθελε και περνούσε πολλές ώρες αγναντεύοντας τη θάλασσα. Σε άλλες στιγμές έφτιαχνε λύρες, παραδοσιακά όργανα, μπουζούκια και κρουστά ενώ του άρεσε να ασχολείται και με το αγαπημένο του σκυλί και τα αρνάκια που είχε η οικογένεια στη μίνι φάρμα της οδού Δαμασκηνίων στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης