Εμφύλιος στον αντιεξουσιαστικό χώρο

Εμφύλιος στον αντιεξουσιαστικό χώρο

Η διάσπαση των «Πυρήνων της φωτιάς» και το άγριο νέο τοπίο στο αντάρτικο πόλης - Ο ρόλος του Χριστόδουλου Ξηρού

Εμφύλιος στον αντιεξουσιαστικό χώρο
Ο πόλεμος στον αντιεξουσιαστικό χώρο, η «διάσπαση» των «Πυρήνων της Φωτιάς», τα άγνωστα επεισόδια και ο ρόλος του Χριστόδουλου Ξηρού.  Αυτά είναι τα κομμάτια ενός παζλ που φέρει τον τίτλο «Εμφύλιος στον αντιεξουσιαστικό χώρο» και έχει να κάνει με τις ζυμώσεις και τις ανακατατάξεις στο σύγχρονο αντάρτικο πόλης, που κορυφώνονται επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό.

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες υπήρχε διάχυτη η θεωρία περί «συγκοινωνούντων δοχείων» μεταξύ τον ένοπλων οργανώσεων ενός κοινού επαναστατικού ταμείου, αλλά και προσώπων που κινούνταν με ευκολία από τη μία οργάνωση στην άλλη. Πλέον τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ νεαρών φυλακισμένων που κατηγορούνται ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», οι αποκαλύψεις για άγριους ξυλοδαρμούς συντρόφων από συντρόφους, αλλά και η συμπληρωματική προκήρυξη των «Μαχόμενων Λαϊκών Επαναστατικών Δυνάμεων» της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία των δύο νεαρών Χρυσαυγιτών, που επιτίθεται  στους αναρχικούς και τους αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων, έβγαλε στην επιφάνεια διαμάχες που χρόνια κάποιοι ήθελαν να κρατήσουν στο σκοτάδι.
Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν επαναπροσδιορίσουν τον χάρτη των ένοπλων ομάδων, αυτές των αναρχικών ακόμη και τις παρέες των λεγόμενων «μπαχαλάκηδων» που έχουν καιρό να κάνουν δυναμική εμφάνιση.
Κλείσιμο

Η διάσπαση των «Πυρήνων» και ο εμφύλιος


Οταν τον Σεπτέμβριο του 2009 οι αστυνομικοί μπήκαν στο διαμέρισμα-γιάφκα του Χαλανδρίου άρχισε σιγά-σιγά να ξετυλίγεται το κουβάρι της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Η φύση της συγκεκριμένης οργάνωσης, που ουσιαστικά επέτρεπε σε διάφορες ομάδες- πυρήνες να έχουν μια ανεξάρτητη λειτουργία (αρχικά υπήρχε ο «Πυρήνας» της Αθήνας αλλά και εκείνος της Θεσσαλονίκης), έφερε και τα πρώτα προβλήματα. Διαφωνίες που έφταναν ακόμη και στα όρια του τσακωμού είχαν ως αποτέλεσμα να αρχίσει νωρίς η διάσπαση στον «Πυρήνα» της Αθήνας.

Ο διαχωρισμός γίνεται ορατός όταν  από το ανελέητο κυνηγητό της Αντιτρομοκρατικής τα μέλη αναγκάζονται να μετακομίσουν στην επαρχία. Από τη μία η ομάδα των αδελφών Νικολόπουλου, Τσάκαλου, Νταμιάνο Μπολάνο, Γιώργου Πολύδωρου και Ολγας Οικονομίδου, οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα διαμέρισμα-γιάφκα στην περιοχή του Βόλου, που ουσιαστικά αποτελούν τη συνέχεια της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», και από την άλλη ο «Πυρήνας» του Αγρινίου, αποτελούμενος από τους Τάσο Θεοφίλου, Αλέξανδρο Μητρούσια, Αλέξανδρο Καραγιαννίδη και Κωνσταντίνο Σακκά, αλλά και των συλληφθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, Γιάννη Μιχαηλίδη, Ανδρέα Μπουρτζούκου, Δημήτρη Πολίτη, Ανάργυρου Ντάλιου και Φοίβου Χαρίση. Οι συγκεκριμένοι ποτέ δεν παραδέχθηκαν ότι ανήκουν στους «Πυρήνες» και αυτοπροσδιορίζονταν ως αναρχικοί αντιεξουσιαστές. Ετσι, όταν βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 ένα οπλοστάσιο σε αποθήκη της Νέας Σμύρνης, αρχικά οι αστυνομικοί πίστεψαν ότι έχουν βρει τα όπλα της «Σέχτας Επαναστατών», στην πορεία, όμως, η εξέταση και μη ταυτοποίησή τους, τους έκανε να μη βάλουν ταμπέλα στη συγκεκριμένη ομάδα. Για την Αντιτρομοκρατική είναι απλά ο «Πυρήνας» του Αγρινίου.

Τα επεισόδια μεταξύ των δύο ομάδων είναι σχεδόν καθημερινά, ωστόσο η πρώτη μεγάλη σύγκρουση έγινε όταν τον Δεκέμβριο του 2011 ο ισοβίτης Παναγιώτης Βλαστός μαζί με τον Χρήστο Τσάκαλο και τα αδέλφια Νικολόπουλου προσπάθησαν να αποδράσουν την ώρα του επισκεπτηρίου στις Φυλακές Κορυδαλλού. Τότε, ο «Πυρήνας» του Αγρινίου επιτέθηκε σε εκείνον του Βόλου μιλώντας για σχέσεις με ποινικούς. Η άλλη πλευρά απάντησε σε σκληρή γλώσσα.

Το καλοκαίρι συνέβη ένα περιστατικό που άνοιξε νέο κύκλο βίας και απειλών όταν ο Γεράσιμος Τσάκαλος με κείμενο που ανέβασε στο Διαδίκτυο επέρριπτε ευθύνες στους συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό, ότι δεν ξεφορτώθηκαν τις πλαστές ταυτότητες που είχε φτιάξει ο ίδιος και τους είχε δώσει, με αποτέλεσμα να φορτωθεί ένα ακόμη κακούργημα. Ο Μιχαηλίδης, γνωστός και ως «τοξοβόλος του Συντάγματος», απάντησε λίγους μήνες αργότερα σε ανάλογο οξύ ύφος, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα μπαράζ ανακοινώσεων και αλληλοκατηγοριών. Αποκορύφωμα αυτής της κόντρας ήταν ένα κείμενο του αναρχικού Γιάννη Ναξάκη, που συνελήφθη στη Νέα Φιλαδέλφεια από την Αντιτρομοκρατική, μέσω του οποίου έκανε επίθεση στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» για τη συμπεριφορά τους στα κελιά του Κορυδαλλού.

Η συνέχεια ήρθε στις 5 Ιανουαρίου όταν ο αναρχικός Ναξάκης φέρεται να ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους καταδικασμένους για τη συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς», οι οποίοι ανέβασαν ένα κείμενο που τον αποκαλούσαν «τιποτένιο» και «συκοφάντη», συμπληρώνοντας ότι «η διαλεκτική τελειώνει και υπάρχει χώρος μόνο για απόλυτη βία». Οι εννέα που δεν αποδέχονται τη συμμετοχή τους στη ΣΠΦ επιτίθενται πάλι στους «Πυρήνες». «Θεωρούμε ότι η δόλια ενέδρα στο σύντροφό μας αποτέλεσε μια στιγμή ενός πολιτικο-στρατιωτικού σχεδίου επιβολής σιωπής γύρω από ζητήματα που αφορούν την εν λόγω οργάνωση», κατηγορώντας τους για μαφιόζικο χαρακτήρα και εκβιασμούς. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης