Πλαστογράφησε 100 έγγραφα στο ΝΑΤ και θα συνεχίσει να εργάζεται

Πλαστογράφησε 100 έγγραφα στο ΝΑΤ και θα συνεχίσει να εργάζεται

"Επιστήμονας" στις μαϊμού συντάξεις και τα επιδόματα. Τι αναφέρει η έκθεση  Ρακιτζή

Πλαστογράφησε 100 έγγραφα στο ΝΑΤ και θα συνεχίσει να εργάζεται

Επαγγελματίες πλαστογράφοι, που θα έκαναν λαμπρή καριέρα στον υπόκοσμο φτιάχνοντας μεγάλο «όνομα» στο κοινό έγκλημα, όχι μόνο δεν απολύονται από το δημόσιο αλλά εξασφαλίζουν μια δεύτερη ευκαιρία για να συνεχίσουν τη «δημιουργική» σταδιοδρομία τους στην κρατική μηχανή. Πρόκειται για άκρως προκλητικές περιπτώσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την «τσιμπίδα» του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τη στιγμή ακριβώς που ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνης Μανιτάκης, προωθεί την κατάργηση του επιτυχημένου και ανεξάρτητου θεσμού, παρά τα ομαδικά διακομματικά πυρά που δέχεται για αυτή του την επιλογή.

Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει στο δημόσιο υπάλληλος, τον οποίο η ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτηρίζει «καθηγητή» της πλαστογραφίας, με συνολικά 100 πλαστά υπηρεσιακά έγγραφα στο ενεργητικό του! Αιτία, το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο που έκρινε ότι ύστερα από «ξεκούραση» ενός έτους ο συγκεκριμένος υπάλληλος μπορεί να επανέλθει κανονικά στη θέση του και να εκπληρώσει ευσυνείδητα τα καθήκοντά του. Ειδικότερα, η έρευνα που πραγματοποίησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο έφερε στο φως μια πραγματικά απίστευτη ιστορία έκδοσης «μαϊμού» συντάξεων και επιδομάτων πρόνοιας σε ασφαλισμένους ναυτικούς με την χρήση πλαστών εγγράφων κάθε είδους. Πλαστά πιστοποιητικά βεβαίωσης θαλάσσιας υπηρεσίας, πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις, πλαστές σφραγίδες δημόσιων υπηρεσιών, πλαστογραφημένες υπογραφές διπλωματικών υπαλλήλων και γιατρών αποτελούν μέρος μόνο των όσων αποκαλύφθηκαν. Το 50σέλιδο πόρισμα που συνέταξε, ύστερα από εντολή του Γενικού Επιθεωρητή, το μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από ειδικούς επιθεωρητές και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι πραγματικό μνημείο στη δημόσια διοίκηση. Περισσότερες από 60 περιπτώσεις ναυτικών προσπάθησαν να λάβουν ή έλαβαν σύνταξη γήρατος υποβάλλοντας πλαστά δικαιολογητικά με τη βοήθεια υπαλλήλου, που έκανε την πλαστογραφία επιστήμη.

Όπως λέει, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο κ. Ρακιντζής «οποιαδήποτε πράξη διαφθοράς σε οποιοδήποτε τομέα του δημοσίου ανακαλύπτεται τάχιστα πλέον, όπως φαίνεται και από το σχετικό πόρισμα, οδηγείται στην επιβολή των νομίμων κυρώσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο υπεύθυνος καταχράστηκε της εμπιστοσύνης που του έδειξε το νομικό πρόσωπο και εξέδωσε σειρά συντάξεων για ανθρώπους που δεν τις δικαιούνταν πλαστογραφώντας σχετικά δικαιολογητικά. Η δε ποινή ήταν επιεικής και για αυτό θα ασκήσουμε ένσταση για την επιβολή βαρύτερης τιμωρίας». Πρόκειται για την πρώτη ένσταση που άσκησε ο Γενικός Επιθεωρητής ύστερα από 14 μήνες, όταν και του αφαιρέθηκε το δικαίωμα αυτό μετατρέποντας έτσι τα πειθαρχικά συμβούλια σε «πλυντήρια» αθωωτικών αποφάσεων.

Στο μεταξύ, η ποινική δίωξη που ασκείται στον επίορκο υπάλληλο του ΝΑΤ τον περασμένο Μάρτιο αποτυπώνει την έκταση των αξιόποινων πράξεων του, που αφορούν στο διάστημα μεταξύ 2008 και 2012. «Πλαστογραφία κατά συρροή και υπεξαγωγή εγγράφων κατ’εξακολούθηση». Μνημονεύονται περί τα 100 αλλοιωμένα από τον ίδιο έγγραφα. Το κατηγορητήριο είναι συντριπτικό. «Ως υπάλληλος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου κατάρτισε εξ υπαρχής πλαστά πιστοποιητικά υπηρεσίας με πλοία με ξένη σημαία μη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, στα οποία βεβαιώνονταν ότι οι αναγραφόμενοι σε αυτά ναυτικοί είχαν δήθεν υπηρετήσει σε τέτοια πλοία και τα οποία κατέθεταν οι ναυτικοί προκειμένου να εξαγοράσουν την υπηρεσία τους στα πλοία αυτά και να προσμετρηθεί ο χρόνος αυτός στα συντάξιμα χρόνια τους στο ΝΑΤ, τα οποία πιστοποιητικά, ωστόσο, ουδέποτε είχαν θεωρηθεί από τις αρμόδιες πρεσβείες, προξενικές αρχές και λιμεναρχεία».

Στις 26 Απριλίου 2013 φτάνει η ώρα της κρίσης. Συνέρχεται το πενταμελές πειθαρχικό συμβούλιο του ΝΑΤ αποτελούμενο από συναδέλφους του. Σύμφωνα με την πρόταση του εισηγητή προέκυψε «όχι μόνο εμπλοκή του υπαλλήλου αλλά και ο χρηματισμός του». Πρώην ναυτικός κατέθεσε στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του 4.000ευρώ αρχικά και στη συνέχεια ακόμα 3.000ευρώ «ως προκαταβολή του συνολικού ποσού των 28.000ευρώ που αντιστοιχούσε στην εξαγορά της υπηρεσίας του ίδιου και του αδερφού του, όπως του είχε πει ο υπάλληλος, και με το αιτιολογικό της μετέπειτα μεταφοράς των ποσών στο λογαριασμό του ταμείου». Παρά τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων και την βαρύτητα των πράξεων το πειθαρχικό έκρινε ότι μετά την ολοκλήρωση της ποινής της προσωρινής παύσης των 12 μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών του ο συνάδελφός τους θα βρίσκεται τέτοια εποχή του χρόνου στο γραφείο του να συνεχίσει την προσφορά του στην υπηρεσία.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης