Ολη η Θεσσαλονίκη στο Κτηματολόγιο

Ολη η Θεσσαλονίκη στο Κτηματολόγιο

Στο Κτηματολόγιο μπαίνει όλος ο Νομός Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο του 2008 ξεκινά το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου και θα κληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλες τις περιοχές όπου θα προχωρά η διαδικασία να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις. Πρόκειται για το βασικότερο πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου, στο οποίο θα περιληφθούν όλοι οι δήμοι των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και οι πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας. Με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης

Ολη η Θεσσαλονίκη στο Κτηματολόγιο

Στο Κτηματολόγιο μπαίνει όλος ο Νομός Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο του 2008 ξεκινά το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου και θα κληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλες τις περιοχές όπου θα προχωρά η διαδικασία να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις. Πρόκειται για το βασικότερο πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου, στο οποίο θα περιληφθούν όλοι οι δήμοι των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και οι πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας. Με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης θα έχουν καταγραφεί οι ιδιοκτησίες περίπου των 2/3 του πληθυσμού της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2007 - 2010, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκονται τα πιο «γερασμένα» κτίρια της πόλης, σε αντίθεση με την ανατολική και δυτική πλευρά όπου οι οικοδομές είναι νεότερες. Εκτός όμως από παλαιά, τα κτίρια στο ιστορικό κέντρο είναι και πιο ψηλά, σε σχέση με το υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, στο κέντρο του δήμου -κάτω από την Εγνατία έως την παραλία και από την οδό Αγγελάκη έως την οδό Αριστοτέλους- υπάρχουν πολυκατοικίες, το ύψος των οποίων είναι κατά μέσο όρο 6,6 όροφοι. Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια χαρακτηρίζονται παλιά αφού είναι άνω των 50 ετών και η βασική τους χρήση είναι πλέον η επαγγελματική στέγη και όχι η μόνιμη κατοικία. Ωστόσο, τα προτιμούν ως κατοικία οι φοιτητές, οι οποίοι θέλουν να βρίσκονται στο κέντρο για εύκολες και γρήγορες μετακινήσεις.

Η ίδια κατάσταση, με παλιά και ψηλά κτίρια, παρατηρείται και στην περιοχή γύρω από τον Βαρδάρη. Παλιά κτίρια των οποίων η κατάσταση χαρακτηρίζεται κακή υπάρχουν και πάνω από την Εγνατία και μέχρι την Ανω Πόλη.

Αντίθετα, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, από την οδό Κένεντι έως την οδό Δελφών, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κατοικιών με ψηλά κτίρια που έχουν μέσο όρο 5,6 ορόφους και τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως σχετικά νέα, δηλαδή μεταγενέστερα του 1970. Χαμηλότερα αλλά παλαιότερα κτίρια υπάρχουν στις περιοχές Δελφών και Παπάφη, ενώ στην Τούμπα βρίσκονται σχετικά νέα έως πάρα πολύ καινούρια κτίρια, κυρίως στις ανατολικές παρυφές.

Στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα ψηλά κτίρια έκαναν την εμφάνισή τους μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, με στόχο την εξασφάλιση στέγασης πολλών οικογενειών. Την εποχή εκείνη η πόλη ήταν γεμάτη με μικρά και μεγάλα σπίτια που περιβάλλονταν από κήπους, γρήγορα όμως δημιουργήθηκε η ανάγκη στέγασης, αλλά κυρίως ένταξης 1.200.000 προσφύγων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης