Μεγάλος ο αριθμός εξαφανίσεων ηλικιωμένων στη χώρα μας

Μεγάλος ο αριθμός εξαφανίσεων ηλικιωμένων στη χώρα μας

Εκείνοι μπορεί να μη θυμούνται λόγω Alzheimer, αλλά εμείς δεν τους ξεχνάμε ποτέ…

Μεγάλος ο αριθμός εξαφανίσεων ηλικιωμένων στη χώρα μας
Σημαντικά είναι τα στοιχεία που αναφέρονται σε εξαφανίσεις ηλικιωμένων, οι οποίες τείνουν να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στη χώρα μας. Σύμφωνα με την αναφορά της Alzheimer Disease Ιnternational στην Ελλάδα σήμερα 196.000 άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο του Alzheimer, που είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιασθεί μέχρι το 2050.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για αυτούς τους ανθρώπους είναι αρκετοί, με κυριότερο εκείνον της εξαφάνισης.  Για το λόγο αυτό τους τελευταίους δέκα μήνες  μπήκε στη ζωή μας το «Silver Alert», που ανήκει στη Μ.Κ.Ο. «Γραμμή Ζωής». Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που διαθέτει αυτή την υπηρεσία, ενώ «πατρίδα» της είναι οι Η.Π.Α..

Κλείσιμο
Πόσοι εξαφανισθέντες ηλικιωμένοι βρέθηκαν
Όλοι μας έχουμε δει στην τηλεόραση μάς να εμφανίζονται εξαφανίσεις ηλικιωμένων με τα προσωπικά τους στοιχεία και την ακριβή περιγραφή της εικόνας τους την ημέρα που έφυγαν, όμως, πόσοι από εμάς γνωρίζουμε, αν αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν και, αν ναι, σε τι κατάσταση;

Σύμφωνα με την  εκπρόσωπο Τύπου της Μ.Κ.Ο. «Γραμμή Ζωής», κ. Πελίνα Θεοδοσίου, αλλά και τον εννιάμηνο απολογισμό της λειτουργίας του «Silver Alert» που απέκτησε «σάρκα και οστά» στις 12/04/2011, μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί 46 Silver Alerts και έχουν βρεθεί 35 εξαφανισθέντες ηλικιωμένοι, εκ των οποίων οι 20 εντοπίσθηκαν σώοι και οι υπόλοιποί 15 νεκροί.  Παράλληλα, 11 ηλικιωμένοι συνεχίζουν  να αγνοούνται, ενώ οι ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί είναι ελάχιστες. Αξίζει, επίσης,  να σημειώσουμε ότι 96 ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν λίγο πριν εκδοθεί το Silver Alert για αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχει γίνει αναφορά για την εξαφάνισή τους στην αστυνομία , εδώ κα  δέκα μήνες, 142 ηλικιωμένοι.
«Δηλώνουμε την εξαφάνιση έγκαιρα»
Εάν κάποιος ασθενής Alzheimer χαθεί και δε βρεθεί μέσα στις επόμενες 12 ώρες, τότε οι πιθανότητες επιβίωσής του μειώνονται στο 50% και λιγοστεύουν δραματικά όσο o χρόνος κυλάει αντίστροφα. «Για το λόγο αυτό, σε τέτοιες περιπτώσεις, τα οικογενειακά πρόσωπα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στην Αστυνομία για να δηλώσουν εξαφάνιση και κατ’οπιν να επικοινωνούν με εμάς, ώστε να εκδοθεί το Silver Alert», επισημαίνει στο protothema.gr, η κ. Θεοδοσίου και τονίζει:

«Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που οι συγγενείς άργησαν να έρθουν σε επαφή μαζί μας και περίμεναν μέρες για να το κανούν, καθώς πίστευαν ότι ο εξαφανισθείς ηλικιωμένος μπορεί να γυρίσει σπίτι από μόνος του. Είναι ελάχιστες οι φορές που συνέβη αυτό. Οι ηλικιωμένοι που χάνονται, δε θυμούνται το δρόμο της επιστροφής, με αποτέλεσμα να τους εντοπίζουμε νεκρούς τις περισσότερες φορές».

Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάποιος δικός μας άνθρωπος νοσεί
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Alzheimer - Hellas, κ. Μάγδα Τσολάκη, υπάρχουν δέκα πρώτα συμπτώματα, τα οποία μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τους συγγενείς και είναι τα εξής:

•    Διαταραχές μνήμης
•    Διαταραχές προσανατολισμού στον χρόνο πρώτα και μετά στον τόπο
•    Αλλαγή διάθεσης χωρίς λόγο
•    Διαταραχή στο λόγο
•    Διαταραχή στη λογική κρίση
•    Έλλειψη πρωτοβουλίας
•    Αδιαφορία - απάθεια
•    Καχυποψία
•    Αδυναμία εκτέλεσης σύνθετων γνωστών δραστηριοτήτων
•    Επανάληψη των ίδιων ερωτήσεων ή ιστοριών
Υπάρχει κληρονομικότητα;
Σύμφωνα με την κ. Τσολάκη, στην οικογενή μορφή του Alzheimer, όπου υπάρχουν μεταλλάξεις, η κληρονομικότητα ανέρχεται στο 50%. Στη σποραδική μορφή, εντούτοις, όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, ο κίνδυνος τετραπλασιάζεται.  Έχουν βρεθεί τουλάχιστον δέκα προδιαθεσικά γονίδια, τα οποία, σε συνέργεια με το περιβάλλον, οδηγούν στην άνοια.

Τί πρέπει κανείς να προσέχει ιδιαίτερα, εάν κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο πάσχει από τη νόσο Alzheimer;
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Alzheimer-Hellas και την εκπρόσωπο Τύπου της Μ.Κ.Ο. «Γραμμή Ζωής», είναι πολύ σημαντικό, εάν κάποιο αγαπημένο μας  πρόσωπο πάσχει από τη νόσο Alzheimer, να μην ξεχνάμε ότι ο ασθενής συνεχίζει να είναι άνθρωπος και έχει την ίδια ανάγκη για αγάπη και ενδιαφέρον. Καλό θα είναι να αφιερώνουμε ουσιαστικό χρόνο μαζί του, να συζητάμε και να μην τον αφήνουμε ποτέ μόνο του.

Η τεχνολογία «σύμμαχος» της νόσου
Καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεται κανείς επί 24ωρου βάσεως μαζί με έναν ηλικιωμένο που έχει προβλήματα μνήμης, έχουν αναπτυχθεί διάφοροι μηχανισμοί τύπου GPS, όπως είναι τα αθλητικά παπούτσια με ενσωματωμένο GPS ειδικά σχεδιασμένα για ηλικιωμένους, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προταθεί ακόμη και η τοποθέτηση ηλεκτρονικού τσιπάκι σε άτομα που πάσχουν από Alzheimer.«Είναι πολύ χρήσιμα για τους ασθενείς που αρχίζουν να χάνονται και συνήθως προτείνονται στα μεσαία στάδια της νόσου», επισημαίνει η κυρία Τσολάκη. Στην Ελλάδα, το Silver Alert ξεκίνησε συνεργασία με την εταιρεία iTrack.gr, η οποία παρέχει συσκευές εντοπισμού ηλικιωμένων, μικρές σε μέγεθος, ώστε να μπορούν να τις έχουν πάντα επάνω τους. Έτσι, σε περίπτωση εξαφάνισης, μπορούν να εντοπισθούν ευκολότερα, ενώ το Silver Alert, ενεργοποιείται άμεσα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Οι έντεκα ηλικιωμένοι που ακόμη αγνοούνται



Περισσότερες πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Silver Alert, τη νόσο Alzheimer, αλλά και για να γίνετε εθελοντής , μπορείτε να επισκεφθείτε τις εξής ιστοσελίδες:
http://www.lifelinehellas.gr/
http://www.alzheimer-hellas.gr/
https://www.facebook.com/1065.silveralerthellas

Δείτε αναλυτικά τον εννιάμηνο απολογισμό του Silver Alert εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης