30 χρόνια Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Ηχηρά ονόματα, δυναμικές εκπλήξεις

30 χρόνια Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Ηχηρά ονόματα, δυναμικές εκπλήξεις

Η παρουσίαση του δυναμικού, φετινού προγράμματος του 30ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιέχει παγκόσμιες πρεμιέρες, τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες στον χορό σήμερα παγκοσμίως και είναι αφιερωμένο, όπως τόνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια, Λίντα Καπετανέα στους ίδιους τους χορευτές

festival-kalamata-mk
Μπορεί να συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής αλλά το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μοιάζει πιο φρέσκο και ανανεωμένο όσο ποτέ: με κορυφαία και άκρως επιδραστικά ονόματα, με παγκόσμιες πρεμιέρες, με εκπλήξεις, όπως in situ παραστάσεις σε διαφορετικές περιοχές της περιοχής αλλά και με παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις είναι έτοιμο να γιορτάσει την επέτειο του με ένα πλούσιο πρόγραμμα από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα, κατά την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης “Ο θεσμός αυτός δεν δημιουργήθηκε μόνο για να στηρίξει πολιτιστικά την πόλη της Καλαμάτας, αλλά και για να εμπνεύσει το ευρύτερο κοινό και να το τροφοδοτήσει με ιστορίες ικανές να συμβάλλουν θετικά στα ζητήματα του συλλογικού και προσωπικού βίου.
festival_xorou_kalamatas__6_

Δημιουργήθηκε επίσης για να γεννηθούν οι επόμενες γενιές καλλιτεχνών που θα υπηρετήσουν την τέχνη του σύγχρονου χορού. Μόνο δημιουργώντας τις επόμενες γενιές χορευτών αλλά και θεατών μπορεί να έχει μέλλον το Φεστιβάλ. Μόνο στηρίζοντας τους θεσμούς στην παιδεία, στον πολιτισμό και στην τέχνη μπορεί να έχει μέλλον η ελληνική κοινωνία. Τέχνη όμως δεν νοείται χωρίς τους καλλιτέχνες. Γι’ αυτό και το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφιερώνεται στους καλλιτέχνες της κίνησης, στους καλλιτέχνες που εργάζονται καθημερινά με το σώμα τους, που αναμετρώνται με τους περιορισμούς αλλά και τις ανεξάντλητες και μυστηριώδεις δυνατότητές του, αφιερώνεται σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο της τέχνης του χορού, ενάντια στο χρόνο και τη φθορά, υπηρετώντας μια από τις αρχαιότερες μορφές έκφρασης”.
Κλείσιμο
festival_xorou_kalamatas__7_

Στο αφιερωμένο στους καλλιτέχνες πλούσιο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα μεταξύ άλλων θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την πρόσφατη παραγωγή Until We Sleep, του πιο επιδραστικού πολύπλευρου και πολυσυζητημένου καλλιτέχνη αυτή τη στιγμή στη Γαλλία-και όχι μόνο-με τις δοκιμασμένες του επιτυχίες στα μεγάλα θέατρα να επαινούνται για καιρό, του Botis Seva, το I’m afraid to forget your smile, δηλαδή το έργο των κορυφαίων και ιδιαίτερα αγαπητών στην Ελλάδα Imre & Marne van Opstal, του Nederlands Dans Theater αλλά και το πολυαναμενόμενο, τελευταίο έργο-ή τουλάχιστον έτσι έχει ανακοινωθεί-του θρυλικού, πολύπλευρου καλλιτέχνη Josef Nadj με τίτλο Full Moon, που θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Χορού του Montpellier τον Ιούνιο του 2024, συγκεντρώνοντας επί σκηνής επτά χορευτές μαζί με τον ίδιο. Επίσης, στο πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης [Hessisches Staatsballett] με δυο επιτυχημένες δημιουργίες.
festival_xorou_kalamatas__3_
festival_xorou_kalamatas__8_

Από το φεστιβάλ δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι κορυφαίοι Έλληνες χορογράφοι όπως η Πατρίτσια Απέργη με τον Οίκο της Ταραχής παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξωστρέφεια» αλλά και η Αθανασία Κανελλοπούλου, η οποία ανοίγει το Black Box του Φεστιβάλ στις 12.07 με το έργο TWO — MATTERS OF EXISTENCE, που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, και είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας A few moments of gaze που εστιάζει στο γυναικείο βλέμμα. Το έργο ΧΙΛΙΑ που θα παρουσιάσει ο διεθνούς φήμης Χάρης Γκέκας του οποίου τα έργα εμπνέονται από το φιλοσοφικό έργο Mille Plateux των Gilles Deleuze και Félix Guattari. Εξερευνώντας τις έννοιες της επανάληψης και της διαφοροποίησης, το έργο ανιχνεύει την ικανότητα αποδοχής της προσωπικής μεταμόρφωσης και μιας άγνωστης ελευθερίας. Ποιες συνθήκες και ποιες θυσίες επιτρέπουν να κατακτηθούν αυτά τα πολυπόθητα ιδανικά;
festival-xorou-kalamatas-mk
festival_xorou_kalamatas__5_
festival_xorou_kalamatas__9_

Τονίζοντας τη μεταμόρφωση του Φεστιβάλ σε Διεθνή πλέον θεσμό τόσο η καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα, όσο και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έδωσαν έμφαση σε όλη τη σημαντική και ιστορική παρουσία του θεσμού στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκίνησε το 1995 και ταυτίζεται ιστορικά με την άνθιση του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, φέρνοντας στην πόλη της Καλαμάτας τους κορυφαίους Έλληνες και ξένους χορογράφους που παγκοσμίως έχουν γράψει την ιστορία του σύγχρονου χορού. Ο θεσμός, σταθερά υποστηριζόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού, ταυτίζει τη γέννησή του και τα πρώτα του βήματα με την ιστορική δράση της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (ΔΕΠΑΚ) και έχει συνδέσει το όνομά του με την Βίκυ Μαραγκοπούλου, την επί σειρά 21 ετών καλλιτεχνική διευθύντριά του, στην οποία έκανε ειδική αναφορά η Λίντα Καπετανέα, την Κατερίνα Κασιούμη που συνέχισε την καλλιτεχνική διεύθυνση για άλλα 2 χρόνια, αλλά και με τον Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
festival_xorou_kalamatas__11_

Υπό το πρίσμα αυτό δημιουργήθηκε το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Καλλιτεχνικής Διευθύντριάς του Λίντας Καπετανέα και του Δημάρχου Καλαμάτας Αθανάσιου Π. Βασιλόπουλου με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ Σωτήρη Κριτσωτάκη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΑΡΙΣ.
festival_xorou_kalamatas__10_
festival_xorou_kalamatas__1_

Το αμιγώς καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 12 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου 2024, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις 5 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου 2024. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή / Main Stage και στην Εναλλακτική Σκηνή / Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στο δημόσιο χώρο της Καλαμάτας και άλλων πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως η Τρίπολη, η Πύλος και το Ναύπλιο, παράλληλες εκδηλώσεις, δράσεις και συνεργασίες με άλλους φορείς και πολιτιστικούς οργανισμούς. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συνολικά 19 παραγωγές. Από τις 19 συνολικά ομάδες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους οι 9 είναι από το εξωτερικό και οι 10 από την Ελλάδα.
festival_xorou_kalamatas__4_

Οι καλλιτέχνες εξωτερικού που φιλοξενούνται φέτος στο Φεστιβάλ προέρχονται από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Σερβία, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία και Μοζαμβίκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, και ενσωματώνουν στην αφήγησή τους θέατρο, ζωντανή μουσική και ψηφιακά μέσα. Aπό τις 5 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας, ενώ φέτος θα δούμε ξανά το πολυαναμενόμενο Art within One που καταλήγει κάθε χρόνο σε ένα δυνατό dance battle με μονόλεπτους αυτοσχεδιασμούς στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης