ΕΛ.ΑΣ.: 379 συλλήψεις σε 633 περιστατικά βίας κατά γυναικών την περασμένη εβδομάδα

ΕΛ.ΑΣ.: 379 συλλήψεις σε 633 περιστατικά βίας κατά γυναικών την περασμένη εβδομάδα

Από τις 15 έως τις 21 Απριλίου εξιχνιάστηκαν 292 κλοπές-διαρρήξεις, 50 απάτες, 46 κλοπές τροχοφόρων, 31 ληστείες, 34 απάτες με υπολογιστή καθώς και 482 υποθέσεις περί όπλων και 327 περί ναρκωτικών

kakopiisi
Στοιχεία για τους ελέγχους και τις δράσεις των αστυνομικών στα πλαίσια των στοχευμένων δράσεων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων καθώς και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των πολιτών έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα από 15 έως 21 Απριλίου 2024, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 1.025 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 81 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button.

Συνολικά, διαχειρίστηκαν 633 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 379 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας 23 θύματα.

Εβδομαδιαία αποτίμηση του νέου σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας
Κλείσιμο


Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της ΕΛΑΣ στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν διασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

Οι έλεγχοι για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων εκπαιδευμένοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν δράσεις σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.

Έτσι, σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 6.004 έλεγχοι ατόμων,
  • 344 προσαγωγές,
  • 160 συλλήψεις, ενώ
  • βεβαιώθηκαν 270 παραβάσεις.


Οι έλεγχοι για την εγκληματικότητα

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των δράσεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα, από 15 έως 21 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν 505 ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες:

  • ελέγχθηκαν 87.729 άτομα,
  • προσήχθησαν 5.138 και
  • συνελήφθησαν 1.894.


Επιπλέον, ενδεικτικά εξιχνιάστηκαν 292 κλοπές – διαρρήξεις, 50 απάτες, 46 κλοπές τροχοφόρων, 31 ληστείες, 34 απάτες με υπολογιστή καθώς και 482 υποθέσεις περί όπλων και 327 περί ναρκωτικών.

Εβδομαδιαία αποτίμηση του νέου σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας


Οι έλεγχοι της τροχαίας

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις και στοχευμένους ελέγχους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων-αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Διενεργήθηκαν 111.534 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 33.900 παραβάσεις, γα τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • 6.813 για υπερβολική ταχύτητα,
  • 1.470 για μη χρήση κράνους,
  • 1.150 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
  • 1.021 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • 691 για ΚΤΕΟ,
  • 585 για μέθη,
  • 518 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και
  • 807 στάση και στάθμευση σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑΜΕΑ.


Εβδομαδιαία αποτίμηση του νέου σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας


«Οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, την καλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει απροστάτευτο και μόνο» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης σήμερα, ζέστη και λασποβροχές - Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα

Η δεύτερη υποψήφια προς αποχώρηση από το Survivor και οι... άχρηστες - Δείτε βίντεο

Ξέμεινε από τη φουρτούνα στην Αστυπάλαια ο Κασσελάκης και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης