Δύο Πανεπιστήμια στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελλάδα

Δύο Πανεπιστήμια στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελλάδα

Στις 24 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την επόμενη ημέρα στο Πανεπιστήμιο Πατρών - «Ειρήνη, ευγενής άμιλλα, ενότητα, συμπερίληψη»

olympiaki-floga
Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στις 25 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας «ΠΑΡΙΣΙ 2024».

Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, η οποία ξεκίνησε με την τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία, θα ταξιδέψει για δέκα ημέρες – από τις 16 έως τις 26 Απριλίου - στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Για πρώτη φορά, θα γίνει αφή της Φλόγας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Και τα δύο ΑΕΙ συμπληρώνουν φέτος 60 χρόνια παρουσίας στον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί στις 9.45 π.μ. την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024. Η τελετή εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των εξήντα χρόνων του Πανεπιστημίου. Πρώτη λαμπαδηδρόμος θα είναι η φοιτήτρια Έλενα Παπασταματοπούλου, μέλος της Εθνικής ομάδας para TAEKWONDO, η οποία θα παραλάβει την Ολυμπιακή Δάδα και θα διανύσει τη διαδρομή εντός της Πανεπιστημιούπολης έως το Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», όπου και θα τελεστεί η αφή του βωμού.

Θα ακολουθήσει η έπαρση των σημαιών των Ολυμπιακών Αγώνων, της Γαλλίας και της Ελλάδας και η ανάκρουση των αντίστοιχων Ύμνων από μουσικό σχήμα και χορωδία φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κλείσιμο
Στη συνέχεια, την τελετή θα χαιρετίσουν η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας κ. Jean-Luc Lavaud ως εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024» και ο Πρόεδρος Ολυμπιακής Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η τελετή θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, την επιμέλεια του οποίου έχει ο κ. Αντώνιος Βερβέρης, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα αναχωρήσει από τον χώρο του Πανεπιστημίου με τον δεύτερο λαμπαδηδρόμο, φοιτητή Άρη Ζάραγκα, χρυσό πανελληνιονίκη στο άθλημα του judo.

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμμετέχει για πρώτη φορά στη μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων, τιμώντας τα ιδανικά της ειρήνης, της ενότητας, της ευγενικής άμιλλας και της συμπερίληψης» δηλώνουν οι πρυτανικές Αρχές.

Πανεπιστήμιο Πατρών

Η τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 25 Απριλίου στις 17.40 μ.μ. στον εξωτερικό χώρο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Ήταν μία ιδέα που προέκυψε από τον πρύτανη Χρήστο Μπούρα με αφορμή το γεγονός ότι φέτος το Πανεπιστήμιο κλείνει 60 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή του, οπότε η σκέψη ήταν να προσπαθήσουμε να περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα μέσα από αυτό. Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά, να περάσει δηλαδή η Φλόγα μέσα από ένα Πανεπιστήμιο. Η ιδέα άρεσε στην ολυμπιακή επιτροπή κι έτσι το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρώτο στην ιστορία που διεκδίκησε και κατάφερε κάτι τέτοιο. Η ιδέα γεννήθηκε συμβολικά και σημειολογικά. Η ίδια η φλόγα συμβολίζει την ελπίδα, τη δημιουργία, την αναγέννηση και τη γνώση. Η Φλόγα θυμίζει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ότι ο Προμηθέας την έκλεψε από τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους μεταφέροντάς τους τη γνώση. Το Πανεπιστήμιο είναι ο κατεξοχήν χώρος για να περάσει η φλόγα τους δρόμους της εκπαίδευσης, της γνώσης και του πολιτισμού» δήλωσε η αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας Λένα Αλμπάνη. Όπως δε πρόσθεσε η ίδια, «η Φλόγα θα διασχίσει την Πανεπιστημιούπολη μας και είναι ένα σημαντικό γεγονός που συνδέει το Πανεπιστήμιο με την πόλη. Το Πανεπιστήμιο είναι κύτταρο της πόλης, είναι πολύ σημαντικό να μπει στο κάδρο της επικαιρότητας ανά τον πλανήτη. Είναι εξαιρετικά σημαντική στιγμή, όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας».

Το πρόγραμμα της τελετής

17:38 - Άφιξη Ολυμπιακής Φλόγας στο κεντρικό φυλάκιο του Πανεπιστημίου Πατρών

17:38 - 17:41- 1ος λαμπαδηδρόμος – διαδρομή έως το κτίριο της Πρυτανείας – Αφή βωμού από λαμπαδηδρόμο

Τελετή - 17:41-18:11

- Αφή βωμού από λαμπαδηδρόμο

- Άφιξη αντιπροσωπείας επισήμων της Ε.Ο.Ε. και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024»

- Ανάκρουση με απόλυτη σειρά των: Ολυμπιακού Ύμνου από την Cantelena Χορωδία Πάτρας – Εθνικού Ύμνου Γαλλίας – Εθνικού Ύμνου Ελλάδας

- Έπαρση σημαιών: Ολυμπιακών Αγώνων, Γαλλίας και Ελλάδος ταυτόχρονα με την ανάκρουση των αντίστοιχων Ύμνων

- Χαιρετισμός εκπροσώπου Πανεπιστημίου Πατρών: Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης

- Χαιρετισμός εκπροσώπου Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024»: Κατρίν Σανιελόνζ, Πρόξενος της Γαλλίας στην Ελλάδα
- Χαιρετισμός εκπροσώπου Ε.Ο.Ε.: Πέτρος Συναδινός, Μέλος ΕΟΕ – Εκπρόσωπος Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, Αρχηγός Αποστολής Παρίσι 2024

- Ανταλλαγή δώρων

- Πολιτιστικό πρόγραμμα: Φοιτητική Ομάδα Χορού Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου

18:11 - Αναχώρηση Ολυμπιακής Φλόγας – 2ος λαμπαδηδρόμος

Λήξη τελετής

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό.

Ειδήσεις σήμερα:

«Κούρεμα» ορόφων ή πρόστιμο μετά τη σύγκρουση Δήμων με ΤΕΕ για τον νέο οικοδομικό κανονισμό

Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok - Το παρασκήνιο του «Ψυχρού Πολέμου» με την Κίνα

Η Σίντνεϊ Σουίνι ανέβασε το μήνυμα «Συγγνώμη που έχω ωραία στήθη» από τις διακοπές της στο Μεξικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης