COSMOTE BLUE: απομάκρυνση 34 τόνων πλαστικού από τις ελληνικές θάλασσες και εκπαίδευση 190 ψαράδων το 2023

COSMOTE BLUE: απομάκρυνση 34 τόνων πλαστικού από τις ελληνικές θάλασσες και εκπαίδευση 190 ψαράδων το 2023

Τριετής στρατηγική συνεργασία με την «Εναλεία για» καθαρισμό ακτών και θαλασσών από τα απορρίμματα, εκπαίδευση επαγγελματιών αλιέων και ανακύκλωση του πλαστικού.

kedriki_COSMOTE_BLUE_1

Sponsored content

Οι ελληνικές θάλασσες, σημείο αναφοράς της ελληνικής πραγματικότητας και κουλτούρας, παραμένουν ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της ελληνικής οικονομίας, παρέχοντας αμέτρητες δυνατότητες για αλιεία, ναυτιλία, τουρισμό και εμπορία, χάρη στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και στο πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα των βυθών της. Η προστασία και διατήρηση του φυσικού πλούτου της χώρας οφείλει να αποτελεί μια προσπάθεια συλλογική, η οποία εκφράζεται όχι μόνο σε ατομικό, αλλά και σε κοινωνικό και εταιρικό επίπεδο.


Μια πρωτοβουλία της COSMOTE για την προστασία των ελληνικών θαλασσών

Η COSMOTE, αναγνωρίζοντας την υψηλή σημασία της προστασίας του ελληνικού θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά και την ανάγκη για άμεση δράση, προχώρησε το 2023 σε στρατηγική συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Εναλεία». Με βασικό στόχο την απομάκρυνση της πλαστικής ρύπανσης από το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας, και την εκπαίδευση των Ελλήνων επαγγελματιών ψαράδων, η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE, με δράσεις καθαρισμού στον Θερμαϊκό κόλπο, την Χαλκιδική και τον Αργοσαρωνικό κόλπο, μετρά ήδη έναν χρόνο λειτουργίας και έχει να επιδείξει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
COSMOTEBlue_2024_Infographic
Πιο συγκεκριμένα, από την έναρξη της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE το 2023 μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 34 τόνοι πλαστικού, μέσω των δράσεων καθαρισμού στις επιλεγμένες θαλάσσιες περιοχές από τις αλιευτικές κοινότητες με 40 αλιευτικά σκάφη. Παράλληλα, 190 επαγγελματίες ψαράδες έχουν εκπαιδευτεί σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας και σε καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών. Στόχος είναι μέχρι το 2025 να εκπαιδευτούν περισσότεροι από 200 ψαράδες σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικό εξοπλισμό και η μείωση των ιχθυαποθεμάτων.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί πως η ποσότητα των 34 τόνων πλαστικού που έχει απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από τις ελληνικές θάλασσες και ακτές μέσω της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE, θα μπορούσε να καλύψει με πλαστικά μπουκάλια την αγωνιστική επιφάνεια 15 γηπέδων ποδοσφαίρου, ένας αριθμός που καταδεικνύει τον όγκο της ποσότητας του πλαστικού που συλλέχθηκε.
Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, 19,5 τόνοι, πάνω από το μισό της ποσότητας πλαστικού που συγκεντρώθηκε, οδηγήθηκε σε ανακύκλωση και μετατροπή σε νέα προϊόντα προς χρήση, όπως κάλτσες, παπούτσια, έπιπλα κλπ.
Παράλληλα, ενισχύοντας περαιτέρω την πρωτοβουλία της COSMOTE, οι εργαζόμενοι της COSMOTE Technical Services συμμετείχαν και σε καθαρισμό παραλίας στη Σαλαμίνα.

Κλείσιμο
Μιλώντας σχετικά με τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας, η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε: «Με ικανοποίηση βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE, που αποτελεί τη δέσμευσή μας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ελλάδας. Οι θάλασσες μας αποτελούν πηγή ζωής και ευημερίας για τη χώρα και οφείλουμε να τις προστατεύουμε. Μέσα από τη συνεργασία μας με την «Εναλεία» συμβάλλουμε στην προστασία των θαλασσών τόσο με τον καθαρισμό και τη συλλογή πλαστικού, όσο και με την εκπαίδευση των επαγγελματιών ψαράδων, κάνοντας τη διαφορά στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Για τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους, βελτιώνουμε το θετικό μας αποτύπωμα μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος».
COSMOTE_BLUE_4
Το 2024 οι δράσεις εκπαίδευσης της αλιευτικής κοινότητας και καθαρισμού των ακτών και των θαλασσών θα συνεχιστούν στις ίδιες περιοχές, ενώ θα επεκταθούν και στην Κρήτη, στα Χανιά, το Ηράκλειο και τον Αγ. Νικόλαο, διευρύνοντας τον αντίκτυπο της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE. Δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία, διασφαλίζεται η δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος.


Στόχοι πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE μέχρι το 2025:
Υπενθυμίζεται ότι μέσα από την πρωτοβουλία COSMOTE BLUE αναμένεται μέχρι το 2025:
• να συγκεντρωθούν 90 τόνοι πλαστικού από τις θαλάσσιες περιοχές του Θερμαϊκού, της Χαλκιδικής και του Αργοσαρωνικού κόλπου και της Κρήτης,
• να εκπαιδευτούν περισσότεροι από 200 ψαράδες σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικό εξοπλισμό και η μείωση των ιχθυαποθεμάτων,
• να ανακυκλωθούν περισσότεροι από 52 τόνοι πλαστικού και να μετατραπούν σε νέα ανακυκλωμένα προϊόντα.

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE ενισχύει τη συστηματική περιβαλλοντική δράση της COSMOTE στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, ως ένα ακόμη βήμα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και τη διασφάλιση της ζωής σε αυτόν. Γιατί ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.
COSMOTE_BLUE_1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης