Ο γιος του Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ αρνήθηκε τον τίτλο του πρίγκιπα και... έγινε Μίλερ

Ο γιος του Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ αρνήθηκε τον τίτλο του πρίγκιπα και... έγινε Μίλερ

Ο Αχιλλέας-Ανδρέας, δευτερότοκος γιος της οικογένειας, βάζει στη ναφθαλίνη τον πριγκιπικό τίτλο του και την προσφώνηση «της Ελλάδας» και με το επώνυμο του Αμερικανού κροίσου παππού του ξεκινά μια εκστρατεία κατάκτησης του αμερικανικού ονείρου στη βιομηχανία του θεάματος

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
prigkipas_axilleas_xr
Είθισται, ή τουλάχιστον συνηθιζόταν στον παλιό πατριαρχικό και ετεροκανονικό κόσμο, στα παραμύθια οι βάτραχοι να μετατρέπονται εν ριπή οφθαλμού σε πρίγκιπες. Αρκούσε η διαμεσολάβηση του φιλιού μιας όμορφης, καλόκαρδης και τολμηρής πριγκιποπούλας για να λυθούν τα μάγια και να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Οι εποχές, όμως, έχουν αλλάξει δραματικά. Το ίδιο και οι πρίγκιπες - προφανώς και οι βάτραχοι. Πάρτε για παράδειγμα τον Αχιλλέα-Ανδρέα, κατά κόσμον Achi of Greece, δηλαδή τον δεύτερο γιο και τρίτο κατά ηλικιακή σειρά παιδί του Παύλου (της Ελλάδας) και της Μαρί- Σαντάλ.



Κλείσιμο
Παρότι οι τίτλοι ευγενείας τον περίμεναν με το που βγήκε από την κοιλιά της μητέρας του στις 12 Αυγούστου του 2000 και μολονότι τους κουβάλησε στους ώμους του τόσα χρόνια, χωρίς μάλιστα να παρουσιάσει εμφανή σημάδια κόπωσης ή δυσθυμίας, ο 23χρονος γαλαζοαίματος αποφάσισε να τους απαρνηθεί για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του ως θνητός ανάμεσα στους θνητούς. Ο Αχιλλέας-Ανδρέας, ο οποίος πλέον συστήνεται ως Ακι Μίλερ, «αμάρτησε» για τη χολιγουντιανή καριέρα που φιλοδοξεί να κάνει στο εγγύς ή έστω στο απώτερο μέλλον.
prigkipas_axilleas___2_
Ο Αχιλλέας-Ανδρέας δίπλα στη μητέρα του Μαρί-Σαντάλ σε πρόσφατη οικογενειακή φωτογραφία για τα Χριστούγεννα. Από αριστερά ο Κωνσταντίνος-Αλέξιος, ο Οδυσσέας-Κίμωνας, η Μαρία-Ολυμπία δίπλα στον Παύλο και τελευταίος δεξιά ο Αριστείδης-Σταύρος
prigkipas_axilleas___3_
Ο Αχιλλέας-Ανδρέας, κατά κόσμον Achi of Greece και εσχάτως Μίλερ, πριν από λίγες εβδομάδες γιόρτασε τα τέσσερα χρόνια της σχέσης του με τη βαθύπλουτη socialite Ιζαμπέλα Μασενέ, κόρη της δημιουργού του net-a-porter
prigkipas_axilleas___4_
Ο Αχιλλέας-Ανδρέας με τον παππού του Ρόμπερτ Γουόρεν Μίλερ, του οποίου το επώνυμο επέλεξε
prigkipas_axilleas___1_
Το πρώτο μέλος της τέως βασιλικής οικογένειας που επιχείρησε να ασχοληθεί με την υποκριτική ήταν η Θεοδώρα. Στη φωτογραφία με τον αρραβωνιαστικό της, γνωστό δικηγόρο Μάθιου Κούμαρ

Ο Ακι Μίλερ λέει πως από τότε που θυμάται τον εαυτό του ήθελε να γίνει ηθοποιός. Η επιθυμία που επωαζόταν μέσα του όσο εκείνος παρακολουθούσε ταινίες και σειρές αρθρώθηκε ως η επικρατέστερη επαγγελματική επιλογή του στα 15 του χρόνια. Μαθητής τότε στο Κολέγιο Γουέλινγκτον του Μπέρκσαϊρ, ο έφηβος γαλαζοαίματος είχε για πρώτη φορά στη ζωή του την ευκαιρία να παίξει και να εκτεθεί μπροστά σε κοινό.



Και μόνο στη σκέψη τα πόδια του κόβονταν, όμως δεν άφησε τους συναισθηματισμούς να σκεπάσουν τη φωνή του εσωτερικού του καλέσματος. Ανέλαβε λοιπόν ως μέλος της θεατρικής ομάδας του σχολείου να συγγράψει έναν μονόλογο και να τον ερμηνεύσει μπροστά σε 1.500 θεατές. Κατεβαίνοντας από τη σκηνή θυμάται ότι δεν είχε νιώσει ποτέ ξανά στη ζωή του τόσο πλήρης και χαρούμενος - σχεδόν λυτρωμένος. Από τότε μέχρι σήμερα ο Ακι έκανε ένα πέρασμα από τη χιλιοτραγουδισμένη σαπουνόπερα «Τόλμη και Γοητεία», στην οποία συμμετείχε και η θεία του Θεοδώρα Γκρις, υποδυόμενος έναν φιλόδοξο μαθητευόμενο στον οίκο μόδας Φόρεστερ, ενώ πήρε το βάπτισμα του πυρός και στον κινηματογράφο με έναν μικρό ρόλο στο φιλμ «No hard feelings» πλάι στην Τζένιφερ Λόρενς και τον Μάθιου Μπρόντερικ.



Θα παρατηρούσε πάντως κανείς πως ο Ακι είναι στην ιδανική στιγμή για να εστιάσει στην καριέρα του. Μόλις πέρσι ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποφοιτώντας μετ’ επαίνων από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου εντρύφησε στην Τέχνη και τη Λογοτεχνία, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες γιόρτασε τα τέσσερα χρόνια της σχέσης του με τη βαθύπλουτη socialite Ιζαμπέλα Μασενέ, κόρη της δημιουργού του net-a-porter.



Καιρός να εστιάσει στη σταδιοδρομία του. Και μάλιστα έχοντας ως εφόδιο, εκτός από το όποιο ταλέντο του, και ένα όνομα που μπορεί να σε φτάσει και ψηλά, αλλά και μακριά. Εκείνο του 90χρονου παππού του, Ρόμπερτ-Γουόρεν Μίλερ, ή αλλιώς του ανθρώπου που από τη δεκαετία του ’60 ο κόσμος έμαθε να περιγράφει ως «βασιλιά των Duty Free Shops». Με περιουσία 1,8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του «Forbes» και τη 1.575η θέση ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους του μάταιου τούτου κόσμου για το 2023, ο πατριάρχης Μίλερ προφανώς κάτι έκανε καλά και με επιτυχία στη ζωή του. Εκείνο που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεν είναι το βιος του, αλλά η φιλοδοξία του, αυτή που τον τροφοδοτεί ακατάπαυστα από τα νεανικά του χρόνια.
prigkipas_axilleas___3_
Ο Αχιλλέας-Ανδρέας, κατά κόσμον Achi of Greece και εσχάτως Μίλερ, πριν από λίγες εβδομάδες γιόρτασε τα τέσσερα χρόνια της σχέσης του με τη βαθύπλουτη socialite Ιζαμπέλα Μασενέ, κόρη της δημιουργού του net-a-porter

Το success story

Γεννημένος στην κωμόπολη Κουίνσι της Μασαχουσέτης το 1933, ο οικουμενικά διάσημος σήμερα επιχειρηματίας δεν είχε τα προγνωστικά ακριβώς με το μέρος του. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος πετρελαϊκής εταιρείας και η μητέρα του παροπλισμένη γκουβερνάντα. Ο Ρόμπερτ Μίλερ δεν μεγάλωσε ως προνομιούχος, ούτε έχοντας εξασφαλισμένη θέση στην παγκόσμια κοινωνική ελίτ, όπως δηλαδή τα παιδιά και τα εγγόνια του. Την κέρδισε όμως με τη δουλειά και μια -καινοτόμα για την εποχή- ιδέα του.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και αφού ολοκλήρωσε ως αριστούχος τις σπουδές του στη Διοίκηση Ξενοδοχειακών Μονάδων στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, μετοίκησε στην Ευρώπη. Ξεκίνησε να εργάζεται στη ρεσεψιόν του «Ritz» της Βαρκελώνης, όπου συμπτωματικά δούλευε και ένας συμφοιτητής του, ο Τσακ Φίνεϊ. Ηταν μια καθοριστική για αμφότερους συνάντηση. Μαγιά για την απόφασή τους να ιδρύσουν το 1960 με κεφάλαιο 3.000 δολάρια τα Duty Free Shops έγινε η επιτυχία που είδαν πως είχε η φάμπρικα πώλησης αδασμολόγητου αλκοόλ σε Αμερικανούς πεζοναύτες που είχαν στήσει. Γρήγορα από τα αλκοολούχα ποτά πέρασαν στα αρώματα και κατόπιν στις ηλεκτρονικές συσκευές, τα προϊόντα δηλαδή που εμπορεύονταν και τα δύο πρώτα καταστήματα αφορολόγητων αγορών που άνοιξαν στα αεροδρόμια του Χονγκ Κονγκ και της Χονολουλού.

Μέσα σε λίγα χρόνια τα Duty Free Shops αυξήθηκαν, μεγάλωσαν και τελικά κατακυρίευσαν τον κόσμο. Ο Μίλερ και ο Φίνεϊ, που κατείχαν καθένας τους ποσοστό 40% της επιχείρησης, έγιναν σε κάτι απειροελάχιστα περισσότερο από μια νύχτα ζάπλουτοι και άρα ισχυροί.

Ομως το χρήμα, αν και καλοδεχούμενο, δεν έγινε ποτέ αυτοσκοπός για τον Ρόμπερτ Μίλερ. Λειτούργησε απλώς ως το μέσο για να «αγοράσει» κοινωνική ανέλιξη, αποδοχή, λάμψη και αναγνώριση. Σταθερή και ακούραστη συνοδοιπόρος του σε αυτόν τον ανένδοτο αγώνα αποδείχτηκε η από το 1965 σύζυγός του Μαρία Κλάρα Πεσάντες Μπεσέρα. Με την καλλονή από τον Ισημερινό, η οποία μάλιστα υποστηρίζει ότι στις φλέβες της ρέει βασιλικό αίμα και συστηνόταν για χρόνια ως η τελευταία πριγκίπισσα των Ινκας, απέκτησαν τρία παιδιά. Εναν χρόνο μετά τον γάμο τους, το 1966, ήρθε στον κόσμο η Πία, το 1968 γεννήθηκε η Μαρί-Σαντάλ και τέσσερα χρόνια αργότερα η Αλεξάντρα.

Οι κόρες του, οι αγαπημένες των lifestyle περιοδικών αδελφές Μίλερ, από τα τέλη των 80s έως τα μέσα των 90s έγιναν με έναν τρόπο ο δούρειος ίππος μέσω του οποίου ο Ρόμπερτ Μίλερ εδραιώθηκε όχι απλά ως ένας ισχυρός οικονομικός παίκτης στην παγκόσμια σκακιέρα, αλλά σάρκα από τη σάρκα της κοινωνικής ελίτ. Μεγάλωσαν στο Χονγκ Κονγκ, φοίτησαν στο εμβληματικό ελβετικό οικοτροφείο Le Rosey, σπούδασαν και οι τρεις Ιστορία της Τέχνης στη Νέα Υόρκη, πάρταραν όπως αρμόζει στα it girls κάθε εποχής, ζυμώθηκαν με γόνους, playboys, γαλαζοαίματους και άλλες ευγενείς φυλές και τελικά βρήκαν την οικογενειακή ευτυχία στο πλευρό πλούσιων και πανίσχυρων οικονομικά ανδρών - αν και κάποιες την απώλεσαν στη συνέχεια.
prigkipas_axilleas___4_
Ο Αχιλλέας-Ανδρέας με τον παππού του Ρόμπερτ Γουόρεν Μίλερ, του οποίου το επώνυμο επέλεξε

Οι γάμοι

Το 1992 η πρωτότοκη Πία αντάλλαξε όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης με τον Κρίστοφερ Γκετί, εγγονό του θρύλου Ζαν-Πολ Γκετί, σε μια μυθικών διαστάσεων τελετή στο Μπαλί. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά μαζί και χώρισαν από τραπέζης και κλίνης το 2005. Τρία χρόνια μετά η Αλεξάντρα Μίλερ απαρνήθηκε το πατρογονικό όνομά της για ένα με προφανώς περισσότερη ιστορία και αχλή. Παντρεύτηκε τον γιο της σχεδιάστριας μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ και του πρίγκιπα Εγκον φον Φίρστενμπεργκ, πρίγκιπα Αλεξάντερ. Επτά χρόνια και δύο παιδιά μετά ο γάμος τους ήταν παρελθόν. Τελικά, πιο κατασταλαγμένη από τις τρεις αδελφές αποδείχτηκε η Μαρί-Σαντάλ, η οποία τον ερχόμενο Ιούλιο συμπληρώνει 29 χρόνια γάμου με τον Παύλο της Ελλάδας. Για τον Ρόμπερτ Μίλερ η ένωση της φαμίλιας του με μια έστω τέως βασιλική οικογένεια σαν αυτήν της Ελλάδας ήταν μάλλον η καλύτερη απόσβεση της επένδυσης που είχε κάνει για την ανατροφή και την κοινωνική δικτύωση των θυγατέρων του.

Τη σημασία που έδωσε η οικογένεια Μίλερ στον γάμο της δευτερότοκης κόρης το μαρτυρούν οι φαραωνικοί εορτασμοί -πριν και μετά το μυστήριο που τελέστηκε την 1η Ιουλίου του 1995 στο Λονδίνο-, το larger than life νυφικό της Μαρί-Σαντάλ κεντημένο από τον Valentino, φυσικά ο μικρός Παρθενώνας που αντίκρισαν οι προσκεκλημένοι στο δείπνο που παρατέθηκε την προηγουμένη του γάμου -το οργάνωσε μάλιστα ο τελετάρχης της οικογένειας Κένεντι- και βέβαια τα 100 χιλιάδες κίτρινα και πορτοκαλί τριαντάφυλλα που ταξίδεψαν από τον Ισημερινό στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας. Μιλάμε για εξτραβαγκάντσα, όχι αστεία.

Μπορεί στα μέσα των 90s τα νέα για την ιδιωτική ζωή της οικογένειας Μίλερ να ήταν ευοίωνα σε βαθμό μονοτονίας, όμως δεν συνέβαινε το ίδιο στην επιχειρηματική ζωή του πατριάρχη της, ο οποίος παρεμπιπτόντως θρυλείται πως εκτός από την ευχή του έδωσε σε καθεμιά από τις κόρες του προίκα ύψους 200 εκατ. δολαρίων.

Το 1996 ο Ρόμπερτ Μίλερ έπειτα από 30 και πλέον χρόνια σχεδόν ανέφελης συμπόρευσης με το επιχειρηματικό alter ego του Τσακ Φίνεϊ παραλίγο να χάσει εκείνο που λάτρεψε περισσότερο από καθετί στον κόσμο (βλ. τα Duty Free Shops) μέσα από τα χέρια του. Καταλύτης για το σχίσμα ανάμεσα στους δύο συνεργάτες ήταν η στροφή που είχε αποφασίσει να κάνει ο Φίνεϊ στις αγαθοεργίες. Για να καταλάβει κανείς πόσο αποφασισμένος ήταν να συνδράμει τον αναξιοπαθούντα πλησίον του, φτάνει να γνωρίζει πως η περίπτωσή του έγινε στην πραγματικότητα το παράδειγμα αλλά και αφορμή για τη δημιουργία του ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς.

Ο Φίνεϊ, που απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, είχε κουραστεί τα οικονομικά του και κατ’ επέκταση το φιλανθρωπικό έργο του να επηρεάζονται από τις ταξιδιωτικές τάσεις και τα σκαμπανεβάσματα της τουριστικής βιομηχανίας - είχε προηγηθεί στις αρχές των 90s ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο που είχε αφήσει βαρύ αποτύπωμα στις αερομεταφορές. Αποφάσισε λοιπόν να πουλήσει το 40% των μετοχών του στον Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής του κολοσσού LVMH, ο οποίος προσέφερε 4,2 δισ. δολάρια για την εξαγορά των Duty Free Shops. Ο Φίνεϊ μάλιστα κατάφερε να πάρει με το μέρος του και κάποιους μικρότερους μετόχους της εταιρείας -συνολικά έλεγχε το 58% των μετοχών-, σέρνοντας στην πραγματικότητα τον Μίλερ που κατείχε το 40% σε μια εξαγορά που εκείνος θεωρούσε ασύμφορη, αλλά κυρίως ταπεινωτική.
prigkipas_axilleas___1_
Το πρώτο μέλος της τέως βασιλικής οικογένειας που επιχείρησε να ασχοληθεί με την υποκριτική ήταν η Θεοδώρα. Στη φωτογραφία με τον αρραβωνιαστικό της, γνωστό δικηγόρο Μάθιου Κούμαρ

Στον δρόμο της Θεοδώρας

Τελικά η σχέση ανάμεσα στον Αμερικανό κροίσο -που κράτησε το ποσοστό του στην εταιρεία- και τον Γάλλο μεγιστάνα όχι μόνο εξομαλύνθηκε, αλλά από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μόνο αποθεωτικές αβροφροσύνες έχει ο ένας για τον άλλο - δημόσια τουλάχιστον. Πλέον ο παππούς Μίλερ, που πρέπει να είναι ιδιαιτέρως χαρούμενος που ο ευειδής εγγονός του αποφάσισε να συνεχίσει την ένδοξη γραμμή του ονόματός του, αναγνωρίζεται ως ένας ευφυής, δαιμόνιος, κυρίως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και περνά τον χρόνο του ανάμεσα στο αγαπημένο του Χονγκ Κονγκ και το ακόμα πιο αγαπημένο του Λονδίνο.

Την ώρα που ο Ακι Μίλερ βάζει μπροστά τις μηχανές για να κατακτήσει τη βιομηχανία του θεάματος, η θεία του Θεοδώρα, αυτή δηλαδή που ευθύνεται για την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην «Τόλμη και Γοητεία», όπου θήτευσε και εκείνη ως φιλόδοξη ηθοποιός, μπαίνει στην τελική ευθεία για τον γάμο της με τον Αμερικανό δικηγόρο Μάθιου Κούμαρ το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ή μάλλον ξαναμπαίνει, αφού η ένωσή τους ενώπιον Θεού και ανθρώπων αναβλήθηκε μία φορά το καλοκαίρι του 2020 -ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα στις Σπέτσες- λόγω της πανδημίας και ακόμα μία εξαιτίας του θανάτου του πατέρα της τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Μολονότι μόλις πρόσφατα οι φήμες που διεσπάρησαν από βρετανικά μέσα οργίαζαν ότι η 40χρονη πριγκίπισσα, η οποία υιοθέτησε ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο το Θεοδώρα Γκρις, είχε χωρίσει αθόρυβα και βελούδινα με τον αρραβωνιαστικό της, τελικά αποφάσισε να διαψεύσει τις Κασσάνδρες. Και βέβαια να αγνοήσει τα μέχρι σήμερα όχι ακριβώς ευοίωνα σημάδια.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Βαριά τραυματισμένοι στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι - Φόβοι για ντόμινο επιθέσεων στη Δύση

25η Μαρτίου: Δέος στην έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης - Δείτε βίντεο

Βερέμης στον Δανίκα: Στην Επανάσταση πολεμούσαμε περισσότερο με μουσουλμάνους Αρβανίτες και λιγότερο με Τούρκους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης