Βασίλης Κικίλιας: Το πιο σύγχρονο και πρόσφατο «όχι» ήταν στο Βουκουρέστι

Βασίλης Κικίλιας: Το πιο σύγχρονο και πρόσφατο «όχι» ήταν στο Βουκουρέστι

O υπουργός μίλησε στο πλαίσιο Συνεδρίου για την Κλιματική αλλαγή που διοργανώνουν το Ιδρυμα Μαρία Τσάκος, το Ιδρυμα Ιωάννης Σπ. Λάτσης και η HELMEPA

kikilias-xios-main
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε σήμερα το πρωΐ στη Χίο και μίλησε στο πλαίσιο Συνεδρίου για την Κλιματική αλλαγή που διοργανώνουν το Ιδρυμα Μαρία Τσάκος, το Ιδρυμα Ιωάννης Σπ. Λάτσης και η HELMEPA.

Στην διάρκεια της ομιλίας του έκανε αναφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και υπογράμμισε ότι «το πιο σύγχρονο και πρόσφατο "όχι" ήταν στο Βουκουρέστι που, κατά τη γνώμη μου, ήταν και η σωστή θέση και η σωστή στιγμή.»

Δεν μπορώ να παραγνωρίσω, δεν είναι η πρώτη φορά, είναι η πολλοστή που βρίσκομαι στη Χίο. Η Χίος είναι σπουδαία ιστορικά, κοινωνικά, πολιτιστικά. Είναι ένας ακριτικός τόπος, ένα ακριτικό νησί και όταν κανείς βρίσκεται σε έναν ακριτικό τόπο, σε ένα ακριτικό νησί δεν μπορεί παρά να θέλει να πει δύο λέξεις για την πατρίδα, για την Ελλάδα που δε σταμάτησε και δε θα σταματήσει να δοκιμάζεται γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά. Δε θα σας πω να κοιτάξουμε απέναντι στα μικρασιατικά παράλια. Θα σας πω να κοιτάξουμε μέσα μας, στην ψυχή μας και να αναρωτηθούμε πότε η εξωτερική πολιτική, οι μεγάλες αποφάσεις, τα μεγάλα "ναι" ή τα μεγάλα "όχι" κράτησαν την πατρίδα όρθια. Κυρίως τα μεγάλα "όχι".
Κλείσιμο


Γιατί τα "όχι" έχουν κόστος και για μία χώρα μικρή σαν και τη δική μας, απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη γενναιότητα για να πληρώσει κανείς αυτό το κόστος. Και το ξέρουμε καλά κι έχουμε νωπές στις μνήμες μας και τις πολιτικές της σύγχρονης εποχής. Κυρίες και κύριοι, το πιο σύγχρονο και πρόσφατο "όχι" ήταν στο Βουκουρέστι που, κατά τη γνώμη μου, ήταν και η σωστή θέση και η σωστή στιγμή. Και πιθανώς να χρειαστεί και στο μέλλον να πούμε "όχι". Και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε από τώρα ποιες οι κόκκινες γραμμές μας και ποια είναι τα όριά μας, ποια είναι τα όρια των εθνικών μας συμφερόντων έτσι ώστε να μη μεταθέτουμε ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος αυτά τα όρια.

f5496036


Ειδήσεις σήμερα:

Οργή με τη φωτογραφία ασθενή που περιμένει να συνέλθει από μέθη σε καρέκλες νοσοκομείου - Επείγουσα ΕΔΕ διέταξε ο Γεωργιάδης

Νέα σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο Κασσελάκη - Στα δικαστήρια πάει η Κουμουνδούρου τον Γεωργόπουλο

Το σπίτι που αγόρασε ο Στέφανος Κασσελάκης ανήκε στον πρώην υφυπουργό Γιάννη Βαληνάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης