Αυξήθηκαν 25% τα προνοιακά και… κόβονται!

Αυξήθηκαν 25% τα προνοιακά και… κόβονται!

1.157 άτομα με βαριά αναπηρία μόνο μέσα στο 2010, λόγω …εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αυξήθηκαν 25% τα προνοιακά και… κόβονται!

Στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μπαίνουν άμεσα όλοι οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων και βοηθημάτων στον Νομό Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάρκος Μπόλαρης, κατά την τελευταία διετία στον συγκεκριμένο νομό της χώρας καταγράφεται σημαντική αύξηση της τάξεως του 25% στον όγκο των καταβαλλόμενων επιδομάτων από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός, το 2009 καταβλήθηκαν σε δικαιούχους του Νομού Θεσσαλονίκης επιδόματα ύψους 72,7 εκατ. ευρώ, το 2010 το ποσό ανήλθε σε 83,1 εκατ. ευρώ και το 2011 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 92,5 εκατ. ευρώ. «Προκύπτει αύξηση της τάξεως του 25% μέσα σε δύο χρόνια», ανέφερε ο κ. Μπόλαρης, υπενθυμίζοντας μάλιστα με νόημα ότι «δεν μπορεί να παραβλεφθεί πως το 2010 ήταν προεκλογική χρονιά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα», αφήνοντας αιχμές για «προεκλογικές προνοιακές παροχές».

Ο έλεγχος των δικαιούχων επιδομάτων στον Νομό Θεσσαλονίκης κατέδειξε και ένα άλλο ενδιαφέρον ζήτημα σύμφωνα με τον υφυπουργό: μέσα σε ένα μόλις έτος, το 2010, προστέθηκαν στον κατάλογο με τους δικαιούχους επιδόματος βαριάς αναπηρίας 1.157 άτομα! Ο σχετικός κατάλογος έχει ήδη αποσταλεί για περαιτέρω έλεγχο στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο και θα ενημερώνει όταν χρειάζεται και τις εισαγγελικές αρχές.

«Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι όλοι οι δικαιούχοι είναι παράτυποι. Ωστόσο, μόνο ο έλεγχος μπορεί να δείξει ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα» είπε ο κ. Μπόλαρης, προσθέτοντας μάλιστα ότι «τέτοια ποσοστά αναπηρίας δεν δικαιολογούνται ούτε σε συνθήκες πολέμου».

Κλείσιμο

Κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο εντατικός έλεγχος των δικαιούχων και η επιβολή κυρώσεων σε όσους αποδεικνύεται ότι λαμβάνουν παράνομα επιδόματα αποτελεί μονόδρομο στην προσπάθεια εξορθολογισμού της κατάστασης στον χώρο της πρόνοιας ώστε να αποφευχθεί η οριζόντια περικοπή επιδομάτων.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης