Ανθρώπινο χέρι έριξε το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη - Αλληλοκατηγορούνται δήμοι-περιφέρεια

Ανθρώπινο χέρι έριξε το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη - Αλληλοκατηγορούνται δήμοι-περιφέρεια

«Το ζήτησε εν εξάλλω ο δήμαρχος Παλαμά» υποστηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Νούσιος – «Η ευθύνη είναι της περιφέρειας» απαντά ο Γ. Σακελλαρίου

kakokairia_2
Τελικά φαίνεται πως δεν έφτανε μόνο το ακραίο φαινόμενο για να πλημμυρίσει ο κάμπος. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε και ανθρώπινο χέρι, αν και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το άνοιγμα διόδου στο ανάχωμα του Ποταμού Καλέντζη, ώστε να εκτονωθεί η πίεση του νερού. Μια απόφαση που φαίνεται πως στάθηκε μοιραία για τα χωριά του κάμπου.

Η Δικαιοσύνη έχει εντάξει την υπόθεση στην έρευνα που διεξάγει, οι κάτοικοι της Φαρκαδόνας έχουν καταθέσει μήνυση, περιφέρεια και δήμοι παίζουν πινγκ πονγκ ευθυνών.                   
Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος υποστηρίζει ότι του το ζήτησε ο δήμαρχος Παλαμά, «η ευθύνη είναι της περιφέρειας» απαντά ο Γιώργος Σακελλαρίου.

Το ερώτημα «ποιος πλημμύρισε τον κάμπο» τέθηκε από τις πρώτες ώρες της καταστροφής, καθώς κάτοικοι του Παλαμά κατήγγειλαν πως δόθηκε εντολή να γίνει ένα ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη για να μην πλημμυρίσει η Καρδίτσα και τα νερά να κατευθυνθούν στον κάμπο και την πόλη τους.

Ακολούθησε η δήλωση ενός τοπικού χωματουργού πως έλαβε εντολή από την Περιφέρεια να κάνει μία τομή στο ανάχωμα. Γεγονός που σε πρώτο χρόνο αρνήθηκε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvhsee5e7fj5)

«Με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά εν εξάλλω ότι πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα»

Επανήλθε όμως και έδειξε ως υπεύθυνο τον δήμαρχο Παλαμά. «Εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα» δήλωσε χθες στον Alpha ο κ. Νούσιος. Παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έδωσε την έγκριση, καθώς εμπιστευόταν τον δήμαρχο λόγω της εμπειρίας του. «Ο κ. Σακελλαρίου είναι δήμαρχος 10 χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πού πηγαίνουν τα ποτάμια και πού καταλήγουν. Τη δοκιμάσαμε στον “Ιανό” και στον “Διομήδη”» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο χωματουργός που κατήγγειλε ότι του δόθηκε εντολή να κάνει τομή στο ανάχωμα, «είπε την αλήθεια». «Από την περιφέρεια, πήρα τον χωματουργό και του είπα “συνεννοήσου με τον πρόεδρο και κάνε αυτό που πρέπει για να σωθεί το χωριό”. “Ακόμη και το ανάχωμα;”. “Ακόμη και το ανάχωμα”. (…) Χρειαζόταν και η δική μου έγκριση για να σπάσει το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη» προσέθεσε.

Δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό σχέδιο!

Κλείσιμο
Ο κ. Νούσιος παραδέχθηκε μάλιστα πως τα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην περιφέρεια «δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό σχέδιο, όλα δουλεύουν με την πρακτική και με το τι έχει συμβεί στο παρελθόν».

«Το ανάχωμα κατά την προσωπική μου άποψη έπρεπε να ανοίξει. Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νιούσιος, πήρε την απόφαση να σπάσει το ανάχωμα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου.

Ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου μίλησε στο protothema.gr και στη Λίνα Κεκέση για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ιδίου και του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Κώστα Νούσιο:

«Η ευθύνη είναι καθαρά της Περιφέρειας. Ο εργολάβος κατονομάζει τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Νούσιο, ότι από αυτόν πήρε την εντολή για να ανοίξει τομή στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, το βράδυ που ξέσπασε η κακοκαιρία Daniel. Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή. Θα πρέπει να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στο δέντρο αλλά να βλέπουμε και το δάσος, γιατί η ευθύνη είναι γενικότερη σε αυτή τη θεομηνία κι όχι μόνο του Δήμου και της Περιφέρειας».

Μάλιστα, σε προηγούμενες δηλώσεις του ο κ. Σακελλαρίου είχε μιλήσει με σκληρά λόγια για την ηγεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «εντελώς ανεπαρκής» και «άσχετος».

«Έχω στοχοποιηθεί, με "σταυρώνουν" καθημερινά», λέει ο Αγοραστός

Εν τω μεταξύ, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη την εισαγγελική παρέμβαση για «να σταματήσουν τα τερατώδη ψέματα και να λάμψει η αλήθεια». Ερωτηθείς για την κατάρρευση της γέφυρας του Ξηριά, έξι μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, ο Κ. Αγοραστός υποστήριξε πως οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας αφορούσαν την ενίσχυση της κοίτης του ποταμού.

«Η γέφυρα έπεσε γιατί δεν άντεξε το φαινόμενο» είπε ο κ. Αγοραστός και συμπλήρωσε ότι για την περίπτωση του Ενιπέα δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια», αναφέροντας παράλληλα πως κάθε έργο έχει κωδικό και εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ψηφίζεται από το περιφερειακό, την οικονομική επιτροπή παρακολουθείται από ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Μαρινάκης: Στήριξη στον Αγοραστό - Αστήριχτος ο ισχυρισμός περί ανοίγματος του φράγματος Καράμπαλη για να σωθεί η Καρδίτσα

«Ο ισχυρισμός ότι ανοίχτηκε το οποιοδήποτε φράγμα εν προκειμένω το φράγμα Καράμπαλη για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσουν τα χωριά εν προκειμένω ο Παλαμάς είναι αστήριχτος και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο κόσμο. Η διακίνηση αυτών των ψεμάτων είναι πολύ επικίνδυνη γι' αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. Δεν έχει καμία βάση, δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επίσης είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την στήριξη στο πρόσωπο του κ. Αγοραστού. «Συνεχίζει και έχει την υποστήριξη. Από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη ως οφείλει διεξάγει μια έρευνα και είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η έρευνα όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση για να δούμε ποιες είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η δικαιοσύνη κάθε φορά» ανέφερε.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Με εντολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας έγινε ρωγμή σε φράγμα - Να παραιτηθεί σήμερα κιόλας ο Αγοραστός

Νωρίτερα την παραίτηση Αγοραστού είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά.

Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από τη Περιφέρεια.

Οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης.

Αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει - εκτός από τις δικές του - και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του Περιφερειάρχη. Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news.

Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις».

Ειδήσεις σήμερα:

Metron Analysis: Άνετο προβάδισμα στον Κασσελάκη δίνουν όσοι λένε πως θα πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή

Από τους «Sopranos» στο... OnlyFans - Αντιεμβολιάστρια ηθοποιός καταγγέλλει ότι της έκλειναν όλες τις πόρτες στο Χόλιγουντ

Δείτε βίντεο: Απρόοπτο σε ζωντανή μετάδοση, ρεπόρτερ είδε φίδι σε πλημμυρισμένο χωράφι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης