Κακοκαιρία Daniel: Ακραία φαινόμενα έως το απόγευμα της Πέμπτης - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Κακοκαιρία Daniel: Ακραία φαινόμενα έως το απόγευμα της Πέμπτης - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

SOS από τον Κικίλια: Οι πολίτες να ακούσουν τις οδηγίες των αρχών - Προειδοποίηση Αρναούτογλου τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» (χάρτης) - Δραματική κατάσταση στην Μαγνησία και την κεντρική Ελλάδα με καταστροφές - Δείτε live εικόνα

kakokairia-daniel-1_2
Στο έλεος της κακοκαιρίας Daniel βρίσκεται η χώρα αφού μετά τις χθεσινές καταστροφές και σήμερα οι καταιγίδες είναι έντονες και προκαλούν άνευ προηγουμένου καταστροφές.

Οι πολίτες προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, ενώ οι κρατικές αρχές προσπαθούν να μειώσουν τις επιπτώσεις τόσο στο πεδίο, με απαγορεύσεις μετακινήσεων και οδοφράγματα, όσο και με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως μοίρασμα νερών σε πληγέντες.

Ισχυρή καταιγίδα στην Αθήνα


Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Daniel που έχει επηρεάσει αρκετές περιοχές στην χώρα μας. Λίγο πριν τις 17.00 το απόγευμα ισχυρό μπουρίνι εκδηλώθηκε στην Αττική. Όπως ανέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Πυροσβεστικής, στον Σκάι «από τον Σαρωνικό μπαίνει τώρα μπουρίνι -περιμένουμε πέρασμα στην Αττική, ειδικά στα Νότια προάστια. Αύριο θα υπάρχει δεύτερη φάση, έξαρση, πάνω από τη Θεσσαλία. Με γνώμονα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής θα τα καταφέρουμε».

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Πυροσβεστικής, στον Σκάι «από τον Σαρωνικό μπαίνει τώρα μπουρίνι -περιμένουμε πέρασμα στην Αττική, ειδικά στα Νότια προάστια. Αύριο θα υπάρχει δεύτερη φάση, έξαρση, πάνω από τη Θεσσαλία. Με γνώμονα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής θα τα καταφέρουμε». Ο ίδιος τόνισε πως μέχρι πριν από λίγο είχαν επέμβει σε 2.000 συμβάντα και είχαν πραγματοποιήσει 450 διασώσεις. «Αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρη κακοκαιρία. Αυτή την ώρα ο μεγαλύτερος όγκος νερού είναι στον Δομοκό, περιμένουμε ότι θα καταπονηθούν Τρίκαλα και Καρδίτσα. Εχουμε δύο νεκρούς και τρεις αγνοούμενους στη Μαγνησία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε βίντεο:

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvbvc8vkj9i9)



SOS από τον Κικίλια, μέχρι αύριο βράδυ τα έντονα φαινόμενα

«Η φράση άνοιξαν οι ουρανοί είναι κυριολεκτική. Η ένταση αυτής της κατάστασης για τα δεδομένα της χώρας μας, μας έχει βάλει σε μεγάλη πίεση. Οι Αρχές, καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες. Έχουμε ιεραρχήσει τις προτεραιότητές μας για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της πολιτικής προστασίας ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλας.

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε όλους να ακλουθούν για το επόμενο 24ωρο τις οδηγίες των αρχών, σημείωσε ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως αύριο το βράδυ, ενώ τα φαινόμενα, όπως ανέφερε, θα επηρεάσουν μερικώς και την Αττική.

Και αύριο δραματική η κατάσταση στη Μαγνησία

Σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες η Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, τόνισε. Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας η Πολιτική Προστασία είχε αποστείλει έγκαιρα από την 1η Σεπτεμβρίου, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους, σχετική προειδοποίηση και οδηγίες.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας και Στερεάς επιχειρούν 158 οχήματα, 360 πυροσβέστες, η 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ, έχουν πραγματοποιηθεί 552 αντλήσεις, 172 διασωστικές επιχειρήσεις από τις οποίες διασώθηκαν 417 συμπολίτες μας, ενώ έχουν σταλεί 14 μηνύματα από το 112.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, φαίνεται πως και αύριο η κατάσταση στη Μαγνησία θα είναι δραματική, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την Τρίτη (5/9), ημέρα που τα προβληματα από τη νεροποντή ήταν πολυάριθμα, δρόμοι διαλύθηκαν, «χείμαρροι» παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους, ποτάμια υπερχείλισαν και τα λασπόνερα «κατάπιαν» οχήματα, ενώ δύο άτομα έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους. Τη δραματική αυτή κατάσταση αποδεικνύουν οι παρακάτω φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ψηλά.

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Σε αυτές τις περιοχές χρειάζεται μεγάλη προσοχή

Την ίδια ώρα με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, δημοσιεύει χάρτη στον οποίον φαίνονται οι περιοχές τις οποίες χτυπά ανελέητα η κακοκαιρία Daniel και προειδοποιεί για αυτές οι οποίες χρήζουν μεγάλης προσοχής για τις επόμενες ώρες και συγκεκριμένα έως το μεσημέρι της Πέμπτης. «Οι βροχές θα διατηρηθούν κατά διαστήματα ισχυρές! Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται μετά το μεσημέρι της Πέμπτης», γράφει χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ( ΠΟΡΦΥΡΕΣ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ) ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7/9 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ...

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Wednesday, September 6, 2023


Meteo: Ο καιρός για την Πέμπτη

Αντίστοιχα σύμφωνα με το Meteo, για την Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, οι οποίες μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σημαντικά.

Τα φαινόμενα έως το μεσημέρι θα είναι έντονα στις περιοχές που ήδη έχουν χτυπηθεί, δηλαδή Θεσσαλία (Μαγνησία, Καρδίτσα), Σποράδες, Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα, Ευρυτανία και τοπικά στη Βοιωτία), Ανατολική Πελοπόννησο (Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία), όπου θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένονται στα ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας:




Πλημμύρισε ο Θεσσαλικός κάμπος -Δείτε δορυφορική εικόνα

Εν τω μεταξύ, δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας νωρίς το πρωί της Τετάρτης (6/9), δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr, ακόμη και περιοχές όπου δεν σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής, έχουν κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού, τα οποία κατεβαίνουν ορμητικά σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ορεινά της Πίνδου.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην ευρύτερη περιοχή έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλα ποσά υετού το τελευταίο 48ωρο (Κωφοί Μαγνησίας 457 χιλιοστά, Πεζούλα 414 χιλιοστά, Μουζάκι 397 χιλιοστά, Καρδίτσα 391 χιλιοστά), με τη βροχόπτωση να συνεχίζεται το απόγευμα της Τετάρτης 6/9.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει. Σημειώνεται ότι ακόμη μεγαλύτερες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει από τις 07:40 το πρωί, όταν τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα.

doriforos

Στον χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 χιλιοστά, για το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη 6/9 έως το βράδυ της Πέμπτης 7/9. Υπενθυμίζεται ότι 1 χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, είναι:

- Θεσσαλία (Μαγνησία, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Τρικάλων)
- Σποράδες
- Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, τοπικά στη Βοιωτία)
- Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αθροιστικά από την Τετάρτη 6/9 έως το μεσημέρι της Πέμπτης 7/9 στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται περίπου 350 χιλιοστά, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας περίπου 400 χιλιοστά.

Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Θησείου, ΕΑΑ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 χιλιοστά σε έναν χρόνο.

meteo

Τρόμαξα όταν είδα τα προγνωστικά, δηλώνει ο Ζιακόπουλος

Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Daniel εξέφρασε ο  μετεωρολόγος και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Ζιακόπουλος.

«Δεν σας κρύβω ότι την περασμένη Παρασκευή τρόμαξα όταν είδα τα προγνωστικά στοιχεία των μοντέλων για την Τρίτη. Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε αυτή τη δουλειά και στη συνέχεια διάβασα και την δήλωση ενός Γάλλου συναδέλφου ότι έπαθε σοκ όταν είδε αυτά τα στοιχεία στην Κεντρική Ελλάδα και κυρίως πέριξ της Θεσσαλίας», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη 
διάρκεια της ενημέρωσης της Πολιτικής Προστασίας.

«Στη συνέχεια είχα μια ελπίδα ότι τα φαινόμενα θα είναι λίγο ελαφρύτερα επειδή κάποια μοντέλα διαφωνούσαν. Όταν είδαμε όμως ότι και τα μοντέλα συμφωνούν για τα τεράστια ύψη βροχής και όταν είδαμε την συνοπτική κατάσταση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τους θερμοδυναμικούς παράγοντες αποφασίσαμε ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος. Ενημερώσαμε την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας που προϊδέασε τις περιφέρειες γι’ αυτά που έρχονται».

Όπως υποστήριξε ο κ. Ζιακόπουλος «σύμφωνα με τις παρατηρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς στην περιοχή της ορεινής Μαγνησίας έπεσαν 600 με 800 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο που είναι ένα τεράστιο ποσό για τα ελληνικά χρονικά και για τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Στην πεδινή Θεσσαλία τα ποσά ήταν ανάμεσα στα 400 με 500 χιλιοστά που είναι κι αυτή μια μεγάλη τιμή. τα 600 με 800 χιλιοστά είναι συγκρίσιμα και σημειώνονται συνήθως στις νότιες πλαγιές των Άλπεων όταν προσκρούει σε αυτές ο θερμός μεσογειακός αέρας». 

Ακόμη δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδων του κινδύνου καθώς υποστήριξε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που δεν έχει τελειώσει ακόμα και είναι πρωτοφανές στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου μας δηλαδή από τότε που έχουμε αρχεία.

Πλημμύρες σε όλο σχεδόν τον νομό Τρικάλων - Στήνονται αναχώματα στον επαρχιακό προς Μαγούλα

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι των Τρικάλων, με την κακοκαιρία Daniel να έχει δημιουργήσει εκτεταμένες καταστροφές και τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους.

Στα Μεγάλα Καλύβια είναι στραμμένη η προσοχή της Πολιτικής Προστασίας δεδομένου ότι ήδη έχουν πλημμυρίσει εκτάσεις στην περιοχή ενώ πλημμυρισμένοι είναι και δρόμοι μέσα στο χωριό.

megala_kalyvia_arthro
megala_kalyvia__2_
megala_kalyvia__3_
megala_kalyvia__4_
Η προσπάθεια να συγκρατηθεί ο όγκος του νερού είναι σε εξέλιξη και συνεχής από χθες το βράδυ.

Ήδη στήνονται αναχώματα στον επαρχιακό Μεγάλων Καλυβίων Μαγούλας όπου σημειώνονται τα περισσότερα προβλήματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της Π.Ε. Λάρισας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

megala_kalyvia__5_
megala_kalyvia__6_
megala_kalyvia__7_
megala_kalyvia__8_


Η έντονη βροχόπτωση που συνεχίζει να πέφτει με ένταση και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, έχει «φουσκώσει» ποτάμια και χειμάρρους, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα στον ορεινό όγκο σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο, αλλά 36 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων συνδράμουν με επιτυχία από το πρωί, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι καθαροί για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο αντιπεριφερειάχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, σε δηλώσεις στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ή αυτές να γίνονται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς το οδικό δίκτυο σε ορισμένα σημεία έχει καλυφθεί από ποσότητες νερού.

megala_kalyvia__13_
megala_kalyvia__12_
megala_kalyvia__11_
Περισσότερα από 70 μηχανήματα βαρέως τύπου, της Περιφερειακής Ενότητας, των Δήμων αλλά και ιδιωτών, επιχειρούν σε διάφορα σημεία ποταμών και παραποτάμων με τεχνικές παρεμβάσεις ή στήνοντας αναχώματα για την αποφυγή υπερχείλισης, ενώ και στην περιοχή Καλαμπάκας πλημμυρίζουν εκτάσεις εξαιτίας του ύψους της βροχής. 

Πηνειός, Ληθαίος και Πορταϊκός ποταμός παρακολουθούνται στενά για τη στάθμη των υδάτων τους, ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν και στην πόλη και συνοικίες των Τρικάλων, με πλημμυρισμένους δρόμους και φρεάτια που δεν μπορούν να απορροφήσουν τα βρόχινα νερά. Στην πόλη δεν έλλειψαν και οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα αποκατασταθούν οι βλάβες, ενώ τουλάχιστον 150 κλήσεις για βοήθεια έχει δεχθεί έως τώρα το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων, αρκετές εξ αυτών για άντληση υδάτων από υπόγεια εμπορικών καταστημάτων και κατοικιών.

Σπίτι στο Πήλιο «στηρίζεται» σε λεωφορείο - Δείτε φωτογραφίες με τον πλημμυρισμένο Βόλο από ψηλά

Εικόνες αποκάλυψης στον Πλατανιά Πηλίου κατέγραψε η κάμερα κατοίκου της περιοχής που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel.

Στις φωτογραφίες, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, απεικονίζεται μία τριώροφη κατοικία να έχει πάρει κλίση και να «στηρίζεται» σε ένα τουριστικό λεωφορείο που παρασύρθηκε και βρέθηκε στην αυλή, ενώ ο δρόμος μπροστά από το σπίτι έχει διαλυθεί από τα ορμητικά νερά.

Δείτε φωτογραφίες:

volos
volos1
volos2
volos3
volos4
volos5
volos6

Δείτε φωτογραφίες με τις καταστροφές στον Βόλο λόγω της κακοκαιρίας:

volos__1_
volos__2_
volos__3_
volos__4_
volos__5_
volos__6_
volos__7_
volos__8_
volos__9_
volos__10_
volos__11_
volos__12_
volos__13_
volos__14_
volos__15_
volos__16_
volos__17_
volos__18_
volos__19_
volos__20_
volos__21_



Ειδήσεις σήμερα:

Blue Horizon: Με είχαν απειλήσει ότι «θα με ρίξουν στη θάλασσα» όταν διαπληκτίστηκα με το πλήρωμα, καταγγέλλει ταξιδιώτης

Θέμης Κανέλλος: Πήγε για απαλλαγή από τον στρατό με μίνι και κορσέ - Δείτε βίντεο

Βίντεο: Μάχη για ένα μπουκαλάκι νερό στον Βόλο - Και αύριο αναμένονται εξαιρετικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης