Εργασία: 7 αλλαγές με νέο νόμο τον Σεπτέμβριο

Νόμιμη για όποιον επιθυμεί η δεύτερη δουλειά, η πρώτη πλήρους και η άλλη μερικής απασχόλησης, όχι όμως πάνω από 40 ώρες και 5 ημέρες - Έκτη μέρα απασχόλησης με προσαύξηση 40% στο μεροκάματο - Νέος θεσμός με ευέλικτες χρονικά συμβάσεις αλλά χωρίς παραβίαση του 8ώρου και με ελάχιστο εισόδημα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ergasia-mak
Μια νέα εργασιακή πραγματικότητα φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή Οδηγία του Ιουνίου του 2019.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι σε διαρκή επικοινωνία για τις ρυθμίσεις του με τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του νομοσχεδίου, «σκοπός του είναι η ενίσχυση της εργασίας με δημιουργία νόμιμων, βιώσιμων, δίκαια και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας».

Η επικείμενη νομοθετική παρέμβαση, που συντονίστηκε από τον υπουργό Εργασίας και την αρμόδια γενική γραμματέα Αννα Στρατινάκη, στοχεύει στο να ενδυναμώσει τη θέση του εργαζομένου, να αντιμετωπίσει με περισσότερο στοχευμένο τρόπο την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και να ελαχιστοποιήσει τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη.

Κλείσιμο
Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην επίλυση χρόνιων λιμναζόντων προβλημάτων που εμποδίζουν από τη μια πλευρά τους εργαζομένους να εργαστούν σε μια συνεχώς εξελισσόμενη αγορά εργασίας και από την άλλη τις επιχειρήσεις να προσελκύσουν περισσότερους εργαζομένους, καθιστώντας τις ταυτόχρονα περισσότερο ανταγωνιστικές.

Το νομοσχέδιο, που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασία, έρχεται να συμπληρώσει τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στα εργασιακά:

Ηδη, με βάση τους ετήσιους στόχους που έχουν τεθεί, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποιεί, από τις αρχές του 2023, ελέγχους που αφορούν, μεταξύ άλλων, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με κύρια προτεραιότητα επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας, επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία, όσες λειτουργούν σε εποχιακή βάση, καθώς και επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Οι κυριότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

1 Καθιερώνεται σύστημα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ σχετικά με τους ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του και κάθε μεταβολής αυτής (πιο πολλά και λεπτομερή στοιχεία σε σχέση με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα 156/94, με αυστηρότερο χρονοδιάγραμμα ενημέρωσης του εργαζομένου από 1 εβδομάδα έως 1 μήνα, έναντι των 2 μηνών που ισχύουν σήμερα).

Η ενημέρωση πρέπει να περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία, τόπο εργασίας, είδος σύμβασης (πλήρη - μερική - δοκιμαστική - κατά παραγγελία), ειδικότητα, αμοιβή, χρόνο, ωράρια, ταυτότητα φορέων κοινωνικής ασφάλισης, όπως και την ισχύουσα συλλογική σύμβαση υπαγωγής του εργαζομένου.

Η οδηγία καθιερώνει αυστηρό πλαίσιο για τη μη ενημέρωση του εργαζομένου, δίνοντάς του τη δυνατότητα καταγγελίας του παραβάτη εργοδότη στις ελεγκτικές αρχές για τη μη τήρησή της.

2 Καλύπτονται πλέον και οι εργαζόμενοι που εργάζονται προσωρινά στην αλλοδαπή, με αυστηρό πλαίσιο ενημέρωσης για τους ουσιώδεις όρους εργασίας τους εκεί.

3 Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη, βάσει του Π.Δ. 27.6/1932, καθιστώντας έτσι την εργασία παράνομη σε δεύτερο εργοδότη. Ειδικότερα, σήμερα απαγορεύεται νομίμως να έχει κάποιος μισθωτός στην Ελλάδα δύο δουλειές. Σε καμία περίπτωση, όμως, η Οδηγία δεν θίγει το υπερεθνικό, ήδη θεσμοθετημένο, πλαίσιο για τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας, τα οποία πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΣΗΜΕΡΑ στη χώρα μας επιτρέπεται να εργαστεί κάποιος μόνο σε δύο εργοδότες εφόσον έχει συνάψει συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Αντιθέτως, είναι παράνομος αν εργάζεται το πρωί σε έναν εργοδότη με πλήρη απασχόληση και το απόγευμα εκτελεί μια εργασία με μερική απασχόληση.

Αυτή η στρέβλωση έχει οδηγήσει στη μαύρη και αδήλωτη εργασία πάρα πολλούς εργαζομένους.

Με την παρέμβαση αυτή νομιμοποιείται η δεύτερη δουλειά σε άλλον εργοδότη, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αύξηση των εισοδημάτων του εργαζομένου, χωρίς όμως να προκαλείται έκπτωση του επιπέδου προστασίας του που αφορά τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσής του, που είναι οι 11 ώρες/24ωρο (Π.Δ. 88/1999).

Από αυτό συνάγεται ότι μέσα σε ένα 24ωρο χωρά μόνο μία πλήρης και μία μερική απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο.

Επίσης δεν θίγεται η 40ωρη/5θήμερη εργασία, όπως επίσης δεν θίγεται το ανώτατο όριο των 48 ωρών (στον οποίο περιλαμβάνεται ο χρόνος υπερεργασίας και υπερωρίας) ως μέσος όρος στους 4 μήνες περιόδου αναφοράς, όπως ορίζεται στο Π.Δ. 88/1999.

Ετσι τα εισοδήματα περνούν στον πραγματικό κόσμο, σταματούν να είναι αδήλωτες απασχολήσεις και ενισχύεται το δικαίωμα στην εργασία.

Πλέον ένας υπάλληλος γραφείου μπορεί το πρωί να εργάζεται ΝΟΜΙΜΑ στον έναν εργοδότη του για 8 ώρες/5 ημέρες την εβδομάδα και το απόγευμα αν το επιθυμεί, ΠΑΛΙ ΝΟΜΙΜΑ, να εργάζεται σε ένα μπαρ ως σερβιτόρος για 4 ώρες/5 ημέρες την εβδομάδα.

Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχεται η δεύτερη εργασία από το ΕΡΓΑΝΗ, από το ΣΕΠΕ και από πλευράς ασφαλιστικών εισφορών από τον e-ΕΦΚΑ, καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Η διάταξη αυτή ερμηνεύτηκε από πολλές πλευρές -κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης- ως επιβολή... 16ωρης καθημερινής εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης, απάντησε ως εξής αναφορικά με τη δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες: «Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το Π.Δ. 88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης, που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

4 Για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται η έννοια της δοκιμαστικής περιόδου και του δόκιμου εργαζομένου στη μισθωτή εξαρτημένη εργασία, τόσο για την αορίστου χρόνου όσο και για την ορισμένου χρόνου, κατά την οποία ο εργαζόμενος δοκιμάζει τη σχέση του με τον εργοδότη.

Αυτή δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 6 μήνες και αυτός ο χρόνος θα μετρά ως χρόνος προϋπηρεσίας όταν τα δύο μέρη αποφασίσουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Σε περίπτωση που δεν έχει αίσιο τέλος, αυτή η σχέση θα λύεται αυτοδικαίως.

5 Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μη προβλέψιμης εργασίας λόγω της οποίας δεν μπορεί να τηρηθεί οργανωμένος σχεδιασμός εκτέλεσής της, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις μεταφορές και φορτώσεις - εκφορτώσεις προϊόντων, στον χώρο της εστίασης και του catering, στις εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε επισκευαστικές εργασίες κ.τ.λ.
ΜΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ τίθενται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για τη σύναψη μιας τέτοιας μορφής σύμβασης, όμως με προστατευτικούς όρους για τον εργαζόμενο, ώστε να αντιμετωπίζεται ο αιφνιδιασμός του, η τυχόν απώλεια εισοδήματός του και η αποφυγή καταχρήσεων.

Με την πρόβλεψη αυτή αντιμετωπίζεται έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς εργασίας που οδηγεί σε μαύρη και αδήλωτη εργασία, βοηθώντας παράλληλα την εύρεση εργασίας σε ομάδες πληθυσμού που χρειάζονται πιο ευέλικτο πλαίσιο απασχόλησης, όπως για παράδειγμα οι φοιτητές και οι μητέρες, ή που αφορούν τεχνικά επαγγέλματα ή επαγγέλματα στο πεδίο του θεάματος και ακροάματος ή της εστίασης.

6 Καθιερώνεται ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΗΤΑ η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, όταν αυτή είναι εκ του νόμου υποχρεωτική, ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας.

7 Καθιερώνεται νομική βάση αξίωσης κατά του εργοδότη για επανόρθωση της ζημίας του εργαζομένου αν δεν τηρήσει ο εργοδότης τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία. Απαγορεύεται και επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία στην περίπτωση που υπάρχει δυσμενής μεταχείριση των εργαζομένων, αλλά και των εκπροσώπων τους, αν αυτοί καταγγείλουν τον εργοδότη τους για μη συμμόρφωσή του στα προβλεπόμενα προστατευτικά πλαίσια της οδηγίας. Προβλέπεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης (ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ) αν διαπιστωθεί ότι αυτή προκλήθηκε λόγω άσκησης από τον εργαζόμενο των νομίμων δικαιωμάτων του που απορρέουν από την οδηγία.
ergasia-2

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όμως προχωρά και σε άλλες σοβαρές θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν τα εξής:

1 Την υποχρεωτική ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

2 Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της ατομικής σύμβασης εργασίας.

3 Την ύπαρξη Προτύπου Ατομικής Σύμβασης και βασικών όρων εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Με αυτόν τον τρόπο ο εργαζόμενος πλέον θα δύναται να λαμβάνει γνώση και να συναινεί υποχρεωτικά στους βασικούς όρους εργασίας του, όπως και για κάθε μεταβολή αυτών, πριν αναλάβει υπηρεσία μέσω μιας απλοποιημένης και εύχρηστης διαδικασίας κάνοντας χρήση ακόμα και της εφαρμογής My Ergani app.

Επίσης,
4 Απλοποιείται η διαδικασία της ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.

5 Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας να δύνανται να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II. Με τον τρόπο αυτό η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας, καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου αποδεικνύονται σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας το υπέρμετρο διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας.

6 Θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο αντίστοιχου ύψους με αυτό για την αδήλωτη εργασία, ήτοι 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, κυρίως κατά την προσέλευση στην εργασία, η οποία διαπιστώνεται από σχετικό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας - επιβάλλεται στους εργοδότες.

Σε συνέντευξή του στο OPEN, ο αρμόδιος υπουργός είπε για το ζήτημα:

«Eλεγχοι γίνονται και η μαύρη εργασία σε έναν σημαντικό βαθμό έχει καταπολεμηθεί στην Ελλάδα, διότι αν συλληφθεί μια επιχείρηση να έχει έναν εργαζόμενο που δεν τον έχει δηλώσει, αυτομάτως παίρνει πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Σήμερα το μεγαλύτερό μας πρόβλημα δεν είναι τόσο η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, όσο η υποδηλωμένη εργασία. Δηλαδή να παίρνει κάποιος έναν εργαζόμενο, να τον δηλώνει στην Εργάνη, αλλά να τον δηλώνει για πολύ λίγες ώρες ενώ στην ουσία απασχολείται για πολύ περισσότερες.

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι μεγάλο έγκλημα. Είναι έγκλημα κατά του εργαζομένου, του οποίου του κλέβουμε λεφτά και συντάξιμα χρόνια, είναι έγκλημα και κατά των συναδέλφων μας διότι έτσι νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Μια επιχείρηση η οποία μπορεί και χρησιμοποιεί εργασία χωρίς να πληρώνει το ανάλογο κόστος ανταγωνίζεται από πλεονεκτική θέση έναν συνάδελφό του που πληρώνει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Αρα, εκεί θα είμαστε τελείως αμείλικτοι.

Η μεταρρύθμιση που έκανε ο Κωστής ο Χατζηδάκης δουλεύει, οι έλεγχοι είναι περισσότεροι και με τις αποφάσεις που έλαβα και τα μηχανήματα με τα οποία έχουν εξοπλιστεί οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας γίνονται έλεγχοι και είναι πολύ πιο στοχευμένοι και πολύ πιο αποτελεσματικοί. Σας υπενθυμίζω ότι την περασμένη εβδομάδα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις delivery και γενικά τους εργαζομένους σε εξωτερικούς χώρους εργασίας, και πολλά πρόστιμα επιβλήθηκαν και χιλιάδες έλεγχοι έγιναν και η αγορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τελικά πειθάρχησε».

7 Επιλύεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει κατά την οργάνωση του προγράμματος των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις που είτε λειτουργούν 7 ημέρες συνεχώς, είτε έχουν 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα και εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα εργασίας για τους εργαζομένους.

Ετσι, θα καθίσταται πλέον επιτρεπτή η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας με υποχρεωτική προδήλωσή της στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και μη δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος θα δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησής του προσαυξημένο κατά 40%.

8 Αίρονται επίσης οι δυσχέρειες που εμποδίζουν την εφαρμογή συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας από εργαζομένους και εργοδότες, κάνοντας έτσι τη διευθέτηση του χρόνου ελκυστικότερη για τα μέρη, προκειμένου να γίνεται η χρήση της πιο εύκολη, με σκοπό πάντα την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής-προσωπικής ζωής, με θέσπιση τη συμφωνία των μερών και με περίοδο αναφοράς του χρόνου διευθέτησης τους 12 από 6 μήνες που ισχύει σήμερα.

9 Επεκτείνεται το δικαίωμα καταβολής του εποχικού επιδόματος και στους εργαζομένους που παραχωρούνται μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ) σε επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, αίροντας μία αδικία ετών για τους εργαζομένους του κλάδου.

10 Η προστασία όμως του δικαιώματος της εργασίας περνά και μέσα από μια ακόμη διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία αναγορεύεται σε ποινικώς κολάσιμη πράξη η παρεμπόδιση της εργασίας.

Συγκεκριμένα ορίζεται:

Οποιος εμποδίζει την ελεύθερη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή την παροχή της εργασίας από εργαζομένους που επιθυμούν να εργαστούν ή όποιος ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία σε βάρος αυτών των εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν ή όποιος συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους κατά τη διάρκεια απεργίας, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να σταματήσουν τα φαινόμενα παράνομων καταλήψεων χώρων εργασίας από μικρές ομάδες συνδικαλιστών που έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε παραλυσία τόσο μεμονωμένες επιχειρήσεις όσο ακόμα και την ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τη νέα νομοθετική του πρωτοβουλία προχωρά στην Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η σχετική ρύθμιση επικαιροποιεί και εκσυγχρονίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο αναφορικά με τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας, προκειμένου να διασφαλίζεται σε όλους τους εργαζομένους εντός της Ενωσης επαρκής βαθμός διαφάνειας και προβλεψιμότητας όσον αφορά τους όρους εργασίας τους, με παράλληλη διατήρηση της εύλογης ευελιξίας στην άτυπη απασχόληση.

Ετσι:

■ Διασφαλίζεται η υπεράσπιση συγκεκριμένων δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

■ Αντιμετωπίζεται ο κοινωνικός αποκλεισμός (social dumping) μέσω της διαμόρφωσης βασικών εργασιακών προτύπων (minimum rights) και της διασφάλισης της τήρησής τους στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Ειδικότερα:

■ Αποσαφηνίζεται η νομική θέση των εργαζομένων ακόμα και στις πλέον άτυπες μορφές απασχόλησης.
■ Μειώνονται οι ανισότητες λόγω είδους σχέσης ή σύμβασης εργασίας.
■ Μπαίνουν όρια στην κατάχρηση άτυπων συμβάσεων, κάτι που καλείται να συμβάλει στην ανάπτυξη-εξέλιξη των αναδυόμενων νέων μορφών εργασίας, διασφαλίζοντας την απαραίτητη ευελιξία και αποφεύγοντας την επιβολή υπέρμετρου διοικητικού βάρους σε ένα κλίμα δίκαιου ανταγωνισμού με ταυτόχρονη ανοδική σύγκλιση των κοινωνικών προτύπων.

Τι αλλάζει

1 Νόμιμη για όποιον επιθυμεί η δεύτερη δουλειά, η πρώτη πλήρους και η άλλη μερικής απασχόλησης, όχι όμως πάνω από 40 ώρες και 5 ημέρες
2 Εκτη ημέρα απασχόλησης με προσαύξηση 40% στο μεροκάματο
3 Νέος θεσμός με ευέλικτες χρονικά συμβάσεις, αλλά χωρίς παραβίαση του 8ώρου και με ελάχιστο εισόδημα
4 Ποινικώς κολάσιμη η παρεμπόδιση εργασίας, φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο €5.000 για καταλήψεις
5 Ανώτατο όριο 6 μήνες για απασχόληση δόκιμου εργαζομένου
6 Πρόστιμο €10.500 ανά εργαζόμενο για μη καταβολή υπερωριών
7 πέκταση του εποχικού επιδόματος σε όλο τον τουριστικό κλάδο
ergasia-georgiadis

Ο Αδωνις Γεωργιάδης στο «Θέμα»

«Υιοθετούμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο, τα μέτρα θα αυξήσουν το εισόδημα των εργαζομένων»

«Είμαι υπερήφανος και ευτυχής που το πρώτο νομοσχέδιό μου ως υπουργός Εργασίας θα δώσει φοβερά πλεονεκτήματα στους εργαζομένους, δικαιώματα που μέχρι σήμερα δεν είχαν και ήταν αναγκασμένοι να δέχονται την αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Θα μπορέσουν με τα μέτρα αυτά να δώσουν σημαντική αύξηση στα εισοδήματά τους. Η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού πλαισίου για τα δικαιώματα των εργαζομένων ήταν μία εκκρεμότητα που τώρα λήγει και εξισώνει τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων με όλων των άλλων Ευρωπαίων πολιτών».

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, με την πολυσυζητημένη ρύθμιση που αφορά την απασχόληση σε δύο εργοδότες, αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι είναι ρύθμιση υπέρ των εργαζόμενων.

«Δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου αλλά με δηλωμένους εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ενημερωθεί 24 ώρες πριν και να είναι ασφαλισμένοι ώστε να αποτρέπεται η μαύρη εργασία», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αφού υπάρχει σύμβαση που ανεβαίνει στην «Εργάνη» όσο χρησιμοποιείται ο εργαζόμενος τόσο θα πληρώνεται, πρόσθεσε και αναφερόμενος στην Ψηφιακή Κάρτα Eργασίας τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί θα βλέπουμε πόσο θα πληρώνεται κάθε εργαζόμενος ανά λεπτό. Λέτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προτείνει σκλαβιά;, είπε ο κ. Γεωργιάδης υπενθυμίζοντας ότι στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή οδηγία, «για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων». «Εχουμε ήδη καθυστερήσει, είμαστε η τελευταίοι στην ΕΕ, γιατί έπρεπε να βρεθεί τρόπος ένταξης των ρυθμίσεων στο δικό μας Εργατικό Δίκαιο», είπε ο υπουργός.

Σήμερα για να έχεις συμβάσεις με δύο εργοδότες γίνεται μόνο με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

«Ολοι όσοι το κάνουν παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που γίνεται κατά κόρον, το κάνουν παράνομα, γιατί δεν μπορούν να το δηλώσουν άρα υποχρεωτικά είναι μαύρο και ανασφάλιστο. Δουλεύεις οχτάωρο και μετά σε ένα γραφείο Τύπου για ένα τετράωρο κι αυτό το δεύτερο είναι παράνομο σήμερα. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νόμιμο, υπό τον όρο ότι δεν θα παραβιάζονται οι 11 ώρες ανάπαυσης που ορίζει η ΕΕ», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε:

«Κάτι που όλοι ξέρουμε ότι συμβαίνει, τώρα το κοιτάμε και λέμε ο Γεωργιάδης. Τόση φασαρία για να δοθεί νόμιμα το δικαίωμα να αυξήσουν το εισόδημα και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Γεωργιάδης: Οι αλλαγές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι υπέρ των εργαζομένων

Με το νέο πλαίσιο είναι πλήρως διασφαλισμένα τα δικαιώματά του, ακόμα και για εργαζόμενους σε εργολαβική επιχείρηση. Θα λαμβάνει κάθε εργαζόμενος τις εισφορές του και επίσης θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα της επιχείρησης.

Επιπλέον βάρδια το Σάββατο ως υπερωρία +40%

Δίνουμε το δικαίωμα να έχουμε μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο που ολόκηρη είναι υπερωρία συν 40% δηλαδή στην υπερωριακή αμοιβή. Σήμερα που υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και τις παραπάνω ώρες αυτοί τις πληρώνονται ως μαύρη εργασία. Οι εργαζόμενοι εισπράττουν μαύρα. Τώρα λέμε όχι. Θα δίνεαι στους εργαζόμενους νόμιμα το Σάββατο πλήρης απασχόληση, αλλά υπερωριακή στο σύνολο της βάρδιας του δηλαδή ένα επιπλέον 8ωρο σεεξαήμερη εργασία και θα δικαιούται ρεπό », είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Η εξάμηνη δόκιμη εργασία

Σήμερα στην Ελλάδα ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται μπορεί να δουλεύει 12 μήνες και να απολυθεί στους 12 μήνες χωρίς αποζημίωση με τον νόμο που ίσχυε το 2010, Παίρνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία, αυτό το όριο του δόκιμου εργαζόμενου γίνεται έξι μήνες, δηλαδή η αυτόματη απόλυσή του, που ήταν δωδεκάμηνη, γίνεται εξάμηνη. Αυτό είναι υπέρ του εργαζόμενου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τηλεθεατή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ενεργοποιήθηκε διάταξη που παίρνει στο ταμείο ανεργίας τους εποχικά εργαζόμενου στον τουρισμό, ώστε κάποιος να μπορεί στο τρίμηνο να δουλεύει 30 μεροκάματα χωρίς να χάνει το επίδομα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AFP / Visual Hellas, EUROKINISSI


Ειδήσεις σήμερα:

Γαύδος: «Πόλεμος» για τον τελευταίο παράδεισο των γυμνιστών - Δεν τους θέλει η δήμαρχος, απαντούν με «τσιτσίδια και ντυμένα, όλα ενωμένα»

Ο Τζίμι Κάρτερ και η σύζυγός του είναι πια «κοντά στο τέλος της ζωής τους»

Φωτογράφιζαν κοπέλες που έκαναν γυμνισμό στην Κέρκυρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης