Πώς στήνονται οι απάτες με τα e-shops: Το κόλπο με τις αντικαταβολές και τις πωλήσεις μέσω Facebook

Πώς στήνονται οι απάτες με τα e-shops: Το κόλπο με τις αντικαταβολές και τις πωλήσεις μέσω Facebook

Κορυφή του παγόβουνου ο εντοπισμός εταιρειών που δεν έκοβαν αποδείξεις στη Θεσσαλονίκη - Στο στόχαστρο των Αρχών καταστήματα-φαντάσματα με αχυράνθρωπους και offshores που κάνουν τζίρους εκατομμυρίων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
apates_eshop_arthro
Σε επιστήμη έχουν καταφέρει να αναγάγουν τη φοροδιαφυγή εκατοντάδες ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών και φορολογικών αρχών της χώρας.

Η εκτεταμένη παραβατικότητα που εντοπίζεται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα, με τους ελεγκτές να έχουν επιδοθεί σε κυνήγι αχυρανθρώπων και παρένθετων εταιρειών, με σκοπό αφενός τη σκιαγράφηση του τρόπου δράσης των εμπλεκομένων και αφετέρου τον εντοπισμό αδήλωτων χρηματικών ποσών τα οποία συνήθως βρίσκονται «παρκαρισμένα» σε τραπεζικά ιδρύματα εξωτικών χωρών.

Η ζημιά στα κρατικά ταμεία από τέτοιου είδους απάτες είναι τεράστια και δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μιλάμε για πολλά, πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διακινούνται υπογείως και καταλήγουν σε άγνωστους προορισμούς.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μίλησαν στο «ΘΕΜΑ» στελέχη ελεγκτικών μηχανισμών με εμπειρία σε τέτοιες υποθέσεις, εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους δρουν οι απατεώνες, αλλά και τα όπλα που διαθέτει στη φαρέτρα της η κρατική μηχανή για την αντιμετώπισή τους.

Οι... ξεχασιάρηδες

Η πιο απλή και... παραδοσιακή μορφή φοροδιαφυγής που εντοπίζεται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες είναι η μη έκδοση αποδείξεων, η οποία αποτελεί διαχρονικά μεγάλη πληγή για τα κρατικά έσοδα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι e-shop από τη Θεσσαλονίκη το οποίο εμπορευόταν ρούχα και παπούτσια πραγματοποίησε το 2019 και το 2020 πωλήσεις συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ χωρίς να εκδώσει ούτε μία απόδειξη λιανικής συναλλαγής.

Την ίδια ώρα, e-shop που δραστηριοποιείται στην πώληση ρούχων στις Σέρρες δεν έκοψε για δύο έτη αποδείξεις ύψους 420.000 ευρώ, ενώ ένα άλλο πάλι στη συμπρωτεύουσα «λησμόνησε» για δύο χρόνια να εκδώσει αποδείξεις αξίας 295.000 ευρώ.

«Πρόκειται για μα παραδοσιακή μέθοδο φοροδιαφυγής, η οποία πλέον αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μέσα από τα εργαλεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες. Τα καταστήματα που εμφανίζουν μεγάλη κίνηση ελέγχονται, γίνεται διασταύρωση στοιχείων και η απάτη αποκαλύπτεται», σχολιάζουν σχετικά καλά ενημερωμένες πηγές.

Το κόλπο με τις αντικαταβολές

Ενας ακόμη τρόπος απόκρυψης εσόδων από το κράτος, ιδιαίτερα επικερδής για τους επιτήδειους, είναι το κόλπο με τις αντικαταβολές.

Κλείσιμο
Οπως εξήγησαν στο «ΘΕΜΑ» πηγές από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) με γνώση τέτοιων υποθέσεων, τα ποσά που εισπράττονται από τις αντικαταβολές πολύ συχνά είναι «μαύρα» και καταλήγουν κατευθείαν στην τσέπη των φοροφυγάδων.

«Επειδή τα ποσά των αντικαταβολών είναι μικρά, οι εταιρείες ταχυμεταφορών που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση αυτών των αποστολών έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν τα χρήματα αυτά -δηλαδή των αντικαταβολών- μετρητά και να τα παραδίδουν στην επιχείρηση. Ετσι, με αυτό τον τρόπο διακινούνται μεγάλα χρηματικά ποσά εκτός τραπεζικού συστήματος, τα οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ανιχνευτούν από τις φορολογικές αρχές».

Πρόκειται για μια τεχνική απόκρυψης εσόδων που έχει μπει στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί εκατοντάδες σχετικές δικογραφίες και πολλοί από τους εμπλεκομένους να έχουν ήδη αναγκαστεί να περάσουν από το... ταμείο.

«Εχουν εντοπιστεί πολλές απάτες τέτοιου είδους. Τελικά, όταν βρεις το πρόσωπο που έχει εισπράξει τις αντικαταβολές και ελέγξεις το φορολογικό του προφίλ, δηλαδή τις εισπράξεις και τις πωλήσεις που είχε η εταιρεία του, στη συνέχεια τις συνδέεις με τις αντικαταβολές και βλέπεις ότι υπάρχει τεράστια απόκλιση».

Πωλήσεις από το σπίτι μέσω Facebook

Μία άλλη κατηγορία φοροφυγάδων που έχουν αρχίσει να κάνουν τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή τους είναι αυτοί που στήνουν ένα υποτιθέμενο e-shop στο σπίτι τους και χωρίς να κάνουν καν έναρξη επιχείρησης πουλάνε εμπορεύματα, κυρίως στο marketplace του Facebook ή σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Κυρίως πρόκειται για επιτήδειους που ασχολούνται με απομιμητικά προϊόντα τα οποία εισάγουν από την Κίνα και τα ρίχνουν στην αγορά εισπράττοντας χρήματα που δεν δηλώνονται ποτέ. Πριν από μερικές ημέρες εντοπίστηκε άνδρας στην Αλεξανδρούπολη να έχει πουλήσει μέσω Διαδικτύου κατά τη διετία 2019-2020 προϊόντα αξίας 62.000 ευρώ χωρίς καν να έχει κάνει έναρξη επιχείρησης.

«Τέτοιου είδους απάτες διαπράττουν κυρίως αυτοί που ασχολούνται με απομιμητικά προϊόντα, ιδίως με ρούχα και παπούτσια. Φέρνουν το εμπόρευμα από την Κίνα, το αποθηκεύουν κάπου και αρχίζουν να πωλούν τα προϊόντα μέσω Διαδικτύου. Οι υπηρεσίες ελέγχουν επισταμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ήδη έχουν εντοπιστεί άτομα που έκαναν αυτή τη δουλειά. Πουλούσαν και έβαζαν τα χρήματα στην τσέπη χωρίς να τα εμφανίζουν πουθενά. Τα πρόστιμα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλά».

Παραγγελίες που δεν παραδίδονται ποτέ

Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που δεν διστάζουν όχι μόνο να εξαπατούν το κράτος, αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές μέσω αχυρανθρώπων και πολυδαίδαλων εταιρικών σχημάτων. Ηταν αρχές Ιουλίου του 2022 όταν στελέχη του ΣΔΟΕ και της Αστυνομίας πραγματοποίησαν επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μελών κυκλώματος τα οποία εξαπατούσαν τους καταναλωτές μέσω της μεθόδου του εξαφανισμένου εμπόρου, δηλαδή αχυρανθρώπων.

Θύματα της οργάνωσης έπεσαν περίπου 1.800 καταναλωτές, οι οποίοι, αν και πλήρωσαν για τα προϊόντα τους, δεν τα παρέλαβαν ποτέ. Τα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών που χειρίστηκαν την υπόθεση βρέθηκαν μπροστά σε ένα δαιδαλώδες και πολύπλοκο σύστημα με e-shops-φαντάσματα, οι επικεφαλής των οποίων, με απάτες τύπου καρουζέλ, κατάφερναν να μην αποδίδουν φόρους εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα εντοπίστηκαν και δύο e-shops τα οποία, αφού πρώτα δέχτηκαν πληρωμές για πολυάριθμες παραγγελίες, στη συνέχεια έκλεισαν ξαφνικά αφήνοντας τους πελάτες τους ξεκρέμαστους.

Για την υπόθεση είχαν γίνει τέσσερις συλλήψεις, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρισκόταν και ένας 32χρονος ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης μιας βίλας στη Γλυφάδα και μιας θαλαμηγού ελλιμενισμένης στη μαρίνα Αλίμου.

«Πρόκειται για την ακραία εκδοχή των απατεώνων. Στήνουν ένα e-shop, το δουλεύουν κανονικά δύο με τρεις μήνες προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού και κάποια στιγμή, όταν φτιάξουν το προφίλ τους, αρχίζουν να μην εκτελούν τις παραγγελίες που δέχονται. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα δίνουν περιθώριο ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την παράδοση. Ετσι έχουν 15-20 ημέρες να δράσουν.

Και επειδή τα ποσά είναι μεγάλα, ανάλογα και με το προϊόν, αν δέχεσαι 500 παραγγελίες την ημέρα, τότε σε 15 ημέρες τα κέρδη που θα αποκομίσεις είναι τεράστια», εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές, προσθέτοντας πως το σαφάρι που έχει ξεκινήσει από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τον εντοπισμό φοροφυγάδων πρόκειται να έχει μεγάλη διάρκεια.

Ειδήσεις σήμερα:

Κόλαση φωτιάς στη Χαβάη: «Δεν μας είπαν να φύγουμε» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων

«Είμαστε σε συζητήσεις» - Ο Ζούκερμπεργκ και ο Έλον Μασκ μπορεί να παλέψουν στο... Κολοσσαίο

Βίντεο: Με ροζ παντελόνι και ανοιχτό μαύρο πουκάμισο στη Μύκονο ο Πάνος Καμμένος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης