Plastic Free Greece: Σαντορίνη
cover

Plastic Free Greece: Σαντορίνη

Η τρίτη δράση του φετινού προγράμματος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 5 Ιουνίου στη Σαντορίνη, συγκεντρώνοντας από ακτές και φέρνοντας στην επιφάνεια από το βυθό, συνολικά 161,5 κιλά απορριμμάτων.    

Σε ένα νησί που είναι διάσημο σε όλον τον πλανήτη για τη συναρπαστική ομορφιά του, για τα εκθαμβωτικά ηλιοβασιλέματα και για τις βραχώδεις πλαγιές του που καταλήγουν στη θάλασσα και σε παραλίες με ιδιαίτερο χρώμα, συνεχίστηκε η εκστρατεία «Plastic Free Greece».

Ο καθαρισμός ήταν εντατικός και εκτενής, καθώς πραγματοποιήθηκε σε δύο ακτές της Σαντορίνης, στον Έξω Γυαλό Φηρών και τη Βλυχάδα, δύο κλασικές Σαντορινιές παραλίες από άποψη τοπίου, που σχηματίζουν η σκουρόχρωμη άμμος, το μαύρο βοτσαλάκι και το ηφαιστειακό φόντο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και δύο υποθαλάσσιοι καθαρισμοί στην πάντα κοσμική Περίσσα αλλά και στον Όρμο των Φηρών, το πολυσύχναστο επίνειο της πρωτεύουσας της Σαντορίνης. Οι τέσσερις δράσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση 161,5 κιλών απορριμμάτων συνολικά, κάτι που δείχνει ότι το μέγεθος της ρύπανσης στο νησί δεν είναι αμελητέο.

Αναλυτικά, από τις δύο παραλίες οι δραστήριοι εθελοντές συγκέντρωσαν περί τα 34 κιλά σκουπιδιών, εκ των οποίων το 23% ήταν αποτσίγαρα, ενώ υπολογίσιμο ήταν το ποσοστό μικρών πλαστικών κομματιών (20%). Τα υπόλοιπα είδη που βρέθηκαν στις δύο ακτές αφορούσαν από καλαμάκια μέχρι φελιζόλ και από πλαστικά λουλούδια μέχρι καπάκια μπουκαλιών.     


Ωστόσο, η εικόνα στο βυθό, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις δύο υποβρύχιες δράσεις  ήταν μάλλον απογοητευτική, κάτι που υπερτονίζει τη σημασία του «Plastic Free Greece» τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ευαισθητοποίησης. Στην επιφάνεια ήρθαν 127,5 κιλά σκουπιδιών, με το επικρατέστερο ανάμεσά τους να είναι τα αλουμινένια κουτάκια (αναψυκτικών, μπύρας κ.λπ.), καθώς αποτελούν το 58% των απορριμμάτων -συνολικά, περισυλλέχθηκαν 321 κουτάκια αλουμινίου.

Πέραν αυτών, στο βυθό του υπέροχου κυκλαδίτικου νησιού μας, βρέθηκαν επίσης ρούχα, παιχνίδια, πλαστικά, χαρτιά, ακόμη και φυσίγγια. Η μεγαλύτερη «λεία» των υποθαλάσσιων καθαρισμών προήλθε από τον όρμο των Φηρών, από όπου συγκεντρώθηκαν περί τα 114 κιλά απορριμμάτων. 

Plastic Free Greece 2023 - Σαντορίνη | @lidlhellas

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης