Σεισμός στην Κρήτη: «Τα 5,1 Ρίχτερ δεν είναι αμελητέα» - Γιατί προβληματίζεται ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σεισμός στην Κρήτη: «Τα 5,1 Ρίχτερ δεν είναι αμελητέα» - Γιατί προβληματίζεται ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία λέει ο Άκης Τσελέντης - Το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει έως και δύο μήνες - Δείτε βίντεο με τη στιγμή που χτυπούν τα Ρίχτερ

creta-quake-m
Προβληματισμένος δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κρήτη το βράδυ της Πέμπτης με επίκεντρο τις Μοίρες.

Όπως εξήγησε το πρωί της Παρασκευής «δεν είναι αμελητέος ένας σεισμός 5,1 Ρίχτερ. Από την άλλη έχουμε έντονη σεισμική ακολουθία που δεν μας επιτρέπει να βεβαιωθούμε αν τα 5,1 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Θα χρειαστούν 2-3 ημέρες για αυτό».

Αφού διευκρίνισε ότι «είναι διαφορετική η εστία του σεισμού που ενεργοποιήθηκε χθες με εκείνη του Αρκαλοχωρίου, όπου πάντως χθες είχαμε έναν σεισμό 3,3 Ρίχτερ, που ήταν ένας καθυστερημένος μετασεισμός» στη συνέχεια ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει «προβληματισμός γιατί το επίκεντρο είναι σε χερσαία περιοχή», ενώ εξέφρασε «επιφυλακτικότητα γιατί η ίδια περιοχή, το 1965, έχει δώσει τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ».

Όσον αφορά τους σεισμούς στον Κορινθιακό Κόλπο τα προηγούμενα 24ωρα ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι «ο Κορινθιακός Κόλπος δίνει μεγάλους σεισμούς, μεγέθους 6 Ρίχτερ και άνω και αυτοί είναι που μας απασχολούν γιατί έχουν και συνέπειες. Δίνει τέτοιους σεισμούς κάθε 25-30 χρόνια. Τώρα βρισκόμαστε ακριβώς 28 χρόνια μετά από τον προηγούμενο ανάλογο σεισμό, τον Ιούνιο του 1995 στο Αίγιο».

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csq0sajumu15)


Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, υποστήριξε με ανάρτησή του στο Facebook ότι «η μετασεισμική ακολουθία βαίνει απολύτως ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ οπότε η πιθανότητα ο χθεσινός 5.1R σεισμός να μην ήταν ο κύριος σεισμός είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ μικρή».

«Αναμένουμε η μετασεισμική δράση να μειώνεται σταδιακά τις επόμενες ημέρες και μετά από περιόδους μηδενικής σεισμικότητας για μικρά χρονικά διαστήματα να έχουμε κάποιο λίγο μεγαλύτερο μετασεισμό γύρω στο 4. Το όλο φαινόμενο μπορεί να κρατήσει ακόμα και 2 μήνες πριν αποσβεσθεί τελείως. Πρέπει οπωσδήποτε οι κάτοικοι οι οποίοι κατοικούν σε πετρόχτιστα η οικήματα φτιαγμένα με παλιούς αντισεισμικούς (πριν το 1970) η και νεότερα οικήματα με εμφανής αστοχίες να ζητήσουν από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου η από τα συνεργεία του ΟΑΣΠ που κατεβαίνουν στην περιοχή να τα ελέγξουν πριν τα κατοικήσουν. Ενοείται ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΤΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ» πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.

tselentis

Δείτε βίντεο με το χτυπημα του Εγκέλαδου

Μοίρες: Βίντεο την ώρα του σεισμού στις 18 Μαϊου




Στην Κρητη βρίσκεται, από νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, συνοδεία του γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Βασ. Μώκου. Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν 12 σεισμικές δονήσεις από 3 έως και 4,5 ρίχτερ και πως αυτό βοηθά στην εκτόνωση του φαινομένου το οποίο παρακολουθείται, προτρέποντας να μην υπάρχει ούτε πανικός, ούτε όμως και εφυσυχασμός.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα πάει η σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο είμαστε σε καλή φάση. Αλλά οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει μέρες» ενημέρωσε ο κ. Λέκκας. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός και πως το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύγκληση του επιστημονικού οργάνου εκτίμησης σεισμικότητας έπειτα από εντολή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τους πολίτες συνέστησε μεταξύ άλλων να μην παραβρίσκονται και να μην περνούν κοντά από παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί φθορές, σε περίπτωση σεισμού να επιλέγουν ένα ανοιχτό χώρο και να κινούνται συντεταγμένα.

O δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης ανέφερε ότι σε κάποιες περιοχές του δήμου υπάρχουν καταστροφές σε κτίσματα και ήδη έχει αρχίσει έλεγχος, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες θα έχουν την ενημέρωση και τη στήριξη που πρέπει. Επιπλέον, σημείωσε ότι ενόψει των εκλογών θα γίνουν έλεγχοι στα σχολεία που θα φιλοξενούν εκλογικά τμήματα.

Τα σχολεία θα επανεκτιμηθεί τη Δευτέρα εάν τελικά ανοίξουν την Τρίτη, ενώ επισημάνθηκε ότι θα ληφθεί οποιαδήποτε μέριμνα χρειάζεται, ενόψει και των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Στιβ Κακέτσης: Οι θυελλώδεις έρωτες, η φυλακή και η οικονομική καταστροφή που δεν ξεπέρασε ποτέ

Οι Έλληνες Narcos: O γιατρός που έστησε το colpo grosso με τα καρτέλ της κόκας

Θύελλα από την υπόθεση Κατρούγκαλου: Το αυτογκόλ λίγο πριν την κάλπη και το παρασκήνιο της αποπομπής

-------------

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης