Οι Έλληνες Narcos: O γιατρός που έστησε το colpo grosso με τα καρτέλ της κόκας

Οι Έλληνες Narcos: O γιατρός που έστησε το colpo grosso με τα καρτέλ της κόκας

Ο υπαρχηγός εμπλεκόταν στην υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι στην Κούνεβα, αλλά εμφανιζόταν ως πράκτορας της ΕΥΠ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
narkwtika-mak
Η υπόθεση της κοκαΐνης των 100 και πλέον κιλών που έφτασε από το Εκουαδόρ στη Θεσσαλονίκη είναι πρωτόγνωρη και κινηματογραφική. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, καταγράφεται η πατέντα τα πακέτα με την κόκα να είναι καταχωνιασμένα μέσα στον σκελετό κοντέινερ με μπανάνες με στόχο να περνούν από τους X-ray ελέγχους χωρίς να χτυπά κόκκινο, ενώ τους πρωταγωνιστές της συνοδεύει μια ιστορία που παραπέμπει σε καλογυρισμένο φιλμ νουάρ.

Ο αρχηγός, στα 68 του πλέον χρόνια, είναι ένας γιατρός με πολλά υποσχόμενη πορεία στα νιάτα του που επέλεξε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 να ακροβατεί μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, καθώς έχει καταδικαστεί για υπόθεση 50 εκατομμυρίων πακέτων λαθραίων τσιγάρων, λαθρεμπορία καυσίμων και εξαγωγές φαρμακευτικού υλικού στα Σκόπια την περίοδο του εμπάργκο. Εζησε για πολλά χρόνια καταζητούμενος, πέρασε αρκετό καιρό στη φυλακή και τον συνοδεύει η φήμη ότι ενώ τον έψαχνε η Interpol και υπήρχε σε εξέλιξη δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη, εκείνος κινούνταν άνετα διασκεδάζοντας σε γνωστά μπουζουξίδικα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Ο υπαρχηγός, έχοντας περάσει τα 60 του χρόνια, πριν από 15 έτη είχε εμπλακεί στην υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι στην πρώην ευρωβουλευτή Κωνσταντίνα Κούνεβα που εργαζόταν στην εταιρεία καθαρισμού του. Ομως, το πλέον εντυπωσιακό είναι το σκηνικό στο οποίο συμμετείχε το καλοκαίρι του 2020, όταν μαζί με πέντε ακόμη άτομα συνελήφθησαν με ένα θηριώδες φουσκωτό ταχύπλοο αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ νοτίως των Χανίων.

Τότε, η ιστορία είχε χαρακτηριστεί ως κατασκοπευτικό θρίλερ, καθώς ο συγκεκριμένος παρουσιάστηκε ως πράκτορας της ΕΥΠ που εκτελούσε εθνική αποστολή. Οπως είπε, η επιχείρηση αφορούσε στη μεταφορά τεσσάρων φουσκωτών ταχύπλοων που θα τα παρέδιδαν στον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η υπόθεση που χειρίστηκε με απόλυτη μυστικότητα για πολλούς μήνες η ειδική ομάδα του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης αποτελεί καίριο χτύπημα στα καρτέλ των ναρκωτικών που έχουν «κλειδώσει» τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά της «λευκής κυρίας» σε όλη την Ευρώπη.

Η κοκαΐνη, η αξία της οποίας ξεπερνά κατά πολύ τα 3 εκατ. ευρώ, θα έπεφτε στην ελληνική αγορά καθώς υπήρξε μια περίεργη σύμπραξη ανάμεσα στους δύο παραπάνω συλληφθέντες με συγκεκριμένο λατινοαμερικάνικο καρτέλ για να ρίχνουν τη «λευκή κυρία» σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εκτιμάται ότι είναι το δεύτερο κοντέινερ με φορτίο τίγκα στην κοκαΐνη που έφθασε το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, όμως κατάφεραν να το περάσουν και να μεταφέρουν τα ναρκωτικά σε άλλη χώρα. Μάλιστα, για να μην τραβούν τα βλέμματα των διωκτικών αρχών το νόμιμο φορτίο των κοντέινερ είχε προορισμό τα Σκόπια και έπρεπε μέσα σε λίγη ώρα να αναχωρήσουν τράνζιτ από το λιμάνι για τη γειτονική χώρα.
narkwtika-1
Μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες που είχε προορισμό τα Σκόπια, το καρτέλ θα έκοβε τις κοιλοδοκούς, θα έκρυβε εκεί μέσα τα τούβλα με την κοκαΐνη ώστε να μην ανιχνεύονται από τα ειδικά μηχανήματα και τα λαγωνικά της ΕΛ.ΑΣ. και στη συνέχεια, μόλις η νταλίκα φόρτωνε το εμπορευματοκιβώτιο και πριν βγει από τη χώρα, θα έκανε μια στάση σε αποθήκη έξω από τη Θεσσαλονίκη

Η σύμπραξη

Οταν στις αρχές του χρόνου έφθασε η πληροφορία στο Τμήμα Γενικών Υποθέσεων της Θεσσαλονίκης ότι δύο άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών στήνουν το colpo grosso με τα λατινοαμερικάνικα καρτέλ για τη μεταφορά κοκαΐνης από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στη Θεσσαλονίκη και από εκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη ξεκίνησε ένας πυρετός ερευνών για να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις και τις επαφές τους. Εκπληκτοι οι έμπειροι αξιωματικοί διαπίστωσαν ότι τη «δουλειά» τη στήνει ένας γιατρός που τα τελευταία 30 χρόνια έχει απασχολήσει πολλές φορές τις υπηρεσίες της Αστυνομίας.

Κλείσιμο
Γύρω από το όνομά του έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στη Θεσσαλονίκη καθώς μαζί με τον δικηγόρο αδελφό του είχαν πρωταγωνιστήσει σε πολλές υποθέσεις, με κύριο χαρακτηριστικό το άφθονο μαύρο χρήμα και την εμπλοκή πολλών χωρών στις βρώμικες μπίζνες. Από το 1993, την εποχή δηλαδή που υπήρχε το εμπάργκο στα Σκόπια από τη χώρα μας, ο γιατρός κατάφερε χρησιμοποιώντας διάφορες εταιρείες σε Ελλάδα και Βουλγαρία να εξάγει φαρμακευτικό υλικό στη γειτονική χώρα. Δαιμόνιος και ευρηματικός, ο «γιατρός», όπως ήταν το προσωνύμιό του, παράλληλα με τις εξαγωγές φαρμακευτικού υλικού μπλέκει σε μια ιστορία εικονικών εξαγωγών 158 φορτίων καυσίμων στη Βουλγαρία με διαφυγόντες δασμούς ύψους 600 εκατ. δραχμών.

Αν και σκληρό καρύδι και παμπόνηρος, μπαίνει για πρώτη φορά φυλακή τον Ιανουάριο του 2004. Ομως δεν κάθεται πολύ πίσω από τα κάγκελα καθώς αποφυλακίζεται για λόγους υγείας. Και αντί να βάλει μυαλό, ξανακυλά στην παρανομία. Αυτή τη φορά διώκεται για λαθρεμπόριο τσιγάρων, αλλά οι Αρχές δεν καταφέρνουν να τον πιάσουν και το απίστευτο είναι ότι τα επόμενα χρόνια, αν και έχει φάει 25 χρόνια κάθειρξη και είναι καταζητούμενος, αλωνίζει ανενόχλητος και διασκεδάζει σε επαρχιακά μπουζουξίδικα της Χαλκιδικής.

Αξίζει να επισημανθεί ότι για την υπόθεση των τσιγάρων, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από τη διακίνηση εκατομμυρίων πακέτων άγγιζε τα 80 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο. Τελικά, συλλαμβάνεται, μπαίνει στη φυλακή και περνά αρκετά χρόνια στα Γρεβενά, μέχρι που αποφυλακίζεται πριν από περίπου πέντε χρόνια. Εκεί, σε ένα σκοτεινό κελί, φαίνεται πως γνώρισε τον άνθρωπο που τον έφερε σε επαφή με τους βαρόνους της κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική.

Ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είναι και αυτός ένα πρόσωπο με αμφιλεγόμενη δραστηριότητα, που το όνομά του εμπλέκεται από την υπόθεση της Κούνεβα μέχρι τον εμφύλιο της Λιβύης. Η ιστορία του καλοκαιριού του 2020 ξεπερνά σε πλοκή και μυστήριο ακόμη και τα πολυβραβευμένα κατασκοπευτικά θρίλερ.
narkwtika-2

Ηταν αρχές καλοκαιριού του 2020. Από το Λαύριο αναχωρούν τέσσερα στρατιωτικού τύπου φουσκωτά με τις κωδικές ονομασίες «Apollon15», «Apollon 16», «Apollon 17», «Apollon 18». Επισήμως τα σκάφη, αξίας 400.000 ευρώ το καθένα, είχαν κατασκευαστεί σε ναυπηγείο της Αττικής, έφεραν σημαία Παναμά και ο τελικός προορισμός τους ήταν η Αίγυπτος για να τα παραδώσουν στους αγοραστές τους. Σαράντα ημέρες αργότερα, ένα από τα παραπάνω φουσκωτά εντοπίζεται να πλέει κοντά στο Ελαφονήσι, νότια της Κρήτης, και ταχύπλοο του Λιμενικού το σταματάει για έλεγχο. Πάνω φαίνεται να επιβαίνουν έξι άτομα, πέντε εκ των οποίων Ελληνες και ένας Ισπανός, ανάμεσά τους και ο 61 ετών σήμερα υπαρχηγός του καρτέλ που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στις καταθέσεις τους οι συλληφθέντες υποστηρίζουν πως δεν πήγαν στην Αίγυπτο αλλά στη Λιβύη, όπου φέρεται να έχει έδρα η εταιρεία που διαχειριζόταν τα ταχύπλοα. Η υπόθεση απέκτησε επιπλέον μυστήριο γιατί οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως έπαιρναν μέρος σε εθνική αποστολή με στόχο να παραδώσουν τα σκάφη στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Οι κυβερνητικές πηγές τότε διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των συλληφθέντων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την επιχείρηση για το μπλόκο του σκάφους και το ξεσκέπασμα των πρωταγωνιστών την είχε οργανώσει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Οταν οι υπηρεσίες τους ρώτησαν γιατί δεν παρέδωσαν και τα τέσσερα σκάφη αλλά επέστρεψαν με ένα από αυτά, υποστήριξαν πως λόγω κορωνοϊού δεν έβρισκαν πτήση να γυρίσουν στην Αθήνα. Μέσα στο σκάφος βρέθηκαν δύο πιστόλια, 1.000 φυσίγγια, αλλά και 150 κιλά συναγρίδες και ροφοί!
narkwtika-3

Το κόλπο

Η μεγάλη μπίζνα με «εγκεφάλους» τους δύο παραπάνω συλληφθέντες προετοιμαζόταν πολύ καιρό. Το σχέδιο ήταν απλό. Μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες που είχαν προορισμό τα Σκόπια, το καρτέλ θα έκοβε τις κοιλοδοκούς, θα έκρυβαν εκεί μέσα τα τούβλα με την κοκαΐνη έτσι ώστε να μην ανιχνεύονται από τα ειδικά μηχανήματα και τα λαγωνικά της ΕΛ.ΑΣ. και στη συνέχεια, μόλις η νταλίκα φόρτωνε το εμπορευματοκιβώτιο, πριν βγει από τη χώρα θα έκανε μια στάση σε αποθήκη έξω από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα έβγαινε η κοκαΐνη και έπειτα η νταλίκα θα έφευγε με τις μπανάνες για τα Σκόπια.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο διαβιβαστικό: «Την 8η Μαΐου 2023 και περί ώρα 18:00 ο 61 ετών υπαρχηγός αποχώρησε από μια εμπορική εταιρεία (αναφέρεται το όνομά της) κινούμενος με το αυτοκίνητό του, ακολουθούμενο από άλλο κατηγορούμενο που κινούνταν με το όχημά του, καταλήγοντας αμφότερα τα οχήματα στην αποθήκη που διατηρούσε η εγκληματική οργάνωση στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. Εκεί εισήλθαν στο εσωτερικό αυτής της αποθήκης κλείνοντας τη θύρα της εισόδου για να μην μπορεί να διακριθούν τυχόν εργασίες που πραγματοποιούνταν εκεί».

Στη συνέχεια περιγράφεται πώς έγινε η επιχείρηση στη μέση του δρόμου για τον εντοπισμό του «χρυσού» εμπορεύματος: «Απογευματινές ώρες της 8ης Μαΐου, διαπιστώθηκε ότι εξήλθαν της αποθήκης δύο αυτοκίνητα, το πρώτο εξ αυτών ως προπομπός. Σε έρευνα που ακολούθησε στο δεύτερο όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός πέντε ταξιδιωτικών σάκων 64 δέματα κοκαΐνης συνολικού βάρους 104 κιλών και 644 γραμμαρίων, ενώ τόσο ο οδηγός του αυτοκινήτου όσο και οι παριστάμενοι στον εσωτερικό χώρο της αποθήκης προέβαλαν σθεναρή αντίσταση στην προσπάθεια ακινητοποίησης από τους αστυνομικούς. Συνολικά συνελήφθησαν 10 άτομα, επτά Έλληνες και τρεις Αλβανοί».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα κέρδη αλλά και τις τιμές της κόκας, στο διαβιβαστικό αναφέρεται το εξής: «Η τιμή αγοράς της κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 5.000 δολαρίων ή 4.400 ευρώ. Τα έξοδα μεταφοράς για κάθε κιλό κοκαΐνης ανέρχονται σε 2.000 ευρώ και 5.000 ευρώ, για ενδιάμεσα άτομα, συνήθως διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς που βοηθούν τη δράση των κυκλωμάτων.

Συνήθως το κάθε κιλό κοκαΐνης κοστίζει στα κυκλώματα περί τα 12.000 ευρώ. Η τιμή πώλησης της κοκαΐνης στην ελληνική επικράτεια όταν πωλείται σε μεγάλες ποσότητες -χονδρική- άνω των 5 κιλών ξεκινά από τις 32.000 και φθάνει μέχρι τις 60.000.

Η τιμή πώλησης της κοκαΐνης στην ελληνική επικράτεια όταν πωλείται τμηματικά κυμαίνεται από 60.000 έως 120.000 ευρώ. Στην περίπτωση που η εγκληματική ομάδα προμηθεύτηκε τις ποσότητες κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική το κόστος αγοράς ανέρχεται σε 12.000 ευρώ το κιλό, δηλαδή η υπό έρευνα εγκληματική οργάνωση κατέβαλε το χρηματικό ποσό του 1.255.728 ευρώ για την ποσότητα των 104 κιλών. Θα διέθετε την ποσότητα κοκαΐνης κατ’ ελάχιστο προς 32.000 ευρώ το κιλό, δηλαδή θα αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση το ποσό των 3.348.608 ευρώ, το δε προσδοκώμενο όφελος θα άγγιζε τα 2.100.000 ευρώ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης