Νέα Ζηλανδία: Τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση - έκπληξη της πρωθυπουργού Άρντερν

Νέα Ζηλανδία: Τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση - έκπληξη της πρωθυπουργού Άρντερν

Η Νέα Ζηλανδία οδεύει προς τις κάλπες, στις 14 Οκτωβρίου – Η δημοτικότητα της πρωθυπουργού του κόμματός της είναι σε πτώση - Η ίδια λέει ότι η απόφασή της δεν έχει πολιτικά κίνητρα

ardern_arthro
Στις 26 Οκτωβρίου του 2017, η παγκόσμια πολιτική σκηνή έστρεψε το βλέμμα της προς τη Νέα Ζηλανδία για να υποδεχθεί στον πρωθυπουργικό θώκο τη νεότερη παγκοσμίως στο αξίωμα, Τζασίντα Άρντερν.

Τότε, η 37χρονη χαρισματική πολιτικός βρέθηκε αναπάντεχα στο τιμόνι της χώρας, καθώς το κόμμα της, οι Εργατικοί, είχαν έρθει δεύτεροι στις εκλογές ενώ κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Σήμερα, ξαφνιάζοντας τους πάντες, η 42χρονη Άρντερν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πρωθυπουργία καθώς, όπως τόνισε, δεν έχει πλέον την ενέργεια που απαιτείται για το συγκεκριμένο αξίωμα.

Με δάκρυα στα μάτια, υποστήριξε επίσης ότι επιτέλους θα βάλει... βέρα στο δεξί, καθώς με τον σύντροφό της δεν είχαν καταφέρει να παντρευτούν εν μέσω της πανδημίας Covid, κι ότι θα ασχοληθεί περισσότερο με την κόρη της τώρα που θα ξεκινήσει το σχολείο.

Αυτή ήταν η επίσημη ανακοίνωσή της. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητά της, όπως και του κόμματός της, των Εργατικών, βρισκόταν σε καθοδική πορεία ενόψει μάλιστα των εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για τις 14 Οκτωβρίου.

Κλείσιμο
Η ίδια κατέστησε σήμερα σαφές πως η αποχώρησή της δεν έχει πολιτικά «κίνητρα». «Δεν αποχωρώ επειδή πιστεύω πως δεν μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, αλλά επειδή πιστεύω πως μπορούμε, και πως θα το κάνουμε» τόνισε η Άρντερν.

Ύστερα από την αιφνίδια παραίτηση της Άρνρερν, οι Εργατικοί θα πρέπει να εκλέξουν το νέο ηγέτη τους έως την ερχόμενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου. Τους τελευταίους μήνες, η λαοφιλία της είχε λάβει την κατιούσα και οι Εργατικοί είχαν χρεωθεί την ασφυκτική πίεση του κόστους ζωής και τη συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια για τα σκληρά lockdown για την αντιμετώπιση της νόσου Covid. 

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, η δημοτικότητα των Εργατικών υποχώρησε κατά μία μονάδα φθάνοντας το 33%, ενώ το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα της χώρας, το Εθνικό Κόμμα, αυξήθηκε κατά μία μονάδα, αγγίζοντας το 38%.

Εννέα μήνες πριν από τις εκλογές της 14ης Οκτωβρίου, οι Εργατικοί έδειχναν να κατευθύνονται προς την έξοδο αν δεν αλλάξει κάτι. Κανείς δεν είχε προβλέψει την σημερινή παραίτηση-βόμβα της Άρντερν, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». 

«Το ότι έγινα πρωθυπουργός είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου και θέλω να ευχαριστήσω τους Νεοζηλανδούς για το προνόμιο που μου έδωσαν να κυβερνήσω τη χώρα για πεντέμισι χρόνια. Όμως μαζί με το προνόμιο έρχεται η ευθύνη, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης να ξέρεις πότε είσαι πρόσωπο κατάλληλο για να κυβερνήσει και πότε δεν είσαι» υπογράμμισε σήμερα η Άρντερν εμφανώς συγκινημένη.
ardern-1


Τα μελλοντικά της σχέδια

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν σκέφτεται να αναλάβει κάποιο ρόλο στον ΟΗΕ, μετά την αποχώρησή της από τα καθήκοντά της, δεν απάντησε ευθέως. Δεσμεύτηκε πάντως ότι θα συνεχίζει να στηρίζει το κόμμα της, τους Εργατικούς, στις εκλογές που προγραμματίστηκαν για τις 14 Οκτωβρίου.

Τόνισε επίσης ότι το μόνο που θέλει είναι να φροντίζει την κόρη της Neve και τελικά να παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της Κραρκ Γκέιφορντ αφού ο γάμος τους είχε αναβληθεί λόγω περιορισμών για τη νόσο Covid.

«Ανυπομονώ να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου... η μαμά ανυπομονεί να είναι εκεί όταν ξεκινήσει φέτος η Neve το σχολείο και να παντρευτεί επιτέλους τον Κλαρκ», είπε. Παραδέχτηκε επίσης ότι δεν είχε πει στην κόρη της για τα σχέδιά της γιατί «τα τετράχρονα είναι φλύαρα, δεν μπορούσα να πάρω το ρίσκο». «Είχα την υποστήριξη της οικογένειάς μου για να συνεχίσω, στην πραγματικότητα κάποιοι ιδιαίτερα στενοί μου άνθρωποι ήθελαν να συνεχίσω - αλλά υποστήριξαν την απόφασή μου», αποκάλυψε.

Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανε όταν ξυπνούσε την επομένη της λήξης της πρωθυπουργίας της, απάντησε γελώντας: «Πιθανώς θα πιω το τσάι που ο Κλαρκ θα μου φέρει στο κρεβάτι.Και μάλλον θα φτιάξω πρωινό για τη Νέβε». Τόνισε ακόμη ότι αποχωρεί από το αξίωμά της χωρίς να μετανιώνει για την απόφασή της επισημαίνοντας όμως ότι θέλει απλά να τη θυμούνται ως κάποιον που προσπαθούσε να είναι ευγενικός».

«Ελπίζω να αφήσω τους Νεοζηλανδούς με την αίσθηση ότι μπορούν να είναι ευγενικοί αλλά δυνατοί, συμπονετικοί αλλά αποφασιστικοί, αισιόδοξοι αλλά συγκεντρωμένοι. Κι ότι μπορούν να είναι το αφεντικό του εαυτού τους - κάποιος που ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει». Η Τζασίντα θα παραμείνει στο μικρό της διαμέρισμα στο Ουέλινγκτον και μαζί με τον σύντροφό της, τον παρουσιαστή Κλαρκ Γκέιφορντ -την κόρη και τη γάτα τους- απολαμβάνοντας το αγαπημένο της φαγητό, τα νουντλς».

Το βιογραφικό της

Η Τζασίντα γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1980 στο Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας, μια μικρή πόλη κοντά στην περιοχή όπου γυρίστηκε η τριλογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών». Η ίδια μάλιστα, σε συνέντευξή της, έχει παραδεχθεί πως έκανε οντισιόν για να συμμετάσχει ως κομπάρσος στην ταινία, αλλά «δεν έχουν όλοι ταλέντο» ανέφερε με χιούμορ.  Ο πατέρας της ήταν αστυνομικός, ενώ η μητέρα της απασχολούνταν σε υπηρεσία σχολικού εφοδιασμού. Σε ηλικία 14 ετών, έπιασε την πρώτη της δουλειά σε ένα τοπικό εστιατόριο.

«Θυμάμαι η μητέρα να μου λέει πώς να φτιάξω το βιογραφικό μου. Το καλύτερο που είχα καταφέρει και μπορούσα να βάλω τότε στο βιογραφικό ήταν ότι είχα μαγειρέψει το καλύτερο πιάτο σε έναν οικογενειακό διαγωνισμό μαγειρικής.  Στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής της, εργάστηκε και ως DJ σε αρκετά νυχτερινά κέντρα της Νέας Ζηλανδία. H οικογένειά της ήταν Μορμόνοι, ωστόσο η Τζασίντα περίπου στα 20 της αποφάσισε να εγκαταλείψει την εκκλησία, την οποία χαρακτήρισε ομοφοβική. Mόλις ενηλικιώθηκε, μυήθηκε στην πολιτική από τη θεία της, Μαρί, και έγινε μέλος του Εργατικού Κόμματος.

Στο παρελθόν έχει δηλώσει πως το γεγονός ότι μεγάλωσε στο Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας και έβλεπε «ξυπόλητα παιδιά χωρίς να έχουν να φάνε μεσημεριανό» την ενέπνευσε να εισέλθει στην πολιτική. Γι' αυτό και η πάταξη της ανισότητας έγινε κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής της εκστρατείας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2001, πήρε πτυχίο Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο του Γουαϊκάτο και ξεκίνησε αμέσως να εργάζεται στο γραφείο της τότε πρωθυπουργού Ελεν Κλαρκ, πολιτικό μέντορα για την Τζασίντα.

Το 2008, σε ηλικία 28 ετών, η Αρντερν εξελέγη βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και το 2017, μόλις τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η 37χρονη τότε Τζασίντα ορίστηκε πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος. Έγινε η τρίτη γυναίκα που κατέκτησε το ανώτατο πολιτικό αξίωμα στη Νέα Ζηλανδία ενώ στη διάρκεια της πρωθυπουργίας της έφερε στον κόσμο τη Νέβε Τε. Από πολλούς θεωρήθηκε η «θηλυκή εκδοχή του Τζάστιν Τριντό», πρωθυπουργού του Καναδά, καθώς και οι δύο αρχηγοί κρατών συμπεριλαμβάνονται στους προοδευτικούς πολιτικούς του δημοκρατικού κέντρου.
ardern-tridau
 

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε

Στις 15 Μαρτίου του 2019, ένας 28χρονος ένοπλος άνοιξε πυρ σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς, σκοτώνοντας 51 άτομα μεταξύ των οποίων και παιδιά. Δέκα μέρες μετά την εν λόγω τρομοκρατική επίθεση, η Αρντερν απαγόρευσε τα ημιαυτόνομα όπλα στρατιωτικού τύπου, αφαιρώντας πάνω από 62.000 όπλα από την κυκλοφορία. Παράλληλα η πρωθυπουργός, φορώντας μια μαύρη χιτζάμπ, ως ένδειξη σεβασμού και πένθους προς τους μουσουλμάνους που έχασαν τη ζωή τους, στάθηκε στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων.

Το 2019 η Τζασίντα Αρντερν παρουσίασε ένα νομοσχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα το νομοσχέδιο προέβλεπε μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Άρντερν προώθησε ένα σχέδιο νόμου το οποίο εξασφάλιζε ίσες μισθολογικές αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων. Σημειώνεται πως στη Νέα Ζηλανδία υπήρχε ήδη σχετικός νόμος, ωστόσο το νέο νομοσχέδιο τον επέκτεινε και σε επαγγελματικούς κλάδους που μέχρι τότε κυριαρχούνταν από άνδρες.

Τον Φεβρουάριο του 2018 η πρωθυπουργός παρέλασε στο Auckland Pride Parade, παίρνοντας ακόμα μια πρωτιά, αυτή του/της πρώτου/ης πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας που συμμετείχε σε ανάλογο event. Μάλιστα η συγκεκριμένη παρέλαση χειροκροτήθηκε από περισσότερους από 25.000 ανθρώπους. Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η Τζασίντα κατάφερε να κρατήσει τη Νέα Ζηλανδία covid free. Από τις 22 Μαρτίου του 2020, όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα Covid-19, συνολικά έχουν καταγραφεί 2.651 κρούσματα, ενώ μόλις 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη μάχη με τον ιό.

Τον επόμενο μήνα, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ίδια και όλα τα μέλη της κυβέρνησης θα μειώσουν τους μισθούς τους κατά 20% για τους επόμενους έξι μήνες, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πολίτες που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας. Μάλιστα η διαχείριση τόσο της πανδημικής κρίσης όσο και της τρομοκρατικής επίθεσης τον Μάρτιο του 2019 κατέστησαν την Άρντερν υποψήφια για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Πριν από δύο χρόνια η Τζασίντα προχώρησε σε μια ανακοίνωση που αφορά τη μετατροπή των προϊόντων περιόδου σε είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα αποφασίστηκε πως όλα τα σχετικά προϊόντα θα διανέμονται δωρεάν στα σχολεία, προκειμένου να καταπολεμηθεί η «φτώχεια της περιόδου». Τον Ιανουάριο του 2018, η Τζασίντα μαζί με τον σύντροφό της, Κλαρκ Γκέιφορντ, ανακοίνωσαν ότι περιμένουν το πρώτο τους παιδί:

«Δεν είμαι η πρώτη γυναίκα που θα κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Δεν είμαι η πρώτη γυναίκα που εργάζομαι ενώ είμαι έγκυος. Γνωρίζω ότι αυτές είναι ιδιαίτερες καταστάσεις, αλλά υπάρχουν πολλές γυναίκες που τα έχουν καταφέρει με τον συγκεκριμένο διπλό ρόλο». Έγινε η δεύτερη γυναίκα παγκοσμίως που γέννησε ενώ ήταν αρχηγός της κυβέρνησης. Η πρώτη ήταν η Ινδή Μπεναζίρ Μπούτο, το 1990.
26452795
 

Μάλιστα, μόλις έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση της κόρης της, η Άρντερν επέστρεψε στην εργασιακή της καθημερινότητα. Τρεις μήνες αργότερα, η κόρη και ο σύντροφός της τη συνόδευσαν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Είναι αναγκαίο να είναι η κόρη μου εδώ», απάντησε η Τζασίντα σε ερώτηση των δημοσιογράφων. «Θηλάζω ακόμα, οπότε πρέπει να την κρατήσω ζωντανή. Θα είναι μαζί μας λοιπόν σε αυτό το ταξίδι, ενώ εγώ συνδυάζω τον ρόλο μου ως μητέρα και ως πρωθυπουργός και σας διαβεβαιώνω ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό», πρόσθεσε χαριτολογώντας η νεαρή πρωθυπουργός.

Μάλιστα η Άρντερν δεν δίστασε να κρατάει τη Νέβε στην αγκαλιά της (κόντρα σε όλα τα πρωτόκολλα) στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών το 2018 ως άτυπο μέλος της νεοζηλανδικής αντιπροσωπείας. Ήταν το πρώτο μωρό που βρέθηκε εντός της διάσκεψης του ΟΗΕ. Εναν χρόνο μετά, η Τζασίντα Άρντερν έγινε εξώφυλλο στο Time.Είχε δυναμική παρουσία και στα social media. Αναμφισβήτητα το αγαπημένο μέσο της πρωθυπουργού είναι το Facebook, στο οποίο ανεβάζει όχι μόνο «στημένες» πολιτικές φωτογραφίες, αλλά και μια πιο «ατημέλητη» πλευρά του εαυτού της. Η Τζασίντα μάλιστα απευθυνόταν στους πολίτες, φορώντας ρούχα... του σπιτιού.

Η Τζασίντα Άρντερν έλαβε το πρωθυπουργικό χρίσμα σε ηλικία μόλις 37 ετών και κατάφερε σε 3 χρόνια να κερδίσει τον σεβασμό της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Προσμετρώντας την οικολογική της συνείδηση και την ανάγκη της να «παλεύει» υπέρ των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων (μουσουλμάνοι, ομοφυλόφιλοι, γυναίκες), η αποτέλεσε πηγή έμπνευσης τόσο για πολιτικούς ανά την υφήλιο, όσο και για πολλούς πολίτες.



Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο ντοκουμέντο από διάρρηξη με τη μέθοδο του... ριφιφί σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη

Φυλάκιση 20 μηνών με αναστολή σε 88χρονο οδηγό που παρέσυρε ζευγάρι στον Βόλο

Το viral βίντεο της Σακίρα που επικρίνει τη μητέρα του Πικέ: «Δεν ακολουθώ ξανά τη συμβουλή σου!»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης