Τα 32 κιλά κοκαϊνης που πιάστηκαν στον Πειραιά και το modus operandi των διακινητών από Βραζιλία και Νιγηρία

Τα 32 κιλά κοκαϊνης που πιάστηκαν στον Πειραιά και το modus operandi των διακινητών από Βραζιλία και Νιγηρία

Οι δύο Βραζιλιάνοι που είχαν βάλει στα ναρκωτικά ακόμη και GPS για να ελέγχουν τη διαδρομή - Πώς τρύπωσαν στο πλοίο στο λιμάνι Σάντος της Βραζιλίας κάνοντας τους... λιμενεργάτες - Φωτογραφίες

koka_latiniki_ameriki_arthro__1_
Το κουαρτέτο των βαρόνων του καρτέλ που εισήγαγε την κοκαϊνη του 1.000.000 ευρώ απο τη Βραζιλία για να την σπρώξει στα «ρουθούνια» της κοσμικής Αθήνας, της Ελβετίας και της Κύπρου, «ξεδόντιασε» η Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής. Μάλιστα, Έλληνας αστυνομικός σε ρόλο undercover, διείσδυσε στο καρτέλ παριστάνοντας τον διακινητή και μάθαινε πληροφορίες για τις κινήσεις των βαρόνων. Η εγκληματική οργάνωση με εγκέφαλο, έναν 42χρονο Βραζιλιάνο, υπαρχηγό έναν 57χρονο Βραζιλιάνο με αφρικανικές ρίζες απο τη Νιγηρία και επιχειρησιακούς βραχίονες δύο Νιγηριανούς ηλικίας 45 και 36 ετών, «έκλειναν»τη συμφωνία για τη «λευκή κυρία» με τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής και μέσω πλοίων, την έφερναν στην Ελλάδα για να «χιονίσουν» στη συνέχεια τα σαλέ της Ελβετίας και την Κύπρο.

Η δράση τους, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, ξεκίνησε απο τον Νοέμβριο του 2022 ενώ κατασχέθηκαν 32 κιλά και 300 γραμμάρια κοκαϊνης που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ.

Μπλόκο στο μεγάλο λιμάνι

Η σύλληψη των μελών του καρτέλ απο την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, εγινε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023. Τα «λαγωνικά» της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής στο λιμάνι του Πειραιά. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, μετά απο πληροφορίες, διεξοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, δημιουργία προφίλ εμπλεκομένων και εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, διαπίστωσαν την εμπλοκή των συλληφθέντων στην εγκληματική οργάνωση και προχώρησαν στο «ξεδόντιασμά» της. Όπως προέκυψε, τα μέλη του καρτέλ δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά κοκαΐνης, την οποία απέκρυπταν σε εμπορικά πλοία από τη Νότια Αμερική με προορισμό χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας ως προορισμός ή χώρα διαμετακόμισης, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2022.

Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι, είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, με συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και μεθολογία. Συγκεκριμένα, ο 42χρονος Βραζιλιάνος εκτός από το να διευθύνει και να κατευθύνει τα υπόλοιπα μέλη, αναλάμβανε την ανεύρεση των ποσοτήτων ναρκωτικών, την οργάνωση της αποστολής αυτών από τη Βραζιλία σε χώρες της Ευρώπης και την απόκρυψή τους σε εμπορικά πλοία με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν επιφορτισμένα -κατά περίπτωση- με την στρατολόγηση συνεργατών για την παραλαβή, μεταφορά και περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών σε χώρες της Ευρώπης, την αποθήκευση και απόκρυψη των ναρκωτικών καθώς και την εξαγωγή τους και μεταφορά τους από τους χώρους αυτούς.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου 2023 σε περιοχή του Πειραιά, οπότε και κατελήφθη μέλος της οργάνωσης να μεταφέρει με ταξί περισσότερα από 32 κιλά κοκαΐνης.

koka_latiniki_ameriki_arthro__2_
koka_latiniki_ameriki_arthro__3_
koka_latiniki_ameriki_arthro__4_
koka_latiniki_ameriki_arthro__5_
Κλείσιμο


Οι «λιμενεργάτες» του λιμανιού Σάντος

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αρχών και το διαβιβαστικο της Ασφάλειας, το καρτέλ ξεκίνησε την δράση του από το λιμάνι Σάντος της Βραζιλίας. Μάλιστα τα μέλη της οργάνωσης προσποιήθηκαν τους λιμενεργάτες και τρύπωσαν στο πλοίο που θα μετέφερε την κόκα στο λιμάνι του Πειραιά τοποθετώντας μάλιστα και GPS συμβατό με iphone προκειμένου να παρακολουθούν την διαδρομή.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής: «Ειδικότερα, περί τα τέλη Νοεμβρίου του 2022, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία λιμενεργατών και προσποιούμενοι την ιδιότητα αυτών, κατάφεραν να διεισδύσουν χωρίς εμπλοκή του πληρώματος στο λιμάνι Σάντος της Βραζιλίας εντός πλοίου, με τελικό προορισμό την Ελλάδα και να αποκρύψουν μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης σε τοιχώματα δωματίου που διατίθεται από το πλοίο όπου χρησιμοποιείται ως γραφείο για την παραμονή των λιμενεργατών κατά τη διάρκεια της φόρτωσης – εκφόρτωσης ή επισκευή του πλοίου. Κατόπιν των ανωτέρω ο Νιγηριανός κατελήφθη να κατέχει για λογαριασμό των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης και χρησιμοποιώντας για τη μεταφορά του όχημα ταξί που οδηγούσε άλλος Νιγηριανός, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση 30 αυτοσχέδιων νάιλον συσκευασιών με περιεχόμενο κοκαΐνη συνολικού μεικτού βάρους 32.400 γραμμαρίων».

Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 32 κιλά και 300 γραμμάρια κοκαΐνης, 940 ευρώ, 1.73 δολάρια Η.Π.Α. και 5.550 REAIS Βραζιλίας,GPS, Δ.Χ.Ε. όχημα (ταξί) και 8 κινητά τηλέφωνα.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος από τη διακίνηση των ναρκωτικών υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ. Τέλος αξίζει να σημειωθει πως για τη διερεύνηση της υπόθεσης αναπτύχθηκε διυπηρεσιακή συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των Η.Π.Α.(D.E.A.), το Σ.Δ.Ο.Ε. και τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή.

Ειδήσεις σήμερα

Κηδεία τέως Βασιλιά: Πυκνώνουν οι «γαλάζιες» παρουσίες - Ο Σαμαράς και οι υπουργοί

Συντριβή αεροσκάφους στο Νεπάλ: Τουλάχιστον 40 νεκροί - Βίντεο από τις τελευταίες στιγμές

Σακίρα: Casio και Renault απαντούν στην τραγουδίστρια και στις σπόντες της για τον Πικέ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης