Πανευρωπαϊκή επιχείρηση ενάντια στο phishing - Απετράπησαν απάτες 17,5 εκατ. ευρώ σε 100 ημέρες

Πανευρωπαϊκή επιχείρηση ενάντια στο phishing - Απετράπησαν απάτες 17,5 εκατ. ευρώ σε 100 ημέρες

Η όγδοη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη - Συνελήφθησαν 2.469 άτομα - Η συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ.

shutterstock_2048016017
Σε μια μεγάλη πανευρωπαϊκή επιχείρηση ενάντια στο Phishing εκτυλίχθηκε με τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο λόγος για την όγδοη ευρείας κλίμακας διεθνική αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος – «European Money Mule Action 8 (EMMA 8)».

Στη δράση συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από 25 χώρες, πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2022, με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust, της INTERPOL και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation). Παράλληλα την επιχείρηση υποστήριξαν περίπου 1.800 τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – οργανισμοί, καθώς και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και λοιπές πολυεθνικές εταιρείες.

Εντοπίστηκαν 8.755 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), ταυτοποιήθηκαν 222 εντολείς – καθοδηγητές (money mules recruiters – Herders), ενώ συνελήφθησαν 2.469 άτομα και ξεκίνησαν 1.648 ποινικές έρευνες.  Αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν 4.089 απατηλές συναλλαγές και απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους περίπου 17.500.000 ευρώ.

Στην επιχείρηση από την Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, διερεύνησε 86 υποθέσεις παράνομης μεταφοράς χρημάτων με την χρήση ενδιάμεσων (moneymules).

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

Ολοκληρώθηκε η όγδοη ευρείας κλίμακας διεθνική αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος – «European Money Mule Action 8 (EMMA 8)».

Η δράση, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από (25) χώρες, πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2022, με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust, της INTERPOL και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation).

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση των Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (EC3) της Europol, σε συνεργασία με την Ιnterpol, παρείχε επιχειρησιακή και αναλυτική υποστήριξη στις συμμετέχουσες χώρες, ενώ παράλληλα την επιχείρηση υποστήριξαν περίπου 1.800 τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – οργανισμοί, καθώς και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και λοιπές πολυεθνικές εταιρείες.

Συνολικά, εντοπίστηκαν 8.755 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), ταυτοποιήθηκαν 222 εντολείς – καθοδηγητές (money mules recruiters – Herders), ενώ συνελήφθησαν 2.469 άτομα και ξεκίνησαν 1.648 ποινικές έρευνες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν 4.089 απατηλές συναλλαγές και απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους περίπου 17.500.000 ευρώ.

Στην επιχείρηση από την Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, διερεύνησε 86 υποθέσεις παράνομης μεταφοράς χρημάτων με την χρήση ενδιάμεσων (moneymules).

Οι τρόποι δράσης (modus operandi) στις υποθέσεις που διερευνήθηκαν ήταν:

• επίθεση ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing),
• παρέμβαση σε εταιρικές θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Business E-mail Compromise - BEC) και
Κλείσιμο
• απάτες με την υπόσχεση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ForexScams).

Συνολικά, στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους 36.100 ευρώ, μέσω διακοπής παράνομων τραπεζικών μεταφορών από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Από τη διερεύνηση των υποθέσεων ταυτοποιήθηκαν 14 άτομα που δραστηριοποιούνταν - ενεπλάκησαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules).

Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι, η δράση αυτή αποτελεί συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη και εντάσσεται στο πλαίσιο των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi–Disciplinary Platform Against Criminal Threats) για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών, ενώ στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών, καθώς και τραπεζικών ιδρυμάτων.


Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται νέα ισχυρή κακοκαιρία - Οι πρώτες εκτιμήσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Δείτε βίντεο: O Κριστιάνο Ρονάλντο έφυγε μόνος του από το γήπεδο ενώ οι Πορτογάλοι πανηγύριζαν την πρόκριση

Ρονάλντο-Χακίμι έδωσαν ραντεβού στους «8» του Μουντιάλ - «Θεία δίκη» για την Ισπανία
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης