Μουντιάλ 2022: Ρονάλντο-Χακίμι το τέταρτο ραντεβού στους «8» - «Θεία δίκη» για την Ισπανία

Μουντιάλ 2022: Ρονάλντο-Χακίμι το τέταρτο ραντεβού στους «8» - «Θεία δίκη» για την Ισπανία

Η έμπνευση από τον… θείο Σάντος που έφερε την εμφατική πρόκριση της Πορτογαλίας - Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της φάσης των «8»

ronaldo_hakimi_xr
Με μία μεγάλη έκπληξη από το Μαρόκο, που πέταξε έξω την Ισπανία, έστω στα πέναλτι, αλλά και με ένα εμφατικό σκορ από την Πορτογαλία επί της Ελβετίας (6-1), το πιο εντυπωσιακό όλου του τουρνουά μέχρι τώρα, έκλεισε η φάση των «16» στο μουντιάλ και αναδείχθηκαν τα 4 ζευγάρια των προημιτελικών.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-couxobx0nwt5)

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cov1euti4pqh)


Περισσότερο ενδιαφέρον κι αυτά καθαυτά τα χθεσινά αποτελέσματα των δύο τελευταίων αγώνων για τους «16» της διοργάνωσης, είχε το παρασκήνιο που προηγήθηκε κι έδωσε τροφή για ερμηνείες, μα και συνωμοσιολογίες!

Για το μεν πρώτο αγώνα, αυτό ανάμεσα στην Ισπανία και το Μαρόκο, πολλοί θεώρησαν τον αποκλεισμό των Ιβήρων κάτι σαν «θεία δίκη». Κι αυτό διότι έχει κυριαρχήσει μία θεωρία που λέει ότι η ομάδα του Ενρίκε έχασε σκόπιμα από την Ιαπωνία στον μεταξύ τους αγώνα για τους ομίλους, προκειμένου αφενός να αποκλειστεί η Γερμανία και αφετέρου η Ισπανία να μην διασταυρωθεί στην επόμενη φάση με την θεωρητικά ισχυρότερη Κροατία, αλλά με το Μαρόκο, αλλά και να στη συνέχεια να αποφύγει τη Βραζιλία. Κανείς δεν θα μάθει ποτέ, ούτε θα μπορέσει να πει με σιγουριά εάν όντως η Ισπανία είχε δεύτερες σκέψεις στον αγώνα με τους Ιάπωνες (από τους οποίους ηττήθηκε 1-2), αλλά αυτή η υπόθεση θα συμπεριληφθεί στους μύθους, με τους οποίους είναι διαχρονικά γεμάτη η μουντιαλική ιστορία.

Για τον δεύτερο αγώνα, τα πράγματα είναι πιο γήινα και ευδιάκριτα στην κοινή θέα: ο προπονητής της Πορτογαλίας, ο δικός μας «θείος Σάντος» έκανε μία κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μεγάλο ρίσκο. Δεν συμπεριέλαβε τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην αρχική ενδεκάδα, επειδή ο κορυφαίος σταρ της ομάδας αντέδρασε με άσχημο τρόπο όταν έγινε αλλαγή στο προηγούμενο ματς με τη Νότια Κορέα και γενικά δείχνει σε αυτό το μουντιάλ, το τελευταίο της καριέρας του, να ενδιαφέρεται κυρίως για τις προσωπικές του επιδόσεις και λιγότερο για της ομάδας. Στη θέση του, ο άτεγκτος Φερνάντο είχε την έμπνευση να επιλέξει έναν 21χρονο θρασύτατο και ικανότατο επιθετικό, τον Γκονσάλο Ράμος. Ο οποίος όχι απλά τον δικαίωσε ολοκληρωτικά, αλλά πέτυχε και το πρώτο χατ τρικ αυτού του τουρνουά!

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cov0m72z44o1)
Κλείσιμο


Ο Ρονάλντο χειροκροτούσε από τον πάγκο τα γκολ του αντικαταστάτη του, καθώς θα ήταν ντροπή να κάνει διαφορετικά με τις κάμερες να μην χάνουν μορφασμό του, αλλά μόνο η ψυχούλα του ήξερε πώς ένιωθε. Αργότερα, με το σκορ στο 5-1 μπήκε ως αλλαγή στον αγώνα, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει ένα γκολ που θα τον έφερνε στην πρώτη θέση των σκόρερ της Πορτογαλίας σε μουντιάλ, πάνω από τον θρυλικό Εουσέμπιο, με την μοίρα να του παίζει κι εδώ ένα άσχημο παιχνίδι. Γκολ η ομάδα πέτυχε, αλλά το έβαλε ο Λεάο, που προτίμησε να σουτάρει, παρά να κάνει σέντρα όπως όλο το γήπεδο περίμενε – κι ο Κριστιάνο φυσικά, αλλά ματαίως. Το θέμα είναι εάν θα έχει την (πλήρη) ευκαιρία να το κάνει στο ή στα επόμενα ματς της Πορτογαλίας, καθώς η εντυπωσιακή εμφάνιση του Γκονσάλο Ράμος, είναι πιθανό να οδηγήσει τον Σάντος να αφήσει και τον Ρονάλντο και πάλι στον πάγκο. Εκτός κι αν θεωρήσει ότι η «τιμωρία» του έληξε στο χθεσινό παιχνίδι.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cov1gpi7k2cx)


Μ’ αυτά και μ' αυτά, αναδείχθηκε και το τελευταίο από τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών. Το Μαρόκο του Χακίμι και του Ζίγεκ (τα δύο μεγάλα αστέρια της ομάδας πέτυχαν μάλιστα και τα δύο από τα τρία πέναλτι με τα οποία έστειλαν την Ισπανία σπίτι της) θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία του Ρονάλντο, του Φερνάντεζ, του Μπερνάντο Σίλβα και των άλλων ταλαντούχων παικτών της Πορτογαλίας.

Από τη μία, το Μαρόκο που εμφανίζει εξαιρετική αμυντική λειτουργία και έχει δεχτεί μόλις ένα γκολ (μόνο η Κροατία έχει το ίδιο παθητικό) και μάλιστα αυτογκόλ και από την άλλη η Πορτογαλία, που διαθέτει την πιο καυτή επίθεση με 12 γκολ στο τουρνουά (τόσα έχει πετύχει και η Αγγλία, αλλά τα μισά στο ματς με το Ιράν).

Ο νικητής αυτού του ζευγαριού θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά την ομάδα που θα κυριαρχήσει στον πιο δυνατό ευρωπαϊκό προημιτελικό: αυτόν ανάμεσα σε Γαλλία και Αγγλία. Και οι δύο αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου
17:00 Μαρόκο-Πορτογαλία (Δ) (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
21:00 Αγγλία - Γαλλία (Γ) (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Νωρίτερα την Παρασκευή θα έχουμε μία τιτανομαχία ανάμεσα σε Ολλανδία και Αργεντινή και ένα ματς με ξεκάθαρο (θεωρητικά πάντα) φαβορί, ήτοι την Βραζιλία απέναντι στην Κροατία. Οι νικητές των δύο αυτών αγώνων, θα αναμετρηθούν στη συνέχεια στον άλλο ημιτελικό.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής
17:00 Κροατία - Βραζιλία (Β) (Στάδιο Education City, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
21:00 Ολλανδία - Αργεντινή (Α) (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Προημιτελικά με μπόλικη Ευρώπη

Στα προημιτελικά θα δούμε πέντε ομάδες από την Ευρώπη (Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Κροατία, Πορτογαλία) δύο από τη Νότια Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή) και μία από την Αφρική (Μαρόκο).

Σαφώς πιο ισορροπημένη κατάσταση από το 2018, όταν στα γήπεδα της Ρωσίας στη φάση των «8» έφτασαν επτά ευρωπαϊκές ομάδες και μόνο μία από τη Νότια Αμερική.

Από τις «8» του 2018, οι τέσσερις κατάφεραν αν βρεθούν και φέτος στο ίδιο σημείο: Γαλλία, Κροατία, Αγγλία και Βραζιλία.

Στο Μουντιάλ του 2014, στα προημιτελικά η Ευρώπη είχε 4 ομάδες, η Νότια Αμερική 3 και η Αφρική μία. Από εκείνη την οκτάδα βρίσκονται και στα φετινά προημιτελικά η Γαλλία, η Βραζιλία, η Ολλανδία και η Αργεντινή.

Στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, βρέθηκαν στους «8» μόλις τρεις ευρωπαϊκές ομάδες, ενώ η Νότια Αμερική είχε 4 και η Κεντρική Αμερική μία. Μόλις τρεις από εκείνα τα προημιτελικά δίνουν το παρών και στα φετινά, η Ολλανδία, η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Από τις φετινές «8», μόνο η Πορτογαλία και το Μαρόκο δεν ήταν σε καμία προημιτελική φάση των τριών προηγούμενων μουντιάλ.

Πώς εξελίχθηκε η Φάση των «16» και οι επόμενοι αγώνες

Οι αγώνες της β’ φάσης μπορεί να μην είχαν πολλές εκπλήξεις, παρά μόνο την επικράτηση του Μαρόκου επί της Ισπανίας, αλλά πρόσφεραν πλούσιο θέαμα, με δύο αγώνες να κρίνονται στα πέναλτι. Συνολικά επιτεύχθηκαν 28 γκολ, ήτοι 3,5 ανά ματς, όχι κι άσχημα. Ακόμα και το στείρο σε γκολ παιχνίδι του Μαρόκου με την Ισπανία είχε εντυπωσιακά στιγμιότυπα και εξαιρετικό ρυθμό.

Σάββατο 3/12:
Ολλανδία – ΗΠΑ 3-1 (Ντεπάι, Μπλιντ, Ντάμφρις – Ράιτ)
Αργεντινή – Αυστραλία 2-1 (Μέσσι, Αλβάρες – Φερνάντεζ αυτογκόλ)

Κυριακή 4/12:
Γαλλία – Πολωνία 3-1 (Μπαπέ 2, Ζιρού – Λεβαντόφσκι)
Αγγλία – Σενεγάλη 3-0 (Χέντερσον, Κέιν, Σάκα)

Δευτέρα 5/12
Ιαπωνία – Κροατία 1-1 (1-3, πέναλτι)
Βραζιλία – Νότια Κορέα 4-1 (Βινίσιους, Νεϊμάρ, Ριτσάρλισον, Πακετά - Χο Πέικ)

Τρίτη 6/12
Μαρόκο – Ισπανία 0-0 (3-0 πέναλτι)
Πορτογαλία – Ελβετία 6-1 (Γκονσάλο Ράμος 3, Πέπε, Λεάο, Γκερέρο - Ακάνζι)

Οι αναμετρήσεις στη φάση των «8»

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου
17.00: Κροατία και Βραζιλία
21.00: Ολλανδία και Αργεντινή

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου
17.00: Μαρόκο – Πορτογαλία
21.00: Γαλλία – Αγγλία

Ειδήσεις σήμερα:

Σκληρό πόκερ για το ρωσικό πετρέλαιο: Πέφτουν οι τιμές, φουντώνουν οι αντιδράσεις

Έρχεται νέα ισχυρή κακοκαιρία - Οι πρώτες εκτιμήσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

«Βομβαρδισμένο» τοπίο η Ολυμπιάδος μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη - Στο χειρουργείο αστυνομικός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ