Κιβωτός του Κόσμου: Βρέθηκαν κρυμμένα και 15 κιλά χρυσαφικά

Κιβωτός του Κόσμου: Βρέθηκαν κρυμμένα και 15 κιλά χρυσαφικά

Σε βάθος πενταετίας ο έλεγχος για τον  πατέρα Αντώνιο και δέκα ακόμη πρόσωπα που ελέγχονται για τέσσερα κακουργήματα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
pateras_antwnios_new_xr
Εκτεταμένες οικονομικές έρευνες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, υπεξαίρεση και απιστία, αλλά και νέες καταθέσεις ενώπιον των εισαγγελέων για πρωτοφανείς σωματικές κακοποιήσεις σε βάρος παιδιών συνθέτουν πλέον την εικόνα των πολυεπίπεδων ερευνών που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τον πατέρα Αντώνιο, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του.

Οι εξελίξεις μετά την αποκάλυψη από το «ΘΕΜΑ» της κατάθεσης του 19χρονου, ο οποίος έχει καταγγείλει τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική κακοποίησή του, είναι ραγδαίες, με την Οικονομική Αστυνομία να ερευνά πλέον με εισαγγελική... βούλα τα οικονομικά της ΜΚΟ σε βάθος πενταετίας. Συγκεκριμένα, με εισαγγελική παραγγελία ανοίγουν τόσο όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της «Κιβωτού», με την έρευνα να εξετάζει κάθε κίνηση την τελευταία πενταετία, όσο και εκείνοι 11 φυσικών προσώπων σε βάθος επίσης πέντε ετών.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, άλλα μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και μέλη των διοικητικών συμβουλίων της ΜΚΟ τα προηγούμενα έτη. Δάνεια, κινήσεις, κάρτες και κάθε χρηματοοικοκονομικό προϊόν μπαίνουν τώρα στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Εισαγγελίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί οικονομικά εγκλήματα σε βαθμό κακουργήματος από τα ερευνώμενα πρόσωπα.

Και ενώ ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον ιδρυτή της «Κιβωτού» και το στενό του περιβάλλον στενεύει μέρα με την ημέρα, τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της ή διαβιούν σε αυτές ακόμη και σήμερα βιώνουν μια τρομακτική πίεση για να μην ανοίξουν το στόμα τους. «Ο μεγαλύτερος εχθρός τους τώρα είναι ο φόβος», έλεγαν στο «ΘΕΜΑ» καλά πληροφορημένες πηγές, τονίζοντας πως γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων, Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσίχλη, απαγόρευσαν με διάταξή τους στον πατέρα Αντώνιο και σε τρεις ακόμη συνεργάτες του (που πλέον έχουν απολυθεί από την «Κιβωτό») να πλησιάσουν τις δομές της για τουλάχιστον 90 ημέρες.
Κλείσιμο
kivwtos_xrysafika
Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας έχουν μπει 11 πρόσωπα, μεταξύ των όποιων και ο πατέρας Αντώνιος, για απιστία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση

Υπό αυτό το κλίμα απειλών και τρομοκρατίας, ένας από τους πλέον κρίσιμους μάρτυρες της υπόθεσης κλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να καταθέσει στις αρμόδιες αρχές στον Βόλο. Πρόκειται για τον νεαρό που είχε υποδείξει ο 19χρονος όταν κατέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλοντας τη δική του σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα Αντώνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω μάρτυρας, ηλικίας 15 ετών, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησής του με τους ανακριτικούς υπαλλήλους ήταν τρομοκρατημένος. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του φέρεται να αναφέρθηκε σε περιστατικά σωματικής κακοποίησής του, ενώ δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να επανέλθει για συμπληρωματική κατάθεση.

Η κατάθεση του 19χρονου

Ακόμη, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν στην Αθήνα οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων, μάρτυρας που φιλοξενήθηκε στο παρελθόν σε δομές της «Κιβωτού» και ταξίδεψε από την Ολλανδία για να καταθέσει, φέρεται να περιέγραψε περιστατικά που οδηγούν σε σωματική βία και κακοποίηση. Κατονόμασε μάλιστα δύο πρώην πλέον εργαζομένους σε δομή της ΜΚΟ, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο κάδρο των δικαστικών ερευνών. Το κατώφλι της Εισαγγελίας Ανηλίκων πέρασε και ο 19χρονος, ο οποίος βρήκε το σθένος να καταγγείλει τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική κακοποίηση και την κατάθεσή του αυτή έχει επιβεβαιώσει συγκεκριμένος μάρτυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», ο 19χρονος που κλήθηκε από τις δύο εισαγγελείς για συμπληρωματική κατάθεση, επανέλαβε επακριβώς όσα είχε αναφέρει για τον πατέρα Αντώνιο στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κύκλος των προσώπων που έχουν να συνεισφέρουν στις έρευνες των εισαγγελικών αρχών για περιστατικά ασέλγειας και σεξουαλικής κακοποίησης δεν φαίνεται να κλείνει εύκολα. Υπάρχουν υπόνοιες ότι τουλάχιστον άλλα δύο παιδιά πιθανότατα έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση αλλά φοβούνται να μιλήσουν. Υπό το πρίσμα αυτό, μόνο τυχαία δεν είναι η κίνηση των δύο εισαγγελέων Ανηλίκων να ζητήσουν τους φακέλους παιδιών, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα που έχουν καταγγείλει κακοποίηση, προκειμένου να ψάξουν τις απόρρητες αναφορές κοινωνικών λειτουργών για τυχόν συμπεράσματά τους περί κακοποίησης.
kivotos

Κοσμήματα και μετρητά

Οσον αφορά στο άλλο επίπεδο των ερευνών τώρα, αυτό που επικεντρώνεται στα οικονομικά της «Κιβωτού», τα πρώτα ευρήματα της Οικονομικής Αστυνομίας φαίνεται να είναι... πλούσια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της εντόπισαν σε κτίριο της ΜΚΟ στον Κολωνό, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως διαμέρισμα ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, ποσό που ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.

Τα χρήματα ήταν τοποθετημένα σε δεσμίδες και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήταν κρυμμένα κάτω από τον πάγκο της κουζίνας μέσα σε μια εσοχή, στο σημείο όπου συνήθως τοποθετείται ο κάδος απορριμμάτων. Ακόμη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να εντοπίστηκε και ένα μεγάλο σακίδιο με χρυσαφικά πάσης φύσεως, βάρους 10-15 κιλών. Στον σάκο αυτό υπήρχαν ακόμη και βέρες και άλλα κοσμήματα αξίας, τα οποία παρέδιδαν στους επικεφαλής της «Κιβωτού» πολίτες και εθελοντές προς βοήθεια των παιδιών.

Σαρωτικός έλεγχος

Πλέον η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας εμβαθύνει και εκτείνεται σε βάθος τουλάχιστον μιας πενταετίας. Και αυτό διότι ο οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης, ο οποίος και χρεώθηκε τη δικογραφία για τα οικονομικά της «Κιβωτού» από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο, ζήτησε με παραγγελία του προς την Οικονομική Αστυνομία κυριολεκτικά σαρωτικούς ελέγχους για συνολικά 11 πρόσωπα. Σκοπός είναι να εξεταστεί τυχόν τέλεση αδικημάτων κακουργηματικής μορφής, και συγκεκριμένα της απιστίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της φοροδιαφυγής και της υπεξαίρεσης.

Με την ίδια εισαγγελική παραγγελία ζητούνται ακόμη φορολογικός έλεγχος στην «Κιβωτό» και τα φυσικά πρόσωπα για το ίδιο χρονικό διάστημα (τελευταία πενταετία), γνωστοποίηση του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου, καθώς και ακριβής ενημέρωση με γνωστοποίηση στην Εισαγγελία για τυχόν χορηγήσεις εθνικών ή κοινοτικών επιχορηγήσεων. Οι δύο έρευνες, ήτοι αυτή που διεξάγουν οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων και αυτή για τα οικονομικά της ΜΚΟ, εξελίσσονται πλέον παράλληλα και στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί άμεσα ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη μεγάλη αυτή υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.


Ειδήσεις σήμερα:

Ποινική δίωξη στον συνταγματάρχη για τις ληστείες σε τράπεζες με ψεύτικη χειροβομβίδα

Η Ψηφιακή κάρτα Εργασίας φέρνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών - Τι ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

'Eρχονται ισχυρές καταιγίδες αύριο το βράδυ στην Αττική - Νέα σύντομη αλλά ισχυρή κακοκαιρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης