Υπουργείο Παιδείας: Πρώτο κουδούνι σήμερα για πάνω από 1,3 εκατ. μαθητές

Υπουργείο Παιδείας: Πρώτο κουδούνι σήμερα για πάνω από 1,3 εκατ. μαθητές

Ημέρα χαράς σε περίπου 14.000 σχολεία με πιο χαλαρά μέτρα μετά από 2,5 χρόνια - Το χρονοδιάγραμμα του νέου σχολικού έτους - Στη Δραπετσώνα βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

sxoleio_mathites
Το πρώτο κουδούνι ήχησε σήμερα για 1.341.985 μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς σε περίπου 14.000 σχολεία. Από παντού ακούγονταν οι ευχές για «καλή αρχή» και ευχή να μην ληφθούν ξανά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η σημερινή ημέρα επιστροφής στα σχολεία ήταν μέρα χαράς για μαθητές εκπαιδευτικούς και γονείς, καθώς ήταν και σε πιο χαλαρό πλαίσιο, ύστερα από 2,5 χρόνια. Οι μαθητές παρέλαβαν τα βιβλία τους και από αύριο αρχίζει η διδακτική διαδικασία.

agiasmos_sxoleia_thess__3_


Το χρονοδιάγραμμα του νέου σχολικού έτους

Το νέο διδακτικό έτος που μόλις ξεκίνησε, ολοκληρώνεται σε νηπιαγωγεία και δημοτικά στις 15 Ιουνίου. Στα γυμνάσια τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 30 Μαΐου, προκειμένου να αρχίσουν οι προαγωγικές εξετάσεις που τελειώνουν στις 15 Ιουνίου. Τα μαθήματα στα λύκεια ολοκληρώνονται στις 19 Μαΐου. Η κλήρωση για εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία θα διεξαχθεί στις 28 Απριλίου 2023, ενώ οι εξετάσεις για εισαγωγή σε πρότυπα σχολεία θα διεξαχθούν στις 29 Απριλίου.

sxoleia_metra_xr
Κλείσιμο


Οι καινοτομίες με τις οποίες ξεκινά η λειτουργία των Σχολείων είναι:

α) σχεδόν 8.600 νέους, μόνιμους διορισμούς σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
β) Επέκταση ολοήμερου:
- Επεκτείνεται χρονικά από τις 4:00 στις 5:30 μ.μ., με στόχο αφ’ ενός την αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, αφ’ ετέρου τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων και των οικογενειών, με την προσέγγιση του σχολικού και του εργασιακού ωραρίου.
- Αναβαθμίζεται το περιεχόμενο, με νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με περισσότερες δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά (δημιουργική γραφή, εικαστικά κ.ά.) με περισσότερες παροχές από τη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.
- Η εφαρμογή ξεκινά στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, νηπιαγωγεία και δημοτικά (περίπου 5.000).
- Χωρίς κριτήρια εγγραφής.
- Πάνω από 3.200 προσλήψεις εκπαιδευτικών για την περαιτέρω στελέχωσή του.
γ) Ψηφιακά εργαλεία στις σχολικές αίθουσες - διαδραστικοί πίνακες, σετ ρομποτικής, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, τα οποία στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ψηφιακής εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών και τα οποία θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.
δ) Εκπαιδευτικοί όμιλοι: μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος διδασκαλίας ή κατά τις διδακτικές ώρες του ολοήμερου προγράμματος, με αντικείμενα και δράσεις όπως δημιουργική απασχόληση, αθλητισμός, ομαδικά αθλήματα, παραδοσιακοί/μοντέρνοι χοροί, χοροκινητική έκφραση, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων, εκπαιδευτική ρομποτική, επιστημονικές κατασκευές - πειράματα.
ε) Παιδαγωγικός Σύμβουλος - Μέντορας: ο ρόλος του είναι να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε έτη, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας του και εν γένει του παρεχόμενου από αυτόν εκπαιδευτικού έργου.
Στ) Ενδοσχολικός Συντονιστής: συντονίζει και υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, καθώς και τις προσπάθειες της Διεύθυνσης κάθε σχολικής μονάδας να την ενισχύσουν ως επαγγελματική κοινότητα μάθησης και ανάπτυξης.

Στην Δραπετσώνα ο πρωθυπουργός για τον αγιασμό και την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το πρωί στην τελετή αγιασμού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας Μαζί του ήταν και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τα παιδιά και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλους.



«Να σας ευχηθώ να έχουμε μια καλή σχολική χρονιά με χαρά, με υγεία, χωρίς τις περιπέτειες και τις αγωνίες της πανδημίας, σε ένα σχολείο το οποίο αλλάζει, εξελίσσεται και προσπαθούμε συνέχεια να γίνεται ολοένα και καλύτερο. Με περισσότερους εκπαιδευτικούς, για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια διορίσαμε σχεδόν 25.000 νέους εκπαιδευτικούς. Με διευρυμένο πρόγραμμα στο ολοήμερο σχολείο, τα μισά ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 17:30 το απόγευμα, για μεγάλη ανακούφιση για εργαζόμενους γονείς, αλλά μία ευκαιρία και για στο σχολείο να προσφέρει στα παιδιά μας νέες εμπειρίες και πρόσβαση σε νέες δεξιότητες. Με νέα προγράμματα σπουδών, με εργαστήρια σπουδών, προσπαθούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας, το σχολείο πιο ενδιαφέρον. Και θέλω σε αυτή τη στιγμή να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εκπαιδευτικούς μας. Σε αυτούς οι οποίοι, στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, προσαρμόστηκαν με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα στις επιταγές της τηλεκπαίδευσης, σε αυτούς που δίνουν πάντα τον καλύτερό τους εαυτό για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στα παιδιά μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους δασκάλους, στα παιδιά και στους γονείς. «Καλή σχολική χρονιά», ευχήθηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και η κ. Κεραμέως.

Ειδήσεις σήμερα:

Προελαύνουν οι Ουκρανοί και στη Χερσώνα - Το Κίεβο λέει ότι ανακατέλαβε 500 τ.χλμ. εδάφους

«Ξαναχτύπησαν» οι συμμορίες ανηλίκων στο Μαρούσι - 16χρονοι κυνηγούσαν 12χρονους για να τους κλέψουν

Δείτε φωτογραφίες: Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε τα πρώτα F-16 Viper
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης