Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι ανακατέλαβε 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι ανακατέλαβε 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους

O Ουκρανός υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Monde, δήλωσε πως ο πόλεμος εισήλθε στο «τρίτο στάδιο»

ukrainian32636
Εξακολουθεί να προελαύνει ο  ουκρανικός στρατός στην Χερσώνα καθώς ανακοίνωσε ότι ανέκτησε 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τις ρωσικές δυνάμεις μέσα σε δύο εβδομάδες αντεπίθεσης, μια πρώτη αριθμητική εκτίμηση των ουκρανικών κερδών.

«Οι επιτυχίες μας αυτές τις δύο εβδομάδες είναι αρκετά πειστικές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ναταλία Γκουμενιούκ, στρατιωτική εκπρόσωπος για τον νότο, «απελευθερώσαμε περίπου 500 τ. χλμ.» κυρίως τις κοινότητες Βισοκοπίλια, Μπιλογκίρκα, Σούχι, Σταβόκ και Μιρολιουμπίφκα.


Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως βομβάρδισε ζώνες στην περιοχή του Χαρκόβου στην Ουκρανία (ανατολικά) που ανακαταλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις δυνάμεις του Κιέβου στη διάρκεια μιας ξαφνικής αντεπίθεσης.

«Στις ζώνες των κοινοτήτων Κουπιάνσκ και Ιζιούμ, επλήγησαν μαχητές και εξοπλισμός του εθνικιστικού σχηματισμού 'Kraken' της 113ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας και της 93ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Κλείσιμο

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη Monde, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εισήλθε στο "τρίτο στάδιο" και οι ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες θα έχουν αποτέλεσμα «χιονοστιβάδας» μέχρι την ήττα του ρωσικού στρατού.

«Η εκστρατεία αντεπίθεσης είναι το τρίτο στάδιο», δήλωσε ο Ρέζνικοφ καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου προωθούνται γρήγορα στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και δηλώνουν ότι έχουν ανακτήσει 3.000 τετραγωνικά μέτρα εδάφους από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

shutterstock_2112720047
shutterstock_2116004927
shutterstock_2131280571


«Το πρώτο στάδιο στον πόλεμο είχε σκοπό να αποτρέψει τους Ρώσους. Το δεύτερο, να εγκαθιδρύσει μια ισορροπία ανάμεσα σε εκείνους και σε εμάς στο μέτωπο, να σταθεροποιήσει το μέτωπο, και να δοκιμάσει τις ικανότητες αντοχής τους», είπε ο υπουργός.

«Το επιτελείο μας συνέλαβε ένα σχέδιο ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχουμε λάβει από τους εταίρους μας -- αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά συστήματα πυροβολικού Himars για να αποκόψουμε τις γραμμές επιμελητειακής υποστήριξης του εχθρού, να καταστρέψουμε τις αποθήκες καυσίμων, πυρομαχικών του κ.λπ. Είναι το τρίτο στάδιο του πολέμου που ξεκίνησε στον νότο και στον βορρά στους τομείς της Χερσώνας και του Χαρκίβ», εξηγεί.

075_ukrinform-russians220912_npehC


Ο σκοπός της Ουκρανίας είναι η απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών «περιλαμβανομένης της Κριμαίας (που προσαρτήθηκε το 2014), του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ (στο ανατολικό Ντονμπάς)». «Οι συνοριοφρουροί μας θα εγκαταστήσουν τα φυλάκιά τους στα ρωσοουκρανικά σύνορα, εκεί όπου βρίσκονταν το 1991», είπε.

Εκτός από την «πλήρη απελευθέρωση» των ουκρανικών εδαφών, το Κίεβο διεκδικεί «έναν εντελώς καθαρό οδικό χάρτη για την πληρωμή επανορθώσεων από τους Ρώσους και την εγκαθίδρυση της ευθύνης τους για τα εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός μακρού πολέμου, ο Ρέζνικοφ αρνείται να κάνει προβλέψεις, αλλά λέει: «θα είναι σαν χιονοστιβάδα, θα αρχίσει να κυλάει, να κυλάει, και θα γίνεται όλο και πιο μεγάλη, όλο και πιο μεγάλη... Και θα δούμε τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο να σημάνει υποχώρηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης - Ενίσχυση 250 ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες


Λήστεψαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το κατάστημα της Δήμητρας Κατσαφάδου

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε «πάνω από 20 τοποθεσίες» μέσα σε ένα 24ωρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης