Ισίδωρος Ντογιάκος: Εισαγγελέας για «δύσκολες» υποθέσεις

Ισίδωρος Ντογιάκος: Εισαγγελέας για «δύσκολες» υποθέσεις

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «έδεσε» τη Χρυσή Αυγή το 2013, ασχολήθηκε με τη βίλα Παπανδρέου-Λιάνη, τις παράνομες ελληνοποιήσεις και το μοιραίο Falcon με τον Κρανιδιώτη - Την περίοδο 2015-2019 δέχτηκε σειρά πειθαρχικών διώξεων για πολιτικούς λόγους, ενώ άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
ntogiakos-xr
Αυτονόητη και γι’ αυτό αναμενόμενη, μάλλον εδώ και καιρό, ήταν η επιλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου για την ανώτατη εισαγγελική θέση της χώρας, αυτή στον Αρειο Πάγο. Η διαδικασία στο Υπουργικό Συμβούλιο, μα και πριν κατά τις συζητήσεις και αξιολογήσεις διαφόρων περιπτώσεων προκειμένου να βρεθεί ο διάδοχος του Βασίλη Πλιώτα ήταν από τις πιο σύντομες που έχουν υπάρξει ποτέ. Οχι τυχαία. Ο κ. Ντογιάκος είχε και έχει ένα από τα πιο βαριά βιογραφικά στον χώρο των δικαστικών λειτουργών, ενώ διαθέτει τον αέρα ενός διακεκριμένου στελέχους του δικαστικού συστήματος, με ευθύβολες τοποθετήσεις και διακριτές απόψεις σε κρίσιμα ζητήματα του θεσμού.

Υπήρξε ο άνθρωπος που επόπτευσε τις ανακριτικές διαδικασίες οι οποίες οδήγησαν στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ερεύνησε υποθέσεις όπως τα δάνεια του Ανδρέα Παπανδρέου για τη βίλα της Εκάλης (άλλως, «κωλόσπιτο» κατά τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο), τις παράνομες ελληνοποιήσεις στα τέλη της δεκαετίας του ՚’90, το παραδικαστικό κύκλωμα των «ορφανών ακινήτων», αλλά και τις ευθύνες για το τραγικό συμβάν με το Falcon, που κόστισε τη ζωή του Γιάννου Κρανιδιώτη και άλλων πέντε ατόμων!

Εάν σε αυτά προσθέσει κανείς την αποχώρηση του Ισίδωρου Ντογιάκου πριν από ενάμιση χρόνο από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, επειδή διαφώνησε με τις πιέσεις για ευνοϊκή μεταχείριση του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και τη σύγκρουσή του με τη Βασιλική Θάνου, καθώς βρέθηκε κυνηγημένος από το σύστημα της περιόδου 2015-19, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας τοποθετήθηκε ένας δικαστικός με ισχυρή προσωπικότητα, απτόητος από συνθήκες και κάθε είδους εμπόδια, «με τσαγανό», όπως του αναγνωρίζουν οι συνάδελφοί του, αλλά και ανθεκτικός, καθώς βγήκε αλώβητος από τη σωρεία πειθαρχικών διώξεων που διενεργήθηκαν εις βάρος του επί ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανόν ποτέ να μη του «συγχωρήθηκε» ότι ήταν αυτός, ένας «μη καταχωρημένος αριστερός», που πρωταγωνίστησε στην εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, «κλέβοντας», τρόπον τινά, τη δόξα από τους διεκδικούντες την αποκλειστικότητα της μάχης κατά των νεοναζί του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, «προοδευτικούς πολιτικούς».

Παρότι η θητεία του στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα διαρκέσει ένα έτος λόγω συνταξιοδότησης -κλείνει τα 67 σε έναν χρόνο- θεωρείται ότι είναι ικανός να βάλει τη σφραγίδα του, με καθοριστικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Ολοι αναμένουν μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά, όπως ακριβώς είναι εξαρχής η μακρά διαδρομή του από το 1983, όταν μπήκε στο δικαστικό σώμα. Για τον δυναμικό εισαγγελέα, η ανεξαρτησία και η ασυμβίβαστη στάση της Δικαιοσύνης είναι εκ των ων ουκ άνευ. «Ο θεσμός της Δικαιοσύνης είναι ακατάλυτος» ήταν η πιο χαρακτηριστική αποστροφή των δηλώσεων που έκανε ο κ. Ντογιάκος μόλις ανέλαβε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν τον τρομάζουν οι συγκρούσεις.
Κλείσιμο
ntogiakos-1
Ανδρες της Αντιτρομοκρατικής έξω από το σπίτι του Ντογιάκου στον Βύρωνα απενεργοποιούν τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι
Το πιστοποιεί αυτό και το γεγονός ότι καθ’ όλη την ταραχώδη καριέρα του στο δικαστικό σώμα δεν δίστασε να έρθει σε ρήξη με πολιτικούς παράγοντες, όταν τούτο απαιτούσε η στοιχειώδης ανταπόκριση στο καθήκον. Σε κρίσιμες υποθέσεις, για παράδειγμα, και αφού εντόπισε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, έστειλε τις σχετικές δικογραφίες στη Βουλή, δίχως να υπολογίζει αν προκαλεί αντιδράσεις και δυσφορίες, αφού τουλάχιστον δύο διαφορετικές ηγεσίες του Κοινοβουλίου αδιαφόρησαν επιδεικτικά για τα στοιχεία που ανέδειξε η ανακριτική διαδικασία.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος έμεινε ατάραχος και δεν πτοήθηκε ούτε όταν φάνηκε να γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και μάλιστα σχετικά πρόσφατα. Τα ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου 2018, η Αστυνομία ειδοποιήθηκε από τηλεφώνημα αγνώστων ότι έξω από το σπίτι του δικαστικού στον Βύρωνα έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός που επρόκειτο να ενεργοποιηθεί σε 20 λεπτά. Ο μηχανισμός εντοπίστηκε, δεν εξερράγη λόγω κακής συνδεσμολογίας, αλλά το μήνυμα των τρομοκρατών ήταν σαφές, πλην αδιάφορο και απορριπτέο από τον κ. Ντογιάκο.

Η «μάχη» με τη Χρυσή Αυγή

Το 2013 ήταν η χρονιά-τομή για την πορεία του Ισίδωρου Ντογιάκου στο δικαστικό σώμα και ενδεχομένως η πιο κρίσιμη για την αναγνώριση των νομικών ικανοτήτων του, αλλά και της αποφασιστικότητάς του, στοιχεία που επέδρασαν τελικά για την ανέλιξή του στην κορυφή του Εισαγγελικού Σώματος, με την τοποθέτησή του στον Αρειο Πάγο.

Είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τότε ως εποπτεύων των ανακρίσεων για τη Χρυσή Αυγή, μαζί με τις ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου.

Με την 702 σελίδων πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών παραπέμπονται σε δίκη τα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής (18 βουλευτές και 52 στελέχη και οπαδοί). Πάντως, για πρώτη φορά στα δικαστικά δεδομένα θεμελιώθηκε εισαγγελική πρόταση με την οποία ένα κοινοβουλευτικό κόμμα χαρακτηρίζεται «εγκληματική οργάνωση». Η τελική καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου τον δικαιώνει πλήρως. Μα ο όλος χειρισμός δεν ήταν διόλου εύκολος. Τον έφερε στο επίκεντρο επιθέσεων και ενός βρώμικου πολέμου, αφού κατά το διάστημα των ανακρίσεων αλλά και μετά δέχθηκε απειλές, συκοφαντίες και ψευδείς καταμηνύσεις, οι οποίες βέβαια τέθηκαν τελικά στο αρχείο.
Οι Χρυσαυγίτες κυρίως, αλλά και άλλοι «πρόθυμοι», του καταλόγισαν ότι υπέκυψε σε πολιτικές πιέσεις από την τότε κυβέρνηση (του Αντώνη Σαμαρά), που ήθελε να κερδίσει πόντους με την καταδίκη του κόμματος Μιχαλολιάκου.

Η Αγράμπελη, οι ελληνοποιήσεις, το Falcon και ο… Πάγκαλος

Αν είναι να εστιάσει κάποιος στις μεγάλες υποθέσεις, πέραν της Χρυσής Αυγής, που έχει διαχειριστεί ο Ισίδωρος Ντογιάκος και οι οποίες δείχνουν την τεράστια πείρα αλλά και την αποφασιστικότητά του να φτάνει μέχρι τέλους τις έρευνες, μάλλον πρέπει να μείνει στις εξής: στη βίλα της οδού Αγράμπελης, στην τραγωδία με το Falcon, στις ελληνοποιήσεις Ρώσων και άλλων φυλών την πρώτη περίοδο Σημίτη, στο παραδικαστικό των «ορφανών» ακινήτων, στις προμήθειες του Travel Plan, αλλά και την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο.

Τα δάνειο που είχε λάβει το 1994 ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου για την αγορά της βίλας στην οδό Αγράμπελης 3 στην Εκάλη, προκειμένου να μείνει με τη Δήμητρα Λιάνη, ήταν η πρώτη μεγάλη υπόθεση που ανέλαβε ο κ. Ντογιάκος. Σύμφωνα με το «πόθεν έσχες», είχε δανειστεί από τους Τζορτζ Χάλακ, Αντώνη Λιβάνη, Γιώργο Κατσιφάρα, Κάρολο Παπούλια, Θέμη Λαμπρινόπουλο και Γιάννη Αλεξίου, ένα ποσό 155 εκατ. δραχμών, ενώ τα δημοσιεύματα των εφημερίδων ανέβαζαν το κόστος στα 800 εκατ. δραχμές. Η προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε το 1998 και προέκυψε ότι το κόστος του ακινήτου ανήλθε στα 340 εκατ. δραχμές, ενώ στη ΔΟΥ δηλώθηκε στα 170 εκατ. δραχμές. Ετσι, συντάχθηκε παραπεμπτικό πόρισμα εις βάρος της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου, καθώς και εις βάρος των δανειστών. Η υπόθεση τελικά έκλεισε από τη Βουλή.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999 συμβαίνει η τραγωδία με το πρωθυπουργικό Falcon, το οποίο μετέφερε τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη στη Ρουμανία, για να συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών - μαζί του ήταν και άλλα 12 άτομα. Είκοσι λεπτά πριν από την προσγείωση, το αεροσκάφος έπεσε σε μεγάλο κενό αέρος, υπέστη τρομακτική απώλεια ύψους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του και άλλοι τέσσερις άνθρωποι. Διενεργώντας προκαταρκτική έρευνα για την διακρίβωση των αιτίων και των συνθηκών του δυστυχήματος ο κ. Ντογιάκος συνέταξε πόρισμα με βάση το οποίο οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.

Το 2001 ο κ. Ντογιάκος διενεργεί προκαταρκτική έρευνα για 150.000 παράνομες ελληνοποιήσεις Ρώσων, Τσετσένων, Γεωργιανών, Αρμενίων και άλλων πολιτών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που «βαφτίστηκαν» ομογενείς κατά την εξαετία 1996-2001. Οι ελληνοποιήσεις έγιναν μέσω του προξενείου μας στο Νοβοροσίσκ και το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών που ελληνοποιήθηκαν φέρεται να ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές του 2000. Ο κ. Ντογιάκος συντάσσει παραπεμπτικό πόρισμα εις βάρος των τότε υπουργών Θεόδωρου Πάγκαλου και Γιώργου Ρωμαίου, όπως και εις βάρος παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Το πόρισμα κατατέθηκε στο γραφείο του τότε προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.

Για τον κ. Πάγκαλο υπήρξε και δεύτερη υπόθεση, όπου ο κ. Ντογιάκος εντόπισε ποινικές ευθύνες, αλλά και πάλι το πόρισμά του θάφτηκε σε κάποια συρταριέρα της Βουλής. Πρόκειται για την υπόθεση με τις προμήθειες του Δημοσίου από το ταξιδιωτικό γραφείο Travel Plan. Σύμφωνα με το πόρισμα, υπήρξαν ευθύνες στους τότε υπουργούς Θεόδωρο Πάγκαλο και Δημήτρη Ρέππα, ενώ εμπλεκόμενοι ήταν ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης και ο δημοσιογράφος Σταύρος Ψυχάρης. Η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε τo 2001 στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος δεν έδωσε συνέχεια.

Ο κ. Ντογιάκος χειρίστηκε, με την ιδιότητα του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών μαζί με τον τότε εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, τη διερεύνηση της απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη -συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου- από το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.
ntogiakos-2
Μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής προσάγονται στο δικαστήριο. O κ. Ντογιάκος επόπτευσε τις ανακριτικές διαδικασίες οι οποίες οδήγησαν στην καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης
Η κόντρα με τη Θάνου και ο… Κουφοντίνας

Την ταραγμένη (και) για τη Δικαιοσύνη περίοδο 2015-2019, ο Ισίδωρος Ντογιάκος φαίνεται να μην ανήκει στους «αρεστούς» της τότε ηγεσίας του Σώματος. Βρίσκεται έτσι αντιμέτωπος με ένα γαϊτανάκι πειθαρχικών διώξεων που του ασκήθηκαν από πρόσωπα που κατείχαν θέσεις-κλειδιά στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης. Ο κ. Ντογιάκος είχε μπει στο στόχαστρο τόσο της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου όσο και της πρώην Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου, οι οποίες τον είχαν παραπέμψει στο Πειθαρχικό, χωρίς όμως να καταφέρουν να τον πλήξουν, ούτε να αποτρέψουν την ανέλιξή του στην κορυφή των θεσμικών οργάνων, όπως φάνηκε.

Τον Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Ντογιάκος κάνει αισθητή την παρουσία του με μια πολύ δυναμική ενέργεια: παραιτείται από μέλος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, διαφωνώντας εκκωφαντικά με την ανακοίνωση της ΕΔΕ για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η Ενωση ζητούσε από την Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στον αρχιεκτελεστή της «17Ν». Σε επιστολή που στέλνει στη διοίκηση της ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι με την επίμαχη ανακοίνωσή της «έγινε ευθεία και σαφής παρέμβαση σε συγκεκριμένη υπόθεση υπέρ συγκεκριμένου καταδίκου».

Η κουμπαριά με τον Κ. Καραμανλή

Με οικογενειακή καταγωγή από την Κάρυστο Ευβοίας, ο Ισίδωρος Ντογιάκος γεννιέται τον Ιούλιο του 1956 στην Αθήνα. Αποφοιτά από το Γυμνάσιο του Βύρωνα και στη συνέχεια παίρνει πτυχίο από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμό «Λίαν καλώς». Ασκεί δικηγορία στο γραφείο του Κωνσταντίνου Ζήση και μπαίνει στο εισαγγελικό σώμα τον Σεπτέμβριο του 1983. Ακριβώς 35 χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 2018, προάγεται σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κατά την εισαγγελική του πορεία κατείχε θέσεις-κλειδιά, όπως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών για δύο θητείες, εποπτεύων εισαγγελέας του ΣΔΟΕ, κ.λπ.

Με τη σύζυγό του, την εκπαιδευτικό Μαρίτα Ντογιάκου, αποκτούν δύο παιδιά, την Εύα και τον Ευάγγελο - έγιναν δικηγόροι, όπως ο πατέρας τους.

Η Εύα τον Ιούλιο του 2018 παντρεύτηκε τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου και κουμπάρος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα Καραμανλή.

Ειδήσεις σήμερα:

«Χυδαίο ψέμα», λέει η Ευγενία Μανωλίδου μετά τον Άδωνι για τις φήμες ότι την χτύπησε

Ένοχος για δύο βιασμούς ο Λιγνάδης - Η απόφαση του δικαστηρίου

Δύο οι δράστες της επίθεσης στον Real FM
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης