ΣτΕ: Αναστέλλει τη λειτουργία του για ένα μήνα για επισκευές 17,7 εκατ. ευρώ στο Αρσάκειο

ΣτΕ: Αναστέλλει τη λειτουργία του για ένα μήνα για επισκευές 17,7 εκατ. ευρώ στο Αρσάκειο

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η αναστολή λειτουργίας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα είναι μεταξύ της εκπνοής του ερχόμενου Ιουνίου και το πρώτο 20ημερου του Ιουλίου 2024

ste
Το Συμβούλιο της Επικρατείας για ένα μήνα θα αναστείλει την λειτουργία του με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, καθώς προσωρινά μεταφέρεται λόγω των μεγάλων επισκευαστικών εργασιών που έχουν ξεκινήσει στο Αρσάκειο Μέγαρο επί της οδού Πανεπιστημίου που στεγάζεται από το έτος 1993.

Αναμένεται η υπογραφή της υπουργικής απόφαση η οποία θα καθορίζει το ακριβές χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας του ΣτΕ. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η αναστολή λειτουργίας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα είναι μεταξύ της εκπνοής του ερχόμενου Ιουνίου και το πρώτο 20ημερου του Ιουλίου 2024. Ο ακριβής χρόνος αναστολής λειτουργίας είναι σε συνάρτηση με την πορεία των έργων διαμόρφωσης του κτιρίου που θα μεταφερθεί το ΣτΕ.

Το ΣτΕ θα μεταφερθεί σε 2 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Το ένα κτίριο (το κεντρικό) θα είναι στην συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου (παλαιά στεγαζόταν η Εμπορική Τράπεζα και σήμερα η Άλφα Τράπεζα) που είναι απέναντι από το παλαιό Χρηματιστήριο και είναι έκτασης 7.700 τ.μ. Το μηναίο μίσθωμα είναι 200.000 ευρώ. Δηλαδή, το ετήσιο μίσθωμα θα ανέλθει στα 2,4 εκατ. ευρώ και για μια τουλάχιστον τετραετία -στην καλλίτερη περίπτωση- που θα απαιτηθεί για τις επισκευές του Αρσακείου, το συνολικό μίσθωμα θα ανέλθει στα 9,6 εκατ. ευρώ.

Στο κτίριο της Σοφοκλέους διαμορφώνονται αυτό το διάστημα αίθουσες συνεδριάσεων, διασκέψεων, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, διαχωριστικά χώρου, κ.λπ.).

Κλείσιμο
Πάντως, με ό,τι αυτό σημαίνει, στο Αρσάκειο Μέγαρο θα παραμείνει κατά το διάστημα των επισκευών η κεντρική μονάδα των υπολογιστών (τμήμα πληροφορικής), δηλαδή το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ). Το σύστημα αυτό, πλέον του ότι υποστηρίζει ηλεκτρονικά το ΣτΕ, συνδέεται και εξυπηρετεί τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία.

Το δεύτερο κτίριο που θα μεταφερθεί μέρος του ΣτΕ είναι επί της οδού Ιπποκράτους, μέσα στην στοά που έχει έξοδο στην Πανεπιστημίου. Παλαιότερα, στο κτίριο αυτό στεγαζόταν το υπουργείο Γεωργίας και έως πρόσφατα το κατάστημα «Hondos Center». Η μίσθωση αυτή για τον χώρο της οδού Ιπποκράτους θα είναι για 5 χρόνια και θα στεγαστούν βασικά οι επίκουροι δικαστές, οι οποίοι για πρώτη φορά θα συνδράμουν στο έργο των συμβούλων Επικρατείας.

Η έκταση του ορόφου αυτού στην οδό Ιπποκράτους είναι 650 τ.μ. και το μηνιαίο μίσθωμα είναι 10.000 ευρώ, δηλαδή ετησίως 120.000 ευρώ και στην πενταετία 600.000 ευρώ. Συνολικά και για τα δύο αυτά κτίρια τα μισθώματα θα ανέλθουν στο ποσό των 10,2 εκ. ευρώ, πλέον των άλλων αναγκαίων δαπανών.
Επίσης, για την στέγαση των επίκουρων θα απαιτηθεί η αγορά εξοπλισμού γραφείων, υπολογιστών, κ.λπ.

Το κόστος των επισκευών

Οι επισκευές στο Αρσάκειο Μέγαρο όπως είχε γνωστοποιήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν αρχικού προϋπολογισμού 13,2 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο υπήρξε συμπληρωματική χρηματοδότηση 4,5 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των κτιριακών επισκευών στο Αρσάκειο στα 17,7 εκ. ευρώ.

Η σύμβαση αποκατάστασης του Αρσακείου, υπεγράφη με ανάδοχο του έργου την εταιρεία «P&C Development», με την συμφωνία ότι δεν θα εκκενωθεί το κτίριο. Δηλαδή, οι επισκευές θα γινόντουσαν, ενώ θα λειτουργούσε αδιαλείπτως το δικαστήριο. Όμως, στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν οι επισκευές, ενώ το δικαστήριο θα λειτουργούσε. Έτσι, αποφασίστηκε ότι το κτίριο του Αρσακείου πρέπει να εκκενωθεί.

Στη συνέχεια, τον περασμένο Φεβρουάριο από την πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα ζητήθηκε η αντικατάσταση όλων των εγκαταστάσεων θέρμανσης και ψύξης όπως και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στο κτίριο του Αρσακείου και εξασφαλίστηκε συμπληρωματικό κονδύλιο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Η πρόεδρος του ΣτΕ επικαλέστηκε ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο «εμβληματικό» κτίριο της Πανεπιστημίου είναι παλαιάς τεχνολογίας και η λειτουργία τους είναι οικονομικά ασύμφορη. Για το λόγο αυτό πρέπει οι μηχανολογικο-ηλεκτρικές εγκαταστάσεις να αντικατασταθούν με μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης εξοπλισμό.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το κτίριο του Αρσακείου είναι ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτική Εταιρείας, ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει -πλέον της καταβολής του μισθώματος - το κόστος συντήρησης του κτιρίου, κάτι που δεν είναι σύνηθες.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ ιδρύθηκε μεν το 1835, αλλά 94 χρόνια μετά, το 1929 πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη λειτουργίας του. Το 1993 μεταστεγάστηκε από το κτίριο της Βουλής στο νεοκλασικό κτίριο του Αρσακείου, το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο.

Ειδήσεις σήμερα:

Panic Button: Επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα - Χορηγείται πλέον σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Ξανά στο σφυρί η Βίλα Μεταξά στο Σούνιο - Η θέα «Ναός του Ποσειδώνα» κοστίζει €12 εκατ

AΔEΔY: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 21 Μαΐου - Τι διεκδικούν, ποιοι συμμετέχουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης