Συναινετικό διαζύγιο: Σε εφαρμογή ο χωρισμός με τρία κλικ, περίπου 100 ζευγάρια έχουν εκκινήσει τη διαδικασία

Συναινετικό διαζύγιο: Σε εφαρμογή ο χωρισμός με τρία κλικ, περίπου 100 ζευγάρια έχουν εκκινήσει τη διαδικασία

Από την Παρασκευή που άνοιξε η πλατφόρμα, περίπου 100 ζευγάρια έχουν εκκινήσει τη διαδικασία, «έσπευσε» ζευγάρι να χωρίσει διαδικτυακά γιατί δεν θέλει ο ένας να αντικρίσει τον άλλο.... - Bήμα-βήμα η διαδικασία μέσω gov.gr

DIAZYGIO-AILO-SINAINETIKODIAZIGIO
Σε λειτουργία βρίσκεται η εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια που επιθυμούν να ζήσουν χωριστά  να προχωρήσουν γρήγορα, εύκολα και από το σπίτι τους(!) στην έκδοση του συναινετικού διαζυγίου.

Ολόκληρη η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο και αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι δύο πλευρές, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, μπορούν ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr  να λύσουν το γάμο τους χωρίς να φτάσουν στο δικαστήριο.

Η απόφαση σχετικά με την ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης άυλου συναινετικού διαζυγίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Η διαδικασία έκδοσης του άυλου συναινετικού διαζυγίου διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ), εφεξής ΕΨΠ.

Για την υποβολή αιτήματος και την εκκίνηση της διαδικασίας της παρούσης, απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων χρηστών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4727/2020.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την Παρασκευή που άνοιξε η πλατφόρμα, περίπου 100 ζευγάρια έχουν εκκινήσει τη διαδικασία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.

Δύο υποθέσεις που χειρίζεται ο δικηγόρος, Αλέξης Αναγνωστάκης, που φιλοξενήθηκε στο OPEN, αφορούν: 

- Η πρώτη σε ένα ζευγάρι που ο σύζυγος κατοικούσε στην Αμερική και η σύζυγος στο Ντουμπάι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος να βρεθούν για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία διαζυγίου και η δεύτερη αφορά σε άλλο ζευγάρι που δεν θέλει ο ένας να έρθει αντιμέτωπος με τον άλλο.

Η διαδικασία βήμα - βήμα, δείτε βίντεο
Κλείσιμο

Πώς γίνεται η είσοδος στην εφαρμογή -  εκκίνηση διαδικασίας

Οι εμπλεκόμενοι χρήστες, δύνανται να εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του άυλου συναινετικού διαζυγίου, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, επιλέγοντας έναν εκ των τριών (3) τρόπων σύνδεσης που εμφανίζονται στην οθόνη, αναλόγως αν πρόκειται για δικηγόρο, συμβολαιογράφο ή αντισυμβαλλόμενο μέρος.

Ειδικότερα, τη διαδικασία εκκινεί ένας εκ των δύο δικηγόρων, ο οποίος συνδέεται στην εφαρμογή μέσω κωδικών «PORTAL OLOMELEIA» και ύστερα από την επιτυχή είσοδό του στην εφαρμογή, είτε λαμβάνει γνώση των υποθέσεων που έχουν ήδη περαιωθεί είτε, δημιουργεί νέα υπόθεση, επιλέγοντας μεταξύ των αντίστοιχων πεδίων.

Ο δικηγόρος καταχωρεί τον αριθμό της ληξιαρχικής πράξης γάμου, τον τόμο, το έτος, τον κωδικό Ληξιαρχείου που το εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά, δύναται να καταχωρεί είτε τα Α.Φ.Μ., είτε τους Α.Μ.Κ.Α. των δύο (2) συζύγων και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων.

Μετά το πέρας της ως άνω περιγραφόμενης διαδικασίας, οι δύο δικηγόροι, οι δύο σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος, λαμβάνουν ηλεκτρονική ενημέρωση για την εκκίνηση της διαδικασίας. Ειδικότερα δε, ο αντίδικος δικηγόρος ενημερώνεται ηλεκτρονικά προκειμένου να εισέλθει στην εφαρμογή και να επιβεβαιώσει όλα τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί.

Στο σημείο αυτό, η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε μέρους, εισάγοντας υποχρεωτικά και τον λόγο ακύρωσης, οπότε και αποστέλλεται ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλα τα μέρη προς γνώση τους.

Μετά την πάροδο δέκα (10) ημερών, προθεσμία η οποία εκκινεί από την ημέρα που οι σύζυγοι ενέκριναν το σχέδιο που επεξεργάστηκε και καταχωρήθηκε από τους δικηγόρους, ολοκληρώνεται η διαδικασία και τα μέρη δεν δύναται να υπαναχωρήσουν μέσω της εφαρμογής.


Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Άλκη στη Θεσσαλονίκη: Στον ανακριτή σήμερα 9 άτομα

Σε κλήσεις και sms η λύση στα μυστήρια της σουίτας 602

Καιρός: Η νέα κακοκαιρία σε χάρτες, πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης