Δημόσιοι υπάλληλοι: Σχέδιο για διπλό μπόνους

Πριμ παραγωγικότητας σε συγκεκριμένες θέσεις

Dimosio-Eurokinissi-1280x853
Σχέδιο για διπλό μπόνους σε δημοσίους υπαλλήλους, καταστρώνει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» η παρέμβαση θα είναι τριπλή. Θα δοθεί μπόνους για όσους εργάζονται σε κάποιες επιλεγμένες υπηρεσίες, θα υπάρξει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 και ένα νέο πλαίσιο για την προσέλκυση εξειδικευμένων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.

Εξηγώντας το σχέδιο, στην εφημερίδα υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου είπε χθες πως αναμένονται σύντομα οι προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών για το νέο σύστημα μπόνους, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά από φέτος, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την περιγραφή που περιλαμβάνεται στο Ελλάδα 2.0, δηλαδή το σχέδιο του Ταμείου, το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα απευθύνεται σε έως 6.000 υπαλλήλους, κυρίως τις τεχνικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και η κεντρική ιδέα είναι να επιβραβεύονται για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Η πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανέλθει περίπου σε 10 εκατ. ευρώ, αλλά το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να συνεισφέρει στη συνέχεια από πόρους του προϋπολογισμού, εφόσον το σύστημα μονιμοποιηθεί.

Η περίπτωση του ΕΦΚΑ, που χρειάστηκε να επιταχύνει την έκδοση συντάξεων, θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο παράδειγμα επιβράβευσης υπαλλήλων, με βάση την επίδοσή τους. Οι επιτροπές διαγωνισμών στο Δημόσιο, σύμφωνα με την πηγή, είναι επίσης τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση. Ειδικά για τις επιτροπές διαγωνισμών, στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν οπωσδήποτε να τις επιβραβεύσουν για να επισπεύσουν και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κλείσιμο
Όπως εξήγησε, το μπόνους θα μπορούσε να δίδεται σε δύο κατηγορίες υπαλλήλων: αυτούς που επιτυγχάνουν έναν συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος αποτελεί σε κάποια δεδομένη στιγμή προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά και αυτούς που υπηρετούν σε κρίσιμες υπηρεσίες και επιτυγχάνουν επίσης μετρήσιμους στόχους σε μόνιμη βάση. Το πρώτο κομμάτι, το πιο ευέλικτο, θα βρίσκεται στα χέρια των υπουργών. Το σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται ουσιαστικά από το 2023 και σε μεγαλύτερη έκταση το 2024.

Σε κάθε περίπτωση, η πηγή τόνισε ότι «δεν ψάχνουμε να βρούμε έναν ακόμη τρόπο παροχής επιδομάτων».

Αν το σύστημα επιβράβευσης αφορά λίγους, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, η εισφορά αλληλεγγύης αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και η πηγή του οικονομικού επιτελείου είπε ότι παραμένει στόχος της κυβέρνησης για το 2023. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί, όπως εξήγησε, από την εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου, η οποία με τη σειρά της θα προκύψει ως αποτέλεσμα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα τεθούν με βάση τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Σημειώνεται ότι η εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο τομέα, αλλά και για τη διατήρησή της στον ιδιωτικό τομέα, όπου προς το παρόν εφαρμόζεται ως προσωρινό μέτρο. Η επέκταση της απαλλαγής στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους έχει κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για τον ιδιωτικό τομέα, όπου εφαρμόζεται.

Στο τρίτο μέτωπο, της προσέλκυσης εξειδικευμένων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, η πηγή σημείωσε ότι «υπάρχουν αδυναμίες, αναντιστοιχίες του ενιαίου μισθολογίου με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα που δυσκολεύει την προσέλκυση ικανών στελεχών». Εν μέρει, το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί με το σύστημα μπόνους, είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως και άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν προβλέπονται για το τρέχον έτος.

Προς το παρόν, πάντως, δεν αναζητούν στελέχη υψηλής εξειδίκευσης από τον ιδιωτικό τομέα ούτε για την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία επρόκειτο να στελεχωθεί από ένα μείγμα στελεχών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Η επιλογή που έγινε ήταν να προσληφθούν από τον ιδιωτικό τομέα μόνο νέοι, περίπου 12, για υποστηρικτικές υπηρεσίες και η σχετική προκήρυξη μόλις βγήκε. Τα υπόλοιπα 25-26 άτομα θα προέλθουν από το Δημόσιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Στον ανακριτή σήμερα ο 46χρονος που έστειλε στο νοσοκομείο τη σύντροφό του στην Αργυρούπολη

Από σήμερα η δεύτερη ψυχρή εισβολή - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Φάκελος «Μιούριελ ΜακΚέι»: Η απαγωγή της γυναίκας που... δεν ήταν σύζυγος του Μέρντοχ και η τραγική της κατάληξη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης