Καιρός: Υποχωρεί η κακοκαιρία «Διομήδης», παραμένει το τσουχτερό κρύο στη βόρεια Ελλάδα

Καιρός: Υποχωρεί η κακοκαιρία «Διομήδης», παραμένει το τσουχτερό κρύο στη βόρεια Ελλάδα

Πλησίασε τους -10 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα το πρωί σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας - Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου - Δείτε live την εξέλιξη του καιρού - Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων στα κεντρικά και βόρεια

kairos-diomidis-kairossimera
Η κακοκαιρία «Διομήδης» έφυγε αλλά το τσουχτερό κρύο παραμένει στη βόρεια Ελλάδα, με κατά τόπους ισχυρό παγετό τις πρωινές ώρες και θερμοκρασίες που βρίσκονται υπό το μηδέν.

Οι χαμηλότερες τιμές που κατέγραψε από την αρχή της ημέρας το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr  εντοπίστηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) στην Πέλλα, όπου ο υδράργυρος έδειξε -14 βαθμούς Κελσίου, στο Λαϊλιά Σερρών (-12,2) και στο χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου Ημαθίας (-11,7).

Διψήφιες σχεδόν (αρνητικές) τιμές σημειώθηκαν στη Βλάστη Κοζάνης (-9,7) και στην Κλεισούρα Καστοριάς (-9,5), ενώ στο Βαρικό Φλώρινας το θερμόμετρο έπεσε στους -8,9 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που καταγράφηκε και στο Νευροκόπι Δράμας. Τσουχτερό κρύο επικρατεί και στη Θράκη με τις χαμηλότερες τιμές να καταγράφονται στους Μεταξάδες Έβρου (- 7,3) και στο Διδυμότειχο (-6,9).

Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προκάλεσε το προηγούμενο 24ωρο η κακοκαιρία σε περιοχές του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, ενώ κανονικά λειτουργούν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στον ίδιο δήμο.

Σε ό,τι αφορά στην κίνηση στην Εγνατία Οδό, ανακοινώθηκε, σήμερα το πρωί, άρση της προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων που εφαρμόστηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Εγνατία Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, μεταξύ του κόμβου Βαφέικων Ξάνθης, του κόμβου Ιάσμου και του Δυτικού κόμβου Κομοτηνής. Λόγω ύφεσης των καιρικών φαινόμενων, αποφασίστηκε από τις διευθύνσεις Αστυνομίας Ξάνθης και Ροδόπης η άρση των απαγορεύσεων από τις 8 σήμερα το πρωί.

Βελτιωμένος αναμένεται σήμερα ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, τα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και την Κρήτη όπου αναμένονται τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

kairos-thermokrasies
 
Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, που σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό.


Κλείσιμο
Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία λόγω τροποποιήσεων η αλλαγών που ενδέχεται να υπάρξουν στα δρομολόγια των πλοίων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.



Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας







Πού συνεχίζονται τα προβλήματα 

Στις Σέρρες, συνεχίζει να αγνοείται η 24χρονη γυναίκα η οποία επιχείρησε μαζί με τον σύζυγό της χτες το μεσημέρι να περάσουν ρέμα στο Λαγκάδι Νιγρίτας με αποτέλεσμα να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου κι ο 37χρονος Ιρανός άντρας της να ανασυρθεί νεκρός λίγες ώρες αργότερα, ενώ  αποκλεισμένους κρατά η κακοκαιρία «Διομήδης» τους κατοίκους στο Σέλι Ημαθίας, και για τρίτο 24ωρο τα σπίτια δεν έχουν ηλεκτροδότηση.

Οι Αρχές ειδοποιήθηκαν από τον 22χρονο αδελφό της αγνοούμενης, που συνόδευε το ανδρόγυνο. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για μετανάστες από το Ιράν που κινούνταν πεζοί στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστος ο προορισμός τους αλλά και το σημείο αφετηρίας τους.

Φαίνεται ότι επιχείρησαν να διασχίσουν ρέμα αλλά παρασύρθηκαν από τα νερά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. Ο 22χρονος φαίνεται πως γλίτωσε και κάλεσε στον τριψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Στις έρευνες για την 24χρονη συμμετέχουν η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ.

Σφοδρό είναι το κύμα της κακοκαιρίας «Διομήδης» ανά τη χώρα, που σάρωσε με χιονοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις Θεσσαλία, Μακεδονία και την πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, αφήνοντας πίσω του και θύματα.

Στην Κρήτη προς το παρόν δεν έχουν - ευτυχώς - καταγραφεί σημαντικά προβλήματα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία πάντως να παραμένει σε επιφυλακή έως την ύφεση των φαινομένων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας κλήθηκε να επέμβει σε περιπτώσεις κοπής δέντρων και κλαδιών που από τους δυνατούς ανέμους είχαν πέσει κλείνοντας δρόμους σε όλη την Κρήτη.

Η κακοκαιρία εξακολουθεί να πλήττει το Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, με ηπιότερα φαινόμενα, αλλά τα προβλήματα να παραμένουν, κυρίως στο οδικό δίκτυο του Πηλίου.

Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται με αποτέλεσμα το ύψος του χιονιού στα Χάνια να έχει ξεπεράσει τα 70 εκατοστά, ωστόσο ο κύριος οδικός άξονας Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς παραμένει ανοιχτός. Από την Πορταριά και πάνω απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων καθώς επικρατεί παγετός, ενώ δεκάδες ειδικά οχήματα αποχιονίζουν το οδόστρωμα σε 24ωρη βάση. Κλειστό παραμένει μόνο το τμήμα Χάνια-Κισσός, που διέρχεται του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Πήλιο.

Η θερμοκρασία κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στα Χάνια έχει πέσει στους -9 βαθμούς Κελσίου, ενώ στον Βόλο η μέγιστη δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, όπου και σήμερα συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση, τα σχολεία παραμένουν κλειστά, πλην του Λυκείου Αργαλαστής. Επίσης, τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι του Βόλου και δεν εκτελούνται τα δρομολόγια προς τις Σποράδες.

Τέλος, από τις 09:30 σημειώνεται ελαφρά χιονόπτωση ακόμα και μέσα στην πόλη του Βόλου, ειδικά στα προάστια προς την πλευρά του Πηλίου, όπου το τοπίο πλέον είναι λευκό.

«Φούσκωσαν» και τα νερά του Πηνειού ποταμού μέσα στη Λάρισα και ειδικότερα στο σημείο του Αλκαζάρ εκεί όπου η κοίτη καλύφθηκε τελείως.

larisa-potamos-kairos



Ο καιρός σήμερα 

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τη νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής χώρας, ενώ ενδέχεται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις να σημειωθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη νότια νησιωτική χώρα.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά 6 και στο Θρακικό 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι από -10 (μείον 10) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα στην Κρήτη πιθανώς τις πρωινές ώρες να είναι τοπικά ισχυρά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα δυτικά τοπικά 9 μποφόρ.

kairossimera-emy-diomidis

Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις. Στα νότια λίγες νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προς την περιοχη του Καστελόριζου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

kairosparaskeui-thermokrasies-diomidis


ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά 8 και τοπικά μέχρι το απόγευμα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 04 βαθμούς Κελσίου.


Βελτιωμένος ο καιρός την Παρασκευή 

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στην Κρήτη θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και θα
σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο νότιο Αιγαίο μέχρι το μεσημέρι τοπικά 8
μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 7 με 9 και στην υπόλοιπη χώρα
τους 10 με 13 βαθμούς Κελσίου, όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά
τόπους ισχυρός.

kairosparaskeui





Ειδήσεις σήμερα:

Παράταση στο θρίλερ της απέλασης του Τζόκοβιτς: Ούτε σήμερα η απόφαση!

Μετάλλαξη Omicron: Γιατί είναι σε συναγερμό οι ειδικοί παρά τη μείωση των κρουσμάτων

«Δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής θα περάσει από τη Γη στις 18 Ιανουαρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης