Συνεδριάζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για τη ρωσική Εξαρχία στην Αφρική

Συνεδριάζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για τη ρωσική Εξαρχία στην Αφρική

«Εισπήδηση» στην Αφρική καταλογίζει στο Πατριαρχείο Μόσχας το Οικουμενικό Πατριαρχείο

patriarxeio-alexandria
Για τρίτη ημέρα, συνεδριάζει σήμερα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με βασικό θέμα τη δημιουργία Εξαρχίας στην Αφρική, από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Το Φανάρι χαρακτήρισε ήδη αντικανονική την εισπήδηση της Εκκλησίας της Ρωσίας στην δικαιοδοσία του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η Σύνοδος εξέφρασε ομόφωνα, την αδελφική προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας συμπαράσταση της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Η Αγία και Ιερά Σύνοδος επιφυλάσσεται για να κάνει τα πάντα για την αποκατάσταση της κανονικής τάξεως στην Αφρική.

To μείζον ζήτημα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο σχίσμα, ενώ το θέμα έχει διεθνείς πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις, καθώς άπτεται των κινήσεων της Ρωσίας που εκδηλώνονται ως απάντηση στις δυτικές πρωτοβουλίες στο θέμα της Ουκρανίας, οι οποίες κατέληξαν στη δημιουργία του Αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, με Προκαθήμενο τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο.

Για το θέμα αυτό, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, συγκάλεσε την Αγία και Ιερά Σύνοδο καθώς οι εξελίξεις προοιωνίζονται ραγδαίες. Εκκλησιαστικοί παράγοντες θεωρούν πιθανό όσο και αναγκαίο πλέον να αποφασιστεί η σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου, στην οποία θα κληθεί και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, από την στάση του οποίου, εάν δηλαδή θα συμμετάσχει ή θα απόσχει και ποια θέση θα λάβει, θα κριθεί το μέλλον της ενότητας της Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Η κίνηση της Εκκλησίας της Ρωσίας έγινε, όπως αναφέρεται, για να κάνει δεκτούς στις 29 Δεκεμβρίου, 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από οκτώ αφρικανικές χώρες και να δημιουργήσει Πατριαρχική Εξαρχία στην Αφρική με την επωνυμία «Κλίνσκι». Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας, όπως διευκρινίστηκε, δήλωσε αδυναμία περαιτέρω άρνησης σε κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι οποίοι υπέβαλαν αιτήσεις για υπαχθούν στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο οποίος αρνείται ότι το Πατριαρχείο Μόσχα κάνει «εισπήδηση», σύμφωνα με την εκκλησιαστική ορολογία σε άλλο Πατριαρχείο, εκτίμησε ότι η κίνηση αυτή θα προκαλέσει κατηγορίες από εκείνους, οι οποίοι ήδη επί σειρά ετών μάχονται κατά της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και τόνισε «Το 2019, ο Θεόδωρος Β’, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, αναγνώρισε τη σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Mε συνέντευξη του στο Ria Novosti, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ δήλωσε επίσης, ότι : “Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να αρνηθεί το να θρέψει τους Ορθόδοξους πιστούς στην Τουρκία”.

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας:Θλίψη για την απόφαση της Ρωσίας
Ηδη πάντως, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τη θλίψη του και επισήμανε ότι θα συνεχίσει να ασκεί τη δικαιοδοσία του . Όπως τονίζεται «Το παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας εκφράζει βαθύτατη θλίψη για τη συνοδική απόφαση του Πατριαρχείου Ρωσίας περί συστάσεως Εξαρχίας στα κανονικά όρια της δικαιοδοσίας της Παλαίφατης Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, μια απόφαση η οποία ελήφθη εν μέσω των εορτών της Χριστού Γεννήσεως και της θείας Επιφανείας, κατά τις οποίες προβάλλεται ο Βασιλεύς της Ειρήνης Χριστός. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα συνεχίσει να επιτελεί το ποιμαντικό του καθήκον απέναντι στο εμπιστευθέν υπό του Κυρίου ποίμνιό του, υπαγόμενο στις πνευματικές παρακαταθήκες των μεγάλων Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι, κατά τον σύγχρονο Ρώσο Θεολόγο αείμνηστο π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ, άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα στην Ορθόδοξη Θεολογία και Εκκλησία. Η απόφαση του Πατριαρχείου Ρωσίας, θα συζητηθεί σε επικείμενη συνεδρία της Συνόδου του ημετέρου Πατριαρχείου, οπότε και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις».

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: Ο ισχυρισμός ότι δεν υφίσταται σχίσμα στην Ορθοδοξία αλλά απλώς διαφωνίες μοιάζει με τη θεωρία ότι δεν υπάρχει κορονοϊός
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος επισημαίνει ότι « Ο ισχυρισμός ότι δεν υφίσταται σχίσμα στην Ορθοδοξία αλλά απλώς διαφωνίες μοιάζει με τη θεωρία ότι δεν υπάρχει κορονοϊός» εστιάζοντας στα εκκλησιαστικά ρήγματα και σχίσματα από την έναρξη της εκκλησιαστικής κρίσης στην Ουκρανία, χαρακτηρίζoντας τα όσα συμβαίνουν στην Αφρική ως «οδυνηρή εξέλιξη».

Αναλυτικά ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας λέει: Από την έναρξη της εκκλησιαστικής κρίσεως στην Ουκρανία, προφορικώς και γραπτώς έχουμε επισημάνει ότι τα εκκλησιαστικά ρήγματα και σχίσματα δεν τα επουλώνει ο χρόνος. Αντιθέτως τα βαθαίνει και τα σκληραίνει. Η πρόσφατη απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να ιδρύσει εξαρχία στην αφρικανική ήπειρο επιβεβαιώνει τους αρχικούς φόβους. Παράλληλα με το σχίσμα μεταξύ εκατομμύριων Ουκρανών Ορθοδόξων, δημιουργείται και νέα ρωγμή στην ευαίσθητη Αφρικανική Ήπειρο, όπου τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύσσεται η ορθόδοξη εξωτερική ιεραποστολή.
Στα αφρικανικά κράτη διάφορες χριστιανικές ομολογίες είναι εδραιωμένες από καιρό καθώς και το επεκτατικό Ισλάμ. Στο εξής οι απλοί Αφρικανοί θα καλούνται να προσέλθουν στην Ορθοδοξία από δύο Ορθόδοξα Πατριαρχεία, χωρίς να έχουν μυστηριακή κοινωνία μεταξύ τους.

Κλείσιμο
Ο σκανδαλισμός και η εξασθένηση της ορθοδόξου μαρτυρίας από τη διχαστική αυτή δραστηριότητα είναι ολοφάνερα. Πρόκειται για οδυνηρή εξέλιξη. Ο ισχυρισμός ότι δεν υφίσταται σχίσμα στην Ορθοδοξία αλλά απλώς διαφωνίες μοιάζει με τη θεωρία ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός.

Το σχίσμα, με ποικίλες μεταλλάξεις, είναι προφανές και επείγει να αναζητηθεί θεραπευτική αγωγή και χρήση του εμβολίου, που η αποστολική παράδοση έχει καθορίσει: συμφιλίωση, καταλλαγή. Τον Νοέμβριο του 2019 είχαμε αποστείλει σε όλους τους Ορθοδόξους Προκαθημένους το κείμενο -που δημοσιεύτηκε και στον Τύπο- «Έκκληση-Δέηση για την υπέρβαση της εκκλησιαστικής πολώσεως», στο οποίο τονίσαμε την απόλυτη προτεραιότητα του χρέους της ενότητος, την ανάγκη αξιοποιήσεως του διαλόγου, την αποφυγή εθνοφυλετικών συσπειρώσεων, την επείγουσα ενεργοποίηση της αρχής της Συνοδικότητος, στην οποία έχει στηριχθεί διαχρονικά η Ορθόδοξη Εκκλησία. Επιμείναμε με σαφήνεια ότι: «Συνηγμένοι ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι, με αλληλοσεβασμό και αποκλειστικό σκοπό την ανεύρεση μιας ειρηνικής ρυθμίσεως, έχουμε τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε μια λύση κοινώς αποδεκτή για όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Οι Χριστιανοί απειλούνται στη γενέτειρα της Πίστεως τους
Την ίδια ώρα σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Times, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος αναφέρεται στη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στα Ιεροσόλυμα. Συγκεκριμένα, δηλώνει: «Παρ’ ὅλα αὐτά τά καλά ἔργα, ἡ παρουσία μᾶς στήν Ἱερουσαλήμ ἀπειλεῖται. Οἱ Ἐκκλησίες μας ἀπειλοῦνται ἀπό Ἰσραηλινές ριζοσπαστικές περιθωριακές ὁμάδες. Στά χέρια αὐτῶν τῶν Σιωνιστῶν ἐξτρεμιστῶν ἡ Χριστιανική Κοινότητα στήν Ἱερουσαλήμ ὑποφέρει πολύ. Οἱ ἀδελφοί καί οἱ ἀδελφές μας εἶναι θύματα ἐγκλημάτων μίσους. Οἱ Ἐκκλησίες μας βεβηλώνονται καί βανδαλίζονται τακτικά. Οἱ κληρικοί μᾶς ὑπόκεινται σέ συχνούς ἐκφοβισμούς. Ἡ ὁρκισμένη πρόθεση αὐτῶν τῶν ριζοσπαστικῶν ὁμάδων εἶναι νά σβήσουν τό φῶς τῆς Χριστιανικῆς Κοινότητος ἀπό τήν Παλαιά Πόλη».

Στις 13 Δεκεμβρίου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος και άλλοι επικεφαλής των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ δημοσιοποίησαν δήλωση, στην οποία επέστησαν την προσοχή των πολιτειακών Αρχών και της κοινής γνώμης στην απειλή για τη χριστιανική παρουσία στην Αγία Γη, που προκαλεί η δραστηριότητα εξτρεμιστικών ομάδων και ειδικότερα στις προσπάθειες να παραβιασθεί η ακεραιότητα και η πολιτισμική ιδιομορφία της χριστιανικής συνοικίας της Παλαιάς Πόλεως με σκοπό να εκτοπισθεί εν τέλει η χριστιανική κοινότητα από την Ιερουσαλήμ.

Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας: Να γίνει το παν, προκειμένου να διαφυλαχθεί η χριστιανική παρουσία στην Αγία Γη
Λίγες ημέρες αργότερα στην κατάσταση στους Αγίους Τόπους, αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος».«Η θέση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή μπορεί εν γένει να χαρακτηρισθεί ως τραγική», διαπίστωσε ο Ιεράρχης και πρόσθεσε ότι στη Βηθλεέμ, την πόλη, όπου γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε σημαντικά ο αριθμός των χριστιανών και ότι είναι ανάγκη να γίνει το παν, προκειμένου να διαφυλαχθεί η χριστιανική παρουσία στην Αγία Γη.



Ειδήσεις σήμερα:

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Τι ισχύει μετά την «Omicron» - Πόσο διαρκούν, πότε και για ποιους λήγουν

Survivor: Διπλός θρίαμβος των Διάσημων και χαμός σε άμμο και παραλίες – Δείτε βίντεο

ΑΣΟΕΕ: Διπλή έρευνα για τον ξυλοδαρμό του καθηγητή αλλά και τις καταγγελίες σε βάρος του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης