Καιρός: «Κύμα» κακοκαιρίας και σήμερα με καταιγίδες και χαλάζι - Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Καιρός: «Κύμα» κακοκαιρίας και σήμερα με καταιγίδες και χαλάζι - Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών σε ολόκληρη τη χώρα - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

kairiko_kataigides_xr
Έναν νεκρό, αρκετούς απεγκλωβισμούς ατόμων και καταστροφές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή.  Οι βροχές θα συνεχιστούν και σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με τα φαινόμενα να είναι  ισχυρά  στα ανατολικά και βόρεια τμήματα του Αιγαίου και στη Θράκη.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και νότια. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.  Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει για το Βορειοανατολικό Αιγαίο.

καιρος2
καιρος8


Κλείσιμο
καιρος14

καιρο20

Η θερμοκρασία στη Θράκη θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στη Δυτική Μακεδονία από -4 έως 1, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 1 έως 8, στη Θεσσαλία από 3 έως 10, στην Ήπειρο από 1 έως 11, στη Στερεά από 3 έως 11, στην Πελοπόννησο από 4 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 10, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 13, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 15, στις Κυκλάδες από 10 έως 14, στα Δωδεκάνησα από 11 έως 17 και στην Κρήτη από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

θερμοκρασιες


Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν δυτικοί 3 έως 5 μποφόρ και προς το βράδυ μεταβαλλόμενοι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cgdf3tunbxsx-st)


Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές και από το απόγευμα από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cgdf3tunbxsx-st)


Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται χιονόνερο κατά διαστήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και στα δυτικά του νομού 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε την εξέλιξη της κακοκαιρίας:






Τα κυριότερα προβλήματα της ανώνυμης κακοκαιρίας

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι δύο αλλεπάλληλες κακοκαιρίες στη χώρα μας μεταξύ της Πέμπτης 9 και του Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου 2021. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις του πρώτου κύματος, την Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10/12, συνέβαλαν στον γρήγορο κορεσμό του εδάφους κατά τη διάρκεια των πολύωρων βροχοπτώσεων το Σάββατο 12/12, με αποτέλεσμα εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στα όρια  του ο  χείμαρρος της Βαριάς – Η αστυνομία έκοψε την κυκλοφορία στη Γέφυρα.Βίντεο


⚠️SOS⚠️ ΕΚΕΜΠΕΙ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΧΕΡΩΝΤΑΣ. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή. Κίνδυνεύουν καταστήματα στις όχθες του ποταμού. Βίντεο: Ilias B.

Posted by Forecast Weather Greece on Saturday, December 11, 2021


Παράλληλα, οι θυελλώδεις νοτιάδες προκάλεσαν διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων λόγω πτώσης δέντρων και πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές.

5457543


Σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τον υψηλό κυματισμό, οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν καταστροφές και σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

5456159


Ο χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει συνοπτικά τα κυριότερα προβλήματα που καταγράψαμε το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12/12. Τα κυριότερα προβλήματα της Κυριακής συνδέονται με τη μεγάλη απορροή υδάτων σε χαμηλά υψόμετρα, αρκετές ώρες μετά τη λήξη των φαινομένων.

προβληματα


Αξίζει να σημειωθεί ότι η κακοκαιρία δεν ονοματοδοτήθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) η οποία κι έχει αναλάβει τη διαδικασία αυτή από το φετινό φθινόπωρο στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας με τις αντίστοιχες μετεωρολογικές υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας EUMETNET. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η ονοματοδοσία των κακοκαιριών που πλήττουν τη χώρα μας γινόταν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr το οποίο και ξεκίνησε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τον Ιανουάριο του 2017.


Ένας νεκρός και εκτεταμμένες ζημιές από την κακοκαιρία


Χθες το πρωί χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε μια 55χρονη παιδίατρος, που με το Ι.Χ. της παρασύρθηκε μέσα σε ρέμα, από τα ορμητικά νερά στην περιοχή Σκοτίνα Πιερίας, στον ποταμό Ζηλιάνα.

Η Παρασκευή Καραγιάννη ήταν μητέρα τριών παιδιών, την οποία αναζητούσαν οι δικοί της άνθρωποι από το βράδυ του Σαββάτου.




Φωτογραφίες από το σημείο που εντοπίστηκε η άτυχη παιδίατρος δημοσιεύει το olympusmera.gr:
pieria_nekri2

paidiatros_pieria2




Καταστροφές στην Πρώτη Σερρών

Ξηλωμένα δένδρα πεσμένα σε δρόμους, σε αυτοκίνητα, και σε στέγες σπιτιών, ένα υπόστεγο 200 τ.μ. του μηχανοστάσιου του Δήμου ξηλωμένο και πεσμένο σε δρόμο του χωριού, πεσμένες κολώνες της ΔΕΗ, ήταν το αποτέλεσμα του δυνατού αέρα  στην Πρώτη Σερρών.

serres_1



Έσωσαν κόσμο με βάρκες στα χωριά της Λαμίας, υπερχείλισε ο Σπερχειός

Τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε ο Σπερχειός μετά την υπερχείλισή του, κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, είχαν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό αρκετών κατοίκων στην περιοχή Κόμμα του δήμου Λαμιέων.

Ο Σπερχειός έπνιξε το Κόμμα Λαμίας


Σε αρκετές περιπτώσεις το νερό ξεπέρασέ το ένα μέτρο και χρειάστηκε η επέμβαση της έβδομης 7ης ΕΜΑΚ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία με βάρκες απομάκρυνε τον κόσμο από την περιοχή.

12 Δεκεμβρίου 2021


Δείτε στο παραπάνω βίντεο του Lamianow τη διάσωση ενός ιερωμένου και της οικογένειάς του από την 7η ΕΜΑΚ.

lamia_ieromenos


lamia_2


Μέχρι λίγο πριν τις 9 το πρωί της Κυριακής είχαν απεγκλωβιστεί 14 άτομα.

lamia_3



Καθίζηση στη γέφυρα του Ευήνου – Μέσω Ιονίας οδού η κυκλοφορία

Το πρώτο φως της ημέρας την Κυριακή αποκαλύπτει το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στη γέφυρα του Ευηνου στην Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων. Από βράδυ του Σαββάτου έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στη γέφυρα, αφού υπάρχει καθίζηση στο οδόστρωμά της.

Ευηνοχώρι: Καθίζηση στη Γέφυρα του Ευηνοχωριου.Εικόνες drone


evinos2
evinos3
evinos4


Στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εντοπίστηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση. Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς. Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική δέχτηκε 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους.

Πηγή: MessolonghiNews

Μάχη με τις καταπτώσεις βράχων στα Τρίκαλα

Με 22 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πολλές καταπτώσεις βράχων που σημειώνονται στον ορεινό όγκο μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, η στάθμη των νερών στους ποταμούς υποχωρεί, ενώ σε ολόκληρη την Π.Ε. Τρικάλων δεν υπάρχει πλημμυρισμένος οικισμός.

Χείμαρροι στα Τρίκαλα


«Δώσαμε μάχη όλη τη νύχτα του Σαββάτου και πιστεύω πως τα καταφέραμε», σημειώσε ο κ. Μιχαλάκης, αναφερόμενος κυρίως στο γεγονός πως δεν πλημμύρισε ο Πηνειός ποταμός αν και συγκέντρωσε μεγάλες ποσότητες νερού.

Πηνειός-Διάβα


Πηνειός-Διάβα 2


Στο μεταξύ, «υποχωρεί η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ενώ όσες καταπτώσεις σημειώθηκαν στον ορεινό όγκο τις αντιμετωπίσαμε» επσημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας ο Κωνσταντίνος Νούσιος, για την κατάσταση που επικρατεί στον νομόμετά τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις. Σε υψόμετρο πάνω από 1200 μέτρα, σύμφωνα με τον ίδιο, χιονίζει, ενώ 15 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας επιχειρούν για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Βίντεο: TrikalaVoice

Ζημιές και στο Παλαιό Φάληρο

Καταστροφές και στα νότια προάστια της Αττικής προκάλεσε η κακοκαιρία του Σαββάτου, με τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Οι ζημιές αποτυπώθηκαν με χαρακτηριστικό τρόπο το πρωί της Κυριακής σε αρκετές περιοχές. Οι εικόνες που ακολουθούν από την παραλία Παλαιού Φαλήρου είναι χαρακτηριστικές...

faliro_paralia2
faliro_paralia


Σημειώνεται πως μόνο στην Περιφέρεια Αττικής, η Πυροσβεστική δέχτηκε 249 κλήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 118 κοπές δέντρων, 82 αφαιρέσεις αντικειμένων και 3 αντλήσεις υδάτων.


Ειδήσεις σήμερα:

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η ΚΟ, με το βλέμμα στο Κίνημα Αλλαγής

Από σήμερα οι ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων και οι έλεγχοι σε όσους έκαναν δωρεές χρημάτων

Σαρωτική νίκη Ανδρουλάκη με 67,8% - Νέα σελίδα στο ΚΙΝΑΛ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης