ΣΥΡΙΖΑ: Η ΚΟ «ζυγίζει» τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, προετοιμάζει τη «μάχη» του προϋπολογισμού στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΚΟ «ζυγίζει» τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, προετοιμάζει τη «μάχη» του προϋπολογισμού στη Βουλή

Το βάρος στην καθημερινότητα των πολιτών αναμένεται να ρίξει τις επόμενες ημέρες η Κουμουνδούρου

alexsss
Εντός της ημέρας αναμένεται το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα στον νέο Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη.

Το βάρος στην καθημερινότητα των πολιτών αναμένεται να ρίξει τις επόμενες ημέρες η Κουμουνδούρου, με αφορμή τη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή επί του προϋπολογισμού, καθώς αυτός ακτινογραφεί την πορεία της οικονομίας και μαζί την κατάσταση της κοινωνίας για το επόμενο έτος. Για το λόγο αυτό, συνεδριάζει σήμερα, στις 11 το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να συντονίσει τη δράση της στην κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία ξεκινά από αύριο, Τρίτη και αναμένεται να κορυφωθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Δεδομένης της συγκυρίας, το βήμα της Βουλής συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να θέσει προ των ευθυνών του την κυβέρνηση σε μια σειρά από μείζονα ζητήματα, με πρώτο τον «διπλό κλοιό» πανδημίας και ακρίβειας, για τον οποίο κάνει λόγο το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, όμως, αποτελεί και το πλέον κατάλληλο βήμα για μια πρώτη εκτίμηση του νέου πολιτικού στίγματος του Κινήματος Αλλαγής, μετά τη χθεσινή σαρωτική επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την Προεδρία.

Εντός της ημέρας, άλλωστε, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συγχαρεί τηλεφωνικά για την επικράτησή του τον νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, επιδεικνύοντας πολιτικό πολιτισμό, δεδομένου μάλιστα ότι στην τελευταία του ομιλία στα Γιάννενα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε για τους πολιτικούς του αντιπάλους πως «έχουμε διαφορές, αλλά όχι εχθρότητα». Παρότι η Κουμουνδούρου δεν διάκειται αρνητικά απέναντι στην νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, κύκλοι προσκείμενοι στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν -μετά και τη λήξη των εσωκομματικών διεργασιών- πως «η όποια ηγεσία, θα κληθεί να πάρει αποφάσεις», δηλαδή θα κληθεί να τοποθετηθεί πλέον άμεσα και με σαφές, ιδεολογικό πρόσημο απέναντι στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και σε μια σειρά κυβερνητικών επιλογών που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, το κοινωνικό κράτος και βέβαια την οικονομία.

«Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχουν ανάγκες. Όπως όλοι. Λογαριασμούς ρεύματος, νοσοκομεία, σχολεία. Θα πάνε με την ιδιωτικοποίηση και την οικονομική ολιγαρχία ή με την κοινωνία;» σχολίασε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας, σχηματοποιώντας το ζητούμενο για την Κουμουνδούρου.

Σε πρώτη φάση, πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση τηρεί στάση αναμονής απέναντι στην νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, περιμένοντας τα πρώτα δείγματα γραφής, ώστε να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα αφενός για τον ιδεολογικό της προσανατολισμό και αφετέρου για τις ευρύτερες, πολιτικές επιδιώξεις της. Ενδιάμεσα, ένα από τα πρώτα στοιχεία, το οποίο εκλαμβάνεται εν μέρει ως σήμα από πλευράς της Κουμουνδούρου, είναι η επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, λειτουργώντας αντί του Προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη, στη Βουλή. Πρόσωπο που θα σηκώσει, από τις πρώτες ώρες της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, το βάρος της εκπροσώπησης του κόμματος στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, η οποία προεξοφλείται ότι θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους.

Στο ενδιάμεσο, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουν τυχόν μηνύματα ανάμεσα στις «πράσινες» γραμμές, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησαν ότι στις τελευταίες τοποθετήσεις του νέου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη -ιδίως κατά την εβδομάδα ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών- επανερχόταν συχνά ο όρος «Σοσιαλδημοκρατία», ο οποίος, όπως επισημαίνουν με νόημα, φέρει και αριστερά χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
Εκτός από την στενή «επιτήρηση» των πρώτων δηλώσεων και κινήσεων της νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, εντείνεται ταυτόχρονα και η συζήτηση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διεύρυνση του κόμματος, μετά και τις συνθήκες πολιτικού «ανταγωνισμού» που προκύπτουν από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Μιλώντας πρώτος για τις συνθήκες πίεσης που δημιουργεί προς την Κουμουνδούρου η έλευση «νέου παίκτη» στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς, ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, Στέλιος Κούλογλου επανήλθε χθες, με νέα παρέμβασή του υπό τον τίτλο «Κατασκευάζοντας τον αντί-Τσίπρα». Με νωπή την καθαρή εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, «απαιτούνται ριζικά μέτρα για την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και το ρίζωμα τους στην κοινωνία, αλλά και την αναβάθμιση του ηγετικού προφίλ του Α. Τσίπρα, που έχει υπονομευθεί από την προπαγάνδα του συστήματος» προειδοποίησε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταλήγοντας πως «χρειάζονται άμεσες και γενναίες κινήσεις, πριν είναι αργά».


Ειδήσεις σήμερα:

Βόρεια Μακεδονία: Ο Κοβάτσεφκσι διαδέχεται τον Ζάεφ στην ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος

Προειδοποίηση Γερμανίας σε Ρωσία: Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει αν κλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία

Σαρωτική νίκη Ανδρουλάκη με 67,8% - Νέα σελίδα στο ΚΙΝΑΛ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης