Τέσσερα χρόνια χωρίς τον ποινικολόγο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον ποινικολόγο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο

Η δικηγορική κοινότητα τον Οκτώβριο του 2017 έχασε ένα υγιές, καταξιωμένο, ηθικό και πολύτιμο μέλος της, τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο γραφείο του από αλλοδαπούς

zafeiropoulos_dikigoros_xr
Σαν βόμβα έπεσε στα δημοσιογραφικά γραφεία το μοιραίο εκείνο βράδυ πριν από τέσσερα χρόνια, ο ψίθυρος ότι πυροβόλησαν μέσα στο γραφείο του τον 52χρονο δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Ψίθυρος, που μετά από λίγο επαληθεύτηκε και έγινε πρώτη είδηση. Η επαλήθευση της είδηση ήταν μια μπουνιά στο στομάχι τόσο για τους ανθρώπους που γνώριζαν το Μιχάλη Ζαφειρόπουλο όσο και για το δικηγορικό και νομικό κόσμο, αλλά και φυσικά για την ίδια την οικογένειά του.

Αργά το απόγευμα της μοιραίας εκείνης Πέμπτης, της 12ης Οκτωβρίου 2017 ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε επαγγελματικό ραντεβού στο γραφείο του επί της οδού Ασκληπιού 154. Πράγματι, αλλοδαποί άνδρες Αλβανικής καταγωγής (χωρίς να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και χωρίς να έχουν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά τους) ανέβηκαν στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού κτιρίου που στεγαζόταν το γραφείο του και συναντήθηκαν με τον ποινικολόγο στην αίθουσα συσκέψεων. Μετά από λίγο οι δύο επισκέπτες ζήτησαν από τον συνεργάτη του Μιχάλη να τους αφήσει για λίγο μόνους. Πράγματι έτσι και έγινε. Τότε ο ποινικολόγος δέχθηκε την άνανδρη δολοφονική επίθεση.
siur2bqsw3n885wb020211015121224

Δέκα λεπτά μετά τις 7 το απόγευμα, συνεργάτης του τηλεφώνησε στην Αστυνομία και σε κατάσταση σοκ, είπε ότι πυροβόλησαν τον Μιχάλη. Πράγματι, οι αστυνομικοί που έφθασαν στο γραφείο του, τον είδαν πεσμένο στο πάτωμα, να έχει δεχθεί μία σφαίρα στο στήθος, χωρίς όμως να βρεθεί στην συνέχεια ο κάλυκας από τη θανατηφόρα σφαίρα που δέχθηκε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος, καθώς  οι δύο δράστες πυροβόλησαν από απόσταση περίπου ενάμισι μέτρου, με όπλο μικρού διαμετρήματος.

Σύμφωνα με περιγραφές συνεργάτη του δολοφονηθέντα δικηγόρου ο πρώτος άντρας ήταν ψηλός, αδύνατος, αξύριστος, με κοντά σκούρα μαλλιά και λευκό μπουφάν και ο δεύτερος ήταν πιο κοντός, ξυρισμένος, επίσης με κοντά σκούρα μαλλιά. Οι δράστες έφυγαν ψύχραιμοι από το δικηγορικό γραφείο. Από το σημείο της άνανδρης δολοφονίας βρέθηκε βιολογικό υλικό των δραστών και στάλθηκε στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.
Κλείσιμο
ΜΙΧΑΛΗΣ-ΚΑΙ-ΝΩΝΤΑΣ-ΣΕ-ΕΚΔΡΟΜΗ
ΝΩΝΤΑΣ---ΜΙΧΑΛΗΣ-ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχάλης και Νώντας Ζαφειρόπουλος

Ο  ιατροδικαστής Γιώργος Ντιλέρνια αναφερόμενος στη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, είπε:
«Είναι τυφλό τραύμα θώρακος δια βολίδος πυροβόλου όπλου προκληθέν με συνοδές κακώσεις αριστερού ημιθωρακίου και αριστερής άνω κοιλιακής χώρας-ανθρωποκτονία. Δηλαδή, του πήρε πύλες αριστερού πνεύμονος όπου του έκανε μεγάλη αιμορραγία εκεί, αιμοθώρακα, τρώση διαμπερή του αριστερού κάτω πνευμονικού λοβού και του πολτοποίησε ένα μέρος του συκωτιού και του προκάλεσε αιμορραγία στην αριστερή άνω κοιλιακή χώρα. Όπως καταλαβαίνετε, ο δολοφόνος ήξερε ακριβώς σε ποιο σημείο του σώματος να τον πυροβολήσει».

Η Βικτωρία (Βίκυ) Γρημάνη γυναίκα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μόλις πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του, τα πρώτα λόγια που ψέλλισε ήταν: «Καταστροφή, καταστροφή τον εκτέλεσαν». 
se9kmfrnugy0o5g5q20211015121224

Οι δολοφόνοι του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου που του έκοψαν το νήμα της ζωής στα 52 χρόνια του, δεν τον άφησαν να χαρεί τη στιγμή της ορκωμοσίας του 23χρονου –τότε- γιού του Νώντα, που μόλις είχε αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή και θα ορκιζόταν δικηγόρος, ακλουθώντας τα χνάρια του πατέρα του και του παππού του αείμνηστου Επαμεινώνδα (Νώντα) Ζαφειρόπουλου, που είχε και το όνομά του.

Ο γιός του Μιχάλη, Νώντας Ζαφειρόπουλος μέσω του προφίλ του στο facebook, αναφερόμενος στον πατέρα του ανάρτησε ότι πάντα του έλεγε ότι «αν κάνεις τη δουλειά σου αξιοπρεπώς δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Τελικά ούτε αυτό δεν μπορείς να κάνεις στην σημερινή κοινωνία» και αμέσως κατέληξε με ένα περήφανο αντίο: «Καλό παράδεισο πατέρα μου! Θα σε αγαπάω πάντα!».

Μόλις έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν, σύσσωμη η πολιτική, δικηγορική και δικαστική κοινότητα καταδίκασε την αποτρόπαια πράξη της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, τον περασμένο Φεβρουάριο, ομόφωνα, καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη -όπως και πρωτόδικα- τους δύο Αλβανούς δράστες (φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί) της εν ψυχρώ εκτέλεσης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.
srz7mtszl91mfksl320211015121224
Προσωπικές στιγμές
προσωπικες-στιγμες-Μιχαλη


Ο πατέρας του Επαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος

Ο Επαμεινώνδας (Νώντας) Μιχ. Ζαφειρόπουλος ήταν πατέρας του Μιχάλη. Γεννήθηκε το 1933 στο Αργοστόλι και απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών, την 26η Αυγούστου 2006. Ο Επαμεινώνδας Μιχ. Ζαφειρόπούλος ήταν μαχόμενος δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στα άλλα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Στις 6 Μαρτίου 1984 εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Δ.Σ.Α.). Στη συνέχεια ακολούθησε πολιτική καριέρα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην A΄ Αθηνών με το κόμμα της Νέας Δημοκρατία  στις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989. Επανεξελέγη βουλευτής με το ίδιο κόμμα στις εθνικές εκλογές: 1) 8.4.1990, 2) 10.10.1993 και 3) 22.9.1996.
ΠΑΠΠΑΣ-ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τρείς πρόεδροι του Δ.Σ.Α. σε μια ιστορική φωτογραφία από το προσωπικό μου αρχείο, μέσα στο γραφείου του πρόεδρου του Συλλόγου. Πρόκειται (από αριστερά) για τους: Τάκη Παππά, Νώντα Ζαφειρόπουλο και Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Και οι τρεις διετέλεσαν πρόεδροι του Δ.Σ.Α. σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και η χειραψία αυτή στην φωτογραφία γίνεται ενώ ο καθένας από τους τρεις έχει διαφορετική ιδιότητα.

Η πορεία του Μιχάλη μέσα στο χρόνο

Ο Μιχάλης Επαμ. Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένος με τη Βικτωρία Γρημάνη και πατέρας 2 παιδιών, του Νώντα και της Ίριδος. Ο Μιχάλης αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Χαλανδρίου και από τα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον μαθητικό συνδικαλισμό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων και της οργάνωσης Νέων Δικηγόρων «Η Προοπτική». Επίσης, ήταν μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Ποινικολόγων, του Συλλόγου Επαγγελματιών Δικηγόρων «Ο Λυσίας» και του ομίλου «Ευρωπαϊκή Έκφραση»

-Για πρώτη φορά εξελέγη σύμβουλος του Δ.Σ.Α. το 1996, με τον συνδυασμό του αείμνηστου Σωτήρη Πολύδωρα.
-Το 2002 εξελέγη σύμβουλος (ταμίας) του Δ.Σ.Α.
-Το 2005 εξελέγη αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Α. και προΐστατο της επιτροπής για τη διασφάλιση των πόρων του Ταμείου Νομικών.
-Το Δεκέμβριο του 2007 ίδρυσε την συνδικαλιστική παράταξη «ΩΡΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» και ως υποψήφιος πρόεδρος του Δ.Σ.Α. στις εκλογές του 2008 αναδείχθηκε σε 3η δύναμη, με ποσοστό 14% εκλέγοντας 3 έδρες-συμβούλους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α.
Δ_-ΠΑΞΙΝΟΣ-Ν_-ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟς-ΜΙΧ
Οι πρώην πρόεδροι του Δ.Σ.Α. Δημήτρης Παξινός και Νώντας Ζαφειρόπουλος (διετέλεσαν πρόεδροι του Δ.Σ.Α. σε εντελώς διαφορετικές χρονικές περιόδους) με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο

Συμμετείχε σε πολλές διαρκείς επιτροπές του Δ.Σ.Α., όπως στην Διαχειριστική Επιτροπή, στην Επιτροπή Τηλεματικής, στην Επιτροπή καθημερινών προβλημάτων, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, κ.λπ.

Ακόμη, συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Από το 2002 εξέδιδε το περιοδικό «Νομικός Φάκελος», ενώ ήταν και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Νομικής Αθηνών.
νομικος-φακελλος--10-τευχος
Στο εξώφυλλο του 10ου τεύχους του περιοδικού «Νομικός Φάκελλος» (το εξέδιδε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος) με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών κυκλοφορίας του απεικονίζονται ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Δημήτρης Παξινός

Κατά τη διάρκεια της δικηγορικής του πορείας ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ασχολήθηκε κυρίως με ποινικές υποθέσεις. Είχε χειριστεί σημαντικές υποθέσεις, όπως είναι της προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, της Energa – Hellas Power, το λεγόμενο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, την συμμορία των ληστών των χρηματοκιβωτίων, το σκάνδαλο της Proton Bank, την υπόθεση των «Δομημένων Ομολόγων», την υπόθεση των αποκαλούμενων «στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων», την υπόθεση Karouzos Gate και άλλες.

Ένα ευχαριστώ

Από καρδιάς ευχαριστώ, τον δικηγόρο Νώντα Ζαφειρόπουλο και την επί σειρά ετών συνεργάτιδα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, δικηγόρο Μαριανέττα Γούναρη για το φωτογραφικό υλικό που μου χορήγησαν και που μου επέτρεψαν να χρησιμοποιήσω, με αφορμή τα λίγα αυτά λόγια που γράφτηκαν για το φίλο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.
Πορεια-με-Μαρινεττα-Γουναρη
Μια από τις πορείες του δικηγορικού κόσμου στο κέντρο της Αθήνας. Διακρίνονται σε πρώτο πλάνο ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και η Μαρινέττα Γούναρη. Σε δεύτερο πλάνο διακρίνεται ο σημερινός πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Δημήτρης Βερβεσός που συζητάει με τον αείμνηστο Αντώνη  Βγόντζα και σε τρίτο πλάνο (και αριστερά) διακρίνεται ο Βασίλης Κατσαφάδος
243593148_680647176246276_647784246663291996_n
246671972_1081998165961456_4817069661368044484_n
246612732_1011450822777523_5204578379550420722_n
246602393_185318960419625_2254909623056900333_n

Ειδήσεις σήμερα:

Ένας νεκρός και επτά τραυματίες ο απολογισμός της καταδίωξης στο Πέραμα - Έξι αστυνομικοί ανάμεσά τους

Rust: Είχαν προηγηθεί δύο περιστατικά με εκρήξεις όπλων - Το συνεργείο είχε αντικατασταθεί από ντόπιους

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ κατά διμοιρίας ΜΑΤ έξω από το τουρκικό προξενείο - Τραυματίας και φθορές σε οχήματα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης