Νέος σεισμός 5,3 Ρίχτερ αναστάτωσε την Κρήτη

Νέος σεισμός 5,3 Ρίχτερ αναστάτωσε την Κρήτη

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στο Ηράκλειο -Νέες καταρρεύσεις σε κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές  -Σε σκηνές πέρασαν την νύχτα οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου - Πάνω από 40 οι μετασεισμοί  άνω των 3 βαθμών

seismos_kriti_twra_art2
Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη. Νέος σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στο Ηράκλειο στις 07:48.

Σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επίκεντρο του σεισμού ήταν το Αρκαλοχώρι, όπου χθες καταγράφηκε ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε εστιακό βάθος 13,9 χλμ. και επίκεντρο 22 χλμ ν/να του Ηρακλείου Κρήτης.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το νομό Ηρακλείου. Ακολούθησαν δονήσεις της τάξεως των 3 Ρίχτερ στην περιοχή.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέες ζημιές σε ήδη καπονημένα κτίρια  στο Αρκαλοχώρι. Σύμφωνα με το cretalive.gr, από τα Ρίχτερ προκλήθηκε κατολίσθηση στον Κουδουμά.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινωα Πεδιάδος Ολγα Δραμουντάνη σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους.

Υπενθυμίζεται πως οι σεισμολόγοι ανέμεναν ένα ισχυρό μετασεισμό της τάξεως των 5 Ρίχτερ μετά την κύρια δόνηση των 5,8 βαθμών που έπληξε το νησί χθες το πρωί.
geo


Την ίδια ώρα σε αυτοκίνητα, πλατείες, σκηνές και σε κάποια ξενοδοχεία πέρασαν το βράδυ τους οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και των γειτονικών περιοχών, όπου χθες το πρωί σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Κλείσιμο
Η χθεσινή νύχτα ήταν αρκετά δύσκολη για τους κατοίκους οι οποίοι εκτός του ότι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν έξω από τα σπίτια τους είχαν και τον φόβο των μετασεισμών. Περισσότεροι από 40 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής εντάσεως άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να είναι 4,8 Ρίχτερ. Όπως είπε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς «η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται πλούσια και θα διαρκέσει για αρκετό καιρό. Εκτιμώ ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cel734w05ls9-se)


Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.17 το πρωί της Δευτέρας, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 24 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά της Άρβης. Ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός με αναφορές να κάνουν λόγο πως έγινε αισθητός μέχρι τη Σαντορίνη.

Η ώρα του σεισμού σε σούπερ μέρκετ

Σεισμός 27/9/21


5386253



Καρέ - καρέ η πτώση σκεπής από σπίτι στο Αρχοντικό

Σεισμός στο Ηράκλειο: Καρέ – καρέ η πτώση σκεπής από σπίτι στο Αρχοντικό


Σε δηλώσεις του στο protothema ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, ανέφερε χθες ότι: «Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ. Eπειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 1Ο χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί».



5386188
crete-erathquake
quake-night-0


Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου - που είχαν σαν συνέπεια ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και αρκετοί να τραυματιστούν - είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς, αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε δίκτυα υποδομών και ύδρευσης. Σήμερα αναμένονται στην περιοχή περισσότεροι από 40 μηχανικοί για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πάνω από 1.000 κτίσματα, κυρίως πέτρινα, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Στο κέντρο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό, Πατσίδερος, αλλά και στον οικισμό των Μελεσσών του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, ενώ σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν εκκλήσεις στους πολίτες μέσω Πολιτικής Προστασίας να μη μπουν στα σπίτια τους γιατί υπάρχει κίνδυνος μετασεισμικής δραστηριότητας.

Η ώρα του σεισμού σε αποθήκη στο Αρκαλοχώρι

Σεισμός στο Αρκαλοχώρι 1




Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται στην περιοχή και ο πρωθυπουργός ο οποίος αμέσως μετά το ταξίδι του στη Γαλλία θα έρθει στην Κρήτη και θα μεταβεί στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές.

Υπό το φόβο πλιάτσικου οι περισσότεροι κάτοικοι έμειναν κοντά στα σπίτια τους για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, παρά το γεγονός ότι με εντολή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έχουν ληφθεί από την πρώτη στιγμή, αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου διαθέτει ανά 8ωρο, 24 περιπολίες με 46 αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα – Πεδιάδας, ενώ στους λοιπούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, διατίθενται επιπλέον, ανά 8ωρο, 22 περιπολίες με 44 αστυνομικούς.

seismos_kriti_skines__3_
seismos_kriti_skines__4_
seismos_kriti_skines__5_


Χθες στήθηκαν και 50 σκηνές στο Εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου για τους σεισμόπληκτους, ενώ αναμένονται άλλες 50 χωρητικότητας 10 ατόμων η καθεμία.


Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, έχει αποφασιστεί να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους. Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης. Στο πλαίσιο του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» το οποίο έχει ενεργοποιηθεί, Ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ανακοίνωσε την διακοπή των μαθημάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για σήμερα προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Σε ετοιμότητα παραμένουν και οι μονάδες υγείας του νησιού.

Στον Προφήτη Ηλεία έπεσαν βράχοι από το βουνό και ο δρόμος έκλεισε

Έκλεισε ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία


Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο το Αρκαλοχώρι βρισκόταν στο επίκεντρο των παρακολουθήσεων από τους επιστήμονες οι οποίοι έβλεπαν την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής με μικρά μεγέθη να πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά. Στις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου στην οποία συμμετείχαν 20 επιστήμονες. Το πόρισμα της Επιτροπής παραδόθηκε στους αρμόδιους φορείς και σε γενικές γραμμές ανέφερε ότι δεν θα ήταν απίθανο η εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου με μέγεθος μεγαλύτερο από τους σεισμούς που είχαν ήδη εκδηλωθεί στην περιοχή.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης και Μακρόν δίνουν σάρκα και οστά στο σύνθημα «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία»

Ανησυχία για ταυτόχρονη εξάπλωση γρίπης και κορωνοϊού - Η αντοχή του ΕΣΥ

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Κρήτη: Σε σκηνές οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου - Πάνω από 40 οι μετασεισμοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης