Σεισμός στην Κρήτη - Άκης Τσελέντης: «Ήταν ο κύριος σεισμός, στο γνωστό ρήγμα Καστελλίου»

Σεισμός στην Κρήτη - Άκης Τσελέντης: «Ήταν ο κύριος σεισμός, στο γνωστό ρήγμα Καστελλίου»

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, τουλάχιστον εννέα τραυματίες, πληροφορίες για ακόμη δύο εγκλωβισμένους

seismoskriti-seismostora-seismosTORA
«Ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε πριν από λίγο στο protothema  ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών, Άκης Τσελέντης, αναφερόμενος στον ισχυρότατο σεισμό στην Άρβη της Κρήτης σήμερα το πρωί. 

Όπως έσπευσε να διευκρινίσει  ο ισχυρότατος σεισμός των 5,8 Ρίχτερ, με έναν νεκρό και τουλάχιστον έντεκα τραυματίες μέχρι και αυτή την ώρα,  σημειώθηκε στο γνωστό ρήγμα Καστελλίου, σε μια περιοχή που δεν μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερους των έξι Ρίχτερ.

Προσέθεσε πάντως ότι  επειδή ήταν πολύ επιφανειακός - μόλις 1Ο χιλιόμετρα - θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτήρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ με έναν νεκρό σημειώθηκε στις 9:17 το πρωί στην Κρήτη.

Πέντε μετασεισμικές δονήσεις πάνω από τέσσερα Ρίχτερ

Μια ισχυρή μετασεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησε στις 09:37, ενώ 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκαν, 24 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου της Κρήτης στις 10:30.

Ακολούθησε μετασεισμός 4,1 Ρίχτερ στις 10:46 και άλλη μια σεισμική δόνηση επίσης, 4,1 Ρίχτερ στις 10:47.

Κλείσιμο
4,5 Ρίχτερ έπληξαν την περιοχή, στις 11:21.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Εγκέλαδος» της Πολιτικής Προστασίας.

Σεισμός στην Κρήτη: Ο Άκης Τσελέντης είχε «προειδοποιήσει» για συνέχεια των δονήσεων στο Αρκαλοχώρι

«Προειδοποίηση» για το φαινόμενο των σεισμικών δονήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είχε απευθύνει ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών, Άκης Τσελέντης  από την περασμένη Πέμπτη επ αφορμής σεισμού μεγέθους 3,7 Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα με ανάρτηση που είχε κάνει στο Facebook  λόγω των συνεχών δονήσεων στην περιοχή τους τελευταίους μήνες,  συμβούλευε τους κατοίκους να συνεχίζουν να ακολουθούν τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγουν τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια. Στην ίδια ανάρτηση περιέγραφε την ακολουθία των σεισμών και έλεγε πως το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, ενώ επισήμανε πως «τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν αλλά τα μεγέθη παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα».

Μάλιστα όπως έλεγε ο κ. Τσελέντης, «από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού Που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος».

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

Σήμερα το πρωί είχαμε ακόμα ένα σεισμό 3.7R στο Αρκαλοχώρι. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα αλλά τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν τα μεγέθη όμως θα κινούνται σε αυτά τα επίπεδα.

Από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού Που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος.

Έχουμε παρατηρήσει και μία μικρή σεισμική δράση στην περιοχή Αρχανών Βασιλειών στο ρήγμα του Γιούχτα το οποίο και αυτό παρακολουθούμε.

Είμαι σε επικοινωνία τόσο με το δήμαρχο Αρκαλοχωρίου όσο και με το δήμαρχο Ηράκλειο ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον περιφερειάρχη Κρήτης αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα όσον αφορά την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης με έμφαση βέβαια στην περιοχή που αυτή την περίοδο είναι σε διέγερση.

Πρέπει να συνεχίζετε να ακολουθείτε τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγεται τα παλιά Πετρόχτιστα σπίτια όπως σας έχω πει.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ Σήμερα το πρωί είχαμε ακόμα ένα σεισμό 3.7R στο Αρκαλοχώρι. Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει το φαινόμενο...

Posted by Akis Tselentis on Thursday, September 23, 2021



Ειδήσεις σήμερα:

Κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών στην περιοχή του σεισμού στην Κρήτη

Σεισμός στην Κρήτη: Πάνω από 1.000 πέτρινα κτίσματα κρίνονται ακατάλληλα

Ακόμη δύο εγκλωβισμένοι στο Αρκαλοχώρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης