Σεισμός στην Κρήτη: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι - Θα κοιμηθούν σε σκηνές

Σεισμός στην Κρήτη: Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι - Θα κοιμηθούν σε σκηνές

Μετράνε πληγές στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου μετά τον μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ - Τρόμος από τους δεκάδες μετασεισμούς - Πάνω από 1.000 τα μη κατοικήσιμα κτίσματα - Την Τρίτη η αυτοψία στα κτίρια - Δείτε βίντεο

quake-night-0
Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι του δήμου Μίνωα Πεδιάδος, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή το πρωί της Δευτέρας, στις 9.17, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 24 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά της Άρβης.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός με αναφορές να κάνουν λόγο πως έγινε αισθητός μέχρι τη Σαντορίνη, ενώ ακολούθησαν περισσότεροι από 10 μετασεισμοί, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Πριν τα μεσάνυχτα και λίγο μετά, καταγράφηκαν άλλοι δύο δυνατοί μετασεισμοί, 4,4 Ρίχτερ, προκαλώντας εκνευρισμό στους κατοίκους και αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης των ετοιμόρροπων κτιρίων. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο πρωινός μεγάλος σεισμός ήταν κατά 99% ο κύριος, ενώ είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο νέας μετασεισμικής δόνησης μέχρι και 5,5 Ρίχτερ.

Σεισμός στην Κρήτη: Η πρώτη δύσκολη νύχτα στο Αρκαλοχώρι


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cekv96ymi3vl-se)

Κλείσιμο
arkaloxori1_2



Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου - που είχαν σαν συνέπεια ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και αρκετοί να τραυματιστούν -  είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς, αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε δίκτυα υποδομών και ύδρευσης.

arkaloxori2_2
arkaloxori3_2


Πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των σπιτιών που είναι αδύνατο να κατοικηθούν, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πάνω από 1.000 κτίσματα, κυρίως πέτρινα, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Στο κέντρο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό, Πατσίδερος, αλλά και στον οικισμό των Μελεσσών του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, ενώ σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν εκκλήσεις στους πολίτες μέσω Πολιτικής Προστασίας να μη μπουν στα σπίτια τους γιατί υπάρχει κίνδυνος μετασεισμικής δραστηριότητας.

5386137
5386138


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cekv25luviex-se)


5386141
5386154


Σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατός ξεκίνησε νωρίτερα το απόγευμα το στήσιμο σκηνών για 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες που έχουν πληγεί, ενώ έγινε προετοιμασία για να μοιραστούν 1.000 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το πρωί της Τρίτης αναμένονται κι άλλες σκηνές από τον Ερυθρό Σταυρό, ενώ θετικές είναι οι επαφές με ξενοδοχειακά καταλύματα σε Καστέλλι και Ηράκλειο, με στόχο να φιλοξενηθούν κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cekuoww0hkq9-se)


Στο Ηράκλειο της Κρήτης μετέβησαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, προκειμένου να καταγράψουν την έκταση των ζημιών δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους που έμειναν χωρίς στέγη μετά την σεισμική δόμηση.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αύριο αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Δείτε βίντεο από τις στιγμές του τρόμου

Είναι η στιγμή που ο εγκέλαδος χτυπά την Κρήτη. Τα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη στιγμή του σεισμού αποτυπώνουν τον τρόμο και την αγωνία που έζησαν οι κάτοικοι του Ηρακλείου.  

Η γη σείεται. Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και βγαίνουν στο δρόμο για μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ άτομα μέσα σε καταστήματα γλιτώνουν την τελευταία στιγμή!

Σεισμός στο Ηράκλειο: Δείτε πώς γλίτωσε βρέφος σε σούπερ μάρκετ τελευταία στιγμή


Σεισμός Ηράκλειο- Αρκαλοχώρι 5.7 Ρίχτερ






Την ίδια ώρα στο Τwitter ιδιοκτήτης καταστήματος δημοσιεύει βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος. Η πρόσοψη του μαγαζιού πάλλεται: «Η ανησυχία και ο φόβος είναι τα μόνα συναισθήματα που κυριαρχούν», γράφει.




Σεισμός 27/9/21




Κάμερα στο εσωτερικό διαμερίσματος καταγράφει το μέγεθος και τη διάρκεια του φαινομένου.


Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. 

Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη: Σαμπάς Ηρακλείου


Οι εικόνες από το Αρκαλοχώρι είναι συγκλονιστικές. Σχεδόν ολόκληρο το χωρίο καταστράφηκε με τους κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. 

Σεισμός στο Αρκαλοχώρι 1

Στον Προφήτη Ηλία έπεσαν βράχοι από το βουνό και ο δρόμος έκλεισε. 


Έκλεισε ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία



Ειδήσεις σήμερα:

Κομισιόν: Στέλνει €94 εκατ. σε 20 κράτη-μέλη για την αγορά τεστ - Ανάμεσά τους Ελλάδα και Κύπρος

Συνελήφθη ο δράστης της ληστείας στην οδό Μητροπόλεως - Τον έπιασαν με καλάσνικοφ

Για πρώτη φορά δύο διεμφυλικοί υποψήφιοι μπαίνουν στη Μπούντεσταγκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης