Φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Κινείται προς Βασιλικά Κτήματα - Ανοιγοκλείνει η εθνική οδός - Δείτε live

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Κινείται προς Βασιλικά Κτήματα - Ανοιγοκλείνει η εθνική οδός - Δείτε live

Πίσω από το Κρυονέρι η φωτιά, κατευθύνεται προς Βαρυμπόμπη, στα Βασιλικά Κτήματα και την Εθνική Οδό - Δεύτερο μήνυμα από το 112 - Απειλείται μοναστήρι σύμφωνα με μαρτυρίες - Πρόβλημα στο κύκλωμα υπερυψηλής τάσης Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου - Εκκενώθηκε κατασκήνωση - Σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά - Δείτε βίντεο

4varimpompi-arthro
Φωτιά σε δασική έκταση ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης στην Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών, σε περιοχή ανατολικά των Βασιλικών Κτημάτων. Αυτή την ώρα, οι φλόγες καίνε πίσω από το Κρυονέρι και κατευθύνται προς Βαρυμπόμπη, στα Βασιλικά Κτήματα και την Εθνική Οδό.


Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τον χρόνο, καθώς στόχος είναι η οριοθέτηση της πυρκαγιάς πριν πέσει η νύχτα. Γι αυτό και οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα είναι συνεχείς. Πριν λίγο δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Αδάμες, που θεωρείται και το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς. Το δεύτερο βρίσκεται στην Άνω Βαρυμπόμπη και το τρίτο στους ιππικούς ομίλους. Στς Αδάμες έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις  για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς. 

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης , εφόσον χρειαστεί, ωστόσο επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι απειλούνται κτίσματα. Η φωτιά κατακαίει μεγάλη έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας. Μερικά εξ αυτών είναι δύσκολα προσβάσιμα. Στο σημείο τόπου έχει σπεύσει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ζήτησε να γίνουν εναέριες ρίψεις σε συγκεκριμένα σημεία με στόχο να προστατευτούν εργοστασιακές εγκαταστάσεις. 

Ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για τεράστιο μέτωπο, ενώ προειδοποίησε ότι κοντά στη Βαρυμπόμπη, η φωτιά βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή και πέρασε στην  πλατεία Βαρυμπόμπης και ζητά ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων. 


Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, άνοιξε και πάλι  η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας,
 που είχε κλείσει νωρίτερα στην έξοδο Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Αθήνα.  Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό». Περίπου 80 παιδιά  μεταφέρθηκαν με πούλμαν στον σταθμό Ειρήνη του ηλεκτρικού και τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους, ενώ άλογα μεταφέρονται με ειδικά οχήματα από ιππικούς συλλόγους που βρίσκονται στην περιοχή. 




Κλείσιμο





Εκπρόσωπος πυροσβεστικής: Δεν έχει ενεργοποιηθεί σχέδιο εκκένωσης της βιομηχανικής περιοχής

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, η φωτιά καίει σε συμπαγές δάσος, στη βόρεια και ανατολική πλευρά της Βαρυμπόμπης, ενώ μέχρι τώρα δεν απειλείται καμία υπόδομή ή εγκατάσταση. Κάποια σημαντικά κυκλώματα ηλεκτρισμού διαταράχθηκαν, αλλά έχουν επανέλθει στη λειτουργία. Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχει σχέδιο εκκένωσης της βιομηχανικής ζώνης το οποιό είναι στη διάθεση της πυροσβεστικής, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Ευελπιστούμε πως σε λίγες ώρες θα περιορίσουμε τη φωτιά και θα επαναφέρουμε την κυκλοφορία στις κεντρικές οδικές αρτηρίες» τόνισε.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Η φωτιά σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική και ήδη κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 104 πυροσβέστες με 35 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ (για πιθανή δημιουργία αντιπυρικών ζωνών), πέντε ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200. Συνδράμουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρίσκεται σημείο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν υπάρχει άμεση απειλή για κατοικημένη περιοχή, κάτι που επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης




Κοντά σε επιχειρήσεις οι φλόγες, έτοιμες για εκκένωση - Απειλή για μοναστήρι

Συναγερμός έχει σημάνει για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή που μαίνεται η μεγάλη φωτιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η αστυνομία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκκένωση των συγκεκριμένων παραγωγικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, στις οποίες θα μείνει μόνο το προσωπικό, που είναι επιφορτισμένο με την πυρασφάλεια. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μαρτυρίες μοναχών, οι φλόγες έχουν φτάσει πολύ κοντά σε μοναστήρι της περιοχής. 


Φωτιά στη Βαρυμπόμπη



Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων: 1. Τατοΐου από Λ. Κύμης εώς την οδό Ερυθραίας 2. Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης 3. Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία - Ταβέρνα Λάμπρος).









Μήνυμα από το 112

Μήνυμα προς τους πολίτες έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, ζητώντας από όσους βρίσκονται στην περιοχή Βαρυμπόμπης ή Κρυονερίου «να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα και πόρτες, ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών». Το μήνυμα εστάλη λίγο αργότερα στην περιοχή Μορτερού, βόρεια του κόμβου Ερυθραίας.

112_1

112_smsv
Βυθίσεις τάσης στο σύστημα ηλεκτροδότησης εξαιτίας ζημιάς από τη φωτιά

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το μεσημέρι το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών-Αγίου Στεφάνου εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη Βαρυμπόμπη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπάρχουν μαρτυρίες ότι ακούστηκαν δύο ισχυρότατες εκρήξεις από υποσταθμό. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Αχαρνών, εικάζεται πως από αυτές τις εκρήξεις μπορεί να ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

barympompi1



barympompi


Η εξέλιξη δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης και έχει προκαλέσει προς το παρόν βυθίσεις τάσης που γίνονται αντιληπτές στην Αττική. Οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με την πολιτική προστασία προκειμένου οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα να προστατευθούν από τις φλόγες.

Ειδήσεις σήμερα:

Δάφνη: Στον ανακριτή σήμερα ο συζυγοκτόνος - Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την κατάθεσή του

Χατζηδάκης: Επ’ αόριστον αναστολή σε ανεμβολίαστους νοσοκομείων - μονάδων φροντίδας από 16 Αυγούστου

Η Όλγα Μπακομάρου στον Δημήτρη Δανίκα: Οι 20 συνεντεύξεις από τις οικογένειες Μητσοτάκη - Παπανδρέου που έγραψαν Ιστορία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης