Η Ελλάδα «σάρωσε» στο Euro... μπάρμπεκιου με κοντοσούβλι καλαμάρι!

Η Ελλάδα «σάρωσε» στο Euro... μπάρμπεκιου με κοντοσούβλι καλαμάρι!

Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αγώνων μπάρμπεκιου, η ελληνική ομάδα με τους δυο έμπειρους ψήστες κατάφερε να εντυπωσιάσει

kalamari_ekso
Μία εθνική ομάδα αποτελούμενη από δύο έμπειρους ψήστες, μία συνταγή που «μυρίζει» ελληνικό καλοκαίρι κι ένα Euro... μαγειρικής που κατακτήθηκε από τη χώρα μας. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αγώνων μπάρμπεκιου, που διοργάνωσε εταιρεία με είδη ψησίματος του εξωτερικού, η οποία δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, η συμμετοχή από τη χώρα μας έφτασε ύστερα από σημαντικές μαγειρικές αναμετρήσεις στον τελικό και κατάφερε να σηκώσει την «κούπα». Στη διοργάνωση, η οποία διεξήχθη παράλληλα με το Euro, συμμετείχαν δώδεκα χώρες, καθεμιά με τη δική της συνταγή και στοιχεία της τοπικής της κουζίνας και τελικά οι καλύτεροι ψήστες μπάρμπεκιου στην Ευρώπη αναδείχθηκαν οι Έλληνες.

«Μαγειρέψαμε ένα κοντοσούβλι καλαμάρι, το οποίο είχε προετοιμαστεί σε μία ενδιαφέρουσα μαρινάδα με φρέσκο τζίντζερ, χυμό και ξύσμα από λεμόνι, ελαιόλαδο και τσίλι και το συνοδεύσαμε με μία σάλτσα αγιολί, δηλαδή μια μαγιονέζα με σκόρδο που φτιάχνουν συνήθως στα Επτάνησα και τη Δυτική Ελλάδα», εξηγεί η meat & fire chef Μυρσίνη Λαμπράκη, η οποία εμπνεύστηκε το πιάτο. «Συνοδεύσαμε το κοντοσούβλι καλαμάρι με μία σαλάτα, όπου συνδυάσαμε καρπούζι, ντομάτα, δυόσμο, ελαιόλαδο και ψητό χαλούμι», συμπληρώνει το δεύτερο μέλος της ελληνικής αποστολής, Αλέξανδρος Πράντζος.

kalam


Το νικητήριο πιάτο κατάφερε να αφήσει στη δεύτερη και τρίτη θέση τις άλλες δύο φιναλίστ, Δανία και Ολλανδία. «Η Δανία παρουσίασε ένα μπέργκερ με χοιρινές μπριζόλες, που είχαν προηγουμένως μαριναριστεί. Το μπέργκερ συμπλήρωναν ψητά λαχανικά όπως καρότο και κρεμμύδια, καθώς επίσης παρμεζάνα, μαρούλι και μαγιονέζα. Η δε Ολλανδία παρουσίασε ένα πλατό με ψητό κοτόπουλο και γλυκοπατάτες, συνοδευμένες με παρμεζάνα και μαγιονέζα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη μάρκετινγκ του επίσημου αντιπροσώπου της εταιρείας στην Ελλάδα, Άννα- Μαρία Παπαδάκη.

Ο νόστιμος αυτός διαγωνισμός ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου στο Instagram στο @traegergrillseurope, με συμμετέχοντες τριάντα έναν εμπνευσμένους ψήστες από δώδεκα χώρες τις Ευρώπης. Στόχος τους ήταν να ετοιμάσουν φαγητό, κατάλληλο για θέαση αγώνα, μέσα σε 45 λεπτά, όσο δηλαδή διαρκεί το πρώτο ημίχρονο και το οποίο να έχει γευστικά χαρακτηριστικά από την παράδοση της κάθε χώρας. Η κάθε προσπάθεια βιντεοσκοπήθηκε, για να προκύψει ένα τελικό βίντεο με τους δύο «μονομάχους» κάθε φορά, να εξηγούν εναλλάξ τι πρόκειται να ετοιμάσουν, ποια είναι η φιλοσοφία της επιλογής τους, τι υλικά χρησιμοποιούν και με ποια τεχνική θα μαγειρέψουν το πιάτο τους. Την ίδια στιγμή, ανάμεσα στις δηλώσεις τους προβάλλονταν τα πλάνα της εκτέλεσης της συνταγής τους.

alex-photos3
Κλείσιμο


Το πρώτο βήμα για τη χώρα μας έγινε με τη Μυρσίνη Λαμπράκη. Την εξειδικευμένη σεφ για «μαγειρική στη φωτιά», η οποία στους ομίλους διασταυρώθηκε με την Αγγλία, την οποία απέκλεισε, αφού η έμπνευσή της με το μπέργκερ μουσακά, έκλεψε τις εντυπώσεις.

Το επόμενο μέρος της αποστολής εκτέλεσε επιτυχώς ο Αλέξανδρος Πράντζος από τα Τρίκαλα, που ανταγωνίστηκε με τη Σουηδία και επικράτησε με το τυλιχτό, το οποίο είχε όψη πιτόγυρου, αλλά επρόκειτο για χοιρινή πανσέτα, κομμένη όπως ο γύρος, σερβιρισμένη σε πίτα με σος από γιαούρτι με καπνισμένο σκόρδο, μυρωδικά και τσιπς ψητής πατάτας.

Έτσι η χώρα μας έφτασε στον τελικό, αντιμετωπίζοντας αυτή την φορά όχι έναν, αλλά δυο δυνατούς αντιπάλους, τη Δανία και την Ολλανδία. Γι' αυτό και η σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη, μαζί με τον έμπειρο ψήστη Αλέξανδρο Πράντζο, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αν και τους χώριζαν πολλά χιλιόμετρα. Ο 39χρονος φαρμακοποιός από την αυλή του σπιτιού του στα Τρίκαλα, ακολουθούσε τις οδηγίες της σεφ, που αυτήν την περίοδο βρίσκεται στην Κέρκυρα παρέχοντας υπηρεσίες ιδιωτικού σεφ (Private chefing service) και εκτέλεσαν ταυτόχρονα τη συνταγή της τελευταίας.

viber_image_2021-07-08_17-19-17-275


«Αν και γενικά προτιμώ το κρέας, αυτό ήταν ένα από τα πιο νόστιμα ψητά που έχω φάει. Δεν ξέρω πόσος κόσμος τρώει ψητό καλαμάρι μαριναρισμένο για ώρες σε φρέσκα υλικά... Ήταν εξαιρετική η συνταγή της κ. Λαμπράκη και συστήνω ανεπιφύλακτα στον κόσμο να τη δοκιμάσει», τόνισε ο κ. Πράντζος, ο οποίος δήλωσε ότι για αρκετές μέρες μετά, το ψυγείο του μύριζε πολύ ευχάριστα από τη συγκεκριμένη μαρινάδα.

Από την πλευρά της, η κ. Λαμπράκη ένιωσε δικαιωμένη γιατί -όπως λέει- ανοίγει μια νέα εποχή στο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας στο μπάρμπεκιου. Δηλώνει, μάλιστα, έτοιμη να οργανώσει το φθινόπωρο μία ομάδα που θα συμμετέχει σε διαγωνισμούς μπάρμπεκιου σε όλες τις ηπείρους. «Όταν πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησα να μιλάω για επαγγελματικό μπάρμπεκιου και ελληνικές ομάδες που θα διαγωνίζονται στο εξωτερικό με έλεγαν τρελή. Η αλήθεια όμως είναι ότι το μπάρμπεκιου δεν είναι μόνο για κρέας ή ψάρι, αλλά μία τέχνη, όπου μπορείς να ψήσεις τα πάντα, μέχρι ψωμί και γλυκά», τονίζει η κ. Λαμπράκη.

Οι δύο ...πρωταθλητές θα συναντηθούν πια στην Κοπεγχάγη, όπου θα βρεθούν για να παραλάβουν το βραβείο τους και σε μία ειδική εμπειρία στο grilling, θα αποδείξουν ότι είναι οι καλύτεροι ψήστες μπάρμπεκιου στην Ευρώπη!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα

«Πιθανόν και άλλοι αστυνομικοί στο κύκλωμα μαστροπείας», λέει η δικηγόρος της 19χρονης

Η Τουρκία πέντε χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016

Σαρώνει ο κορωνοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων κατά 38% κάθε τρεις μέρες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης