Κύκλος διαλέξεων για τη γλώσσα και τον πολιτισμό των ελληνόφωνων της Νότιας Ιταλίας

Κύκλος διαλέξεων για τη γλώσσα και τον πολιτισμό των ελληνόφωνων της Νότιας Ιταλίας

Από το εργαστήριο γλώσσας, μετάφρασης και μελέτης των σχέσεων μεταξύ ιταλικής και ελληνικής γλώσσας του ΕΚΠΑ

galikis
Έναν κύκλο διαλέξεων με αντικείμενο τη γλώσσα και τον πολιτισμό των ελληνόφωνωντης νότιας Ιταλίας, ανοίγει το «Εργαστήριο Γλώσσας, Μετάφρασης & Μελέτης των σχέσεων μεταξύ Ιταλικής & Ελληνικής Γλώσσας» (LabItEl) του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Ο κύκλος των ομιλιών που αφορά στην επιστημονική παρουσίαση ενός θέματος που βρίσκεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα και χρίζει επιστημονικής αντιμετώπισης, μακριά από προκαταλήψεις, συναισθηματισμούς ή με μονόπλευρες αναλύσεις, αποτελεί πρωτοβουλία της καθηγήτριας Ιταλικής Γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ από το 1990, DomenicaMinniti-Γκώνια η οποία κατάγεται από την ελληνόφωνη Καλαβρία, είναι Ιταλίδα και Ελληνίδα και μελετά τις σχέσεις μεταξύ των δύο γλωσσών. Μάλιστα, δραστηριοποιείται σημαντικά στην Ελλάδα για την προώθηση της Ιταλικής και στην Ιταλία για την καλλιέργεια και διάδοση της γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Η κυριά Minniti – Γκώνια, μελετά τη γλώσσα και τον πολιτισμό των ελληνόφωνων της νότιας Ιταλίας και μέσω του Εργαστηρίου Γλώσσας, Μετάφρασης&Μελέτης των σχέσεων μεταξύ Ιταλικής & Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νάπολης διοργανώνουν κύκλο σεμιναρίων Ελληνοϊταλικής Διαλεκτολογίας. Μάλιστα, την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα "Γλώσσα και πολιτισμός των ελληνόφωνων της νότιας Ιταλίας".

Η πρώτη Συνάντηση του Διαρκούς Σεμινάριου Ελληνοϊταλικής Διαλεκτολογίας που διοργάνωσε η διευθύντρια του Εργαστηρίου DοmenicaMinniti-Γκώνιακαι η έδρα της Διαλεκτολογίας του καθηγ. NicolaDeBlasiτου Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Università diNapoliFedericoII (ιδρύθηκε το 1224 από τον πεφωτισμένο αυτοκράτορα της νότιας Ιταλίας, ο οποίος προώθησε τα γράμματα και προστάτευσε τον πολιτισμό και τις γλώσσες που ομιλούνταν τότε στο βασίλειό του, ηδημώδης Ιταλική, η Ελληνική, η Αραβική. Υπήρξε ο ίδιος ποιητής και μέλος της περίφημης ScuolaSiciliana, στην οποία θεμελιώνεται η λογοτεχνική παράδοση της Ιταλίας). Παρόντες ήταν ο καθηγητής DeBlasi ελληνιστής και μέλος της Accademiadella Crusca της Φλωρεντίας, ο καθηγητής Montuoriπρόεδρος του Τμήματος, ελληνιστής, ο καθηγητής Γεράσιμος Παγκράτης, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Κλείσιμο
Στη διάλεξη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην γλώσσα και τον πολιτισμό των ελληνόφωνων της νότιας Ιταλίας (Καλαβρίας, Απουλίας) ενώ η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που υποστηρίζει τις προσπάθειες μελέτης και καλλιέργειας αυτών των ιδιωμάτων και της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στη νότια Ιταλία, την άλλοτε Μεγάλη Ελλάδα και μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, έχοντας επίγνωση του ρόλου που έπαιξαν τα ελληνικά κέντρα τόσο στο απώτερο παρελθόν όσο και τη σύγχρονη εποχή (Ελληνικές κοινότητες, Διασπορά κτλ.). Ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Νίκος Κούκης, ο οποίος κατάγεται από την Κύμη, υπενθύμισε την ίδρυση της Cuma στην Campania, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Νάπολι (Νεάπολη), η άλλοτε Παρθενόπη.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στην Κύπρο: Άντεξε το κυβερνών κόμμα - Απώλειες για την αντιπολίτευση

Ανοίγουν σήμερα ανώτερες δραματικές σχολές και σχολές χορού - Το υγειονομικό πρωτόκολλο

Έντυπο Ε9: Τέλος χρόνου για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις χωρίς πρόστιμο




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης