Σχολεία: Συνεδριάζει η επιτροπή - Άνοιγμα Λυκείων στις 12 Απριλίου εισηγείται η Κεραμέως

Σχολεία: Συνεδριάζει η επιτροπή - Άνοιγμα Λυκείων στις 12 Απριλίου εισηγείται η Κεραμέως

Την υποχρεωτική χρήση των self test θα βάλει ως προϋπόθεση η υπουργός Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων - Τι θα γίνει σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη

sxoleia
Με σχέδιο να ανοίξουν τα Λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με την υποχρεωτική χρήση self test, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, κατέρχεται σήμερα στην επιτροπή των ειδικών η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr.

Η υπουργός Παιδείας έχει εκπονήσει πλήρη πρόταση, για την ασφαλή και απρόσκoπτη επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τάξεις και θα προσπαθήσει να πάρει το «πράσινο φως» από τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τα οποία ωστόσο προβληματίζονται από το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και από τον κίνδυνο να αυξηθεί η κινητικότητα και κατά συνέπεια η διασπορά του ιού από τη λειτουργία των σχολείων, παράλληλα με το λιανεμπόριο που έχει ήδη ανοίξει, από προχθές Δευτέρα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επαναλειτουργία των σχολείων με κανόνες και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας μπορεί να γίνει με πλήρη ασφάλεια, δεδομένου άλλωστε ότι η χρήση των τεστ αυτοδιάγνωσης από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας από μία ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

Ανοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες, στον ΣΚΑΪ. «Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κένρτρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΕΙΟ_4
Οι μαθητές έχουν μείνει πολύ χρονικό διάστημα μακριά από τις φυσικές τους τάξεις και η δια ζώσης διδασκαλίας των μαθημάτων θα συμβάλλει στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σχολικό περιβάλλον στην αναγκαία κοινωνικοποίησή τους και στην τόνωση της ψυχολογίας.


Κλείσιμο
Πάντως, υπάρχει περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν στις περιοχές στις περιοχές που δεν λειτούργησαν και τα καταστήματα, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη. Συζητείται εξάλλου από ορισμένους επιστήμονες η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία κατά περιοχές ανάλογα με το ιικό φορτίο που τις επιβαρύνει.

Με τα τεστ που θα εντοπίζουν τυχόν κρούσματα τα οποία δεν θα μπορούν να προσέλθουν στα σχολεία, τη χρήση της μάσκας την τήρηση των αποστάσεων και της υγιεινής των χεριών, καθώς επίσης με τον σωστό εξαερισμό των αιθουσών, το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στα σχολεία. Όπως επισημαίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι μαθητές έχουν μείνει πολύ χρονικό διάστημα μακριά από τις φυσικές τους τάξεις και η δια ζώσης διδασκαλίας των μαθημάτων θα συμβάλλει στην ομαλή ενσωμάτωσή τους στο σχολικό περιβάλλον στην αναγκαία κοινωνικοποίησή τους και στην τόνωση της ψυχολογίας, που έχει επιβαρυνθεί, όπως και συνολικά της κοινωνίας.

Ιδιαίτερα οι μαθητές των λυκείων και δη αυτοί της Γ' Λυκείου που θα πρέπει να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θεωρείται ότι θα πρέπει να επανέλθουν στα σχολεία για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τις εξετάσεις τους.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης έχει λειτουργήσει κατά κοινή ομολογία άψογα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η Ελλάδα μάλιστα βρίσκεται στη πρωτοπορία της Ευρώπης στον τομέα αυτό και στο υπουργείο Παιδείας αποδίδονται τα εύσημα για την επιτυχία του έργου αυτού.


ΣΧΟΛΕΙΟ_2
Εφόσον προκριθεί η επαναλειτουργία των λυκείων από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, θεωρείται πιθανό το άνοιγμα των γυμνασίων μία εβδομάδα αργότερα.


Ωστόσο από την πλευρά των επιστημόνων, διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για το γεγονός ότι σε μία χρονική καμπή κατά την οποία η πανδημία φθάνει στην κορύφωσή της στη χώρα μας, θα ήταν παράτολμο να ανοίξει ακόμα μία δραστηριότητα, η οποία ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο θα αυξήσει σημαντικά την κινητικότητα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, οι εισηγήσεις της επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο από την κυβέρνηση όσο από τους γονείς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Εφόσον προκριθεί η επαναλειτουργία των λυκείων από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, καθώς το άνοιγμα μόνο της Γ' λυκείου παρουσιάζει δυσχερείς τεχνικού χαρακτήρα, θεωρείται πιθανό το άνοιγμα των γυμνασίων μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου και για μία μόλις εβδομάδα, μέχρι τη διακοπή των μαθημάτων για τις αργίες του Πάσχα.

Εφόσον όλα πάνε καλά μπορεί να συμβεί αυτό διαφορετικά το άνοιγμα των γυμνασίων θα παραπεμφθεί αμέσως μετά την επάνοδο από τις πασχαλινές διακοπές τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Την ημερομηνία αυτή αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα δημοτικά σχολεία μαζί με τα νηπιαγωγεία, καθώς η βαθμίδα αυτή της εκπαίδευσης αφενός έχει λειτουργήσει δια ζώσης εφέτος για περισσότερο χρόνο εφέτος σε σχέση με τα γυμνάσια και τα λύκεια ήτοι πέντε εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και αφετέρου προκαλεί πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα αφού τα παιδιά δεν πηγαίνουν μόνα στο σχολείο, αλλά συνοδεύονται από τους γονείς ή τους παππούδες. Επιπλέον το σχολικό έτος θα επιμηκυνθεί και εφέτος για τα δημοτικά σχολεία ως το τέλος Ιουνίου, όπως συνέβη και πέρυσι ενώ τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν έως τα μέσα Ιουνίου ενώ οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά περί τα μέσα Ιουνίου.

ΣΧΟΛΕΙΟ_1
Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων των διακοπών του Πάσχα εφέτος δεν θα γίνουν μαθήματα ούτε εξ αποστάσεως, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.


Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων των διακοπών του Πάσχα εφέτος δεν θα γίνουν μαθήματα ούτε εξ αποστάσεως, όπως έγινε πέρυσι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Με self test σε σχολεία

Από σήμερα Τετάρτη, μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και εκπαιδευτικοί αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να προμηθευτούν τα τεστ.

Η βεβαίωση ότι έγινε self test μία φορά την εβδομάδα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε κάθε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (μάθημα, εργαστήρια κλπ). Η βεβαίωση θα προσκομίζεται στο σχολείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς και στο Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές. Τα self test θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα στο σπίτι με οδηγίες που θα λαμβάνονται από το φαρμακείο.

Oι γονείς θα πρέπει να υπογράφουν κάθε βδομάδα υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι το παιδί τους υπεβλήθη σε τεστ για τον κορωνοϊό και βγήκε αρνητικό κάθε Δευτέρα, θα στέλνουν τη δήλωση στο σχολείο με την οποία θα ενημερώνουν ότι έχει γίνει το τεστ και ότι είναι αρνητικό, κάτι που επαφίεται στην ατομική και κοινωνική ευθύνη.

Για το λόγο αυτό ψηφίστηκε στη Βουλή διάταξη που καθιστά υποχρεωτικά τα τεστ για κορωνοϊό για τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στα δια ζώσης μαθήματα καθώς και στις εξετάσεις (Πανελλαδικές, προαγωγικές, απολυτήριες κλπ.).

Ειδήσεις σήμερα: 

Μητσοτάκης από τη Λιβύη: Ζητάμε την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου

Οι πρώτες φωτογραφίες του Tianwen 1 από τον Άρη: Φαίνονται κρατήρες και αμμόλοφοι

Υπόθεση Φουρθιώτη: Η κυβέρνηση στέλνει τώρα το θέμα στον εισαγγελέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης