«Κόκκινος» συναγερμός για τις ΜΕΘ: Στο 90% η πληρότητα στην Αττική που «βράζει» με 878 κρούσματα

«Κόκκινος» συναγερμός για τις ΜΕΘ: Στο 90% η πληρότητα στην Αττική που «βράζει» με 878 κρούσματα

Ελπίδα από την πορεία των εμβολιασμών -Έχουν φτάσει τους 790.586 ενώ  1.480.470 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους – Απομακρύνεται η άρση του lockdown

dfs
Στον κλοιό της επιδημίας παραμένει η χώρα, με την Αττική να δέχεται το μεγαλύτερο σφυροκόπημα από τον κορωνοϊό – τα 1.913 χθεσινά κρούσματα στην επικράτεια, εκ των οποίων τα 878 στην Αττική, το αποτύπωσαν ξεκάθαρα, παρότι απείχαν κατά μερικές εκατοντάδες σε σύγκριση με εκείνα της Τρίτης που σήμαναν και πάλι συναγερμό.

Τόσο τα κρούσματα σε 62 Περιφερειακές ενότητες, πλην Αττικής, όσο και οι νέες εισαγωγές στο ΕΣ, που χθες έφτασαν τις 292, σχηματίζουν μια μελανή εικόνα. «Τα νούμερα είναι άσχημα και δεν αφήνουν καμία χαραμάδα ότι μπορεί να ανοίξει κάτι το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε χθες στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την επιδημία από το υπουργείο Υγείας, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», κυρία Αναστασία Κοτανίδου, η οποία παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μείνουν λίγο ακόμη μέσα τηρώντας τα μέτρα. Τα στοιχεία από την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ οδηγούν στην παράταση του lockdown, τουλάχιστον για μία, ενδεχομένως και για δύο, εβδομάδες.

Στο σύστημα δημόσιας υγείας η μάχη κατά του «αόρατου εχθρού» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή τόσο νοσηλεύοντας τους χιλιάδες πάλι ασθενείς, όσο και εμβολιάζοντας τους πολίτες. Τα εμβόλια, το μείζον επιστημονικό αυτό δώρο, δείχνουν το φως στο τούνελ της πανδημίας, με τους εμβολιασμούς στη χώρα μας να έχουν φτάσει τους 790.586 ενώ άλλα 1.480.470 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» βελτιώνεται συνεχώς, ο εμβολιαστικός ρυθμός επιταχύνεται έχοντας ξεπεράσει τους 30.000 ημερησίως, δήλωσε χθες στη διάρκεια της ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας χαρακτηρίζοντας την «Ελευθερία» «παράδειγμα προς μίμηση». Στόχος για το τείχος ανοσίας είναι ως τα τέλη Απριλίου να έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού.

Οι 790.586 εμβολιασμοί, που έχουν πλέον διενεργηθεί, δίνουν ήδη μια ανάσα στο ΕΣΥ, καθώς καταγράφεται αξιοσημείωτη μείωση του ιικού φορτίου στους ηλικιωμένους που αποτελούν και την ομάδα που κινδυνεύει θανάσιμα αν μολυνθεί από τον ιό. Ωστόσο, η πίεση που ασκούν οι 2.532 νοσηλευόμενοι στο ΕΣΥ είναι μεγάλη – και αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα μετατοπίζεται από τις απλές κλινικές covid στις ΜΕΘ.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται κυρίως άτομα ηλικίας 40 έως 64 χρόνων, πληθυσμιακή ομάδα που αρχίζει να καταλαμβάνει ολοένα περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ.

Κλείσιμο
Είναι ενδεικτικό ότι στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα που σηματοδοτεί και το αυστηρό πλέγμα των μέτρων στο λεκανοπέδιο και έκτοτε σταδιακά και σε άλλες περιοχές της χώρας, στις ΜΕΘ το 30% των διασωληνωμένων ήταν ηλικίας 40-64 χρόνων και το 68% ηλικίας 65 και άνω. Χθες, 13 ημέρες αργότερα, η ομάδα των ατόμων ηλικίας 40-64 καταλάμβανε το 35% των κλινών για διασωληνωμένους και εκείνη των 65 χρόνων και άνω είχε υποχωρήσει στο 63% των διασωληνωμένων.

Οι νοσηλείες χθες «έκλεισαν» στις 2.532, ελάχιστα λιγότερες σε σύγκριση με προχθές, για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες που κινούνται μόνο ανοδικά. Στις Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κα,) νοσηλεύονταν 669 ασθενείς με επιπλοκές της λοίμωξης του κορωνοϊού, με τους 357 να είναι διασωληνωμένοι.

Στην Αττική, όπου η επιδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, νοσηλεύεται και το 50% των ασθενών. «Η κάλυψη των ΜΕΘ-Covid στην Αττική είναι αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 90%, δηλαδή 235 ΜΕΘ από τις συνολικά 262», ανέφερε o κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι η Αττική καταγράφει αυτή την εποχή το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με συνέπεια να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ με ρεκόρ εισαγωγών στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Χθες εισήχθησαν 167 ασθενείς στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, ενώ συνολικά από τη Δευτέρα έως και χθες οι εισαγωγές έφτασαν τις 521.

Πως ο κορωνοϊός «εισβάλλει» σε γηροκομεία και χώρους εργασίας

Ο εμβολιασμός θωράκισε τους ευάλωτους ηλικιωμένους κρατώντας τους προστατευμένους από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του κορωνοϊού, ενώ σε ό,τι αφορά τα άτομα ηλικίας 40-64 ο κορωνοϊός φαίνεται πως βρίσκει πρόσφορο έδαφος για τη δράση του.

Πρόκειται για άτομα παραγωγικής ηλικίας, που εκτίθενται σε αυξημένη κινητικότητα, εργασιακή και προσωπική, και συνεπώς και στον κορωνοϊό. Δεν είναι τυχαίο πως ο ιός επελαύνει στους χώρους εργασίας δημιουργώντας εστίες- συγκοινωνούντα δοχεία με τις οικίες και τα οικογενειακά περιβάλλοντα. Οι δύο νέες περιοχές που μπήκαν από σήμερα σε lockdown στην Πελοπόννησο, μετά την Αχαϊα, η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και ο δήμος Ναυπλίου, τέθηκαν στο αυστηρό πλέγμα μέτρων λόγω του πλήθους των εργασιακών συρροών. Παρά τις εκκλήσεις των ειδικών και τις συστάσεις των αρχών για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, είναι προφανές πως αυτοί έχουν μετατραπεί σε ισχυρούς κρίκους της μολυσματικής μετάδοσης της λοίμωξης covid-19.

Δύο τέτοιοι ισχυροί κρίκοι έγιναν τις τελευταίες ημέρες οίκος ευγηρίας στο Περιστέρι και ιδιωτική κλινική στον Πειραιά, με δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη συρροή και μάλιστα μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού είχε καταγραφεί τον περασμένο μήνα στον οίκο ευγηρίας «Θαλερός» στο Μαρούσι, όπου οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ήταν εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση.

Οι αρμόδιοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους φιλοξενούμενους στις 320 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) της χώρας, που έχουν πληρώσει μεγάλο τίμημα τους προηγούμενους μήνες λόγω του κορωνοϊού, αλλά όχι και από την κάλυψη των εργαζόμενων. Εκτιμάται ότι έχει εμβολιαστεί έως και το 90% των φιλοξενούμενων σε ΜΦΗ, αλλά όχι περισσότερο από το 30% των εργαζομένων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτουν εκτός από τους εαυτούς τους, τους ηλικιωμένους που καλούνται να φροντίσουν σε αυτές τις κλειστές μονάδες.

Βεβαίως, με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, καταγράφονται μεγάλες διακυμάνσεις στα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης από Μονάδα σε Μονάδα. Κάποιες έχουν το πλεονέκτημα της 100% θωράκισης σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους και άλλες το... απόλυτο μειονέκτημα να μην αξιοποιούν το «δώρο» του εμβολίου μένοντας εκτεθειμένες απέναντι στον κορωνοϊό. Κατά ασφαλείς πληροφορίες, στον οίκο ευγηρίας στο Περιστέρι όπου διαπιστώθηκαν πρόσφατα δεκάδες κρούσματα, δεν είχε εμβολιαστεί κανένας από τους εργαζόμενους και περίπου οι μισοί (27) από τους ηλικιωμένους.

Πάντως, η εμβολιαστική διαδικασία ολοκληρώνεται ως το τέλος του μήνα στις Μονάδες που φιλοξενούν ηλικιωμένους, με τους αρμόδιους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που κάνουν με Κινητές Μονάδες τον εμβολιασμό τους να αναφέρουν πως έχει χορηγηθεί η 1η δόση στους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους – που το επέλεξαν- σε όλες τις ΜΦΗ και στο 75% έχει γίνει και η 2η δόση του εμβολίου.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 1.913 τα νέα κρούσματα - 357 οι διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι 
Κορωνοϊός: Στο 90% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική 

Αποκάλυψη: «Ηθοποιός-σκηνοθέτης μου είπε ότι εάν δεν κάνεις έρωτα με παιδί, δεν ξέρεις τι σημαίνει έρωτας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης