Κορωνοϊός - Βρετανία: Λιγότερο αποτελεσματικό κατά του στελέχους της Νότιας Αφρικής το εμβόλιο της Pfizer

Κορωνοϊός - Βρετανία: Λιγότερο αποτελεσματικό κατά του στελέχους της Νότιας Αφρικής το εμβόλιο της Pfizer

Νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νόσων του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ  αξιοποίησε δείγματα αίματος από 26 ανθρώπους που είχαν δεχθεί την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer

emvolio_pfizer__2_
Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο ικανό να προστατεύει από τη μόλυνση με το παραλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μια ανησυχητική μετάλλαξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από ομοτίμους και περιλαμβάνουν μικρό αριθμό ασθενών, υποδηλώνουν επίσης ότι μια σημαντική αναλογία ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών μπορεί να μην είναι επαρκώς προστατευμένοι από τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού μέχρι να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ανακοίνωσαν οι ερευνητές που ηγήθηκαν της μελέτης.

«Ιδιαίτερα ανησυχητική ... είναι η εμφάνιση της μετάλλαξης E484K (που βρέθηκε στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή), η οποία μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μόνο σε σχετικά μικρό αριθμό ατόμων», λέει ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής στο Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νόσων του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που συνδιηύθυνε τη μελέτη.

«Η δουλειά μας δείχνει ότι το εμβόλιο είναι πιθανό να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση αυτής της μετάλλαξης».

Κατά τη μελέτη, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, χρησιμοποιήθηκαν δείγματα αίματος από 26 ανθρώπους που είχαν δεχθεί την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer τρεις εβδομάδες πριν για να ελεγχθεί αν το εμβόλιο θα προστάτευε από δύο παραλλαγμένα στελέχη του ιού SARS-CoV-2 - την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή ως B1.1.7, και τη Νοτιοαφρικανική παραλλαγή, η οποία φέρει τη μετάλλαξη E484K.

Όταν ελέγχθηκαν τα δείγματα ορού του αίματος, όλοι εκτός από 7 από τους συμμετέχοντες είχαν επίπεδα αντισωμάτων αρκετά υψηλά για να εξουδετερώσουν τον ιό - δηλαδή να προστατεύσουν από τη μόλυνση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Όταν ωστόσο οι επιστήμονες πρόσθεσαν όλες τις σημαντικές μεταλλάξεις που υπάρχουν στην παραλλαγή B1.1.7, διαπίστωσαν πως επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς χρειάζονται κατά μέσο όρο διπλάσια υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων για να εξουδετερωθεί ο ιός.

Όταν προστέθηκε η μετάλλαξη E484K, απαιτούνταν ακόμη υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων για την εξουδετέρωση του ιού - κατά μέσο όρο χρειαζόταν να αυξηθούν στο δεκαπλάσιο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Κλείσιμο
Ο Ντέιμι Κόλιερ, ο οποίος συνδιηύθυνε την εργασία, δήλωσε πως τα ευρήματα δείχνουν πως «σημαντική αναλογία ανθρπώπων ηλικίας άνω των 80 ετών μπορεί να μην έχουν αναπτύξει προστατευτικά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της μόλυνσης τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου».

Δεδομένα από κλινικές δοκιμές, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα για δύο άλλα εμβόλια κατά της Covid-19 - από τη Novavax και τη Johnson & Johnson - δείχνουν επίσης πως το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, μειώνει την ικανότητά τους να προστατεύουν από τη νόσο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τηλεθέαση: Το Survivor έσπασε τα κοντέρ, η Δούκισσα μπήκε με το δεξί

Κορωνοϊός: Στο 40% η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής την προηγούμενη εβδομάδα

Ζέτα Δούκα: «Αυτογκόλ σημαίνει...» - Στο στόχαστρό της ο Πέτρος Φιλιππίδης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης