Η πρόταση Μάρδα για «μυστική αστυνομία» στα πανεπιστήμια αναστατώνει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση Μάρδα για «μυστική αστυνομία» στα πανεπιστήμια αναστατώνει τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: «Παλλαϊκό μέτωπο», αλλά και εσωκομματικά καρφιά για την Παιδεία

fgsds
Σε «μητέρα των μαχών» ανάγει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την προωθούμενη μεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, με τον Πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα να ζητά «παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας», στη διάρκεια της χθεσινής του παρέμβασης σε εκδήλωση με θέμα: «Δημοκρατία και Εκπαίδευση: η κυβερνητική απειλή και η απάντηση της κοινωνίας», την οποία διοργάνωσε το «Παρατηρητήριο για την Παιδεία», με ομιλητές πανεπιστημιακούς, φοιτητές, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό και στον τελευταίο πολίτη της χώρας ότι εδώ έχουμε μια επίθεση στη δημόσια παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Και γι' αυτό δεν χρειαζόμαστε απλά ένα κίνημα φοιτητικό, αλλά ένα κίνημα παλλαϊκό. Ένα κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας ταυτόχρονα δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης.

Εμμένοντας στο «ταξικό πρόσημο» της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «το πιο κρίσιμο στοιχείο του νομοσχεδίου που εισήχθη αυτή την εβδομάδα στη Βουλή» είναι το ότι «το 2021 οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια θα είναι 25.000 λιγότεροι απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Ένα ποσοστό 34% σε σχέση με τον περσινό αριθμό των εισακτέων θα μείνει εκτός των δημοσίων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των δημόσιων πανεπιστημίων».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στόχος είναι αυτές οι αλλαγές να «επιβαρύνουν τον οικονομικό προϋπολογισμό του κάθε ελληνικού νοικοκυριού και να διευρύνουν τις ανισότητες ανάμεσα σ’ αυτό που ονομάζουμε λαϊκή οικογένεια ή μεσαία οικογένεια, μεσαία στρώματα, και στις ελίτ που έχουν τη δυνατότητα είτε σε κολέγια εντός της χώρας είτε εκτός της χώρας να σπουδάζουν τα παιδιά τους», δημιουργώντας μια «πελατεία» για τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Κλείσιμο
Παράλληλα, κατηγορηματικά αντίθετος με την «ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με ένστολους ειδικούς φρουρούς που θα υπάγονται απευθείας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «μια ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής που κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα υπήρχε μια κυβέρνηση που θα την πρότεινε για να επιλύσει δήθεν προβλήματα».

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ο κ. Τσίπρας υπέδειξε πίσω από την εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας «έναν μείζονα αντιπερισπασμό», τονίζοντας ότι «πρέπει να μπει ένας φραγμός». Στην ίδια κατεύθυνση, «χρειάζεται μια ισχυρή, συλλογική και μαζική απάντηση από το εκπαιδευτικό κίνημα ιεραρχώντας όμως σωστά πρώτα απ' όλα τις προτεραιότητες και αναζητώντας πάντοτε τις μεγαλύτερες κοινωνικές συμμαχίες» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας το μάτι και σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις, με δεδομένη την ένσταση της Προέδρου του Κινήματος Άλλαγής, Φώφης Γεννηματά κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας εντός στα ΑΕΙ.

Μιλώντας νωρίτερα χθες για το ίδιο θέμα, η κ. Γεννηματά απέδωσε σκοπιμότητα στην κυβέρνηση, δηλαδή διάσπαση του μετώπου της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά όχι αυτού του τύπου. «Μετατρέπει το ερώτημα «φύλαξη ή ασυδοσία» στο «αστυνομία ή όχι αστυνομία». Επιτρέπει έτσι σε αυτούς που θέλουν τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ξέφραγο αμπέλι να «κρυφτούν» πίσω από το «όχι στην αστυνομία», εξήγησε σχετικά η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, με την Κουμουνδούρου να επιθυμεί διακαώς ένα μέτωπο των «προοδευτικών δυνάμεων κατά της αστυνομοκρατίας».

Πανεπιστημιακοί ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Μάρδα

Παρά τη φιλοδοξία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια πρόβα «προοδευτικής διακυβέρνησης» στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η τελευταία διχάζει έντονα το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή αποτέλεσε το άρθρο του πρώην Υφυπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα και ακαδημαϊκού, Δημήτρη Μάρδα με τίτλο «Πανεπιστήμια…. ατέρμονη συζήτηση για το αυτονόητο: Πρακτικές λύσεις!», το οποίο δημοσίευσε στο real.gr, προτείνοντας «σε κάθε πανεπιστήμιο (σ.σ. να) παραβρίσκεται ένας αριθμός αστυνομικών εν ενεργεία, που ως φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα με σκοπό την απόκτηση ενός δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού διπλώματος. Κυκλοφορούν λοιπόν στους χώρους του για κάτι χρόνια σε ώρες εκτός της υπηρεσίας τους», με τον κ. Μάρδα να προτείνει δηλαδή στην ουσία «μυστικούς» αστυνομικούς.

«Θα συστήναμε στον κ. Μάρδα, προτού εκφράσει τις αδιανόητες και ανιστόρητες απόψεις του, να συμβουλευτεί τις δηλώσεις του πρώην πρύτανη και βουλευτή της ΝΔ, κ. Θεόδωρου Φορτσάκη, ή το σημερινό άρθρο του πρώην Υπουργού Παιδείας και κορυφαίου στελέχους της ΝΔ, κ. Γιώργου Σουφλιά, που απορρίπτουν κατηγορηματικά τις σκέψεις για μόνιμη παρουσία της Αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστήμια», αναφέρει η ΟΜ Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μάρδα, επίσης Πανεπιστημιακού της συμπρωτεύουσας.

Η ανακοίνωση της ΟΜ Πανεπιστημιακών:

«Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι στα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, που συμμετέχουμε στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλονίκη, με έκπληξη και θλίψη πληροφορηθήκαμε τις προτάσεις που διατύπωσε σε άρθρο του σχετικά με την Αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια ο κ. Δημήτρης Μάρδας, καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, καθηγητές, διοικητικοί και φοιτητές, από όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου, αντιδρούν και απορρίπτουν αποφασιστικά το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο των Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το άρθρο του κ. Μάρδα ρίχνει νερό στον μύλο της κυβέρνησης της Ν. Δημοκρατίας .

Θα συστήναμε στον κ. Μάρδα, προτού εκφράσει τις αδιανόητες και ανιστόρητες απόψεις του, να συμβουλευτεί τις δηλώσεις του πρώην πρύτανη και βουλευτή της ΝΔ, κ. Θεόδωρου Φορτσάκη, ή το σημερινό άρθρο του πρώην Υπουργού Παιδείας και κορυφαίου στελέχους της ΝΔ, κ. Γιώργου Σουφλιά, που απορρίπτουν κατηγορηματικά τις σκέψεις για μόνιμη παρουσία της Αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστήμια.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως το άθλιο αυτό Νομοσχέδιο δεν θα περάσει, διότι βρίσκει ήδη απέναντί του ένα μεγάλο μαζικό κίνημα υπεράσπισης του ελεύθερου, δημόσιου, δημοκρατικού και ακαδημαϊκού Πανεπιστημίου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της Ελλάδας».

Πυρά και από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, τον πρώην Υφυπουργό Οικονομικών και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ είχε «αποκηρύξει» η Νεολαία του κόμματος, με ανακοίνωσή της, αναφέροντας πως:

«Ενάντια σε λογικές συμβιβασμού και ηττοπάθειας

Η άποψη του κ. Μάρδα, ως μέλους και πρώην βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. περί αστυνομικών – φοιτητών, ούτε εκφράζει αλλά και ούτε αποτελεί θέση του κόμματος ή της νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αλλά αποτελεί προσωπική άποψη. Η παρουσία αστυνομίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με οποιαδήποτε μορφή, δε διασφαλίζει την ασφάλεια και την φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά αντιθέτως αποτελεί πλήγμα στη δημοκρατία και δημιουργεί εμπόδιο για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Απόψεις όπως αυτή του κ. Μάρδα αποτελούν μειοψηφία εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας και έρχονται να εξυπηρετήσουν συντηρητικές ιδεοληψίες, που στο τέλος ημέρας δίνουν άλλοθι στον αυταρχισμό της κυβέρνησης ΝΔ. Η Αριστερά ούτε έχει, ούτε είχε σχέση με αυτές.

Για εμάς, η πραγματική ενίσχυση της ασφάλειας εντός των ιδρυμάτων είναι αλληλένδετη με την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους.

Η νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α στάθηκαν και θα συνεχίσουν να στέκονται αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία που προσπαθεί να επιβληθεί εντός των πανεπιστημίων από τη κυβέρνηση της ΝΔ».


Ειδήσεις σήμερα 

Διπλή εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Ανάρτηση για Φιλιππίδη από Ελληνίδα πρώην ηθοποιό που μένει στο Λονδίνο

Survivor: Στη… σέντρα Ελευθερία Ελευθερίου και Έλενα Κρεμλίδου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης