LIVE

Κορωνοϊός

Lockdown - Βήμα-βήμα η έξοδος: Πότε ανοίγουν εστίαση, σχολεία και χιονοδρομικά κέντρα

athhh

Όλα τα δεδομένα για το άνοιγμα γυμνασίων, λυκείων - Παπαθανάσης: Φυσιολογικό να έχουμε ουρές στα καταστήματα - Τα αποτελέσματα από το λιανεμπορίου θα κρίνουν την εστίαση -Μιλά για τα χιονοδρομικά στο protothema.gr ο γγ της Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων

Η επιστροφή των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η επαναλειτουργία των καταστημάτων, με αυστηρούς περιορισμούς αναμένεται να έχουν επίπτωση στο επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα μας. Κυβέρνηση και επιστήμονες επισημαίνουν πως αναμένουν αύξηση στα κρούσματα, την ίδια ώρα, ωστόσο, ευελπιστούν πως θα είναι πλήρως διαχειρίσιμη.

Κάθε επιστροφή στην κανονικότητα είναι ένας «κάβος». Έτσι περιγράφει, κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο protothema.gr, τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την σταδιακή επαναφορά της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας τονίζοντας πως «περνάμε τον κάθε κάβο και πάμε με αισιοδοξία στον επόμενο».

Στο πλαίσιο αυτό, την Δευτέρα, ο Λοιμωξιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, είπε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα μιλώντας στο MEGA πως «το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει μεγαλύτερο όφελος από ένα πιθανό κίνδυνο» και πρόσθεσε πως «παίρνουμε ρίσκο, αλλά είναι ένα ρίσκο λελογισμένο». «Κάθε μέρα είμαστε σε τεράστια επιφυλακή, γιατί το άνοιγμα σε σχολεία και λιανεμπόριο δεν είναι χωρίς κίνδυνο», είπε.

Στο ίδιο μήκος και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η οποία τόνισε πως «πάμε καλύτερα αλλά χρειάζεται προσοχή», κάνοντας αναφορές για το περαιτέρω άνοιγμα των σχολείων αλλά και την εστίαση.

Το πρωί της Τρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσηςσχολιάζοντας τα επόμενα βήματα του ανοίγματος της αγοράς είπε ότι «θα πρέπει να μετρηθεί η επίπτωση και του ανοίγματος των δημοτικών και του μερικού ανοίγματος της αγοράς, και κατόπιν οι επιδημιολόγοι θα λάβουν τις αποφάσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι σε σειρά. Δεν μπορώ να σας πω αν η επιτροπή στη σύσκεψη της Παρασκευής θα αποφασίσει κάποιο περαιτέρω άνοιγμα».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c8mxcuc0wn61-st)

Πίσω στα θρανία όλοι οι μαθητές

Ένα από θέματα που έχουν απασχολεί την κυβέρνηση και τους επιστήμονες από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι πρώτες -δειλές- συζητήσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα ήταν τα σχολεία. Η επιστροφή των μαθητών που έγινε σε πρώτη φάση αφορούσε τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τους ειδικούς να τονίζουν πως τα γυμνάσια και τα λύκεια θα άνοιγαν μόλις το επέτρεπαν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης είπε χθες για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, ότι οι ειδικοί δεν έχουν στα χέρια τους ακόμη τα απαραίτητα στοιχεία για να πάρουν μία τέτοια απόφαση. «Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα σχολεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γι΄αυτό πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων», ανέφερε ο Ταραντίλης. 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με δεδομένη και την συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν οι ειδικοί, το πιθανότερο σενάριο είναι να επιστρέψουν στην δια ζώσης εκπαίδευση όλοι οι μαθητές στις αρχές Φεβρουαρίου. Μάλιστα φαίνεται πως οι όποιες σκέψεις υπήρχαν για την επιστροφή στα θρανία μόνο των μαθητών της Γ' Λυκείου εγκαταλείφθηκαν.

Η εικόνα πάντως από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων είναι θετική. Σύμφωνα με τα στοιχεία έκλεισαν μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη τη χώρα, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα εκπαιδευτικών στα περίπου 5.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Ανοίγει η εστίαση

Την ίδια ώρα, στις βασικές προθέσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι και το άνοιγμα της εστίασης, υπό αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς. Οι πρώτες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει να γίνονται και θα συνεχιστούν από Παρασκευή σε Παρασκευή, όποτε και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα παραδίδει στην κυβέρνηση τα συμπεράσματά της για τα αποτελέσματα από τα μέχρι τώρα βήματα που έχουν γίνει με κατεύθυνση την έξοδο από το lockdown.

Κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο protothema.gr, επιβεβαίωσε πως ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανάψει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της εστίασης, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως είναι νωρίς ακόμη για προδικάσουμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα. «Άλλωστε, περιμένουμε να δούμε τις επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου οι οποίες θα φανούν σύντομα», σημειώνει η ίδια πηγή.

Η επανεκκίνηση της εστίασης, όπως έχει ήδη γράψει το protothema.gr, θα γίνει με πολύ συγκεκριμένους όρους ως προς τον αριθμό των πελατών (μόνο καθήμενοι), τις ονομαστικές προκρατήσεις και το ωράριο λειτουργίας. Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να συζητείται το άνοιγμα των μπαρ στα οποία οι θαμώνες είναι όρθιοι.

Τι θα γίνει με τα χιονοδρομικά κέντρα

Αντίστοιχα, μία ακόμη συζήτηση που έχει ξεκινήσει αφορά στα χιονοδρομικά κέντρα για τα οποία ωστόσο, υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες, καθώς η επαναλειτουργία τους θα θέσει ζητήματα όσον αφορά στην προσβασιμότητά τους από άλλους νομούς αφού αυτή την στιγμή δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Πληροφορίες πάντως λένε πως οι πρώτες συζητήσεις θα γίνουν αυτήν την Παρασκευή, με την αισιοδοξία πάντως να είναι διάχυτη πως ίσως ανοίξουν ακόμα και την 1η Φεβρουαρίου. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr, έχουν γίνει αιτήματα εδώ και μέρες προς την κυβέρνηση προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα χιονοδρομικά για τις προπονήσεις της Ολυμπιακής Ομάδας αλλά και άλλων συλλόγων. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο protothema.gr, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων, Γιώργος Νικητίδης, «έχουν εκπονηθεί πλήρη υγειονομικά πρωτόκολλα για τις προπονήσεις και τους αγώνες χιονοδρομίας, τα οποία μπορούν αυτούσια να εφαρμοστούν και για την 'τουριστική' χιονοδρομία και έτσι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων να μην αποτελέσει σε καμία περίπτωση, πηγή έξαρσης της εξάπλωσης του Covid».

Όπως συμπληρώνει, «αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που η Ε.Ο.Χ.Α. έχει εισηγηθεί το να επιτραπεί να ανοίξουν αρχικά κάποια από τα χιονοδρομικά κέντρα για προπονήσεις των αθλητικών ομάδων, ώστε αυτό να αποτελέσει ένα “crash-test” για το επόμενο βήμα που αφορά στον χειμερινό τουρισμό. Είναι βέβαια, αυτονόητο ότι -όπως και για κάθε άλλη δραστηριότητα- κύριος παράγοντας είναι η ωριμότητα που θα δείξουμε όλοι μας».

Όσον αφορά τώρα, το ζήτημα της μετακίνησης από νομό σε νομό, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, μία από τις σκέψεις είναι να απαιτείται η επίδειξη του αποδεικτικού κράτησης, εάν και εφόσον δεν έχουν ανοίξει και οι μετακινήσεις.

Ειδήσεις σήμερα: 

Νέο βίντεο - ντοκουμέντο με τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο μετρό Ομονοίας

Μήνυμα Λαβρόφ υπέρ της Ελλάδας: Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα έως και 12 μίλια

Βίντεο: Η Μελάνια Τραμπ αποχαιρετά τον αμερικανικό λαό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (63)

Επαρχιωτης

Το πραγματικο ανοιγμα θα γινει οταν ο λαος αποφασισει να ανοιξει με τσαμπουκα τα παντακαι οχι να τον ανοιξει η οποιαδηποτε κυβερνησουλα

Σιγά..

θα σκίσετε τα καλσόν σας! γεμίσαμε με επαναστάτες του πληκτρολογίου...

Θανάσης

Κοινωνικά ρατσιστικό είναι το άνοιγμα μετακινήσεων μόνο για χιονοδρομικά / χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς και με επίδειξη πιστοποιητικού προκράτησης για μετακίνηση από νομό σε νομό. Ο άνθρωπος που θέλει, μετά από εγκλεισμό σχεδόν 3 μηνών, να πάει πχ στο Λουτράκι ή στην Ερέτρια γιατί έχει ένα σπιτάκι ή όποιος θέλει να δει τους γονείς του στην επαρχία, είναι β' κατηγορίας έλληνας. Δυστυχώς!

....

Αγαπητε,δεν είναι ρατσιστικό. Είναι ΤΑΞΙΚΟ. Θα επαναλαμβανεται μέχρι να το εμπεδώσει και ο τελευταίος , ανόητος και κατα φαντασία βολεμένος, κάτοικος τουτης της Χώρας.

Γυμναστης με ελιες σε τηλεργασια στο χωριο

ανοίξτε τα χιονοδρομικά άλλα τα γυμνάσια μια εβδομάδα μετα! να προλάβουμε να κάνουμε σκι! 2.5 μήνες στο βουνό και είδαμε άσπρη μέρα! όλη μέρα στο τζάκι έχουμε βαρεθεί ! να έρθει κ κόσμος στο χωριό! 3 ζευγάρια μου ζητάνε το σπίτι για σκ στα χιόνια και λέω δωμάτιο αν θέλετε. ε να βγάλουμε κ κάνα σπασμένο μαυρο!

Δεσποινα

Το ότι μας ενδιαφέρουν πιο πολύ τα χιονοδρομικά από τους υπερήλικες γονει; μας για να αρθεί το μέτρο της μετακίνησης από νομό σε νομό... ε αυτό με ξεπερνάει!

mitsos

Οι υπερηλικοι γονεισ μας να μεινουν μεσα

θεοτρελος

τζογος στην πλατη μας! τι καναμε μηδενισαμε τα κρουσματα? επεσαν οι διασωληνωμενοι? οχι οχι οχι

Geo

Εγώ λέω να προσλάβει η κυβέρνηση άλλα 1000 άτομα σκιέρ αστυνομικούς, αυτό δε θέλει τελικά;

Να δεις τη μάνα...

σου σε άλλο νομό απαγορεύεται αλλά άμα θέλεις να κάνεις ρεβεγιόν στο Nammos στο Dubai ή να κάνεις σκι στις Άλπεις επιτρέπεται. Οι κυβερνοφελλοί λένε ότι έρχονται με αρνητικό τεστ από Dubai κλπ. Βάλτε υποχρεωτικό τεστ και για όσους θέλουν να μετακινηθούν από νομό σε νομό ρε ΑΧΡΗΣΤΟΙ κι αν είναι αρνητικό να μπορούμε να πάμε. Τι όχι; Αλλά για να οικονομήσουν οι επιχειρηματίες των χιονοδρομικών και να διασκεδάσουν οι ψευτοσελέμπριτις της Αράχωβας σκέφτεστε να ανοίξετε τη μετακίνηση. Δηλαδή είναι πιο σημαντικό να παρελεύνουν οι ψευτοσελέμπριτις μπροστά από τις κάμερες και να οικονομάνε οι φοροφυγάδες παρά να πάμε να δούμε τους γονείς μας. Αλλά θα έλθουν οι εκλογές Κούλη, ετοιμάσου για φυσικό solarium.......

ΝΑσος

Ανοίξτε τα γυμνάσια λύκεια και μετακίνηση εκτός νόμων την 1 η Φεβρουαρίου ......και κόψτε αυτή την λαλακια με τα sms γελάει ο πλανήτης.

καθηγητακος

μην βάζεις ιδέες! μια χαρά είμαστε κάνουμε και τα ιδιαίτερα μας με σμσ στο 6! μετά το πάσχα να ανοίξουμε μένουμε σπίτι, μένουμε τηλεργασία, μένουμε ιδιαίτερα!

dim

Εγώ λέω αυτή τη φορά να εμπιστευτούμε τους Γερμανούς

1234

παλι για τους λεφταδες δουλευετε. να ανοιξουν να πανε να κανουν τις διακοπουλες τους με booking σε ξενοδοχειο. για το λαουτζικο τον απλο που δεν εχει μία να παει στα χιονια και θελει απλως να μετακινηθει σε αλλο Νομό να δει τους γονεις του τιποτα. ΦΥΛΑΚΗ θα πρεπει ή να εχει λεφτα να κλεισει ξενοδοχειο ή να εχει αλβανικο διαβατηριο για να μπαινοβγαινει και να αλωνίζει στην Ελλαδα οι υπολοιποι Ελληνες φυλακισμενοι ντροπη σας

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης