LIVE

Κορωνοϊός

Πάει για άνοιγμα τον Φεβρουάριο και η εστίαση

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
estiasart

Με αποστάσεις και τηλεφωνικό ραντεβού για κράτηση τραπεζιού, εφόσον κρατηθούν τα κρούσματα στα σημερινά επίπεδα

Στον μονόδρομο της πορείας «βήμα-βήμα», που οδηγεί έξω από τον κλοιό του lockdown, παραμένει η χώρα. Επειτα από δέκα εβδομάδες γενικού απαγορευτικού, χθες έγινε η επανεκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας, με τους επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση να ελπίζουν πως θα κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα και θα αυξηθεί μόνο η κινητικότητα της αγοράς και όχι τα κρούσματα κορωνοϊού.

Εχοντας αποφύγει τον σκόπελο της αύξησης των κρουσμάτων την περίοδο των εορτών και έχοντας λάβει ενθαρρυντικά μηνύματα από την επαναλειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε την προηγούμενη Παρασκευή, το άνοιγμα του λιανεμπορίου καθώς και των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής, διαιτολογίας, προσωπικής φροντίδας και των ΚΤΕΟ.

Μάλιστα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει και η εστίαση (εστιατόρια και καφετέριες) τον επόμενο μήνα, εφόσον βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίσουν να στέλνουν θετικούς οιωνούς. Η επανεκκίνηση της εστίασης θα γίνει με πολύ συγκεκριμένους όρους ως προς τον αριθμό των πελατών (μόνο καθήμενοι), τις ονομαστικές προκρατήσεις και το ωράριο λειτουργίας.

Η λειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται πλέον κανονικά, με μόνο περιορισμό την συνάθροιση εντός του καταστήματος ή του mall κατά αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Παράλληλα οι καταναλωτές θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο ωρών για τα ψώνια τους από τη στιγμή που θα στείλουν με SMS στο 13033 τον κωδικό 2 λαμβάνοντας την έγκριση ή θα συντάξουν το έντυπο μετακίνησης. Δύο κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται απ’ όλους στο πλαίσιο μιας «συμφωνίας ευθύνης», όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να μη χρειαστεί να ξανακλείσει το εμπόριο. Οι παραβάτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόστιμο 300 ευρώ ενώ στην περίπτωση των επιχειρήσεων που παραβαίνουν τους κανόνες θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις με προσωρινή αναστολή δραστηριότητας.

Το θέμα της πλήρους επανεκκίνησης της εμπορικής δραστηριότητας σε όλη την επικράτεια -με τον περιορισμό της τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής παραγγελίας και παραλαβής, δηλαδή το click away, για τα καταστήματα στις «κόκκινες», επιβαρυμένες περιοχές- ήταν αυτό που απασχόλησε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Στις τηλεδιασκέψεις τους τα μέλη της επιτροπής ανέλυαν τα επιδημιολογικά δεδομένα μέρα με τη μέρα αναζητώντας τον αντίκτυπο της εορταστικής περιόδου - και συγκεκριμένα της αυξημένης κινητικότητας των πολιτών και των οικογενειακών συναντήσεων. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά τις γιορτές είναι σταθερά. Δεν είδαμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων, ούτε και νοσηλειών. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για το αποτύπωμα των γιορτών στην επιδημιολογική καμπύλη», είπε την Παρασκευή, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, η ειδικός εξήγησε πως, εκτός από τα σταθερά επιδημιολογικά δεδομένα, η επιτροπή εκτίμησε και στάθμισε την κόπωση των πολιτών μετά το παρατεταμένο lockdown αλλά και την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά. «Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε διαρκές lockdown, γι’ αυτό εισηγηθήκαμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Κατανοούμε τις δυσκολίες της κοινωνίας και της οικονομίας και παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση στο ΕΣΥ», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.
5205108

Ανοιχτά μαγαζιά με SMS και... δίωρο

Λειτουργούν από χθες εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, προσωπικής φροντίδας και ΚΤΕΟ. Η μετακίνηση με μήνυμα στο 13033 θα επιτρέπεται για δύο ώρες.

Ο διπλός στόχος των επιστημόνων

Μπορεί το αποτύπωμα των γιορτών να μην ήταν βαρύ, επιτρέποντας ένα ελαφρύ μειδίαμα κάτω από τις μάσκες, ωστόσο ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας έχει κλειδώσει στα περίπου 650 κρούσματα, αριθμός που προφανώς δεν είναι μικρός και, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, «δεν συμπιέζεται λόγω εποχής και καιρού».

Η καθηγήτρια δεν έκρυψε την ανησυχία της επιτροπής για το πώς θα εξελιχθεί η πορεία της επιδημίας, μετά και την ψυχρή εισβολή των τελευταίων ημερών, η οποία μας αναγκάζει να παραμένουμε σε κλειστούς χώρους και γίνεται σύμμαχος του κορωνοϊού.

Στην Αττική συγκεντρώνονται τα περισσότερα ενεργά κρούσματα της επικράτειας, καθώς 2.500 άνθρωποι με ενεργή λοίμωξη COVID-19, δηλαδή 1 στους 3 ασθενείς, βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο. Η Δυτική Αττική, η οποία διανύει ήδη έναν μήνα σε σκληρό lockdown, αλλά και ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών.

Ο δείκτης αναπαραγωγής του κορωνοϊού (Rt) στην Αττική επιβεβαιώνει τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, καθώς αγγίζει το 1. Οπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ο δείκτης Rt είναι 0,91, αρκετά υψηλότερος από τον αντίστοιχο της επικράτειας, που κινείται στο 0,77. Αυτό σημαίνει ότι οι 100 θετικοί φορείς του κορωνοϊού μπορούν να μεταδώσουν σε άλλους 91 ανθρώπους στην Αττική, ενώ η μετάδοση του ιικού φορτίου βαίνει μειούμενη στην επικράτεια, με 77 μεταδόσεις για κάθε 100 φορείς. Ο διπλός στόχος της επιτροπής και της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα είναι αφενός να διατηρηθεί ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων στα 650, δηλαδή να παραμείνει η επιδημία σε σταθερό επίπεδο, και αφετέρου να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες έναντι του κορωνοϊού με τον εμβολιασμό. Η επίτευξη αυτού του διττού στόχου θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το ΕΣΥ.

«Πρέπει να καταφέρουμε να κρατήσουμε την καμπύλη των κρουσμάτων χαμηλά, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, τους χειμερινούς, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι και για ακόμα έναν λόγο: στόχος μας είναι να καταφέρουμε στο διάστημα αυτό να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας, τους ηλικιωμένους και όσους έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Αν προλάβουμε να τους προστατεύσουμε μέσω του εμβολιασμού, θα μπορέσουμε να μεταθέσουμε την ηλικιακή ομάδα των ασθενών προς τα κάτω, σε μικρότερες ηλικίες, και συνεπώς θα βελτιώσουμε τη νοσηρότητα της λοίμωξης COVID-19», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Στα δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύονταν έως και την Παρασκευή 1.700 ασθενείς. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και στους θαλάμους αρνητικής πίεσης βρίσκονταν 502 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19, εκ των οποίων οι 319 διασωληνωμένοι. Ο επώδυνα αργός ρυθμός υποχώρησης της επιδημίας αποτυπώνεται στους διασωληνωμένους. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου οι ειδικοί της επιτροπής είχαν εκτιμήσει ότι οι διασωληνωμένοι θα ήταν 300 τα Χριστούγεννα, ωστόσο σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά ο στόχος όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί αλλά φαντάζει ακόμη μακρινός. Ενώ υπάρχει αποσυμπίεση στις ΜΕΘ κατά 15% την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, η εικόνα απέχει πολύ από τον έλεγχο της επιδημίας στην κοινότητα, καθώς οι ειδικές αυτές μονάδες  ανατροφοδοτούνται συνεχώς.

«Η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να παραμένει επιβαρυμένη, αν και είναι βελτιωμένη σαφώς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Eχουμε σταθεροποιήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την επιδημία, έχουμε καταφέρει πολλά και μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Είμαστε στα τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου», είπε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Και ζήτησε «γι’ αυτά τα πιθανώς τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου, να αντλήσουμε από τις βαθιές μας πηγές υπομονή και επιμονή. Η προσήλωση στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, της ατομικής υγιεινής, η χρήση της μάσκας θα μας επιτρέψουν να περάσουμε τους επόμενους μήνες ομαλά, μέχρι η εμβολιαστική κάλυψη φρενάρει την επέκταση της επιδημίας».

Αν και το χειμωνιάτικο σκηνικό του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου λειτουργεί αποτρεπτικά για την περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας της οικονομίας και ζήτησε από όλους, ιδιοκτήτες καταστημάτων, εργαζομένους και καταναλωτές, να κάνουν «συμφωνία ευθύνης» για την πιστή εφαρμογή των μέτρων. «Αυτή η κατάκτηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας δεν μπορεί να χαθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, προειδοποιώντας πως «εάν η επιδημία δείξει τάσεις επαναφοράς, θα δράσουμε πολύ ταχύτερα και δεν θα επιτρέψουμε να επανέλθει. Αν δείξει τάση επαναφοράς, θα είμαστε υποχρεωμένοι να κλείσουμε και πάλι το λιανεμπόριο. Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία του ελληνικού λαού». Από αύριο τα καταστήματα λειτουργούν με ωράριο 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ (προαιρετικά), ενώ η μετακίνηση των πολιτών προς αυτά θα γίνεται απαραιτήτως με την αποστολή SMS με την επιλογή 2 (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης) ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. Η διάρκεια της έγκρισης για τη συγκεκριμένη μετακίνηση θα είναι δύο ώρες.
5223265

Πού συνεχίζονται τα τοπικά lockdown

Η πορεία της επιδημίας φέρνει και αναπροσαρμογές στα αυστηρά τοπικά lockdown. «Στην Πολιτική Προστασία δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε περιοχές, αλλά έχουμε άμεσα αντανακλαστικά για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές», διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, εξηγώντας τα κριτήρια που οδηγούν στη λήψη αποφάσεων. Ετσι, ο αριθμός και οι πυρήνες (clusters) των κρουσμάτων, οι υψηλού κινδύνου επαφές, η πιθανή μετακίνηση των διαγνωσμένων με κορωνοϊό ή των επαφών τους διαμορφώνουν το τοπίο ως εξής:

■ Αρση επιπλέον μέτρων στον Δήμο Ελευσίνας, στις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του Δήμου Αρριανών της Ροδόπης, στην Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του Δήμου Μακρακώμης, στην Τοπική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας και στον Δήμο Κοζάνης.

■ Επιβολή αυξημένων μέτρων στον Δήμο Αχαρνών (166 ενεργά κρούσματα).

■  Παράταση των μέτρων έως τις 25 Ιανουαρίου για τον Ασπρόπυργο (102 ενεργά κρούσματα), για τις Τοπικές Κοινότητες του Κρόκου, της Σιάτιστας και του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στην Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και σε εκείνη του Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στην Κάλυμνο, στον Δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας.


Ειδήσεις σήμερα

Κόρινθος: Κλειστός μέχρι νεοτέρας ο Ισθμός

Αργεντινή: Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ στην επαρχία Σαν Χουάν-Δείτε βίντεο

Μαρόκο: Πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού- Αναστολή πτήσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Αυτή είναι η αλήθεια

Στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχει τρίτο κύμα. Δυστυχώς θα φτάσει κι εδώ, αργά ή γρήγορα. Να στηριχτεί η εστίαση όσο είναι δυνατό.

..

Ναι, πρέπει να δουλέψουν και αυτοί, ναι το κατανοώ και το σέβομαι. Αλλά... Θα έχουμε ξανά πρόβλημα. Δεν είναι εφικτό. Δεν είναι σωστό, είναι επίφοβο. Γενικά είναι σύνθετο το ζήτημα. Από τη μια το κοινό καλό, η υγεία όλων μας, αλλά από την άλλη αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν με λουκέτο.Πως θα επιβιώσουν? Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Δυστυχώς.

δημόσιος τεμπέλης(γιος εκπαιδευτικού)

άρχισαν τα όργανα.....

...

Δουλεύω σε σούπερ μάρκετ εντός εμπορικού που μόλις χθές άνοιξε μετά απο 2 μήνες.Εμείς εργαζόμασταν κανονικά και ενημερωθήκαμε πως δουλεύουμε κανονικά την Κυριακή!Όλα καλά θα μου πείς θα πληρωθείς πιο πολλά και θα πάρεις ρεπό αμ δε θα σου πώ καθώς ούτε υπερεργασία πληρώνεται ούτε ρεπό καθώς η εταιρία δεν δίνει ρεπό εργαζόμαστε 6 μέρες την βδομάδα για 7,5 ώρες την μέρα σύν 20 λεπτά διάλειμμα (θαύμα θαύμα 8ωρο) άρα λοιπόν μιλάμε για 13 μέρες συνεχούς εργασίας χωρίς ανάπαυση!Επιθεώρηση Εργασίας;Όλα λύνονται με μια δωροεπιταγή...Η κυβέρνηση νομίζει πως είναι καβάλα στο άλογο δημοσκοπικά να προσέχει όμως μήπως χάσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου απο τον κανένα αυτό να πείτε στον κύριο Γεωργιάδη.

Golden

Ακόμη να καταλάβετε μερικοί ότι το λοκνταουν δεν πρόσφερε τίποτα; Απλά κατέστρεψε την οικονομία. Το μόνο μέτρο που έχει κάποιο αποτέλεσμα ειναι ο έλεγχος των συνόρων.

Δεν ανοιγει τιποτα

Θα κλείσουν ολα σε λίγες μέρες, είναι πολιτικό τρικ αντε 10 μερες το πολυ μετα παλι lockdown μεχρι και μεσα Ιουνίου οπου θα υπάρξει κάποια χαλαρωση μεχρι 14 Αυγούστου..μετά σκληρά lockdown μεχρι και γιορτες Γενάρης 22 ..και μετά η ίδια συνταγή και το 22,πρέπει ολοι να εμβολιαστούν εκτός από αυτούς που το επιβάλλουν και κατι τετοιο θα γινει με ένα μαγικό εκβιασμο..πιστοποιητικο αλλιως δεν πας πουθενα Έλληνα πολίτη..

Φόβο λόγος-ειδικός

Τον Φεβρουάριο έχει Τσικνοπέμπτη και φοβόμαστε, αλλά εφαρμόζοντας τις μοναδικής ευρηματικοτητας αποφάσεις μας δηλ. δίωρη άδεια με SMS και μάσκα ακόμα και στο βουνό, εμείς οι ειδικοί θα δεχτούμε να ανοίξουν όλα γιατί στην πραγματικότητα το οικονομικό επιτελείο δεν έχει μαντήλι να κλάψει. οπότε αν και δεν θέλουν να ανοίξει τίποτα, θα τα ανοίξουν σταδιακά ενώ για να αλλάξει η ατζέντα θα παίζουν το θέμα μπεκατωρου και των 2 ανηλίκων για εβδομάδες.

Τυφεκιοφόρος

Να κρατήσουμε την ανάσα μας για 4 ημέρες έτσι ώστε να μηδενίσουμε την μεταδοτικότητα. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ

#

Το μόνο που δεν πρέπει να ανοίξει μαζί με τα γυμναστήρια.

Φαντάζομαι είχες υποστεί σεξ. παρενόχληση και σε εστιατόριο και σε γυμναστήριο

Ελλάδα η χώρα του τίποτα

Απλά τραγικό. Όλη η Ευρώπη έχει λιανικό ανοιχτό και εστίαση κλειστή, μιας μια εκεί είναι που υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση και που λιγότερο τηρούνται τα μέτρα. Τσάμπα τόση προσπάθεια και τόση καραντίνα..

Όχι μαρή.

Να μείνει ακόμα λίγο κλειστή η εστίαση να αρχίσουν να πέφτουν από τα μπαλκόνια οι μικρομεσαίοι. Αν τηρούνται οι αποστάσεις δε μεταδίδεται τίποτα. Η αύξηση που ξεκίνησε να γίνεται το καλοκαίρι ευθύνεται στους τουρίστες, τα μαζικά ταξίδια και στα κλαμπάκια, όχι στις καφετέριες και τα εστιατόρια. Και άστους να λένε τους πολιτικάντηδες ότι φταίει για όλα ο Έλληνας.

σε ποιον κοσμο ζεις??

μην βλεπεις μονο σκαι. βαλε να δεις και κανα ΜΜΕ του εξωτερικού. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΜΕΡΕΣ!!! ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΗΤΑΝ , ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ, με αυστηρα μεν μετρα (καθιμενοι, συγκεκριμενο ωραριο λειτουργιας, συγκεκριμενο αριθμο ατομων) αλλα ανοιχτα, δε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης