Κορωνοϊός: Ανησυχία για την Αττική και την αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 35-54 ετών

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την Αττική και την αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 35-54 ετών

«Εύθραυστη» η εικόνα στο Λεκανοπέδιο - Μικρή, ανοδική πορεία στις νοσηλείες - Ποιες άλλες περιοχές μπαίνουν στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων - Την Παρασκευή οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο

entatiki324
Ακροβατώντας η χώρα μας συνεχίζει τη δύσκολη πορεία της μέσα στην επιδημία, με τους ειδικούς ωστόσο να εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα, καθώς «φαίνεται πως δεν είναι βαρύ το αποτύπωμα των γιορτών στα κρούσματα και τις νοσηλείες, η επίδραση των Χριστουγέννων δεν ήταν πολύ αρνητική στην επιδημιολογική εικόνα», όπως είπε χαρακτηριστικά χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Μαρία Τσολιά.

Την ίδια στιγμή, τόσο η ειδικός όσο και ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, επισήμαναν την εύθραυστη εικόνα της Αττικής.

Όλες οι επιδημιολογικές εκτιμήσεις θα συζητηθούν αύριο στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς στην ατζέντα τους -όπως και σε εκείνη της κυβέρνησης- βρίσκεται το ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Και εφόσον ληφθούν αποφάσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό, αυτές θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, το απόγευμα της Παρασκευής.

Χθες ο υπουργός Υγείας, προδιαγράφοντας ενδεχομένως τι μέλλει γενέσθαι από την ερχόμενη Δευτέρα, επισήμανε κατά την ενημέρωση «ότι η χώρα μας κάνει πολύ-πολύ μεγάλη προσπάθεια μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα του lockdown, να επανέλθει σε μία μερική κανονικότητα». Μιλώντας για την Επιτροπή, η κυρία Τσολιά, διευκρίνισε πως η Επιτροπή επιδιώκει ένα ένα βήμα ώστε να αποτιμά το άνοιγμα της κάθε δραστηριότητας -όπως όλα δείχνουν θα είναι το λιανεμπόριο μέσω των λύσεων του click away και click in shop. Μένει να φανεί εάν η εισήγηση των ειδικών θα αφορά στο σύνολο της χώρας ή θα εξαιρεθούν οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 671 κρούσματα, επί συνόλου 34.980 ελέγχων. Ωστόσο, η πλειονότητα των τεστ ήταν rapid test -23.116- και οι μοριακοί έλεγχοι 11.864. Κατά τους ειδικούς, η καθαρή επιδημιολογική εικόνα σχηματίζεται με τουλάχιστον 15.000 μοριακούς ελέγχους ημερησίως στη χώρα. Επιπλέον, επισημαίνουν πως χωρίς να απομειώνουν την διαγνωστική αξιοπιστία των rapid test, αυτά δεν συμβάλλουν δραστικά στη δημιουργία μιας καθαρής εικόνας καθώς δεν γίνονται σε τυχαίο δείγμα, αλλά κατόπιν αιτήματος των πολιτών. Στο διάστημα αυτό τη μερίδα του λέοντος στα rapid τεστ την καταλαμβάνουν ευλόγως εκείνα των εκπαιδευτικών της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε επίσης κατά την ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, επικαλούμενος την ενημέρωση που είχε από τον καθηγητή Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων για τις τελευταίες επτά ημέρες διαμορφώνεται στα 657, ενώ η μέση ηλικία των ατόμων που μολύνονται με κορωνοϊό είναι τα 46 έτη. Επιπλέον, είπε πως τις τελευταίες 15 μέρες παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων στα άτομα ηλικίας 35 έως 54 χρόνων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την περαιτέρω μετάδοση του κορωνοϊού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία κινδυνεύουν πολύ να νοσήσουν βαριά.

Κλείσιμο
Ο εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι 2,49%, κάτω από το 4% που αποτελεί το όριο ασφαλείας για το ECDC. Ενώ ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης, Rt, είναι 0,77, κινείται δηλαδή κάτω από 1, που είναι κρίσιμο όριο, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί χαμηλός – το 0,77% σημαίνει πως 100 θετικά στον κορωνοϊό άτομα μπορούν να μεταδώσουν σε άλλους 77.

Η επιβάρυνση σε κάποιες περιοχές είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο της επικράτειας, και αυτό αποτυπώνεται στις περιοχές που βρίσκονται πλέον σε σκληρό τοπικό lockdown μέσα στο... lockdown της χώρας. Στα νησιά Λέσβος και Κάλυμνος, και στην ηπειρωτική χώρα στην Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, και στους δήμους Ασπρόπυργος και Ελευσίνα στη δυτική Αττική, Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στις τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και στην τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας, που βρίσκονται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων προστέθηκαν χθες ο δήμος Σπάρτης και η Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας.

Καμπανάκι για τοπικό lockdown χτύπησε χθες ο υπουργός Υγείας για τη Χαλκιδική, όταν αναφέρθηκε στις επιβαρυμένες περιοχές και στις οποίες περιλαμβάνονται οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες που είναι σε καραντίνα, με τη Χαλκιδική να φιγουράρει σε επιδημιολογικά αρνητική θέση αλλά χωρίς επιπλέον μέτρα -ακόμη. Η προσοχή των ειδικών βεβαίως όπως είπε ο υπουργός Υγείας είναι στραμμένη στην Αττική, αφενός γιατί είναι μια πολύ μεγάλη Περιφέρεια και αφετέρου διότι είναι σύνθετος ο τρόπος με τον οποίο κινείται η νόσος.

Το Λεκανοπέδιο συγκέντρωσε 277 νέα κρούσματα, τα οποία κατανέμονται ως εξής: 44 στην Ανατολική Αττική, 46 στον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 30 στη Δυτική Αττική, 32 στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 62 στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 21 στον Νότιο Τομέα Αθήνας, 36 στον Πειραιά και 6 στα νησιά Αργοσαρωνικού.

Σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες, η Αττική καταγράφει μια μικρή, ανοδική πορεία. Χθες από τις 151 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 που έγιναν στα νοσοκομεία της χώρας, οι 68 καταγράφηκαν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Μάλιστα, οι 16 εισαγωγές στο «Σωτηρία» και οι 18 στο «Αττικόν» που εφημέρευαν ξύπνησαν άσχημες εικόνες στους εργαζόμενους που τους παρέπεμπαν στις ασφυκτικές εβδομάδες του περασμένου Νοεμβρίου.

Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλινικές είναι πλέον 473 έναντι 436 που ήταν στις 7 Ιανουαρίου -πρόκειται για αύξηση 8,5% σε μία εβδομάδα. Στις ΜΕΘ βρίσκονται 141 ασθενείς, εκ τνω οποίων οι 119 διασωληνωμένοι.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται 508 ασθενείς εκ των οποίων οι 151 σε ΜΕΘ και από αυτούς οι 138 διασωληνωμένοι.

Ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Συμπλοκή αλλοδαπών στο κέντρο - Δύο προσαγωγές (βίντεο)

ΗΠΑ: Προτεραιότητα Μπάιντεν το πρόγραμμα του και όχι η δίκη του Τραμπ

Πανδημία-Μεξικό: Πάνω από 1.200 θάνατοι σε 24 ώρες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης