LIVE

Κορωνοϊός

Lockdown: Πότε και πώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα για τα καταστήματα - Όλα τα σενάρια

magazia

Με click in shop και click away η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, πιθανώς από Δευτέρα - Τι θα γίνει με κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και εμπορικά κέντρα - Στην αυριανή συνεδρίαση των ειδικών οι αποφάσεις

Κλίμα υπέρ της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στις τάξεις των ειδικών, με την Επιτροπή να αποφαίνεται αύριο, Παρασκευή για τη χαλάρωση ή μη των περιοριστικών μέτρων -και αυτό, παρά την ανησυχία για την Αττική και την αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 35-54 ετών.

Μετά την επιστροφή των μικρών μαθητών στις σχολικές αίθουσες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης, μόνο που τα σενάρια που φαίνεται πως επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι μονοδιάστατα.

Στον αντίποδα, με ορόσημο την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου προτείνεται:

αφενός η λειτουργία με την μέθοδο του click in shop (παραλαβή εντός) καταστημάτων:

· ένδυσης

· υπόδησης

· αργυροχρυσοχοΐας,

όπου ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης. Επιπλέον, η λίστα των ημερήσιων ραντεβού θα είναι αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματος.

Κανονικά, δηλαδή με την τήρηση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων και κατόπιν ραντεβού, θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα:

· κομμωτήρια

· κέντρα περιποίησης νυχιών,

ενώ με την γνωστή πλέον μέθοδο του click away (παραλαβή εκτός) θα λειτουργήσουν:

· όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, όπως συνέβαινε μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία.

Στην νέα, εμπορική πραγματικότητα προστίθεται και η λειτουργία των εμπορικών κέντρων, όπου θα υπάρχει δυνατότητα αφενός για παραλαβή εντός στα στεγασμένα καταστήματα, όσο και παραλαβή εκτός για όλους τους υπόλοιπους κωδικούς, πλην ένδυσης, υπόδησης και κοσμηματοπωλείων.

Ερωτηματικό προς στιγμήν παραμένει πως θα λειτουργήσουν τα βιβλιοπωλεία, δηλαδή αν θα επιστρέψουν στο καθεστώς «ελευθερίας» που ίσχυε μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, αλλά και τι ακριβώς θα συμβεί με την πώληση προϊόντων -πέραν των αναλώσιμων- στα σούπερ μάρκετ, με δεδομένη την επαναλειτουργία σχεδόν του συνόλου του λιανεμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση, η επικράτηση του λιανεμπορίου έναντι της εκπαίδευσης στη συνεδρίαση της Παρασκευής από πλευράς των λοιμωξιολόγων κορυφώνει τις προετοιμασίες των ανθρώπων της αγοράς, καθώς μια τέτοια εξέλιξη υποστηρίζεται και από τα τρέχοντα, επιδημιολογικά δεδομένα. «Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away» ανέφερε στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η απόφαση έγκειται στους ειδικούς. Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης εξήγησε χθες πως «στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε κατ' ουσίαν τα μέτρα και τους κανόνες που προτείνουμε στην επιτροπή, προκειμένου η επιτροπή να λάβει την απόφασή της, καθότι έχει το μοντέλο. Στο μοντέλο αυτό βάζει την κινητικότητα που δημιουργεί το καθετί», με τους ειδικούς να κρίνουν κάθε φορά με βάση την κρίσιμη μεταβλητή της κινητικότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή, «είτε ανοίγουμε λιανεμπόριο, είτε υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης (...) Ό,τι και να κάνουμε έχει ρίσκο, και οποιαδήποτε εισήγηση κάνουμε μπορεί να ανακληθεί αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής προειδοποίησε πως «ο κεντρικός τομέας Αθήνας είναι επιδημιολογικά στο «πορτοκαλί», άλλα πλησιάζει στο κόκκινο», εξέλιξη που ενδέχεται να σημάνει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Σχολεία ή λιανεμπόριο

Ως προς το επόμενο βήμα από πλευράς των ειδικών, ο κ. Σύψας εξήγησε πως η Επιτροπή θα αποφανθεί θετικά είτε για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, είτε της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά σε καμία περίπτωση και των δύο ταυτόχρονα. «Υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα», κατέληξε.

Ταυτόχρονα, τους επιστήμονες απασχολεί έντονα η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν τεθεί σε «κόκκινο» συναγερμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τις τελευταίες επτά ημέρες παρατηρούνται συγκεντρώσεις υψηλού ιικού φορτίου:

· στη Δυτική Αττική,

· στη Βοιωτία,

· στη Λέσβο,

· στην Κάλυμνο,

· στη Ροδόπη,

· στην Αργολίδα και

· στη Χαλκιδική

Με αυτά τα δεδομένα, «οι κόκκινες περιοχές θα παραμείνουν εκτός ανοίγματος, σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα πληθυσμού, που σημαίνει διασπορά, δηλαδή πίεση στο ΕΣΥ» επισήμανε ο Καθηγητής Σύψας με εξαίρεση τα σχολεία. Στα ανησυχητικά στοιχεία, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας περιέλαβε χθες το γεγονός ότι η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα τα 46 έτη και υπογράμμισε ακόμη πως «εδώ και 15 μέρες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες από 35 έως 54 έτη», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης.

«Καταιγίδα» μέτρων

Παρότι οι ειδικοί φέρονται μια ανάσα πριν την άμβλυνση των περιοριστικών μέτρων ενόψει της Παρασκευής -τουλάχιστον για την αγορά- σε καθεστώς ολοκληρωτικού lockdown τέθηκαν από σήμερα τα ξημερώματα η Αργολίδα και η Σπάρτη, μέχρι τις 6 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας. Μέχρι τότε, ισχύουν:

· Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

· Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

· Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

· Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επιπλέον, την παράταση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε χθες το βράδυ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Κοινότητα Σπερχειάδας, του Δήμου Μακρακώμης Φθιώτιδας. Η παράταση ισχύει από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι την ίδια ώρα, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ενώ προβλέπονται:

· Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Κοινότητας Σπερχειάδας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

· Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Κοινότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

· Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών

· Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ).


Ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Συμπλοκή αλλοδαπών στο κέντρο - Δύο προσαγωγές (βίντεο)

ΗΠΑ: Προτεραιότητα Μπάιντεν το πρόγραμμα του και όχι η δίκη του Τραμπ

Πανδημία-Μεξικό: Πάνω από 1.200 θάνατοι σε 24 ώρες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (63)

Χρήστος

Σχετικά με το διαβατήριο του εμβολιασμένου.Γιατί αυτός που θα το κάνει θα μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα;Ο εμβολιασμός τον προστατεύει μόνο να μην νοσήσει,μπορεί όμως να είναι άνετα φορέας και να το σκορπά παντού,έτσι δεν είναι;Γιατί το πιστοποιητικό του δίνει <<ελευθέρας>>.Δίνετε τροφή στους συνομοσιολόγους ή μήπως έχουν δίκαιο;Είμαι υπέρ των εμβολίων αλλά αυτό είναι περίεργο.

Ότι και να λέτε

Όσοι αντιδρατε, ο Θανατος δεν βλέπει χρώμα, δεν βλέπει πιστεύω. Τι Ώρα θα έλθει, σε κάθε Άνθρωπο, ουδείς νωριζει. Βλασφημειτε, ότι και να λέτε, ο Θάνατος είναι κουφός. Ο covid-19, δεν Βλέπει κράτη, βλέπει σε όλη την Γη, φαγητό που ονομάζεται πνεύμονες. Και χαίρεται που υπάρχει Μίσος, ανάμεσα σε ανθρώπους. Ρίχνει κάτι Γέλια!!!!!!!!!

dim

Όλος ο υπόλοιπος κόσμος θωρακίζεται από τον ιό, εμείς είμαστε έτοιμοι να τα ανοίξουμε όλα ... ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε

Αφου υπαρχουν οι ειδικοι

Υπαρχει και αυτη η προσφατη εμπειρια, ας μαζευτουν και ας σχεδιασουν ενα πλαισιο ενεργειων ωστε στο μελλον, οταν ξαναεμφανιστει κατι παρομοιο να γινονται οι ενεργειες συντονισμενα και να υπαρχει η υποδομη για να μην κλεινει ολη η κοινωνια επ αοριστον και ασυντονιστα. Η τεχνολογια υπαρχει, οι χωροι μπορουν να βρεθουν, δεν μπορει να κλεινει ο πλανητης χωρις οριο. Ολα εχουν ορια, να μπουν τα ορια και οι απαραιτητες εφεδρειες στην υγεια, με διεθνη πιστοποιηση. Πρωτα θα πιστοποιειται το Κρατος οτι εχει κανει αυτα που πρεπει και μετα θα ζηταει πιστοποιητικα απο πολιτες για εμβολια (πιθανως μαιμου αφου δεν εχουν δοκιμαστει οπως πρεπει, αλλα σε αυτα τα θεματα δε χωραει ουτε το "πιθανως" για μαιμουδιες). Δε θα υποβαλλεται ολος ο πληθυσμος σε πρωτοφανεις διαδικασιες επειδη δεν εχει πιστοποιηθει ο αριθμος νεκρων που μπορει να εχει μια επιθεση της φυσης. Στην αναγκη ας κλεινει ο πλανητης για 15 μερες και ολα ok. Στη φυση ζουμε και ολα ζουν και πεθαινουν, δεν ειμαστε απεθαντοι, ουτε πρεπει να ειμαστε, γιατι αλιμονο στον πλανητη και στο μελλον της ανθρωποτητας. Διεθνης πιστοποιηση σχεδιασμου κρατικων ενεργειων. Πρωτα απο ολα. Ο απλος κοσμος δε φταιει σε κατι γιατι οι κυβερνησεις δεν εχουν το δεοντα συντονισμο ενεργειων.

Αναδρομος

Με την εστιαση τι θα γινει..;;; Κουβεντα κανενασ..παντως οι επιστημονες απο το εξωτερικο τυπου Δερμι

Αναδρομος

Ημαρτον

Α

Ανοίξτε τα όλα.Με μάσκες αφού προστατεύουν(λέμε τώρα)και ανάλογα με τα τμ.Φτανει με τους μενουμεσπιτακηδες.

Εισαγγελέα υπάρχει

Που είναι ο εισαγγελέας να βάλει φυλακή ολους τους τρομοκρατες υποκριτες γιατρους μας καταστρέψατε σε 1 χρόνο με το ψέμα σας.... ΜΙΑ ΑΠΛΉ ΓΡΊΠΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΏΝΑ ΕΊΝΑΙ..... TA KATAΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΚΩΣ ΕΊΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ...

Εισαγγελεας υπηρεσιας

Εχουμε τα στοιχεια σας και συντομα θα κληθητε απο την αστυνομια να δωσετε εξηγησεις. Κανετε σπορα ψευδων ειδησεων και θα κληθητε ν αποδειξετε αυτα που λετε.

ΝΑσος

Ανοίξτε γυμνάσια λύκεια και όχι τα νυχαδικα έλεος δηλαδή.

JJ

Μιλάμε για τόση ασχετοσύνη φίλε μου. Αλλά αυτά ειναι πταίσματα. Θα μπορούσαν να προστατεύσουν με αυστηρά μέτρα τις ευπαθείς ομάδες και με μέτρα προστασίας απλά τους υπολοίπους. Αλλά αυτά ειναι ψιλά γράμματα ...

Ακούει ο εισαγγελέας

Που είναι ο εισαγγελέας να βάλει μέσα τους γιατρούς μας καταστρέψατε σε 1 χρόνο με το ψέμα σας και την υποκρισία σας..... ΜΙΑ ΑΠΛΉ ΊΩΣΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΏΝΑ ΕΊΝΑΙ..... ΤΟ LOCKDOWN ΔΕΝ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΔΕΊΤΕ ΧΩΡΕΣ ΝΟΡΒΗΓΊΑ ΣΟΥΗΔΊΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΣΕ ΡΟΛΆ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΊΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ.

Οι χώρες που αναφέρεις είναι σε σκληρό lockdown.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης